vádli görcs

A vádli görcs okai és gyógytornája

Az izmokat érintő görcsök leggyakrabban a vádliban jelentkeznek. A vádli görcs jelentős százalékban éjszaka alakul ki. Hirtelen jelentkezik, és a heves fájdalom felébresztheti Önt a legmélyebb álmából is.

Mik lehetnek a vádli görcs okai? Hogyan segíthet egy több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornász? Kezelés hiányában mi várható? Hogyan zajlik a gyógytorna állapotfelmérés? Megtudhatja, ha tovább olvas!

Ezek a problémák válthatják ki a görcsöt

A görcs során a vádli izomzata megmerevedik, és minden igyekezet ellenére sem sikerül azt ellazítani. Ez a görcsösség heves fájdalom jár, amely a görcs elmúlását követő órákban is fennállhat, érzékennyé téve ezzel a lábszár területét

Bár gyakori problémáról van szó, a hátterében álló ok sokszor nem is olyan komoly.

A kiváltó ok legtöbbször:

  • izomfáradtság
  • magnézium- és vitaminhiány
  • várandósság
  • kiszáradás
  • alacsony hőmérséklet (pl.: hideg víz)
  • keringési problémák
  • vesebetegség
  • pajzsmirigy betegség
  • valamilyen idegrendszeri probléma (ritka esetben)

Arról, hogy mit tehet izomgörcs esetén ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A gyógytornász módszerei vádli görcs ellen

A gyógytorna a mozgáson alapul, amely az egyik legalapvetőbb képességünk, ezért a legtermészetesebb módja a mozgásszervi eredetű vádli görcs kezelésének. A probléma kezelése tehát nagyban függ a kiváltó októl

A gyógytorna során – egy alapos átmozgatást követően – egyaránt alkalmazunk nyújtó és erősítő gyakorlatokat is, ezekkel állítjuk helyre a felborult izomerő egyensúlyt.

Nyújtással elsősorban lazítjuk a befeszült lábszár izmokat, majd ezt megtámogatva az erősítő gyakorlatokkal elérjük a láb optimális stabilizációját, amely pozitív hatással lesz a lábat alkotó ízületekre. 

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amely főként a keringési problémákból adódó vádli görcsöket enyhítheti. A fokozott vérkeringés további jótékony hatása, hogy jelentős mértékben növelheti a túlterhelt izomcsoport oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak mielőbbi regenerációját.

Egy megfelelően képzett gyógytornász további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön eredményes gyógyulása érdekében. Előfordulhat, hogy a vádli görcs hátterében a fascia disztorziója áll, erre nyújt megoldást az FDM terápia, ugyanis manuális (kézzel kivitelezett) fogásokkal hat a kötőszövetre. A módszer akár azonnali javulást is eredményezhet, ugyanis amint a fascia spazmusa (feszülése) csökken, a kötőszövet immobilizációja is oldódik. 

További kezelési eljárás lehet az SMR masszázs terápia, amely egy hengeres eszköz segítségével oldja az izompólyákban kialakult feszülést, letapadást. Ez a típusú masszázs a gyógytornász betanítása után otthon is végezhető, azonban szakember irányítása mellett a módszer hatékonyabb lehet. 

A kineziológiai tapasz felhelyezése is segíthet enyhíteni a vádli panaszokat, és ha a túlterhelés következtében duzzanat jött létre a lábszáron, annak csökkentésében is jótékony szerepet játszik. 

A rendszeres gyógytorna alapvetően a teljes szervezetre jótékony hatással lehet. A mozgásnak köszönhetően javulhat a stressztűrő képesség, és sokkal nyugodtabb lehet. Egy gyógytornász szakember olyan életmód tanácsokkal is elláthatja Önt, mint például a helyes bemelegítés és nyújtás kivitelezése sportolás előtt, vagy a megfelelő lábbeli kiválasztása.

Ez várható, ha nem kezeli a gyakori vádli görcsöket

Gyógytorna kezelés hiányában a vádli görcsök akár mindennapossá válhatnak, és emiatt akár izomcsomók is kialakulhatnak. Ezek a trigger pontok pedig kisugárzó tüneteket adhatnak távolabbi területekre is

Keringési probléma esetén, ha a testmozgást nem gyógytornász felügyelete mellett kezdi meg, nagy eséllyel túlterhelheti alsó végtagját, amely fájdalomhoz és lábduzzanathoz is vezethet.

Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál könnyebb lesz az izom problémák pontos okát és lokalizációját kideríteni.

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés izomgörcs esetén

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utcai) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky úti) rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink a legfontosabbnak tartják, hogy személyre szabott módon történjen a vádli görcs oki terápiája.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól. A kikérdezést egy fizikális vizsgálat követi, amely speciális izom teszteket foglal magába, és a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ezzel az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Ebből megtudhatja, hogy milyen feladatokra számíthat, illetve a kezelések ütemezését is egyeztetjük Önnel.

Mindezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is ismertetett erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból, valamint kiegészítő manuális terápiákból áll. 

A kezelések során olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy a mindennapos vádli görcs többé ne alakuljon ki. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti az újabb görcsök kialakulását.

Már az első 2-3 alkalom után érezheti a vádli görcsök számának jelentős mértékű csökkenését, illetve azok mértékének enyhülését, és kezelésről-kezelésre megtapasztalhatja a gyógytorna jótékony hatásait. 

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül akár Ön is választhatja a terapeutát! Ehhez nem kell mást tennie, mint a gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd online bejelentkezni hozzá. További előny, hogy nálunk SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet és minden kezelés egy áron van!

Gyakori vádli görcsök kínozzák? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a vádli görcs okozta mozgásszervi problémák kezelésében!  ↓