bordatörés

Bordatörés: így segít a gyógytorna

A bordatörésnek több fajtája ismert, amelyek közül legenyhébb az izolált/egyszerű törés. A mellkasi sérüléseket tekintve a bordatörés a leggyakoribb, s mivel létfontosságú szerveket véd, a trauma akár komolyabb szövődményekkel is járhat. Éppen ezért érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni törés gyanúja esetén, aki a megfelelő kezelési módszert javasolva segít megelőzni a további problémák kialakulását.

Mik lehetnek a bordatörés további fajtái? Milyen tünetek jelzik, hogy megtörtént a baj és milyen szövődményekkel járhat? Hogyan segít a gyógytorna és annak hiányában mi várható? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha tovább olvas!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna a bordatörés rehabilitációjában

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb kezelési módszer, amely elősegítheti az eredményes és szövődménymentes bordatörést követő rehabilitációt. Ez az egyik legtermészetesebb kezelési eljárás, ugyanis az egyik alapvető képességünket, a mozgást veszi alapul, amely által serkenti a test öngyógyító folyamatait. 

A gyógytorna célja:

  • a mellkasi és a bordaközti izmok újraaktiválása, 
  • a panaszmentes légzés visszanyerése, 
  • a szövődmények kialakulásának megelőzése.

A kezelések különböző gyakorlatokból állhatnak: egyaránt lehetnek speciális légző gyakorlatok, valamint nyújtó és erősítő feladatok is, ezáltal a gyógytornászok komplexen kezelik a bordatörést

A gyógytornászok által alkalmazott légzőtorna segít átlélegeztetni a tüdőt, mobilizálja a felgyülemlett váladékot, ezáltal megelőzhető a bordatörés leggyakoribb szövődménye, a tüdőgyulladás.

Névtelen terv - 2022-05-18T161305.601.png

A gyógytornász által diktált, aktív gyakorlatok lényege, hogy fokozzák a keringést, és növeljék a hát-és a mellizomzat erejét a megfelelő légzés és erőnléti állapot visszanyeréséhez. Ezáltal a sérült terület vérellátása javul, amely pozitívan befolyásolja a gyógyulást, valamint akár a bordatörés utáni rehabilitációs idő is lerövidülhet.

A gyógytorna másik részében a nyújtó gyakorlatoké a főszerep. Ezek a feladatok jótékony hatással vannak a lágyrészekre, elősegítik azok teljes ellazulását, és oldják az esetleges letapadásokat. A sérülést követően, a fokozottabb kímélet miatt az izmok le-, illetve összetapadhatnak. Ezek a szövetek elnyomhatják az ereket és az idegeket, amely nehézlégzést okozhat. Rendszeres és megfelelő minőségű nyújtással könnyebb lehet a légzés és a köhögés pedig fájdalommentes.

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően a sérült szövetek több oxigénhez és tápanyaghoz juthatnak, ezáltal a regeneráció is gyorsabban mehet végbe. 

Egy képzett gyógytornász a bordatörést követő 5-6. hétben egyéb technikákat is bevethet az Ön sikeres gyógyulása érdekében. Ilyen például a lágyrész mobilizáció vagy a kinezio tape technika. Míg az előbbi speciális fogásokkal oldja a lágyszövetek letapadását és összenövéseit, utóbbi hozzájárul a vérkeringés javulásához és az esetleges kialakult mellkasi duzzanat csökkentésében is jelentős szerepet játszik. 

Ezeket tapasztalhatja, ha törést követően nem igényel gyógytornát

Gyógytorna hiányában a légzés és a köhögés hosszú távon akadályozott lehet, ezért a váladék nem tud kiürülni a tüdőből, amely a bordatörés leggyakoribb szövődményéhez, a tüdőgyulladáshoz vezethet. A gyulladás gyógyulási ideje sokkal hosszabb és komolyabb gyógyszeres terápiára is szükség lehet.

Emellett a bordafájdalom állandósulhat, valamint azok mozgásterjedelme csökkenhet, így a mellkas kitérései beszűkülhetnek. Mindezek miatt nehezebbé válhat a légzés, amely akár az éjszakáit is megzavarhatja, ez pedig kialvatlanságot eredményezhet

Látható tehát, hogy minél hamarabb kerül sor gyógytornász által vezetett kezelésre, annál gyorsabb és szövődménymentes lehet a bordatörés rehabilitációja.

Szeretné megelőzni a szövődmények kialakulását? Akár már 2-3 napon kaphat időpontot a Gyógytornászom.hu szakembereihez! Kattintson, és foglalja le az Önnek megfelelő időpontot.

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés bordatörést követően

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utcai) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky úti) rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink a legfontosabbnak tartják, hogy személyre szabott módon történjen a bordatörés rehabilitációja. Éppen ezért első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérést végzünk, amely során részletesen kikérdezzük Önt panaszával kapcsolatban. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapaszalt!

Az alapos anamnézis felvételt egy megtekintés és egy fizikális vizsgálat követi. A látottak alapján speciális teszteket végzünk a mellkas területén, tehát például felmérjük a sérült terület lágyszöveteit, az itt található izmok feszességét, a bordák helyzetét és vizsgáljuk a mellkasi kitéréseket is. Az orvosi vizsgálatról és képalkotó felvételről készült dokumentumait is áttanulmányozzuk, ezért kérjük, azokat minden esetben hozza magával. 

Az anamnézis, a megtekintés és a fizikális vizsgálat alapján kidolgozunk egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Ebből megtudhatja, hogy milyen feladatokra számíthat, esetleg szükséges-e további kezelési módszert bevetni, illetve a kezelések ütemezését is egyeztetjük Önnel.

Az állapotfelmérés végén megkezdjük a kezelést is. Gyógytornászunk az előzetesen ismertetett gyakorlatokat vagy kezeléseket alkalmazza, amely során empatikus terapeutánk folyamatosan monitorozza az Ön fájdalmát, és ha szükséges, kis pihenőt tart a fogásban/gyakorlatban. Az általa diktált feladatokat helyesen kivitelezve betanítja Önnek, és házi feladatként adja fel. Fontos, hogy ezeket elvégezze, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon a kezelések során elért eredmény.

Rendszeres gyógytornával 10-ből 8 páciensünk már az első 2-3 alkalmat követően az alábbi pozitív eredményekről számol be: a fájdalmuk jelentős mértékben csökken, valamint könnyebbé válik a légzésük. Már néhány alkalom után megtapasztalhatja, hogy a mozgásnak köszönhetően a regeneráció milyen gyorsan megy végbe.

Rendelőnkben a különböző terápiás eljárások (lágyrész mobilizáció, kinesio tape) nem járnak Önnek plusz költséggel, ugyanis a legtöbb magánrendelőtől eltérően, nálunk minden egy áron van, sőt mindkét rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Ezek a bordatörés tünetei

A bordatörésnek több fajtája ismert, a trauma mértékétől függően lehet egyszerű-, sorozat- és ablakos bordatörés is. Egyszerű/izolált bordatörés esetén csak egyetlen csont sérül, sorozatnál egymás után több borda is törik, ablakos esetén az érintett mellkasi terület besüpped.

Bármely bordatörés típusról is legyen szó, az alábbi tünetek léphetnek fel:

  • szúró fájdalom az érintett oldalon
  • a fájdalom fokozódik: köhögésre, légzésre, mozgásra
  • olykor reccsenés is hallható a tört végek elmozdulásakor
  • a sérült terület nyomásra érzékeny

A bordatörés szövődményei

Egyszerű/izolált bordatörésnél ritka esetben alakul ki szövődmény, azonban a sorozatos és az ablakos törés már komolyabb problémát is okozhat. A bordakosár létfontosságú képleteket véd, éppen ezért ennek a védelemnek a sérülése esetén a belszervek is érintettek lehetnek. Az erek, idegek traumája mellett tehát veszélybe kerülhet a szív, a tüdő, a légutak, vagy akár a hasi szervek közül a máj, lép és a vesék. 

Tekintve, hogy az életfenntartáshoz szükséges szervekről van szó, kiemelten fontos, hogy bordatörés gyanúja esetén azonnal keressen fel orvost, aki fizikális és képalkotó eljárásokkal diagnosztizálja a trauma mértékét, típusát és felismeri vagy kizárja a szövődményeket.

Bordatörése volt? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az bordatörés rehabilitációjában!