csontritkulás

A csontritkulás (osteoporosis) konzervatív terápiája: a gyógytorna

A csontritkulás (latinul osteoporosis) igen gyakori betegségnek számít, amely leginkább a nőket érinti. Az osteoporosis során a csontállomány leépül, elvékonyodik, ezáltal a csontok mésztartalma és tömege is jelentősen csökken. Emiatt a csontok sokkal könnyebben és hamarabb eltörhetnek, akár spontán törés is létrejöhet.

De mi okozhat csontritkulást? Milyen rizikófaktorai lehetnek? Hogyan előzheti meg az osteoporosist? A gyógytorna miért olyan hatékony a kezelésében és ennek hiányában mi a kórlefolyás? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat, ha tovább olvas.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A csontritkulás hátterében álló okok

Csontjaink életünk során folyamatos átalakulásban vannak, a szervezet lebontja, majd újraépíti azokat. A csontképzés általában gyermek és fiatalkorban sokkal gyorsabb, mint a lebontás, majd 30 éves kor körül a csonttömegünk eléri a maximumot és ekkor a két folyamat között egyensúly áll be. Azonban a kor előrehaladtával a csontképzés lelassul, ennek mértéke jelentősen függ a fizikai aktivitástól.

Főként nők esetében, akiket négyszer gyakrabban érint a csontritkulás, a menopauza ösztrogén szint csökkenéshez vezet. Emiatt a csonttömeg jelentős mértékben csökken.

Férfiaknál a tesztoszteron 30 éves kort követően fokozatosan csökken, emiatt, valamint a nagyobb csonttömegük miatt az osteoporosis később és enyhébb formában jelentkezhet.

Ezek lehetnek a csontritkulás rizikófaktorai

Az alábbi rizikófaktorok komoly szerepet játszhatnak a csontritkulás kialakulásában:

  • genetika (családi halmozódás)
  • vékony, alacsony testalkat
  • helytelen táplálkozás (főként a kevés D-vitamin és kalcium bevitel)
  • mozgásszegény életmód
  • dohányzás
  • menopauzát megelőző petefészek eltávolítás
  • férfiaknál alacsony tesztoszteron szint

Ezeket a tüneteket tapasztalhatja csontritkulás esetén

A csontritkulás kezdetben ritkán okoz tüneteket. Főként kisebb sérüléssel járó csonttörésnél szokták diagnosztizálni a betegséget. A kisebb behatásra történő törések leggyakrabban a gerincet, a combnyakat, a medencét és a csuklót érinthetik.

Előrehaladott állapotban a csontok kisebb mozdulatokra (pl.: köhögés, tárgy megemelése) is eltörhetnek. Igen gyakran előfordul, hogy kezelés nélkül ezek a csonttörések tartós fájdalmat generálnak, amely a csont összeforrása után is megkeserítheti a mindennapokat.

csontritkulás jele

A magasság csökkenése, a görnyedt testtartás, valamint a krónikus hátfájás együttese felhívhatja a figyelmet a csontritkulásra, ezek a tünetek azonban már sokkal később jelentkeznek.

Szeretné egy több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornász segítségét kérni, megfizethető áron? Tekintse meg árlistánkat és jelentkezzen be online!

Így előzheti meg a csontritkulás kialakulását

Első és legfontosabb tanács a csontritkulás megelőzésére a rendszeres testmozgás. Ajánlott legalább heti 3-4 alkalommal edzeni, azonban ügyeljen a túledzés elkerülésére is!

Figyeljen a kalcium és a D-vitamin bevitelre is. A kalcium ajánlott napi mennyisége 1000 mg, menopauzát követően pedig 1200 mg. Halakkal, tojással a D-vitamint is pótolhatja, azonban elengedhetetlen, hogy időt töltsön a napon, amely a szervezetet a vitamin előállítására serkenti.

Kerülje a dohányzást és étkezzen teljes értékűen!

A csontritkulás gyógytornája

A gyógytorna olyan természetes kezelési módszer, amely az egyik alapvető tudásunkat, a mozgást használja fel a test öngyógyító folyamatainak serkentésére. Csontritkulás esetén a gyógytorna célja az egyensúly javítása, amellyel megakadályozhatók az esések, a már létrejött csonttörések rehabilitációja, a fájdalom csökkentése és a testtartása javítása.

A gyógytornászok proprioceptív tréninget alkalmazva fejlesztik az egyensúlyérzékelést. A tréning lényege, hogy a gyógytornász először stabil alátámasztási felületen megéreztetesse Önnel a helyes ízületi helyzeteket, majd beállítsa a helyes testtartást is. Ez után instabil felszínen gyakorolnak, ahol már több korrigáló mozgásra lesz szükség, így edzve például a core (mély) izmokat. A mélyizomzat stabilitásával javul a testtartás és az egyensúlyérzékelés is.

Osteoporosis esetén a saját testsúlyos gyakorlatok igen hatékonynak bizonyultak, ugyanis ezek segíthetnek lelassítani a csontlebontás folyamatát. Erre a kiváló lehetőséget nyújt a gyógytornászok által alkalmazott funkcionális tréning. Ez a módszer a testet egészként kezeli és a gyakorlatok egyszerre több izomcsoportra hatnak. Serkenti a vérkeringést, ezáltal javítja a csont keringését is, így az ásványi anyagok könnyebben beépülhetnek. Mindezek mellett a funkcionális tornagyakorlatok pozitív hatással vannak az izomerő egyensúlyra is.

Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres torna a közérzetre is pozitív hatással van, amely jobb hangulatot eredményez.

Csontritkulás kezelése gyógytornászaink segítségével

A csontritkulás lefolyása gyógytorna nélkül

Gyógytorna nélkül a csontritkulás folyamata sokkal gyorsabban végbemehet. Ha időben megkezdődik a konzervatív kezelés, azzal akár a spontán törések is megakadályozhatók lehetnek.

Az osteoporotikus csonttörések után a fájdalom nagyobb valószínűséggel tartóssá válhat, ha nem kezeli azt szakértő gyógytornász.

Továbbá, a gyógytornász által diktált egyensúlyfejlesztő gyakorlatok hiányában az esések gyakoribbá válhatnak, amely ismételt csonttörésekhez vezethet.

A csontritkulás gyógytornája egy professzionális budapesti gyógytorna rendelőben

A Gyógytornászom.hu budai, Vitéz utcai rendelőjébe, valamint a pesti, Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőjébe megérkezve egy professzionális rendelő fogadja, ahol külön fürdőszobát is biztosítunk az átöltözésre. Nálunk lehetősége van, hogy Ön válassza ki a számára szimpatikus gyógytornászt. Szakembereink bemutatkozóját ide kattintva olvashatja el.

Első alkalommal egy részletes, 1 órás állapotfelméréssel fogunk kezdeni. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amit még soha nem tapasztalt! A terapeuta részletesen kikérdezi Önt panaszairól, amelyet egy vizsgálati lapra le is jegyzetel.

Ezt követi egy fizikális vizsgálat, amelynek során megtekintéssel elemzi a testtartást, majd speciális tesztekkel megvizsgálja az izmok és ízületek állapotát, mozgathatóságát. A vizsgálatok alapján egy egyéni kezelési tervet állít fel az Ön számára, amely alapján zajlik majd a rendszeres gyógytorna.

A kezelések során a terapeuta fokozatosan, az Ön aktuális állapotához mérten adagolja a gyakorlatokat, amelyeket be is tanít Önnek. A gyógytornász házi feladatot és életmód tanácsokat is ad, amelyek betartásával a kezelések során elért eredmény hosszútávon fenntartható.

Pácienseink közül 10-ből 8 már az első alkalmak után jelentős mértékű fájdalom csökkenésről számolt be, ezáltal pedig a hétköznapjaik gyógyszer és panasz nélkül teltek el. Az egyensúlyérzékelés javulásával magabiztosabbá válnak, a testtartás rendeződésével pedig a csontritkulás okozta hátfájdalmuk is enyhül.

Tudta, hogy rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet?

Csontritkulást diagnosztizáltak Önnél? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön panaszainak kezelésében!  ↓