meniscus szakadás

Meniscus szakadás – okok, tünetek és gyógytorna terápia

Meniscus szakadás nem csak sportolóknál fordulhat elő, ugyanis hosszú távon a térdízületben található rostos porcok elhasználódhatnak, valamint egyenetlen terhelés következtében is sérülhetnek.

Mik lehetnek a meniscus szakadás okai? Milyen jelei lehetnek? Mi az elsődleges terápiája? Hogyan segíthet egy tapasztalt gyógytornász? Az alábbi cikkünkből megtudhatja.

A meniscus szakadás okai

A térdízületben két meniscus található: a külső (lateralis) és belső (medialis), mindkettő félhold alakú. Ezek segítik az ízületet alkotó csontok pontos illeszkedését, valamint jelentős szerepe van a nyomáselosztásban az ízületi felszínek között. Ezek a rostos porcok elnyelik azt a mechanikai terhelést, amely a csontos felszínekre hatna.

A meniscusok a térdízület erőteljes csavarása, túlhajlítása esetén sérülhetnek, akár el is szakadhatnak. Súlyosabb esetben a porc akár le is válhat.

A szakadás jellemzően sportoláskor vagy erőteljesebb fizikai munka esetén jöhet létre. Az aszimmetrikus testtartásból fakadó helytelen terhelés is rizikófaktora a meniscus szakadásnak, valamint a kor előrehaladtával elhasználódhat a túlzott igénybevétel miatt.

Ezek a jelek utalhatnak meniscus szakadásra

A meniscus szakadásnak jellegzetes tünetei lehetnek:

  • a térd duzzanata
  • a térd mozgatására pattanó érzés jelenik meg
  • heves fájdalom az ízületi résben, amely főként a forgó mozdulatoknál tapasztalható
  • a fájdalom egy enyhe behajlított helyzetben enyhül

Műtéti lehetőségek

A meniscus szakadás kezelése elsődlegesen műtéti úton történik. A mai fejlett műtéti technikáknak köszönhetően, ez az operáció minimál invazív eljárásban zajlik, ami azt jelenti, hogy a sebész egy kis metszésen keresztül vezeti be az artroszkópot, azaz egy speciális műszert, amin egy monitorral összekötött optika és egy harapó műszer helyezkedik el. A beavatkozás célja a meniscus megmentése, hogy továbbra is el tudja látni a funkcióját.

A műtét legnagyobb előnye, hogy nem csak a beavatkozás ideje, de az azt követő rehabilitációs idő is lerövidül. Másnap már távozhat is a kórházból, és egy héttel később átlagos fizikai aktivitást végezhet, majd 3-6 hét után visszatérhet a sporthoz, valamint a nehéz fizikai munkához.

Gyógytorna módszerek meniscus szakadás esetén

Az operációt követően érdemes a térdet jegelni és a rugalmas pólyát feltekerni az adott végtagra, majd minél hamarabb elkezdeni a gyógytornát. Varratszedésig a tornával az elülső combizom sorvadását akadályozzuk meg, valamint a térdkalács letapadását. Fontos szempont, hogy már itt kell figyelnünk arra, hogy ne alakuljon ki mozgásbeszűkülés a térdízületében, tehát az érintett végtag teljes kinyújtása a legfontosabb cél. Ezt az ízületi mozgáspályára ható aktív és passzív gyógytorna feladatok fokozatos adagolásával érjük el. 

Varratszedés után kezdhetjük meg az izomegyensúly helyreállítását, amelyre proprioceptív tréning mellett erősítő és nyújtó gyakorlatokat is végzünk. Abban az esetben, ha a műtét során a sérült rész eltávolításra került, számítanunk kell arra, hogy az ízület minimálisan instabillá válhat, és hajlamosabb lesz a kopásra

A térd átmozgatása az történhet tehermentesített helyzetben, zárt -, vagy nyílt- láncban. Az ízület bemozgatása mellett a térdet körülvevő lágyrészek kezelése is fontos része a tornának, hiszen az inak, izompólyák állapota befolyásolja a térd mozgástartományát, terhelhetőségét és eredményes gyógyulásának esélyét.

A gyógytorna gyakorlatok hatására javul a sérült meniscus vérellátása, amelynek köszönhetően megakadályozhatjuk a szövődmények kialakulását

A gyógytornászok által alkalmazott kinezio tape technika szintén segíthet a rehabilitációban. A bőrfelszínre felragasztott színes szalag támogatja a fájdalomcsökkentését és a térdízület tehermentesítését. A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javítását, amely a térdízületben kialakult duzzanat csökkenésében mutatkozik meg, valamint az ízületi mobilitás és stabilitás elősegítését, amely megakadályozza a további mikrosérülések létrejöttét az ízületi porc felszínén.

Szeretne gyógytornászt választani a térdműtét utáni rehabilitációhoz? Olvassa el szakembereink bemutatkozóit és jelentkezzen be online!

Ezek a szövődmények alakulhatnak ki gyógytorna hiányában

A gyógytornának több szempontból is lényeges szerepe van. A gyakorlatoknak köszönhetően megelőzhetőek a műtét utáni szövődmények, valamint az ízület mozgatásának köszönhetően egy esetleges gyulladás is kisebb eséllyel alakulhat ki.

Azért is fontos a gyógytorna, mert az a combizom erősítését is magába foglalja, ezzel enyhítve a sérülés és műtét miatt kialakult instabilitást. Ha meniscus szakadás után elmarad a gyógytorna, az növelheti a későbbi porckopás kialakulásnak esélyét, amely újabb térdműtéttel járna

A sérülés veszélye is gyakoribb egy műtött ízületnél, főként azokban az esetekben, amikor az előírt rehabilitációs idő valamilyen oknál fogva lerövidül és a gyógytornakezelések is elmaradnak. A gyógyulási idő akár 6 hónapig is eltarthat.

Így zajlik a meniscus szakadás gyógytornája egy professzionális budapesti magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőiben a gyógytorna egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelméréssel kezdődik. Az Ön által választott gyógytornász részletesen kikérdezi Önt a panaszairól, átolvassa az orvosi leleteit és a műtéti zárójelentését

Tudta? Pesti rendelőnkben ortopéd és reumatológus szakorvosaink is várják, akik térdprobléma esetén alapos kivizsgálást követően személyre szabott terápiát javasolhatnak Önnek.

Névtelen terv - 2023-03-21T160149.470.png

Ezek után kerül sor a fizikális vizsgálatra, amely a teljes végtagra kiterjed, a térdízület mozgásterjedelmét pedig passzívan is megvizsgálja.

Ezek által alakít ki egy mozgásszervi diagnózist, amelyet egy egyéni, célzott terápiás terv felállítása követ. 

A gyógytorna alatt az egyszerű és kímélő gyakorlatoktól kezdve haladunk az egyre nehezebb, erősítő gyakorlatok felé, amelyeket pontosan betanítunk Önnek. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a feladatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Kiemelten fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése is, ugyanis csak így kezelhető hatékonyan a kialakult probléma. A helyesen elsajátított gyakorlatokat gyógytornásza házi feladatként feladja Önnek, amelyeket otthonában el kell végeznie az eredményes gyógyulás érdekében.

Szakembereink hozzáértésének köszönhetően már hétről-hétre érezni fogja a javulást a térdében, a hétköznapokban újra könnyebb lesz a mozgás, stabilan és fájdalom nélkül sétálhat, valamint hamar visszatérhet a megszokott sport tevékenységéhez

Fontos, hogy a Gyógytornászom.hu rendelőjében, nem csak gyógytornát végzünk, hanem egyéb terápiás eljárásokat is alkalmazunk, ha szükséges. Például manuálterápia vagy stretching. Ezeknek az ára egységes, nem jár többletköltséggel, ha ilyen terápiára kerülne sor. Rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet. 

Meniscus szakadás történt a térdében? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a meniscus szakadás rehabilitációjában!