combizom szakadás

Combizom szakadás okai, tünetei és gyógytorna terápiája

Az izomszakadások leggyakrabban a comb területén jönnek létre. A combizom szakadás igen fájdalmas sérülés, amely az érintett végtag mozgatását is akadályozhatja. Jó hír, hogy sok esetben műtét nélkül is kezelhető a comb traumája.

Ha kíváncsi, hogy rá, hogy miért szakadhat el a combizom, valamint, hogy milyen tünetei lehetnek, akkor ez a cikkünk Önnek szól! Megtudhatja továbbá, hogy hogyan segít a gyógytorna, és hogy kezelés nélkül milyen szövődményei lehetnek az izomszakadásnak.

A combizom szakadás okai

A combizmok közül a feszítők és a hajlítók a legsérülékenyebbek, ugyanis ezek a csípőt és a térdet egyaránt mozgató izomcsoportok. A szakadás általában az izom-ín átmeneti ponton keletkezik. 

Az ok legtöbbször az izom túlnyúlása valamilyen gyors, aktív mozdulatra (pl.: sprint, labdarúgás), de létrejöhet nagy erejű ütés hatására is (pl.: autóbaleset vagy küzdősport következtében).

Ugyanakkor, léteznek bizonyos rizikófaktorok is, például:

 • 35-50 éves sportolók 
 • hirtelen, erős terhelés
 • a bemelegítés hiánya
 • izomfáradtság

Combhajlító izom szakadása esetén műtétre is sor kerülhet, ez általában teljes izomszakadásnál lesz szükséges. Részleges izomszakadásnál a végtag pihentetésével a hegesedési folyamatok önmaguktól végbemennek.

A combizom szakadás tünetei

Combizom szakadás esetén az egyik legjellemzőbb a funkciókiesés az érintett oldali végtagban, ezen kívül az alábbi jelek utalhatnak a combizom sérülésére:

 • pattanó hang a szakadás pillanatában
 • a láb nehezített/gátolt mozgatása
 • éles, szúró jellegű fájdalom a combban
 • teljes izomszakadás esetén lábduzzanat
 • részleges izomszakadásnál besüppedés az érintett területen
 • a comb nyomásérzékenysége
 • vérömleny 

Így segít a gyógytorna izomszakadás esetén

Mivel a gyógytorna az egyik legalapvetőbb képességünket veszi alapul, a mozgást, ezért a legtermészetesebb módja a combizom szakadás kezelésének

A gyógytorna célja a megszakadt izomrost regenerációjának elősegítése, amelyhez komplex terápiát alkalmaz. A komplex terápia részét képezik a nyújtó és az erősítő gyakorlatok. 

Az erősítő gyakorlatok serkentik az izmok keringését, ezáltal biztosítják a sérült izomrostok újjáépülését. A nyújtó feladatok a sérülés következtében befeszült terület fellazításában játszanak lényeges szerepet. 

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amely jótékony hatása, hogy jelentős mértékben növelheti a sérült izomcsoport oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak mielőbbi gyógyulását.

A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely jelentős mértékben csökkentheti a comb fájdalmát és terhelését. Trigger-pont terápiával a trauma következtében túlfeszült izmokban kialakult csomókat oldják, amelyek szintén adhatnak kisugárzó fájdalmakat.

Az izomszakadás szövődményei gyógytorna hiányában

Gyógytorna hiányában a megszakadt izomzat regenerációja sokkal hosszabb időt vehet igénybe, ezáltal hosszú időre kieshet a munkából és a sportból. 

A terhelés eloszlása jelentős mértékben megváltozhat, ezáltal az ellenoldali végtagjában is problémák jelentkezhetnek. Minél több terület panaszos, a kezelési idő is annál tovább tart.

Az izomfájdalom krónikussá válhat, és a folyamatos izomgörcsök miatt csomók alakulhatnak ki, amelyek kisugárzó tüneteket adhatnak távolabbi területekre is. Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál előbb visszatérhet megszokott életviteléhez.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres megfizethető áron? Nálunk minden kezelés egy áron van, jelentkezzen be online!

Az izomszakadás gyógytornája egy professzionális budapesti rendelőben

Ahhoz, hogy a combizom szakadás terápiája megfelelően személyre szabott módon történjen, első alkalommal elengedhetetlen az aktuális állapot felmérése. Míg a legtöbb orvosnál ez az alkalom átlagosan 9 percet vesz igénybe, addig a Gyógytornászom.hu rendelőjében ez az állapotfelmérés 1 órán át tart

Az anamnézis felvétel során részletesen kikérdezzük a panaszairól, az izomszakadás körülményeiről, a fájdalom jellegéről és a további funkcióromlásról. A kikérdezést egy megtekintés és egy fizikális vizsgálat követi, amely a látottak alapján speciális izom teszteket foglal magába, és a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ezzel az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük az izomszakadás kiváltó okának tisztázását.

Névtelen terv - 2023-03-22T153417.537.png

Ha megtaláltuk az okot egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk egy személyre szabott terápiás tervet. Mindezeket követve kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is ismertetett erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból, trigger pont terápiából, valamint kineziológiai tapasz felhelyezéséből áll. Míg a legtöbb magánrendelőben ezeknek a kezeléseknek eltérő árakat szabadtak meg, addig a Gyógytornászom.hu rendelőjében minden terápiás eljárás megegyezik a gyógytorna alkalom árával.

Empatikus gyógytornászaink célja, hogy ne fokozzák az Ön fájdalmát, éppen ezért folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit, és szükség esetén módosítanak a gyakorlat/kezelőfogás intenzitásán. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy merev izom/ízület bemozgatása járhat némi kellemetlen érzéssel, azonban az ezt követő pozitív eredmény feledtetni fogja Önnel az átmeneti diszkomfortérzetet. 

A kezelések során olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy elkerülje az újabb izomsérülést, valamint hogy további panasz ne újuljon ki. Már az első 2-3 alkalom után érezheti a fájdalom oldódását, a duzzanat csökkenését, valamint kezelésről-kezelésre megtapasztalhatja a mozgástartomány növekedését. A mozgások kivitelezése ismét akadály-és fájdalommentes lehet.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül akár Ön is kiválaszthatja a terapeutáját! Ehhez nem kell mást tennie, mint a gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd online bejelentkezni a választott szakemberhez. Budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőnkben egyaránt fizethet SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával.

Combizom szakadása volt? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az izomszakadás kezelésében!  ↓