izomgyulladás

Izomgyulladás: gyógytornász válaszol

Az izomgyulladás aktív szakaszában a komoly fájdalom és a végtaggyengeség megkeserítheti a mindennapokat. A probléma hátterében kisebb problémák is állhatnak (pl.: túlterhelés), de akár autoimmun betegség is kiválthatja, éppen ezért fontos az alapos diagnosztika és a megfelelő kezelés.

Ha szeretné tudni, mi is pontosan az izomgyulladás, milyen okai és tünetei lehetnek, hogyan zajlik a diagnózis és a kezelés, akkor ajánljuk alábbi cikkünket! Kitérünk továbbá a gyógytornára is, hogy milyen módszerekkel segít egy fizioterapeuta, valamint bemutatunk egy kezelési alkalmat is.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Izomgyulladás kérdések és válaszok

Az alábbiakban összegyűjtöttük az izomgyulladással kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket, amelyekre gyógytornászunk most megadja a válaszokat.

Mi is pontosan az izomgyulladás?

Az izmok gyulladásos állapota a harántcsíkolt, azaz a mozgató szervrendszer izmait érintő folyamat, amely lehet akut vagy krónikus. Akut formájában valamilyen túlerőltetés miatt alakul ki egy átmeneti gyulladás, krónikus formában azonban autoimmun folyamat húzódik meg az izomgyulladás (myositis) hátterében.

A betegségekre jellemző, hogy aktív és tünetmentes periódusokból áll, tehát lefolyása hullámzó. Bizonyos esetekben egy aktív időszakot követően nem tér vissza a gyulladás (akut), azonban előfordulhat, hogy igen hosszú ideig jelentkeznek ezek a periódusok (krónikus).

Hol fordul elő leggyakrabban izomgyulladás?

Testszerte bármelyik izmot/izomcsoportot érintheti. Gyakran jelentkezik a nyak, felkar, hát, deréktáji, comb területeken izomgyulladás.

Vannak-e típusai az izomgyulladásnak?

Az autoimmun folyamat okozta izomgyulladásnak (myositis) különféle típusa ismert:

 • polymyositis (PM) – leggyakoribb forma
 • dermatomyositis (DM)
 • zárványtestes myositis (IBM)
 • juvenilis dermatomyositis (JDM)
 • tumorasszociált myositis (CAM)
 • overlap szindrómákhoz (kötőszöveti betegségekhez) köthető myositis 

Ezen csoportok kifejtése azonban igen bonyolult és nehezen érthető, ezért jelen cikkünkben nem tárgyaljuk mélyebben.

Milyen tünetekkel jár az izom gyulladása?

Az alábbi tünetek jelentkezése esetén felmerülhet az izomgyulladás gyanúja:

 • végtaggyengeség, amely terhelésre és nap végén felerősödik
 • fájdalom a végtagokban
 • bőrelváltozások: vöröses, lilás elszíneződések az ízületek felett, valamint a szem körül (dermatomyositis esetén)
 • idővel nem csak a végtagokban jelentkezhet panasz, hanem a test más területein is
 • ízületi gyulladás
 • nyelési nehezítettség (dysphagia)
 • emésztési problémák

A folyamat előrehaladtával szövődmény lehet a szívizom-, valamint a tüdőgyulladás is.

Mik lehetnek az izomgyulladás kiváltó okai?

Az alábbi problémák vezethetnek az izmok gyulladásos állapotához:

 • túlterhelés
 • sérülés (izomhúzódás, rándulás, izomszakadás)
 • pajzsmirigy alulműködése
 • autoimmun betegségek (pl.: rheumatoid arthritisz)
 • fertőzések (vírusok, baktériumok, gombák)

Hogyan diagnosztizálják az izomgyulladást?

Akkor érdemes szakemberhez fordulni, ha hosszabb ideig tart a gyulladás. Ekkor a szakorvos az alábbi vizsgálatok elrendelését kérheti:

 • laborvizsgálatok 
 • immunológiai tesztek
 • szövettan
 • fertőzés gyanúja esetén mikrobiológiai és szerológiai vizsgálatok

A vizsgálatok eredményei, valamint egy speciális kritériumrendszer alapján állítja fel a myositis diagnózisát.

Milyen kezelési módok léteznek?

Amíg a szakorvos nem állítja fel a diagnózist, addig non-szteroid gyulladáscsökkentőt, valamint konzervatív terápiát javasol a tünetek enyhítése céljából. 

Ha a vizsgálatok a myositis gyanúját igazolták, akkor nagydózisú szteroid (pl.: kortikoszteroid) terápia kezdődik meg, valamint az izomgyulladást kiváltó autoimmun betegség kezelése immunszupresszív készítményekkel. Kiegészítő terápiaként gyógytornát javasolnak, amellyel a tünetek enyhítése mellett a szövődmények kialakulása is hatékonyan megelőzhető. A cél minden esetben, hogy biztosítsák a hosszabb tünetmentes időszakokat.

Megelőzhető az izomgyulladás kialakulása?

A túlterhelésből és a sérülésből fakadó izomgyulladás természetesen megelőzhető. Ehhez fontos, hogy minden fizikai aktivitás előtt melegítsen be alaposan, ezzel felkészítve a szervezetet a fokozottabb terhelésre. 

A mozgás végeztével szánjon időt nyújtásra, amellyel megelőzheti az izmok túlfeszülését, és a későbbi sérüléseket is elkerülheti.

Ha bizonytalan a feladatokban, kérje egy tapasztalt gyógytornász segítségét, akivel rendszeresen erősíthet és nyújthat, valamint a bemelegítő és a levezető gyakorlatokat helyesen kivitelezve betanítja Önnek. 

Szeretné megelőzni a túlterhelésből adódó izomgyulladást? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be gyógytornára online felületünkön!

Így segít a gyógytorna izomgyulladás esetén

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb kezelési módszer az izomgyulladás kezelésére, hiszen a mozgás által gyógyít mozgásszervi problémát. Ezt az alapvető funkciónkat használja fel annak érdekében, hogy kezelje a kiváltó okot, azaz a gyulladás hátterében álló túlterhelést és sérülést.

A gyógytorna gyakorlatok aktív és passzív részből állnak. Az aktív gyakorlatok a gyógytornász által diktált feladatokat jelentik, amelyeket Önnek kell végeznie, miközben a terapeuta ügyel a helyes kivitelezésre. Ezek legtöbbször erősítő gyakorlatok, amelyek a növelik az izomerőt, valamint a teherbírást is. Megfelelő izomerő mellett az ízületek stabilabbá válnak, így akár az ízületi gyulladás is megelőzhető. 

A terápiák elején alkalmazott vezetett aktív feladatokkal a gyógytornász minimális szinten besegít a mozgás folyamatába, hogy megéreztesse azok helyes kivitelezését. 

Névtelen terv - 2022-05-16T213246.283.png

Passzív kezelés esetén a szakember végez lazítást vagy kimozgatást. Ezekkel a technikákkal nyújtják az izomgyulladásban érintett területet, amely már önmagában is fájdalomcsillapító hatású, és oldják a letapadásokat is.

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amely jótékony hatása, hogy jelentős mértékben növelheti a problémás izomcsoport oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak mielőbbi gyógyulását, valamint megelőzheti a belszervek gyulladását is (pl.: tüdőgyulladás).

Egy tapasztalt gyógytornász egyéb kezelési technikákat is alkalmaz a kezelések során, ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely serkenti a gyulladásos terület keringését, stabilizálja az izmokat, ízületeket, ezáltal csökkenti az irritációt, valamint enyhíti a fájdalmat. Fascia kezeléssel a kötőszövet és az izmok sérüléséből adódó panaszokat kezelik speciális fogásokkal, amelyek szintén nagymértékben csökkenthetik a panaszokat.

Az izomgyulladás szövődményei gyógytorna hiányában

Gyógytorna hiányában a gyulladt izomzat regenerációja sokkal hosszabb időt vehet igénybe, ezáltal hosszú időre kieshet a munkából és a sportból. 

Az izmok túlfeszült állapotban maradhatnak, így akár az ízületekben is panaszok alakulhatnak ki. Gyakori szövődmény az ízületi gyulladás, amely annak merevségével és a mozgástartomány csökkenésével jár. Emiatt előfordulhat, hogy bizonyos, hétköznapi mozgásokat nehezebben, vagy egyáltalán nem tud majd kivitelezni. 

A gyulladás és a fájdalom következtében a terhelés eloszlása jelentős mértékben megváltozhat, ezáltal az ellenoldali végtagjában is problémák jelentkezhetnek. Minél több terület panaszos, a kezelési idő is annál tovább tart.

Így zajlik az izomgyulladás gyógytornája egy budapesti magánrendelőben

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászok közül választhat magának terapeutát, akihez online is bejelentkezhet. Akár már 2-3 napon belül tudjuk Önt fogadni, hogy mihamarabb megkezdhessük az izomgyulladás kezelését

Az első alkalom egy 1 órás állapotfelmérés, ahol részletesen kikérdezik Önt a panaszairól, majd fizikális és mozgásvizsgálattal az izmok és az ízületek állapotát mérik fel, teljes képet kapva az Ön aktuális állapotáról. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Ha vannak orvosi leletei, azt is hozza magával, ugyanis szakemberünk ezt is áttanulmányozza. 

Szakemberünk az izomgyulladás kezelésére egy személyre szabott terápiás tervet állít fel. Ezt a tervet követve kezdődik meg a kezelés, amely során terapeutája a gyakorlatokat pontosan betanítja Önnek, figyelve a helyes kivitelezésre és a fájdalomra. Empatikus gyógytornásza a tornák alatt monitorozza az Ön rezdüléseit, és ha fájdalmat okoz egy adott mozdulat, akkor azt egy kímélőbb feladattal helyettesíti. A megtanult feladatokat otthonában is végeznie kell annak érdekében, hogy a gyógytorna alkalmak alatt elért eredményeket hosszú távon fenntartsuk. 

Terapeutája az edzést érintő fontos tanácsokkal is ellátja Önt, például bemelegítő és nyújtó feladatokat mutat és tanít be, amelyek végzésével megelőzheti az izmok túlterhelését és sérülését.

Szükség esetén egyéb kezelési technikákat is alkalmazunk, például manuálterápia, tapeing technika, ezek azonban nem járnak plusz költséggel, nálunk minden egy áron(link az árakról) van!

Már az első 2-3 alkalom után érezni fogja, hogy az izomgyulladásból eredő fájdalom jelentős mértékben enyhül, az érintett végtagja kezelésről-kezelésre erősödik, ezáltal a hétköznapi teendőket is magabiztosabban és akadálymentesen tudja ellátni.

A Gyógytornászom.hu központi, budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőjében minden típusú kezelést ugyanazon az áron vehet igénybe, valamint rendelőinkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet, árlistánkat pedig ide kattintva tekintheti meg. 

Izomgyulladással küzd? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az izomgyulladás kezelésében!  ↓