szeméremcsont fájdalom

Szeméremcsont fájdalom: ezek az okai, és így kezeli egy gyógytornász

A szeméremcsont fájdalom leginkább a várandós nőket, valamint a sportolókat érintik, de előfordulhat a medence traumáját követően jelentkező panasz is. Minél tovább vár a kezelésével, annál nehezebb lesz a háttérben álló okot kideríteni, ezért ne halogassa a segítségkérést!

Ön tudja mi a szeméremcsont és milyen okok vezethetnek az itt kialakuló panaszokhoz? És azt, hogy hogyan diagnosztizálják, és milyen kezelés lehetséges? Ismeri az alkalmazott gyógytorna technikákat és tudja mi várható, ha nem kéri egy gyógytornász segítségét? Az alábbi cikkünkből mindent megtudhat!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A szeméremcsont anatómiája

A szeméremcsont a medence felépítésében vesz részt, és annak elülső-alsó részén helyezkedik el. A medence két külön oldalból áll, amelyeket a csípőlapátok, az ülőcsontok, valamint hátul a keresztcsont alkot. A két oldal a szeméremízületnél (latinul symphysis pubica) illetve hátul a keresztcsont két oldalán (sacroiliacalis ízület) kapcsolódik egymáshoz. A szeméremcsont fölött zsírréteg található, és ezt a területet nevezzük szeméremdombnak.

A szeméremcsonti panaszok általában tompa, húzó jellegű fájdalommal jelentkeznek, amelyek kisugározhatnak az alhasba vagy a csípőbe is. A panaszt fokozhatja a járás, emiatt egy idő után az nehezítetté válhat.

A szeméremcsont fájdalom okai

A szeméremcsont fájdalom mögött legtöbbször a medencét érintő elváltozások állnak, amelyek a csontok ízesülésénél létrejövő panaszt válthatják ki. Az alábbi problémák lehetnek a kiváltó okok:

  • a szeméremcsont gyulladása
  • a szeméremcsont ízületének fellazulása (symphysis-pubis disfunctio)
  • hormonális változások a terhesség alatt
  • szülés után az ízületben kialakult elcsúszás, blokkolódás
  • a medence sérülései (törés, zúzódás)
  • a medence veleszületett deformitásai
  • angolkór (rachitis)

A szeméremcsont fájdalom diagnosztikája és kezelése

A szeméremcsont fájdalom diagnosztikáját tekintve elengedhetetlen az alapos anamnézis felvételt, valamint a fizikális vizsgálatot követően a medence röntgen felvétele is.

Ez után a szakorvos dönti el, milyen célzott kezelést választ az Ön problémájára. Legtöbbször a fájdalom 2-3 hét múlva magától, pihentetésre megszűnik, azonban ha hónapokig eltart, érdemes konzervatív terápiás eljárásokkal kezelni. A rendszeres, személyre szabott gyógytorna, valamint a különböző, gyógytornászok által használt technikák hatékonyan kezelik a szeméremcsont fájdalom kiváltó okát.

A szeméremcsont fájdalom gyógytornája

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb módja a szeméremcsont fájdalom kezelésének, ugyanis a mozgást veszi alapul, amely mindig kéznél van és serkenti a test öngyógyító folyamatait.

A torna során nyújtó és erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a felborult izomerő egyensúlyt, amely az ízületek stabilitását adja. A nyújtás lényeges a befeszült izmok ellazításában, az erősítés pedig stabilizáló hatással van a medenceövet alkotó ízületekre. Ezeknek köszönhetően a mozgás helyesen tud végbemenni, csökkentve ezzel a súrlódásokat a szövetek közt. A súrlódás csökkenésével a már kialakult gyulladások is enyhülnek, és megelőzhetjük az újabbak létrejöttét.

fascia terápia

A gyógytorna serkenti a vér-és nyirokkeringést, amely fokozza a sérült terület oxigén és tápanyag ellátását, ezáltal elősegíti a sérült terület gyorsabb gyógyulását (például, ha a szeméremcsont fájdalom háttérben medencét ért törés vagy zúzódás áll).

A gyógytornászok tehát komplex módon szüntetik meg a problémát kiváltó okot. Ehhez különböző technikákat is alkalmazhatnak az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen hatékony módszer például a fascia/FDM terápia, amelynek során kézzel kivitelezett speciális fogásokkal oldják a feszes kötőszövetek. A fascia szerteágazó hálózata miatt egy fogás akár távolabbi területekre is hatással lehet. A módszernek köszönhetően a medencefenéki izomzat feszessége tovább oldódhat, és hosszútávon biztosítható a megfelelő izomtónus.

A trigger pont terápia alapja, hogy a feszes has- és medenceizmok görcsössége miatt kialakult csomókat oldja a gyógytornász, amelyek kisugárzó tüneteket is adhatnak a szeméremcsont környékére. Ez szintén hatékony a szeméremcsont fájdalom hátterében álló probléma kezelésében.

Ha ízületi blokkolódás áll a panaszok hátterében, akkor manuálterápiás fogások segítségével tudja a terapeuta helyreállítani, bemozgatni azokat.

Olyan gyógytornászt keres, aki türelemmel és empátiával kezeli az Ön szeméremcsont fájdalmát? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóját egy kattintással és válassza ki, kihez szeretne jönni!

A szeméremcsont fájdalom gyógytorna nélkül

Gyógytorna kezelés hiányában a szeméremcsont fájdalom állandósul, és az ebből eredő izomgörcsök miatt csomók alakulnak ki, amelyek további panaszokat okozhatnak.

A fájdalom miatt megváltozott terhelés felborítja a test egyensúlyát, ezáltal további, akár távolabbi területeken is jelentkezhetnek problémák (például csípőben, térdben, bokában). Minél hamarabb kerül sor gyógytorna kezelésre, annál könnyebb lesz a szeméremcsont fájdalom pontos kiváltó okát kideríteni.

Gyógytornászaink akik segítenek leküzdeni a szeméremcsont fájdalmat

Így zajlik a szeméremcsont fájdalom gyógytornája egy magán gyógytorna rendelőben

A szeméremcsont fájdalom hátterében álló pontos ok kiderítése lényeges a gyógytorna szempontjából. Csak ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna.

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca), és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőiben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, mire erősödik, mire enyhül, illetve, hogy emlékszik-e kiváltó okra? Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a medenceövet alkotó ízületek mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ez azért fontos, mert ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. Ezzel tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik.  Ezt követően alkalmazzuk a speciális technikákat, például a már említett FDM terápiát, amely a Gyógytornászom.hu rendelőjében nem jár Önnek plusz költséggel. Nálunk minden kezelés egy áron van! Majd ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett, erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból áll. Tapasztalt gyógytornászaink olyan izomzat kialakításán dolgoznak, amelyek hosszú távon biztosítják a panaszmentességet, valamint életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti egy újabb probléma kialakulását.

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első alkalmak után érzi a fájdalom enyhülését, és kezelésről-kezelésre jelentős javulásról számolnak be. Panaszmentessé válik a mozgásuk és nagyobb sétákat is képesek megtenni.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Akár már 2-3 napon belül megkezdheti nálunk a gyógytornát. Továbbá nálunk SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Szeméremcsont fájdalma van? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a szeméremcsont fájdalom mögött álló ok kezelésében! ↓