derékfájás kisugárzása hasba

Derékfájás kisugárzása hasba? – így segíthet a gyógytorna!

A derékpanaszok járulékos tünetei közé tartozhat a hasba sugárzó derékfájás is. Fontos azonban egy belgyógyászati kivizsgálás is, ugyanis a hasi és deréktáji panaszok kölcsönösen hatnak egymásra, ezért már az elején érdemes kizárni a belső szervi okokat.

Tünet vagy szövődmény a hasba sugárzó derékfájás? Hogyan segít a gyógytorna és kezelés hiányában mi várható? Hogyan zajlik az állapotfelmérés? Megtudhatja alább cikkünkből!

Derékfájás kisugárzása hasba – szövődmény vagy csak egy tünet?

A hasi és a deréktáji panaszok oda-vissza hathatnak egymásra. Lehetséges, hogy a derékfájás az idegek és a lágyrészek útján hasi panaszokat is okoz, azonban a belszerveket érintő problémák is generálhatnak derékfájdalmat. 

Ezek a belső szervi okok az alábbiak lehetnek:

  • gyomorfekély
  • epekő
  • hasnyálmirigy-gyulladás
  • vesekő
  • vakbélgyulladás
  • menstruációs panaszok

A derékfájáshoz egyébként gyakran társulhat hasfájás, amely az alhas területére is kiterjedhet, illetve puffadást, székrekedést és gyakori vizelési ingert is tapasztalhat. 

Mivel nehezen különíthető el, hogy a hasi vagy inkább a deréktáji területen érdemes keresni a kiváltó okot, ezért fontos lehet egy hasi ultrahang és egy belgyógyászati vizsgálat elvégzése is.

Hogyan segíthet a gyógytorna hasba sugárzó derékfájdalom esetén?

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb terápiás eljárás a hasba sugárzó derékfájás kezelésére, ugyanis mozgással aktivizálja a test öngyógyító folyamatait, ezáltal szünteti meg a panaszt kiváltó mozgásszervi okot.

A gyógytorna egyik legfontosabb részét képezi az izomerő növelése. Az erősítő gyakorlatoknak köszönhetően növekszik a deréktáji- és a mély törzsizmok stabilitása is. Ezzel a további gerincproblémák is kezelhetők, illetve megelőzhetők. 

A gyógytorna másik részében a nyújtó gyakorlatok jótékony hatásait használjuk ki. Ezekkel a technikákkal oldódnak a merev derék- és törzsizmok, ezáltal a fájdalom következtében befeszült hasizmok is lazíthatóak. A lazább izmoknak köszönhetően a fájdalom és a további kellemetlen tünetek (pl.: puffadás) is csökkenhetnek. 

Látható tehát, hogy a gyógytorna során alkalmazott feladatok fontosak a megelőzés szempontjából is, ugyanis ezek segítségével a további panaszok kialakulását is megakadályozhatjuk. Gyógytornával például hatékonyan átmozgathatók a törzs és a derék izmai, amiknek kiemelkedő szerepe van a megfelelő testtartás fenntartásában, ezáltal a gerincproblémák és a kisugárzó panaszok kialakulásának megelőzésében is. 

A gyógytornászok további kezelési módszereket is alkalmazhatnak a sikeres kezelés érdekében.

A manuálterápia kézzel kivitelezett vizsgálati és kezelési módszer. Jellemzően a csontok, ízületek és izmok elváltozásait kezeli, tehát a derékfájás leggyakoribb okait veszi kezelésbe, azaz az izomhúzódást és a csigolya problémákat. A tünetek átbeszélése után a terapeuta speciális fogásokkal megvizsgálja az egyes ágyéki csigolyák közötti mozgást. Találhat blokkolt (nem mozgó) és túlmozgó területeket is. Az eredményeket összegezve a gyógytornász eldönti, melyik az a néhány fogás, ami a legeredményesebb lehet a tünetek enyhítésére és a kiváltó ok megszüntetésére. 

Névtelen terv - 2023-03-15T105025.202.png

A fascia terápia olyan modern kezelési forma, amely hatékonyan csillapítja a fájdalmat és kezeli az annak hátterében álló okot. Egy FDM tanfolyamot végzett gyógytornász a testbeszédét megfigyelve meg tudja állapítani, milyen kezelő fogásokat kell alkalmaznia az Ön problémájának enyhítésére. Mivel sok esetben a mozgásszervi és egyéb probléma hátterében a fascia disztorziója áll, a speciális fogásoknak köszönhetően a kötőszövet feszülése szinte azonnal csökken, valamint a mozgásbeszűkülés is oldódik

Ehhez hasonló módszer a trigger pont terápia is. Lényege, hogy a befeszült izmokban a kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra enyhe nyomást helyezve feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó görcsöt és a kisugárzó panaszokat. 

A kezelések végeztével további technikát is alkalmazhat egy szakképzett gyógytornász, amely rendszerint a kineziológiai tapasz felragasztását jelenti. Ez a módszer a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja egy kémiai hatóanyagoktól mentes, pamutrétegből álló tapasz (tape) segítségével. A tape pozitív jelzéseket küld a test felé a reflexkörök aktiválásával, amelyek felgyorsíthatják a derékban kialakult probléma gyógyulását. 

Olyan magán gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik? Kérjen időpontot online és segítünk!

Ha a derékfájás kisugárzása hasba nincs kezelve gyógytornával

Ha a hasba sugárzó derékfájásra nem kap semmiféle terápiát, a szövetek tartósan feszesek maradhatnak, s ez a szabad mozgást is akadályozni fogja. Ezért hosszú távon nem csak az fájdalom fog állandósulni, de bizonyos hétköznapi mozdulatok kivitelezése is nehezített vagy akadályozott lehet (pl.: előrehajlás, elfordulás/csavarodás). 

Gerincproblémák esetén gyógytorna nélkül az idegek is károsodhatnak, akár nyomás alá kerülhetnek és ez évekig tartó funkciókárosodást és érzéskiesést is okozhat. Olyan komoly tüneteket tapasztalhat, mint például a bénulás vagy az inkontinencia.

Hogyan történik a gyógytorna állapotfelmérés?

A Gyógytornászom.hu Batthyány térhez közeli, valamint a Nyugati térnél található rendelőjében, az Ön által kiválasztott gyógytornászhoz megérkezve először is egy részletes, 1 órás állapotfelmérésben lesz része, ha hasba sugárzó derékfájás a fő panasza. Először részletesen kikérdezi Önt, majd egy fizikális vizsgálat következik. A palpáció során a terapeuta áttapintja a derék és a has területét, ezáltal érzékeli a szövetek állapotát, és közben folyamatosan kérdezi Önt, hogy mit érez, hol tapasztal fájdalmat, valamint speciális teszteket végez az érintett a gerinc ágyéki szakaszán.

Gyógytornásza kulcstünetként tekint a fájdalomra, annak helyére, típusára és intenzitására, hiszen ez segíti a panasz kiváltó okának megtalálásában. Ez után, ha vannak orvosi leletei, szakemberünk áttekinti azokat is, majd egy mozgásszervi diagnózist és egy egyéni kezelési tervet állít fel az Ön számára. 

A gyógytorna csak ez után kezdődik meg. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek fájdalmat, azonban kellemetlen érzés előfordulhat például egy letapadt izom fellazítása során. Az izmok erősítésénél az Ön állapotát figyelembe véve kerülnek bevezetésre az újabb és nehezebb gyakorlatok. A gyógytornász külön figyelmet fordít a gyakorlatok helyes kivitelezésére és betanítására. A feladatok közül néhányat házi feladatként otthonában is el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében. 

Már az első 2-3 alkalom után érezni fogja a javulást a derekában és a hasában is, a fájdalom jelentős mértékben csökkenhet. Rendszeres gyógytornával pedig hosszú távon biztosan megelőzheti egy komolyabb probléma, valamint egy újabb derékfájás kisugárzása hasba panasz kialakulását.

A Gyógytornászom.hu-nál SZÉP Kártyával vagy Egészségpénztári Kártyával is fizethet, továbbá minden kezelés (beleértve a manuálterápiát is) egy áron van! Kattintson, és tekintse meg árlistánkat!

Derékfájdalommal küzd, ami a hasába sugárzik? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a derékpanaszok kezelésében!