gerincferdülés

Gerincferdülés torna a Schroth terápia segítségével

Gerincferdülés esetén a gerincoszlop kóros, „S” alakú elgörbülését, elferdülését a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okozza.

A gerincoszlop olyan anatómiai elváltozásai, mint az oldalirányú görbületek és a csigolyák csavarodása eredményeképp kialakult bordapúpok jól korrigálhatók a Schroth terápia alkalmával végzett gyógytorna segítségével.

schroth_terapia

A Schroth terápia hatékony módszer

A Katharina Schroth által kifejlesztett és nevével fémjelzett 3 dimenziós terápia mind gerincferdülés, mind Scheuermann-kór és laposhát esetén hatékony és kíméletes kezelési mód, amellyel javítható az érintett páciens állapota és életminősége.

A Schroth terápia olyan gyógytorna gyakorlatokkal dolgozik, amelyek önmagukban vagy terápiás eszközök használatával segítenek a görbületek egyenesítésében, a csavarodás csökkentésében, az anatómiai görbületek visszaállításában, valamint a korrigált állapot izmokkal történő stabilizálásában.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A gerincferdülés nem csak a növésben levő gyerekeket, a felnőtt korosztályt is érinti

Gerincferdülés nem csak gyerekkorban jelentkezhet, ezért a speciális gerincferdülés torna nem csak és kizárólag gyerekek számára javasolt. A Schroth terápia idősebb korban is hatékonyan alkalmazható a panaszok csökkentésére és az állapotromlás folyamatának lassítására, megállítására.

A gerincferdülés gyógytornával történő korrigálása hatékony, ám az alap probléma mértékétől függően hosszú folyamat. A személyre szabott Schroth torna során, célirányosan korrekciós testhelyzetekben végzett gyakorlatokkal érhető el a testtartás és az állapot javulása.

A Schroth terápia célja, hogy megfelelő korrekcióval a páciens belső testképét normalizálja, testtartását megfelelő helyzetben rögzítse. Hosszú távon a speciális, egyénre szabott Schroth torna célja a gerincizomzat izomegyensúlyának lehetőség szerinti helyreállítása, -és a megelőző állapottól függő mértékben- a gerinc fiziológiás görbületeinek műtét nélküli visszaállítása.

Schroth terápiát kezelő gyógytornászaink

Schroth terápiás elemek beiktatásával végzett gerincferdülés torna javallott

Az alábbi esetekben javallott a Schroth terápia:

  • egyes tartáshibák, abnormális görbületet okozó tartásproblémák fennállásakor,
  • gerincferdülés (scoliosis) esetén (növekedési szakaszban már 10 Cobb foktól!),
  • laposhát kezelésének részeként izomerősítésre, tüdőkapacitás növelésére,
  • csigolyanövekedési zavar (Scheuermann-kór) korrekciójára,
  • korrekciós gerincműtét előtti beszűkült mozgástartomány növelésére, izomerősítésre,
  • korrekciós gerincműtétet követő rehabilitáció részeként.

Gerincferdülés esetén, a Schroth terápiás gyakorlatok végzése kiemelt jelentőségű a növekedési szakasz idején. A tornagyakorlatok betanulása már egészen fiatalkorban elkezdhető.

A Schroth terápia a deformitások helyreállítását korrekciós testhelyzetben végzett egyéni görbületre szabott feszítési technikával korrigálja és háromdimenziós légzéstehcnikával kiegészítve segíti a gerinc fiziológiás görbületeinek helyreállítását és stabilizálását.

A gyogytornaszom.hu szakemberei ezért a gerincferdülésre ható gyógytorna során a Schroth módszerrel az egyén görbületeinek megfelelően, mindig az adott elért állapotának függvényében korrigálnak.

A korrekció akkor valósul meg, ha a kiinduló testhelyzeteket a gyógytornász mindig a fennálló görbület (vagy görbületek) adott mértékének megfelelően választja meg, és ha az ezekben a testhelyzetekben végzett gyakorlatok során önmagában vagy irányított légzéssel összekapcsolva elérhető a megfelelő izmok kontrakciója.

A tornagyakorlatok közben vizuális visszacsatolást ad a tükör alkalmazása, a különböző segédeszközök (pl. párna, gimnasztikai labda, bordásfal) pedig támogatják a passzív korrekciót.

A torna hatására felszabadulnak a letapadt izmok, javul a testkép, a testtartás és a légzésfunkció, csökken a ferdülés mértéke, megáll az állapotromlás és növekszik a szív teljesítőképessége valamint a tüdőkapacitás.

A gyógytorna során az egyénre szabott korrekciós mozdulatok és légzés pontos elsajátításának valamint az önállóan, rendszeresen végzendő gyakorlatok betanításának és kontrollálásának jelentős szerepe van.

A Schroth terápia nem hagyományos tornagyakorlatokat tartalmaz, minden kezelés egyénre szabott korrekciós testhelyzeteket és mozdulatokat tartalmaz, az adott mozgásszervi állapottól függően, így annak betanítása és irányítása önállóan nem lehetséges.

Önnek, vagy gyermekének gerincferdülése van? Kérjen időpontot hozzánk és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a gerincferdülés gyógyításában!  ↓