cluster fejfájás

Cluster fejfájás: így segíthet egy gyógytornász

Az egyik legfájdalmasabb fejfájás típus a cluster fejfájás, amely ciklikusan jelentkezik, és a rohamok alatt különböző tünetek társulhatnak hozzá. A hátterében álló ok egyelőre ismeretlen, a panaszok enyhítésére azonban számos kezelési eljárás létezik.

De hogyan segíthet egy gyógytornász fejfájás esetén? Hogyan zajlik egy állapotfelmérés? Szeretne válaszokat kapni a cluster fejfájással kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekre? Akkor olvassa el alábbi cikkünket a témában!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít egy gyógytornász a cluster fejfájásos rohamok enyhítésében

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb módszer a cluster fejfájás kezelésében, mert mozgással, valamint manuális fogásokkal enyhítheti a rohamok alatt jelentkező panaszokat. Egy szakképzett gyógytornász különböző technikákkal támogatja a cluster periódusok eredményes csökkentését, valamint intenzitásuk mérséklését. 

Fejfájás esetén a gyógytorna elsődleges szempontja a feszes nyaki szövetek lazítása, nyújtása. Ennek megoldására a gyógytornászok külön stretching technikát is alkalmazhatnak, amely speciális nyújtó gyakorlatsorokból áll. 

A másik módszer a trigger pont terápia. Lényege, hogy a fájdalom miatt feszessé vált izmokban kialakult izomcsomókat manuális fogásokkal feloldják, ezáltal csökkentve a görcsösséget és a további fájdalmat egyaránt.

A gyógytornászok akár kineziológiai tapaszt is felhelyezhetnek a nyak területére. A tape szintén segít fellazítani a feszes izmokat, valamint a már oldott szöveteket megfelelő pozícióban tartja, tehermentesítve azokat.

Természetesen, a nyújtás mellett az erősítés is elengedhetetlen a gyógytorna szempontjából. Az izomerő növelésével az izomerő egyensúly állítható helyre, így megelőzve egy újabb heves cluster periódus létrejöttét.

A gyógytorna további jótékony hatása, hogy fokozza a keringést, ezáltal javítja a lágyszövetek, valamint az agy oxigén-és tápanyagellátását, amely szintén segít megelőzni az újabb panasz kialakulását.

Gyógytorna hiányában a rohamok fokozottabbak lehetnek.

Rendszeres torna nélkül a feszes izmok továbbra is görcsösek maradnak, így akár a nyak rossz pozícióba is kerülhet, amely további panaszokat okozhat (pl.: állandó fülzúgás, rohamokon kívüli fejfájás, karzsibbadás).

Olyan magán gyógytornászt keres, aki már néhány napon belül tudja Önt fogadni fejfájásával? Tekintse meg szabad időpontjainkat és foglaljon időpontot online!

A cluster fejfájás gyógytornája egy budapesti magán gyógytorna rendelőben

Annak érdekében, hogy gyógytornával sikeresen kikezelhessük a cluster fejfájását,  a Gyógytornászom.hu Batthyány (Buda), valamint a Nyugati térhez (Pest) közeli rendelőiben az első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérést végzünk, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Részletesen kikérdezzük Önt a panaszáról, például:

 • a fejfájás helyéről
 • a fájdalom súlyosságáról
 • a kapcsolódó tünetekről
 • a panaszok gyakoriságáról
 • a rohamok időtartamáról

Az anamnézis felvétele után következik a fizikális vizsgálat, amely során speciális tesztekkel a gyógytornász felméri a nyak, a vállöv és az arc izmainak aktuális állapotát. Mindezek alapján a terapeuta felállít egy diagnózist, majd erre egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelyet Ön is megismerhet. 

Már az állapotfelmérés végén megkezdődik a gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a kezelések ne okozzanak Önnek fájdalmat, ezért folyamatos visszacsatolást kérnek. Egyes feladatok vagy fogások esetenként kellemetlen érzéssel járhatnak (például a trigger pont terápia közben tapasztalhat ilyet). Az izomerősítő és nyújtó gyakorlatokat a gyógytornász, figyelve a helyes kivitelezésre betanítja Önnek, ugyanis azokat otthonában Önnek is el kell végeznie a sikeres gyógyulás érdekében. 

Már az első néhány alkalom után jelentősen csökkenhet a fájdalma a feszes izmok lazításának köszönhetően, majd 5-10 kezelés után jelentős mértékű javulást tapasztalhat a cluster periódusok alatt.

Annak érdekében, hogy az Ön számára is szimpatikus szakemberhez kerüljön, lehetősége van elolvasni több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és akár be is jelentkezhet hozzá online.

Tudta?

A fent is felsorolt kezelések közül nálunk mindet igénybe veheti, sőt, az áruk megegyezik a gyógytorna alkalmakéval, így ezek nem járnak Önnek plusz költséggel! Valamint rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Cluster fejfájás gyakori kérdések és válaszok egy helyen

Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket a cluster fejfájással kapcsolatban, és gyógytornászunk megválaszolta őket.

Mi is az a cluster fejfájás?

Az egyik legjellegzetesebb fejfájás típusra jellemző, hogy rohamokban jelentkezik, amelyet cluster periódusnak neveznek. Tehát ez a fejfájás hetekig, sőt akár hónapokig is fennállhat, majd ezt követi egy tünetmentes időszak. 

A fejfájásos rohamok az alábbiak szerint alakulhatnak:

 • lehetnek mindennaposak
 • 15 perctől akár 3 óráig is tarthatnak
 • naponta jelentkezhetnek, ugyanabban az időben
 • éjszaka, 1-2 órával lefekvés után is kialakulhatnak

Mik lehetnek a cluster fejfájás okai?

Ritka fejfájás típusról van szó, a 20-50 év közötti férfiak a leginkább érintettek, azonban a pontos kiváltó ok egyelőre ismeretlen. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek kiválthatják a rohamokat, például az alkohol, dohányzás, vagy bizonyos gyógyszerek (pl.: nitroglicerin).

Milyen tünetei vannak a cluster fejfájásnak?

Az alábbi jelek utalhatnak a cluster típusú fejfájásra:

 • nyugtalanság
 • a fekvés fokozza a fájdalmat, a mozgás enyhíti
 • a fájdalmas oldalon szemkönnyezés, szempirosság jelentkezhet

Mivel a fejfájás erősen kötődik a vegetatív idegrendszerhez, ezért az alábbi tünetek is kísérhetik a cluster periódusokat:

 • izzadás
 • sápadt bőr
 • a fájdalmas oldalon: orrdugulás, arc kipirulása, duzzanata
 • csüngő szemhéj
 • beszűkült pupilla
 • fény-és hangérzékenység

A beszűkült pupillát, valamint a szemhéjcsüngést kivéve minden tünet megszűnik a fejfájás elmúlásával együtt.

Hogyan zajlik a cluster fejfájás diagnózisa?

A cluster fejfájás diagnózisa az alapos anamnézis felvételen túl a neurológiai vizsgálatot is magába foglalja. A szakorvos továbbá elrendelhet CT vagy MRI vizsgálatot is, hogy kizárjon bizonyos komoly problémákat is.

Névtelen terv - 2022-05-25T172435.598.png

Hogyan kezelik a cluster fejfájást?

Nem gyógyítható betegségről van szó, éppen ezért a kezelés célja a tünetek súlyosságának enyhítése, a fájdalmas időszakok lerövidítése, valamint a rohamok megelőzése.

A roham alatt hatásos lehet:

 • tiszta oxigén belélegzése 
 • triptán hatóanyag tartalmú injekció/orrspray
 • octreotid tartalmú gyógyszer
 • helyi érzéstelenítők (pl.: lidokain zsibbasztó hatása) orrspray formában
 • DHE 45 (dihidroergotamin) fájdalomcsillapító injekció

Megelőzésre ajánlott szerek:

 • kalciumcsatorna blokkolók
 • kortikoszteroidok
 • lítium-karbonát

Ritka esetben sor kerülhet a cluster fejfájás műtéti kezelésére is, abban az esetben, ha a rohamok mindig ugyanazon az oldalon jelentkeznek, és a fenti, drasztikus kezelésekkel sem sikerült enyhíteni a tüneteket, illetve komoly mellékhatásokkal szembesültek a gyógyszeres terápia alatt.

Cluster fejfájás gyötri? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a fejfájásos panaszok kezelésében!  ↓