Bemutatkozó: Károlyi Luca – Gyógytornász


MAGAMRÓL

Károlyi Luca vagyok, gyógytornász. Gyermekkorom óta arra készültem, hogy valamilyen segítő szakmában helyezkedjek el, hogy a hozzám fordulóknak jobbá és könnyebbé tegyem az életét. A másik alapvető tulajdonságom a mozgás szeretete. Mióta az eszemet tudom, valamilyen formában mozogtam: fára másztam, túráztam, bicikliztem, görkorcsolyáztam. Később aztán a hobbinál egy kicsit komolyabban kezdtem el evezni, majd futni. Azóta rendszeresen indulok el futóversenyeken is, a legbüszkébb arra vagyok, hogy már 6. alkalommal lefutottam a félmaratont, sőt idén az Ultra Balatonon is indultam.


E két alapvető tulajdonságom terelt a gyógytornász pályára, melyet a diploma megszerzése óta szívvel-lélekkel űzök. Fontosnak tartom, hogy folyamatosan képezzem magam és újabb terápiás módszerekkel ismerkedjek meg. Légzőszervi megbetegedések mellett, főként mozgásszervi panaszokkal (váll-, hát- és derékfájdalom), mozgásszervi sérülésekkel (szalagszakadás, ficam, törés, stb.) foglalkozom, illetve egyéb izom- vagy kötőszöveti eredetű panaszokkal fordulhatnak hozzám. Hitvallásom a munkában, hogy a terápia csapatmunka – avagy a páciens aktív részvétele épp olyan fontos, mint a terapeuta szaktudása.

Szakterületeim

 • váll, hát, derékfájdalom
 • nyaki fájdalom, nyakból, vállövből kisugárzó fejfájás
 • ágyéki porckorong problémák
 • ortopédiai és traumatológiai problémák, elváltozások, kórképek kezelése (teljes/részleges szakadás, törés, ficam, íngyulladások, tenisz/golfkönyök, ROK sérülések, ITB szindróma, achilles tendinitis)
 • légzőszervi megbetegedések kezelése
 • protézis műtétek pre- és rehabilitáció
 • általános erősítő és kondicionáló gyógytorna
 • senior torna
 • hegkezelés
 • proprioceptív tréning

Tanulmányaim

 • 2023 – Flossing
 • 2023 – Fascia Disztorziós Modell III. 
 • 2022 – Fascia Disztorziós Modell II.
 • 2021 – Hospice Palliatív alaptanfolyam
 • 2021 – Fascia Disztorziós Modell I.
 • 2021 – Mulligan Manuálterápia I-II. modul
 • 2020 – MSc diploma, Semmelweis Egyetem – okleveles fizioterapeuta
 • 2019 – Köpöly terápia
 • 2019 – McKenzie A kurzus (lumbális gerinc)
 • 2017 – BSc diploma, Pécsi Tudományegyetem – gyógytornász – fizioterapeuta
 • 2014 – JAMK University of Applied Sciences – Finnország – tanulmányi ösztöndíj

Kezeléseim

 • gyógytorna
 • lágyrész – és fascia kezelések
 • McKenzie terápia deréktáji gerincsérv kezelésére
 • Mulligan manuálterápia
 • Stretching
 • hegkezelés
Luca magán gyógytornász

Amiben segíteni tudok a hozzám fordulóknak:


Nyak és vállfájdalom

Legtöbbünk kelt már fel úgy, hogy „elfeküdte a nyakát”, nem bírja megmozdítani a fájdalomtól, mely a mindennapi teendőkben jelentősen akadályoz bennünket. A legtöbb esetben e panaszokat a stressz, a túlzott terhelés, helytelen testtartás vagy aszimmetrikus terhelés következtében kialakuló kötőszöveti elváltozás okozza (pl.: összenövések a kötőszöveti rétegek közt).

Így segít a gyógytorna:

Ezek az összenövések, és egyéb kötőszöveti elváltozások, manuális kötőszöveti terápiával megszüntethetők. Emellett elengedhetetlen az izmok nyújtása és erősítése, életmódbeli változások bevezetése és fenntartása.

Derékfájdalom

Napjainkban kevesen vagyunk, akik ne szenvedtek volna már derékfájdalomtól, kinek egyszeri, kinek visszatérő panaszai vannak. A derékfájdalom hátterében számos ok lehet, többnyire a mozgásszegény életmód, az ülőmunka, a túlterhelés, porckorongok kiboltosulása áll. A panasz, fájdalom jelentkezhet helyileg és/ vagy kisugározva.

Így segít a gyógytorna:

A terápiát, mint minden esetben itt is betegvizsgálat előz meg. Meg kell keresni a fájdalom okát, amely lehet strukturális, okozhatja izomegyensúly felborulás, egyes izmok tónusának csökkenése, míg mások növekvése. A lágyrészeken alkalmazott manuális kötőszöveti terápia enyhíti a fájdalmat, manuálterápiával az esetlegesen fennálló mozgásbeszűkülést megszüntethetjük. Ezen felül fontos a célzott mozgásterápia, izomerősítés, túlfeszült izmokat nyújtása és tartáskorrekció.

Porckorong problémák

Gerincünknek a stabilitás mellett, kiemelten fontos szerepe, hogy mobilis legyen. A gerinc csigolyákból és a köztük lévő porckorongokból áll, ez a struktúra olyan, mint egy szappan két deszka közt, mely azok mozgásának hatására ide oda mozognak. Ha előlről nyomás éri a deszkákat, akkor a szappan legtöbb esetben hátra csúszik, ilyen, amikor tartósan ülünk, a porckorongunk hátrafelé mozdul el. Hirtelen nagy erejű mozgásra, vagy tartósan fennálló testhelyzet esetén képes kimozdulni, később akár rögzülni is ebben a helyzetben. Tüneteket akkor okoz, ha ideget vagy más képletet helyez nyomás alá. Jelentkezhet helyi és/vagy kisugárzó fájdalom, érzéskiesés, zsibbadás, súlyos esetben izomerő csökkenés és inkontinencia is.

Így segít a gyógytorna:

Az ilyen esetekben segít a McKenzie terápia, mely egy komplex vizsgálati módszer és terápiás eljárás. A módszer célja, hogy a vizsgálat során megtalálja azt a mozgást mellyel a porckorongot visszaállítjuk eredeti helyére, mellyel a panaszok enyhülnek, majd el is tűnnek. A páciensnek megtanítjuk a gyakorlatokat, melyeket otthon is kell végezni, illetve ellátjuk életmódbeli tanácsokkal.

Sportsérülések

A sportsérülések lehetnek akutak (rándulás, ficam, részleges vagy teljes szakadás, törés), vagy túlterhelésből alakulhatnak ki, például ínfájdalmak (teniszkönyök). A gyors gyógyulás, fájdalomcsökkentés, illetve a későbbi újrasérülés elkerülése érdekében, fontos minél előbb szakemberhez fordulni.

Így segít a gyógytorna:

Mozgáskorlátozottság fennállása esetén stretching technikákat, mobilizáló és manuális eljárásokat alkalmazunk. A sérült kötőszövet izomgyengeséget, bizonytalanságot, stabilitási zavarokat okoz, melyet izomerősítéssel és proprioceptív tréninggel állítjuk helyre. A fájdalmat csökkenthetjük, manuális kötőszöveti terápiákkal. Fontos figyelembe venni a páciens céljait, s a lehető leghamarabb elérni azt az állapotot, amikor visszatérhet a sportba.

Protézis műtét pre- és rehabilitáció

Mint minden műtét esetében, így a protézis műtéteknél is minél jobb állapotban van a páciens, mikor a műtétre sor kerül, annál gyorsabb a rehabilitáció, ezért nagyon fontos már a műtét előtt megkezdeni a gyógytornát. Ha erre mégsem kerül sor, műtét után elengedhetetlen szakemberhez fordulni, a mihamarabbi gyógyulás és teljes funkció visszanyerése érdekében.

Így segít a gyógytorna:

Műtét után nagy hangsúlyt kell fektetni a heg kezelésére, elkerülve a hegszövet letapadását, s ezzel együtt az izületi mozgások esetleges beszűkülését. Ha mégsem sikerült elérni a normál izületi funkciót, különböző manuális technikák rendelkezésünkre állnak. Fokozatosan felépített mozgásterápiával és terheléssel elérhetjük a teljes gyógyulást.

Senior kondicionáló torna

A kor előrehaladtával megváltozik a csontösszetétel és csökken az izomtömeg. A súlyvesztés, egyensúlyvesztés eleséshez vezet, amely számos súlyos sérülést hozhat magával.(pl.: csuklótörés, csípőtáji törések, csigolyaösszeroppanás).

Így segít a gyógytorna a vállsérülésen

A megfelelő izomerősítéssel, egyensúly koordináció fejlesztésével csökkenthetjük a szövődmények kialakulását, az elesés kockázatát és így a sérüléseket.

Légzőszervi és légzéssel kapcsolatos panaszok

Talán kevésbé ismert, de a légzőszervrendszert érintő megbetegedés kezelésében is elengedhetetlen a gyógytornász közreműködése. A krónikus légzőszervi betegségek mellett (pl.: asthma, COPD), légzéssel kapcsolatos panaszt okozhatnak a mellkasdeformitások (pl.: tölcsérmell), különböző neurológiai kórképek. Ezeken kívül a mellkas műtétek utáni rehabilitációban is fontos szerepe van a gyógytornának.

Így segít a gyógytorna a rehabilitációban

A betegvizsgálat után, az egyénre szabott terápia meghatározása következik, mely kórképenként más és más. Fontos a mellkas mobilitásának javítása, mely történhet manuálterápiával, a légút tisztítási technikák és otthon végezhető tréning elsajátítása, a segédeszközök használatának betanítása, rekeszizom erősítése, valamint terhelhetőség növelése.

Felismerte tüneteit a felsorolásban?


Több év tapasztalatával segítek Önnek ebben! Jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre és kezdjünk el közösen foglalkozni a tartós gyógyulásával.

Az alábbi gomb megnyomásával megnyithatja online naptáramat, amelyből csak választania kell egy Önnek is megfelelő időpontot:

1-3 munkanapon belül tudom fogadni!

További panaszok, amelyeket gyógytornával kezelek


Pácienseim ezt írják a munkámról:


Mi történik a bejelentkezés után?


Állapotfelmérésünk egy 60 perces részletes vizsgálat, így pontos képet kap teste állapotáról.

GARANCIÁT vállalunk, azaz ha nem volt elégedett, vagy nem a gyógytorna a megfelelő Önnek, akkor NEM KELL FIZETNIE! (Bővebben a garanciánkról!)

Miután lokalizáltuk fájdalmai okát, elkészítjük Önnek a személyre szabott terápiás tervét. Utána közösen megállapítjuk a gyógytorna alkalmak optimális gyakoriságát és már kezdődhet is a gyógyulás felé vezető út.

Az alkalmakon figyelünk Önre és fájdalomküszőbére illetve nagy gondosságot fordítunk a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Rendelőinkben SZÉP kártyával, egészségpénztárral, és bankkártyával is tud fizetni, illetve 5 és 10 alkalmas bérleteinkkel még kedvezőbb árat érhet el.

Pesten A Nyugati tér közelében és az Oktogonnál talál meg minket, Budán pedig a Batthyány térhez közel várjuk magánrendelőnkben.

Károlyi Luca – Gyógytornász

Luca magán gyógytornász