Térdfájás kezelése gyógytorna segítségével - sérülés, tárdszalag szakadás
Hívás!Bejelentkezés!
 • SÉRÜLT VAGY FÁJ A TÉRDE? A GYÓGYTORNA TARTÓSAN JAVÍTJA TÜNETEIT!

  Térdsérülés? Kopás vagy műtét? Térd gyógytornával segítünk a gyógyulásban! Foglaljon időpontot gyógytornászainkhoz online!
  Hívjon: 06-30-50-50-50-3

De mi az ok, avagy miért fáj a térd?

Degeneratív elváltozás, izomegyensúly felborulása, sérülés, vagy gyulladás egyaránt okozhat térdfájdalmat. Van, hogy a pontos ok ki sem derül, gyakran azért, mert a probléma összetettebb mint gondolnánk. Térdproblémák esetén az egyén egészét vizsgálni kell, szinte tetőtől talpig.

Ha térdről beszélünk, általában magát a térdízületet és a hozzá kapcsolódó csontokat és szalagokat értjük rajta.

A térd a legnagyobb, egyben legkomplexebb felépítésű emberi ízület. Igen sok alkotóelem összehangolt, precíz működése kell hozzá, hogy Ön zavartalanul, harmonikusan járjon, vagy ha úgy akarja, akár önfeledten szökdeljen. A térd részei:

 

 • A térdízület a combcsontot, a sípcsontot és a térdkalácsot foglalja magába. Az ízület gondoskodik a csontokat érő erőhatás csillapításáról, a rugalmas, könnyed járásról. A térdízület az úgynevezett egytengelyű csuklóízületek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy elsősorban hajlításra és nyújtásra alkalmas, de hajlított helyzetben egy kis rotációra is képes. (Szemben a váll- vagy csípőízülettel, ami gömbízület, ezért bármely irányú mozgásra képes).

 

 • A hyalin porc a térdízület felszínét borítja, ezt egészítik ki a meniszkusz nevű rugalmas porcok.

 

 • A térdszalagok, a stabilitást biztosítják (keresztszalagok, oldalszalagok)

 

 • a combizmok pedig az ízületek mozgását teszik lehetővé.

Fenti alkotórészek bármelyikének sérülése, degeneratív elváltozása, gyulladása, vagy ezek összessége is okozhat komplex térdfájdalmat.

 

De mitől alakulhat ki a térdfájdalom?

 

Sérülés / térdszalag szakadás

Térdsérülések nem csak sportolás / futás közben következhetnek be. Egy-egy hétköznapi rossz mozdulat (banális esés, vagy házimunka közben) szintén vezethet akár súlyos térdsérüléshez. Előfordulhat izom- vagy szalaghúzódás, -szakadás, ízületi sérülés, ficam vagy netán törés is.

Így segít a gyógytorna a térdsérüléseken

Manuális technikákkal, majd ha a sérült szövet állapota engedi, fokozatosan növelve a terhelést erősítjük meg újra az érintett végtagot. Járása újra a régi lesz, és fokozatosan visszatérhet a sportba. 

 

 

Térdízületi porckopás, artrózis

Ahogy öregszünk, ízületeink építőelemei egyre inkább elhasználódnak. A csontokat borító hyalin porc állománya megfogyatkozik, pusztulásnak indul. Egyik első intő jele lehet az indítási fájdalom. Ez a tünet reggel (vagy hosszabb ülést, fekvést követően) jelentkezik, és legalább fél órán át tart. Az első mozdulatok fájdalmasak, nehézkesek lehetnek, úgy érezzük, be kell “járatnunk” a térdünket. A tünetek napközben is problémát okoznak. A korábban könnyen végzett “rutin” feladatok mint a guggolás, a térdelés, vagy a lépcsőzés kihívás lesz számunkra. Ez a folyamat a kor előrehaladtával “normálisnak” tekinthető, bizonyos esetekben azonban, súlyos mozgáskorlátozottság és terhelés közben fájdalom alakulhat ki. A porc annyira károsodhat, hogy a csontok gyakorlatilag egymással érintkeznek. A károsodás lassan alakul ki, így megfelelő egyéni tornával, és testsúlycsökkentéssel, a folyamat lelassítható. Amennyiben a páciens halogatja a rehabilitációt, a porc a túlterhelés hatására tovább károsodik. Csökken a terhelhetőség, a láb folyamatos kímélete inaktivitáshoz vezet, a beteg egyre kevesebbet mozog, mely következtében gyarapodik a testsúly, és kialakul az “ördögi kör”.

Így segít a gyógytorna a térd porckopáson

Megfelelő intenzitású tornával a folyamat lelassítható, vagy visszafordítható. Izomerősítéssel, a mobilitás és koordináció javításával elérhető, hogy fájdalommentesen, és energiatakarékosan használja térdeit. A funkcionális helyzetben végzett gyakorlatoktól, harmonikusabb, gazdaságosabb lesz a térdízület mozgása. A terhelés megoszlik a csípő ízületet stabilizáló izmok és a “core” (törzs stabilizáló) izmok között. Ezeken kívül fontos megemlíteni, hogy a torna által fokozódik a keringés, az ízületben lévő folyadék nyomása normalizálódik, és esélyt adunk a szöveti regenerálódásnak. Ha kell a kezelést manuális technikákkal egészítjük ki, mint a manuálterápia, vagy a fascia terápia. 

 

 

Térdízületi gyulladás, artritisz

A nagy terhelésnek, fokozott nyomásnak kitett térdízületek porckopása könnyen vezethet ízületi gyulladáshoz. Ha a gyulladás hosszú ideig fennáll, a porcfelszín súlyosan károsodhat, mely az ízület mozgásterjedelmének csökkenéséhez, és fájdalomhoz, esetenként duzzanathoz vezethet. A fájdalmas végtagot kíméljük, így lábunk izmai legyengülnek. A másik végtag terhelése fokozottá válik, kompenzáló mozgások alakulnak ki aminek következtében fájdalmas lehet az ellenoldali láb, a csípő, vagy akár a derekunk. Ha nincs akut gyulladásban az érintett ízület, tehermentesített helyzetben tornáztatjuk az alsó végtagot.

Így segít a gyógytorna a térdizületi gyulladáson

Itt is a harmóniára törekszünk. A rövidült izmokat stretchinggel és fascia terápiával kerezljük, hogy rugalmasságuk jobb legyen. Erősítjük a meggyengült izmokat, és ha a terhelt helyzet engedi, funkcionális gyakorlatokkal hatunk a járásképre.

 

 

Reumás ízületi gyulladás

Fontos különbséget tenni az életkorral járó elváltozások, a túlterhelés következtében kialakult és az autoimmun eredetű reumás ízületi gyulladás (Rheumatiod Arthritis) között. Ez a betegség 40 éves kor felett jelentkezik leggyakrabban, és komoly, szakorvos által jóváhagyott gyógyszeres kezelést igényel. Fontos ismertető jelei, a leglább egy órán át tartó reggeli ízületi merevség, az ízület duzzanata, bizonyos esetekben pirossága, a semmire nem szűnő fájdalom, és mozgáskorlátozottság. A gyulladás következtében a porc felszín súlyosan lárosodik, szinte eltűnik. Az ízület körül csontos felrakódások (osteophyták) alakulnak ki. Sérülhetnek, akár spontán elszakadhatnak a térd ízületet stabilizáló szalagok.

Így segít a gyógytorna a térd reumás gyulladásán

A mozgásterápia elengedhetetlen részét képezi a betegség kezelésében, a jó állapot fenntartásában. Itt is érvényesek a korábban említett szabályok. Mozgásterjedelem javítás, fenntartás. Erősítés tehermentesített helyzetben, Jó állapotú páciens esetén funkcionálisan, terhelt helyzetben is. A megfelelően dozírozott kíméletes torna hatására javul a keringés, és a gyulladásos anyagok elszállítódása is jobban érvényesül. Fontos kiemelni, a gyógytorna ebben az esetben nem elég. Csak az előírt gyógyszeres terápiával együtt alkalmazott gyógytorna hatékony. A gyógyszerszedés abbahagyása – annak ellenére is ha tünetmentes időszak áll fenn – a gyulladás fellángolásához vezet!

 

 

Túlsúly, helytelen testtartás miatti térdfájdalom

A rossz tartás és az elhízás nem csak a gerince ízületeire ró feleslegesen nagy terhet. Ha a gerinc kettős S alakú, természetes élettani görbülete megváltozik, az az egész testre, így a térdre is negatívan hat. Például, ha az egyik térdre (vagy túlsúly esetén mindkettőre) nagyobb súly nehezedik, mint a másikra, akkor a terhelt térdben felgyorsulhat a porckopás folyamata.

Így segít a gyógytorna a túlsúly és a helytelen testtartás miatti fájdalmon

A terápiánk célja ebben az esetben a terhelés optimális elosztása a végtagok között. Funkcionális gyakorlatokkal erősítjük meg a mozgásban részt velvő izmokat, kiemelve a “core” izmokat. Célunk az összes izom bevonása a mozdulat véghezviteléhez. Nem csak a lábakat edzük, az egész testet célba vesszük!

 

Kiderítjük, hogy milyen okáll térdfájdalma mögött és a tünetek helyett az okot kezeljük gyógytornával!

1 órás állapotfelmérésünk alkalmával pontosan megvizsgáljuk, hogy milyen mozgászervi okok és milyen életvitelbeli szokások állnak térdfájdalma mögött. Átbeszéljük a panaszait, megvizsgáljuk a mozgásait, és átnézzük az orvosi diagnózisait is, hogy pontosan úgy kezelhessük az érintett területeket, hogy a természetes egyensúly helyreálljon.

Bejelentkezem állapotfelmérésre!

 

A testünk egy komplex rendszer, amelyben minden mindennel összefügg. Az esetek jelentős részében a térdünk azért fáj, mert a mindennapi életünk során olyan hibás tartást szokunk meg, amely túlterheli csípő / térd izmait, beszűkíti, fájdalmassá teszi az ízületek mozgásait. A testünk fájdalommal jelzi, hogy felborult a természetes statikai helyzet. A többi esetben általában a sérülés / műtét utáni korlátozott használatból ered a térdfájdalom. Mindkét eset hatékonyan kezelhető, célirányos, egyénre szabott terápiával, oly módon, hogy a tünetek helyett a fájdalom okát vesszük célba.

 

Erre pedig a leghatékonyabb és legtermészetesebb kezelés a gyógytorna:

 

 • Természetes, mert a mozgást veszi alapul, amely létezésünk alap eleme
 • És hatékony, mert nem a tünetet (fájdalom), hanem a kiváltó okot (statika felborulása) célozza meg, azzal hogy helyreállítja a csípőízület / térdízület helyes és természetes működését.

 

Már 10 alkalom gyógytorna képes arra, hogy a testet újra megtanítsa a helyes tartásra, ezáltal a csípő- és térdfájdalom maradandóan enyhülhet vagy teljesen meg is szűnhet!

Nézzük a szabad időpontokat!

Válasszon térdfájdalom specialistáink közül!

Több szakemberünk is foglalkozik a térd fájdalmainak, sérüléseinek kezelésével. Válassza ki, hogy ki a szimpatikus és foglalja le az első konzultáció időpontját hozzá, ahol a panaszait és a teljes kezelési tervet is részletesen átbeszélik!

Eipl Tamara

4 év tapasztalat

Szakterületek:  Derékfájdalom, porckorong problémák, isiász, ülésből adódó derékfájdalom, preventív törzs- és derékerősítés, hátfájdalom, rossz testtartás, előre esett vállak, nyakfájdalom, feszes nyakizmok, nyaki porckorong probléma, tartáskorrekció, csípőkopás, porckopás, futó térd, térd instabilitás, térdkalács körüli panaszok, bokaficam, rándulás, boka instabilitás.

Rendelési idő

Kedd, pé., szo délelőtt, csütörtök: du. Bejelentkezés Tamarához!
Jobban megismerné Tamarát?
Nézze meg bemutatkozó oldalát!

Tovább Tamara bemutatkozójához!

Apáthy Fruzsina

9 év tapasztalat

Szakterületek: Térd- boka sérülések, izom-, ín-, szalagszakadás, törés, ficam utáni rehabilitáció, Deréktáji, háti- és nyaki gerinc akut és krónikus panaszai, isiász szindróma, gerincsérv, mozgásbeszűkülés, fájdalom, gerincműtétek utáni rehabilitáció, Műtétek, balesetek utáni rehabilitáció, Tartáskorrekció, életmódbeli tanácsok, Egyensúly, koordináció fejlesztés, senior torna.

Rendelési idő

Hétfő, csüt délután, ke,sze,pé délelőtt. Bejelentkezés Fruzsinához!
Jobban megismerné Fruzsinát?
Nézze meg bemutatkozó oldalát!

Tovább Fruzsina bemutatkozójához!

Ziglerné Szőke Rita

17 év tapasztalat

Szakterületek:  Nyaki, háti, ágyéki gerinc problémái; porckorongsérv kezelése McKenzie és manuálterápiával, Nyaki gerinc felől induló fejfájás, szédülés  Tartáskorrekció, Befagyott váll (PHS), Traumatológiai esetek: vállficam, váll-, könyök-, csuklótörések, kézsérülések, alsóvégtagi törések, térd- és bokaízületi szalagsérülések, Csípő- és térdízület degeneratív elváltozásai ,protézis beültetés

Rendelési idő

Hétfő, kedd, csüt., pé., délelőtt, szerda: du. Bejelentkezés Ritához!
Jobban megismerné Ritát?
Nézze meg bemutatkozó oldalát!

Tovább Rita bemutatkozójához!

Molnár Georgina

9 év tapasztalat

Szakterületek: nyaki, háti és derék panaszok (pl., isiász, lumbágó, beszűkült gerinc mozgások), Porckorongsérv, Tartás- és egyéb statikai problémák kezelése → tartásjavítás, életmódra vonatkozó tanácsadás, ergonómia, Ortopédiai műtétekre való felkészítés, és az ezt követő rehabilitáció (térdprotézis, csípőprotézis, arthroscopia, keresztszalag műtét,) Ízületek kopásos betegségeinek kezelése, Sportsérülések kezelése, felkészítés a sportba való visszatérésre, Tanácsok az edzőtermi és csoportos edzésekhez.

Rendelési idő

Hé, sze délután, péntek délelőtt. Bejelentkezés Georginához!
Jobban megismerné Georginát?
Nézze meg bemutatkozó oldalát!

Tovább Georgina bemutatkozójához!

Obermayer-Buda Katinka

7 év tapasztalat

Szakterületek: Sportsérülések, műtétek utáni rehabilitáció,  Derék-, hát- és nyakfájdalom,
Porckorong előboltosulás vagy -sérv, Tartáskorrekció, Prevenció – hobbi vagy versenysportolóknak egyaránt, Törzsstabilizáció – „core” izmok erősítése, Felkészítés a sportra – Ülő munka után mozognék : mit, hogyan és mit ne…Személyre szabott tanácsok, rávezető gyakorlatok

Rendelési idő

Hé, ke, csü: délután, sze, péntek: délelőtt. Bejelentkezés Katinkához!
Jobban megismerné Katinkát?
Nézze meg bemutatkozó oldalát!

Tovább Katinka bemutatkozójához!

Tímár Judit

13 év tapasztalat

Szakterületek: gerincsérvek, idegfájdalmak, helytelen testtartás, csigolya–, csípő-,térd-, boka-, vállproblémák, ortopédiai műtétek rehabilitációja (pl. csípő- térdprotézis), reumatológiai panaszok,
“befagyott váll” (PHS) ,krónikus vagy akut derékbántalmak (pl. lumboischialgia, ülőideggyulladás, SPA=Bechterew-kór, DISH=Forestier-szindróma stb.), gerincműtétek utáni rehabilitáció
nyaki panaszok és fejfájások (cervicobrachialgia, nyaki gerincsérv),  porckopások, rotátorköpeny

Rendelési idő

Hétfőtől péntekig egész nap. Bejelentkezés Judithoz!
Jobban megismerné Juditot?
Nézze meg bemutatkozó oldalát!

Tovább Judit bemutatkozójához!

Berczi Miklós

7 év tapasztalat

Szakterületek: Parkinson-kóros betegek, porckorong kiboltosulás/sérv, lumbágó, isiász, lumboischialgia, ülőidegzsába, derékfájás, lábzsibbadás, lábfájdalom, égő érzés a lábban,
achilles fájdalom, talpfájdalom, saroksarkantyú, tenisz/golf könyök, bicepsz ín fájdalma, “futó térd”
Az ortopédiai műtétek utáni rehabilitáció, Gyógymasszázs., Szájzár, szájnyitási korlátozottság kezelése
Állkapocsízületi kattogás, recsegés, ropogás kezelése, Fülzúgás, fülcsengés kezelése.

Rendelési idő

Hétfő-kedd-péntek délelőtt, szerda délután. Bejelentkezés Miklóshoz!
Jobban megismerné Miklóst?
Nézze meg bemutatkozó oldalát!

Tovább Miklós bemutatkozójához!

Markos Mónika

17 év tapasztalat

Szakterületek: Maitland / Mulligan Manuálterápia, Mckenzie torna, nyaki, háti, ágyéki gerinc problémái, porckorongsérv, váll izomszakadás, -törés, -rotátorköpeny, befagyott váll.  A térd, csípő és váll ízületi kopása, protézisek, műtétek és törés, ficam, szalag / izomsérülések,  utáni rehabilitáció.

Rendelési idő

Kedd, csüt délután, szerda délelőtt. Bejelentkezés Mónikához!
Jobban megismerné Mónikát?
Nézze meg bemutatkozó oldalát!

Tovább Mónika bemutatkozójához!

Kutás Mercédesz

18 év tapasztalat

Szakterületek: gerinc eredetű, és a nyak – vállövi panaszok kezelése, sportsérülések,
a McKenzie terápia, a fascia terápia, és a funkcionális tréning,speciális kommunikációt igénylő páciensek (gyerekek és felnőttek) komplex fizioterápiás ellátása, nyaki gerincen végzett discectomia (porckorongsérv eltávolítása), fúziós és protézis műtétek, AC-, váll-, könyökficam, felső végtagi törés, zúzódás, húzódás, vongálódás, esetleges idegsérülések kezelése, rotátorköpeny rekonstrukció
az ágyéki gerincen végzett discectomia, decompressio, fúziós – stabilizációs műtétek
alsóvégtagi (főként a boka ízületi) ficam, zúzódás, húzódás, vongálódás, esetleges idegsérülések

Rendelési idő

Hétfő egész nap, szerda, péntek délelőtt. Bejelentkezés Mercihez!
Jobban megismerné Mercit?
Nézze meg bemutatkozó oldalát!

Tovább Merci bemutatkozójához!

Varga Bernadett

4 év tapasztalat

Szakterületek: Gerincferdülés kezelése, Sceuermann-kór, laposhát, Hátfájás, Derékfájás (lumbágó,isiász), Gerincsérv, Csigolyadeformitások, tartási rendellenességek, Gerincműtétre való felkészítés, rehabilitáció, Korzettkezelés, Szájzár, szájnyitási korlátozottság, Állkapocsízületi kattogás, recsegés, ropogás, Fülzúgás, fülcsengés, Állkapocsízület traumás sérülések, Senior torna.

Rendelési idő

Kedd, szerda, péntek délután. Bejelentkezés Bernadetthez!
Jobban megismerné Bernadettet?
Nézze meg bemutatkozó oldalát!

Tovább Bernadett bemutatkozójához!

Nagy Dominika

Recepciós

Dominika a recepciósunk, aki maga is egészségügyi végzettségű. Ő az, aki a bejövő hívásokat kezeli, illetve ha ellátogat rendelőnkbe, akkor vele fog találkozni elsőként.

A célzott, személyre szabott és az okokat kezelő gyógytornával így akár 15 alkalom után megszabadulhat térdfájásától, úgy hogy ehhez semmilyen műtétet, gyógyszert vagy külső beavatkozást nem kell igénybe vennie.
Időpontot foglalok!

Betegeink ezeket mondták rólunk:

Egyre rosszabbodó térdfájdalmammal fordultam orvoshoz, aki a porckopásra gyógytornát javasolt. Az interneten böngészve Ők tűntek a legkorrektebbnek és ez valóban így is volt! Miklósnak hála a térdem újra a régi. Köszönöm!
Soth EleonóraBudapest
Artroszkópos térdműtét után kerültem hozzájuk gyógytornára. Nagyon alapos kivizsgálás, kedvesség, hozzáértés jellemzi őket. Bátran ajánlom!
Angyal PéterGöd
Térdfájdalmamat Miklós Úr tökéletesen rendbe hozta, azóta újra hódolhatok kedvenc időtöltésemnek a kertészkedésnek. Köszönöm a segítséget!
Király LászlóBudakeszi

Online gyógytorna árlista

Az első online videós alkalom magában foglalja a konzultációt + a személyre szabott terápiás terv összeállítását. Minden további online alkalom, már maga a kezelés és ez a kezelés típusától függetlenül egységes árú. A fizetés előre utalással történik, és ha Ön rendelkezik egészségpénztárral, a számlát ki tudjuk állítani az egészségpénztárára is!

2. alkalomtól: Személyes gyógytorna
9.500 Ft
 • A rendelőnkben
 • / alkalom (50-60 perc)
 • A második alkalomtól
 • Bármilyen kezelésre
2. alkalomtól: Online gyógytorna
6.500 Ft
 • Videóhívás alapú
 • / alkalom (50 perc)
 • A második alkalomtól
 • Bármilyen kezelésre
1.alkalom: Online konzultáció
7.500 Ft
 • Videóhívás alapú
 • A fájdalom okának feltárása
 • Terápiás terv kialakítása
 • Girl in a jacket
Időpontot foglalok!
1. alkalom: Személyes állapotfelmérés
11.600 Ft
 • A rendelőnkben
 • A fájdalom okának feltárása
 • Terápiás terv kialakítása
 • Girl in a jacket
Időpontot foglalok!
2. alkalomtól: Állkapocs kezelés
5.800 Ft
 • A rendelőnkben
 • / alkalom (30 perc)
 • Speciális gyógytorna
 • Állkapocsízületi panaszokra

“Nekem való?” GARANCIA! – Ha nem tudunk segíteni nem kell fizetnie!

Vállaljuk, hogy amennyiben az első online konzultációval nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, nem kell kifizetnie az első konzultáció árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt a konzultáció az Ön számára. És természetesen a legjobb tudásunk szerint ajánlunk Önnek olyan egészségügyi szakembert, akihez szerintünk érdemes lehet fordulnia.