gerinctorna

Gerinctorna: 10 ok, amiért gyógytornászhoz forduljon az otthoni gerinctorna helyett

Gerinctorna segítségével megelőzhetőek és akár kezelhetőek a gerinc fájdalmai és a gerincpanaszok. A gerincfájdalom nemcsak az időseket érinti, az ülő-, vagy álló munka következtében kortól függetlenül okozhat problémákat. Ugyanúgy érintheti az iskolapadban hosszú órákat ülő gyerekeket és fiatalokat, mint a napi nyolc órát számítógép előtt dolgozó felnőtteket, vagy épp a fizikai munkát végzőket. Gerinctornát végezni megelőzés céljából is hasznos lehet, hiszen bizonyos gyakorlatok segítenek a gerincet tartó izmok rugalmasságának és erősségének fenntartásában.

A mozgásszegény életmód, amiben sokunknak volt része az utóbbi időben, valamint a helytelen testtartás a gerinc természetes görbületének megváltozásához, a gerincet körülvevő izmok megnyúlásához, illetve rövidüléséhez vezethet. Míg az ülőmunkát végzőknél ez a nyaki-, és hátfájdalmak mellett a porckorongok sérüléséhez is vezethet, a fizikai munkát végzők sem lehetnek teljes biztonságban. Náluk az ismétlődő, a gerincet folyamatosan terhelő mozdulatok jelentenek kockázatot. A gerincfájdalom azonban hatékonyan megelőzhető, ha pedig már kialakult, bizonyos kiváltó okai kezelhetőek speciális gyógytorna, gerinctorna segítségével. Csábító lehet a gondolat, hogy otthonunk kényelmében, az internetről lesett gyakorlatok segítségével próbáljuk ki a gerinctornát. A továbbiakban azonban tíz olyan nyomós érvet mutatunk be, ami miatt érdemes mégis gyógytornászhoz fordulni az otthoni gerinctorna helyett.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

1. Az otthoni gerinctorna csak akkor veszélytelen, ha nincs panasza

Ha nincsenek fájdalmai, gerincferdülése, vagy sérve, az otthoni gerinctorna minimális kockázattal jár. Mégis érdemes gyógytornásszal konzultálni, mielőtt egyedül kezdenénk neki a gyakorlatoknak. A helytelenül végzett mozdulatsorok későbbi problémák kialakulásához vezethetnek, ráadásul egy gyógytornásszal végzett konzultáció, vagy részletes állapotfelmérés fényt deríthet kezdeti stádiumban lévő gondokra.

Ha panaszaink is vannak, úgy egy gyógytornász segíthet abban, hogy a hátterükben álló okokra is fény derüljön, így elkezdődhessen a megfelelő kezelésük.

2. Egy gyógytornász segíthet az ideális gerinctorna gyakorlatok megtalálásában

Nem mindegy, hogy mit és hogyan mozgunk, hiszen a különféle problémák különféle megoldást követelnek. Egy képzett gyógytornász a tünetek kiváltóokának megtalálásával és az ehhez igazítva kialakított gyakorlatsorokkal meggyorsíthatja a gyógyulást. Szükség esetén a gerinctorna manuális terápiával is kiegészülhet, így akár már néhány alkalom után észlelhető a javulás.

Gyógytornászaink akik gerinctornával foglalkoznak

3. Ha porckorongsérve, gerincferdülése, vagy gerincfájdalmai vannak, mindenképp keressen fel gyógytornászt!

Ahogy fentebb írtuk, az otthoni gerinctorna csak akkor veszélytelen, ha nincsenek panaszai. Akut fájdalom, gerincferdülés és egyéb tünetek jelentkezésekor mindenképp konzultáljon gyógytornásszal! A torna megkezdése előtt állapotfelmérésre és a tünetek okának megállapítására van szükség.

Ebben is készséggel nyújtanak segítséget a Gyógytornászom.hu szakemberei, akik egy órás állapotfelmérés keretében igyekeznek felderíteni a panaszok okát. Amennyiben szükségesnek ítélik, további orvosi vizsgálatot is javasolhatnak, amivel megelőzhető a tünetek súlyosabbá válása is.

4. A nem megfelelően végzett gerinctorna ronthat a helyzeten

Csak kevés olyan mozgásforma létezik, amit nem lehet rosszul csinálni. A gyógytornánál és gerinctornánál fokozottan figyelni kell a végzett gyakorlatok helyességére, ha ugyanis nem megfelelően hajtjuk végre őket, ronthatnak is az állapotunkon. Ha gerinc-, vagy hátfájdalmak gyötrik, mielőtt tornázni kezdene mindenképp egyeztessen egy gyógytornásszal! Az általános otthoni tornákkal a kiboltosult porckorong kiszakítható a helyéről, ebben az esetben pedig a mozgásterápia már nem biztos, hogy elég a kezeléshez.

5. A gerinctorna jó kezdés, de a gyógyuláshoz szükség van egy extra lépésre is

A gerinctorna segíthet a fájdalom és a tünetek enyhítésében, ha azonban azokat egy óvatlan mozdulat, helytelen testtartás, vagy hirtelen megerőltetés váltotta ki, újra visszatérhetnek. Egy gyógytornász segít annak megállapításában is, hogy mit érdemes kerülni azért, hogy egészségünket sokáig megőrizhessük. Ha például a porckorongsérvet, ami a gerincfájdalom egyik gyakori oka egy hajló mozdulat váltotta ki, átmenetileg jobb kerülni, de persze nem örökké.

6. Gerinctorna során nemcsak a gerincet tornáztatjuk

Az emberi test összetett rendszer, így a gerinc-, és hátfájdalmak eredetének megtalálása és a probléma megszüntetése szakembert kíván. A gyógytornászok képesek felmérni állapotunkat és egy olyan gyakorlatsort kialakítani, ami személyre szabottan tüneteink megszüntetésére szolgál. Ez gyakran magába foglalja a vállak, a karok és a törzs izmainak átmozgatását is. Ezek komoly szerepet játszanak a helyes testtartásban is.

gerincrorna

7. Gerincfájdalom, hátfájás, vállfájdalom, nyakfájás, gerincsérv, vagy lumbágó?

Nem mindegy, hogy mije fáj, a fent említett tünetek ugyanis más-más kezelést kívánnak. Egy gyógytornász panaszai alapján nemcsak az ideális gyakorlatsor kialakításában nyújthat nagy segítséget, de szükség esetén további vizsgálatokat is javasolhat. Ha időben megkezdik egyes betegségek kezelését, csupán mozgásterápiával is jelentősen csökkenthetőek, vagy meg is szüntethetőek a tünetek. Enélkül viszont néhány esetben akár műtéti beavatkozásra is sor kerülhet.

8. A gyógytorna sem végezhető bemelegítés nélkül

A gyógytornára, így a gerinctornára is sokan úgy gondolnak, mint könnyű, bemelegítés nélkül is végezhető mozgásformára. A valóság azonban az, hogy a merev izmok és ízületek gyógytorna során is könnyen sérülhetnek. A gyógytornászok ezt is figyelembe veszik tevékenységük során és minden órát alapos bemelegítéssel kezdenek. Ezek a gyakorlatok hivatottak arra, hogy megelőzzék a sérüléseket és felkészítsék a testet és az izmokat azok erősítésére.

9. A pihentetés csak egy ideig megoldás

Vannak olyan panaszok, amik esetében ajánlott a pihentetés, de csak bizonyos ideig. Ha a fájdalom miatt kerülünk egyes mozdulatokat, vagy az izmok, ízületek merevsége korlátozza a mozgásunkat, az hosszú távon még több problémát okozhat. A gyógytornászok ezeket figyelembe véve alakítják ki az ideális terápiát, hogy idővel visszanyerhessük mozgékonyságunkat.

10. Már online, videós formában is részt vehet gerinctornán

A Gyógytornászom.hu központja Budapest könnyen megközelíthető részén, a Batthyány téren található, a járványra való tekintettel azonban videós formában is van lehetőség konzultációra. Ennek során a gyógytornász videóhívás formájában van jelen és távolról is segít a gyakorlatsorok helyes végrehajtásában.

Batthyány téri magánrendelőnkben nincs hosszú várakozási idő, már néhány napon belül tudjuk fogadni. Foglaljon időpontot online, vagy hívjon minket a 06-30-50-50-50-3 -as telefonszámon minden hétköznap 9-17 óráig!

Nyakpanasza van? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön nyaki panaszának gyógyításában!  ↓