izomszakadás

Az izomszakadás speciális gyógytornája

Izomszakadás gyakran érintheti a sportolókat, de fontos a 35-50 éves, ritkábban sportoló egyének figyelmét is felhívni erre a sérülésre. Az izom a kor előrehaladtával veszít a rugalmasságából, éppen ezért kiemelten fontos azok sérülésének megelőzése.

De a már megtörtént szakadás esetén hogyan segít a gyógytorna és annak hiányában mi várható? Hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Mik lehetnek az izomszakadás rizikófaktorai? Honnan tudhatja, hogy megtörtént a trauma és tehet-e valamit, amivel megelőzheti ezt? Ezekre a kérdésekre választ kaphat az alábbi cikkünkből.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna izomszakadás esetén

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb módja az izomszakadás kezelésének, ugyanis a mozgás által serkenti a test öngyógyító folyamatait.

A gyógytorna célja a megszakadt izomrost regenerációjának elősegítése, amelyhez komplex terápiát alkalmaz. A komplex terápia részét képezik a nyújtó és az erősítő gyakorlatok.

Az erősítő gyakorlatok serkentik az izmok keringését, ezáltal biztosítják a sérült izomrostok újjáépülését.

A nyújtó feladatok a sérülés következtében befeszült terület fellazításában játszanak lényeges szerepet.

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amely jótékony hatása, hogy jelentős mértékben növelheti a sérült izomcsoport oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak mielőbbi gyógyulását.

A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely jelentős mértékben csökkentheti az érintett terület fájdalmát és terhelését. Trigger-pont terápiával a trauma következtében túlfeszült izmokban kialakult csomókat oldják, amelyek szintén adhatnak kisugárzó fájdalmakat.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik? Nálunk minden kezelés egy áron van, jelentkezzen be online!

Az izomszakadás szövődményei gyógytorna hiányában

Gyógytorna hiányában a megszakadt izomzat regenerációja sokkal hosszabb időt vehet igénybe, ezáltal hosszú időre kieshet a munkából és a sportból.

A terhelés eloszlása jelentős mértékben megváltozhat, ezáltal az ellenoldali végtagjában is problémák jelentkezhetnek. Minél több terület panaszos, a kezelési idő is annál tovább tart.

Az izomfájdalom krónikussá válhat, és a folyamatos izomgörcsök miatt csomók alakulhatnak ki, amelyek kisugárzó tüneteket adhatnak távolabbi területekre is. Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál előbb visszatérhet megszokott életviteléhez.

Izomszakadással foglalkozó gyógytornászaink

Az izomszakadás gyógytornája egy professzionális budapesti rendelőben

A Gyógytornászom.hu központi, budai és pesti rendelőjében nagy hangsúlyt fektetünk az izomszakadás mielőbb gyógyulására, valamint az abból adódó szövődmények megelőzésére. A honlapunkon elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját, és online bejelentkezhet ahhoz a szakemberhez, aki Önnek szimpatikus.

Az 1 órás állapotfelmérés során a gyógytornásza részletesen kikérdezi Önt panaszairól, az izomszakadás eseményéről és átolvassa az orvosi leleteit. Ez után egy fizikális vizsgálattal felméri a sérült izomzat, valamint a környéki szövetek aktuális állapotát. A folyamat következő eleme egy személyre szabott terápiás terv felállítása.

Csak ezek után kezdődik meg a gyógytorna, amelynek során gyógytornásza nagy figyelmet fordít a heves fájdalmat kiváltó mozgások kerülésére. A diktálások alatt nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatok helyes kivitelezésére, ugyanis csak így lehet 100%-osan sikeres a sérült izomzat gyógyulása. Annak érdekében, hogy a gyógyulás minél gyorsabb és eredményesebb legyen, házi feladatokat is kapni fog a kezelések alatt megtanult gyakorlatokból, amiket így otthonában biztonságosan el tud végezni.

Már az első néhány alkalom után érezni fogja, hogy az izomszakadásból eredő fájdalom jelentős mértékben enyhül, a sérült végtagját könnyebben tudja mozgatni, ezáltal a hétköznapi teendőket is magabiztosabban tudja ellátni.

Rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet, árlistánkat pedig ide kattintva tekintheti meg.

az izomszakadás gyógytornája

Ezek lehetnek az izomszakadás rizikófaktorai

Az izomszakadás során az izomrost folytonossága megszakad, amelyet egy rossz mozdulat válthat ki. A szakadás lehet részleges vagy teljes. Leggyakrabban a láb izmai sérülnek: a vádli, valamint a combhajlító és feszítő izmok. Ritka esetekben érintett a bicepsz, mellizom vagy a hasizom.

 • kor: a 35-50 éves sportolók esetében a regeneráció hosszabb időt vehet igénybe, ugyanis csökken az izom rugalmassága
 • hirtelen, erős terhelés
 • a bemelegítés hiánya
 • ínhüvelygyulladás
 • befagyott váll szindróma

Ezeket a tüneteket tapasztalhatja izomszakadás esetén

Az izomszakadás tünetei között az egyik legjellemzőbb a funkciókiesés, ezen kívül az alábbi jelek utalhatnak az izom sérülésére:

 • pattanó hang a szakadás pillanatában
 • a sérült végtag nehezített/gátolt mozgatása
 • éles, szúró jellegű fájdalom
 • teljes izomszakadás esetén a duzzadás a végtagban
 • részleges izomszakadásnál besüppedés az érintett területen
 • a szakadás területén nyomásérzékenység, duzzanat
 • késői tünet: vérömleny (haematoma)

Így előzheti meg az izomszakadást

 1. Minden testmozgás előtt alaposan melegítsen be, ezáltal az izomzatot felkészíti a nagyobb terhelésre.
 2. Az edzések végén szánjon időt a nyújtásra, ezzel elősegítheti az izmok rugalmasságának hosszú távú fennmaradását.
 3. Izomláz esetén könnyedebb tornát végezzen, amellyel segítheti az izmok regenerációját.
 4. Alapbetegségét kezeltesse rendszeresen (pl.: befagyott váll esetén járjon gyógytornára).
 5. Étkezzen egészségesen, ügyeljen a megfelelő mennyiségű fehérjebevitelre.

Izomszakadása volt? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az izomszakadás utáni rehabilitációban! ↓