ínszalag szakadás

Az ínszalag szakadás okai, tünetei és gyógytornája

Az ínszalag szakadás a legsúlyosabb probléma az ínsérülések közül, amely leggyakrabban a térdnél (keresztszalag) és a bokánál (Achilles-ín) jöhet létre. A sportsérülések jelentős százaléka valamilyen ínszalag szakadás. 

Ha szeretné tudni, hogy milyen okok vezethetnek az ínszalag szakadásáig, valamint hogy milyen tünetei lehetnek, olvassa el alábbi összefoglaló cikkünket a témában! Továbbá megtudhatja azt is, hogy hogyan segíthet egy tapasztalt gyógytornász.

Az ínszalag szakadás okai

Az inak és a szalagok kötőszövetből állnak, lehetnek laposak vagy hengeresek is. Az izmok tapadását segítik a csontokon, valamint fontos szerepet játszanak az ízületek stabilitásának fenntartásában.

Az ínszalag szakadás okai leggyakrabban:

 • gyors irányváltással járó sportok (pl.: kosárlabda, labdarúgás)
 • csavaró mozdulat
 • rossz mozdulat: félrelépés, mellélépés (pl.: padkáról, lépcsőről)

Hajlamosító tényező lehet:

 • közép-és időskor
 • laza ízületi szalagok
 • túlsúly
 • álló munka

Ezek lehetnek az ínszalagszakadás tünetei

A heves, nyilalló fájdalom mellett az alábbiak jelentkezhetnek:

 • duzzanat
 • izomcsomó, izomgörcs, amely megváltoztathatja az izom alakját
 • vérömleny
 • reccsenés/pattanás a trauma pillanatában

Az ínszalag a legenyhébb esetben csak megnyúlik, ezáltal elveszítheti rugalmasságát és az ízület instabillá válhat. Teljes ínszalagszakadás esetén műtéti beavatkozásra is sor kerülhet, illetve fájdalom csillapításra gyógyszeres, injekciós úton, valamin reumatológiai kezelésre is szükség lehet.

Rendelőnkben lehetősége van a gyógytorna mellett reumatológiai szakellátást is igénybe venni! Kattintson, és jelentkezzen be orvosunkhoz!

Ezért olyan hatékony a gyógytorna ínszalagszakadás esetén

A rehabilitációt és az ínszalag teljes gyógyulását, valamint az érintett ízület stabilitásának és mozgásterének visszaállítását nagyban segíti a gyógytorna. A gyógytornának a sérülés első és második szakaszában is egyaránt nagy szerep jut. Az első szakaszban könnyed gyakorlatokkal elősegíti a duzzanat csökkenését. A második szakaszban a rehabilitáció támogatására célzott feladatokkal növeli a mozgásterjedelmet, ezáltal csökkenti fájdalmat és a kialakult ízületi merevséget is

A gyógytornászok célja a sérült ínszalag regenerációjának elősegítése, amelyhez komplex terápiát alkalmaznak. Ennek a részét képezik többek közt a nyújtó és az erősítő gyakorlatok. Az erősítő feladatok serkentik a keringését, ezáltal biztosítják a sérült ínszalag gyorsabb és szövődménymentes gyógyulását. A nyújtás eredményesen lazítja a sérülés következtében befeszült izmokat, valamint jelentős mértékben növeli az érintett ízület mozgástartományát

Egy tapasztalt gyógytornász további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely jelentős mértékben csökkentheti a sérült ínszalag és izom fájdalmát, valamint tehermentesítheti az érintett ízületet. 

Egy újabb ínszalag szakadás is megelőzhető a gyógytornának köszönhetően, ugyanis, ha a szakember az állapotfelmérés során az ínszalagok gyengeségét állapítja meg, akkor a terápia során ezt is célzott módon kezeli. Funkcionális tréninggel erősíthetőek a felületes és mély izomláncok, ezáltal az ínszalagok is feszesebbé, ellenállóbbá válhatnak. Ezek a speciális gyakorlatok javítják a koordinációt és stabilizálják az ízületeket. 

Akár a hirtelen irányváltásokkal járó szalag szakadás esélyét is csökkentheti a gyógytorna. Proprioceptív (helyzetérzékelő) gyakorlatokkal elsősorban a gyenge egyensúlyérzékelést javítjuk, ezáltal az ilyen mozdulatoknál stabilabb egyensúlyi helyzetet tud fenntartani. Ehhez a gyógytornász először stabil alátámasztási felületen megérezteti Önnel a helyes ízületi helyzeteket és a helyes testtartást is beállítja. Ez után instabil felszínen gyakorolnak, ahol már több korrigáló mozgásra lesz szükség.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik és már néhány napon belül tudja Önt fogadni? Nálunk minden kezelés egy áron van, jelentkezzen be online!

Az ínszalagszakadás szövődményei gyógytorna hiányában

Gyógytorna hiányában a sérült ínszalag regenerációja akár több hónapot is igénybe vehet, ezáltal hosszú időre kieshet a sportból, valamint bizonyos feladatokat nehezebben tud majd kivitelezni a munkája során. A sérülés miatt kialakult fájdalom krónikussá válhat, és az izom folyamatos görcsössége miatt csomók alakulhatnak ki, amelyek kisugárzó tüneteket (fájdalom, bizsergés) adhatnak távolabbi területekre is. 

A terheléseloszlás is jelentős mértékben megváltozhat a trauma hatására, ugyanis kímélni kezdi a sérült végtagját, ezáltal az ellenoldalon is problémák jelentkezhetnek. Általánosságban elmondható, hogy minél több terület panaszos, a kezelési idő is annál tovább tart.

Az ínszalag szakadás teljes gyógyulása több hónapot is igénybe vehet, az pedig, hogy mikortól terhelhető teljesen, a sérülés mértékétől függ. Az ínsérülés kezelésének tehát fontos eleme egy gyógytornász felkeresése, aki már a diagnózis felállításától kezdve támogathatja Önt a felépülésben. 

Az ínszalag szakadás gyógytornája egy professzionális budapesti rendelőben

A Gyógytornászom.hu központi, budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőjében nagy hangsúlyt fektetünk az ínszalag szakadás mielőbb gyógyulására, valamint az abból adódó szövődmények megelőzésére. Ahhoz, hogy ezt elérjük, speciális, rehabilitációs kezeléssel várjuk Önt, amelynek lényeges eleme az első alkalom, egy állapotfelmérés. Amíg ez egy szakorvosnál átlagosan 9 percet vesz igénybe, addig nálunk ez 1 órás, részletes kivizsgálást jelent! 

A honlapunkon elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját, és online bejelentkezhet ahhoz a szakemberhez, aki Önnek szimpatikus. 

Az 1 órás állapotfelmérés során a gyógytornásza részletesen kikérdezi Önt panaszairól, az ínszalag szakadás körülményeiről, valamint, ha volt orvosi vizsgálat, az erről szóló lelet is átolvassa. Ez után egy fizikális vizsgálattal felméri a sérült ínszalag és a hozzá tartozó izomzat, valamint ízületek aktuális állapotát. 

A folyamat következő eleme egy személyre szabott terápiás terv felállítása, amelyet terapeutája Önnel is ismertet, hiszen ez tartalmazza az ütemezést is. 

Ezek után megkezdődik a gyógytorna, amelynek során gyógytornásza arra is figyelmet fordít, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek nagy fájdalmat. A diktálások alatt nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatok helyes kivitelezésére, ugyanis csak így lehet 100%-osan sikeres a sérült ínszalag gyógyulása. Annak érdekében, hogy a gyógyulás minél gyorsabb és tartósabb legyen, házi feladatokat is kapni fog a kezelések alatt megtanult gyakorlatokból, amiket így otthonában biztonságosan el tud végezni. Ezek elengedhetetlenek a kezelések során elért eredmények hosszú távú fenntartásához.

Már az első 2-3 alkalom után érezni fogja, hogy az ínszalagszakadásból eredő fájdalom jelentős mértékben enyhül, a sérült ízületét könnyebben tudja mozgatni, ezáltal a hétköznapi teendőket is panaszmentesen tudja ellátni.

Lényeges kiemelni, hogy nálunk a fent kifejtett kezelési technikák mind egy áron vannak, nem kell többet fizetnie például a kinezio tapasz felhelyezéséért. Továbbá SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet. 

Ínszalag szakadása volt? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az ínszalag szakadás kezelésében!