tyúkmell

Tyúkmell kezelése? – megkérdeztük a gyógytornászt

A tyúkmell és a tölcsérmellkas a két leggyakoribb mellkasdeformitás, amelyek konzervatív kezelés hiányában komolyabb problémákat is okozhatnak. A tyúkmell sok esetben esztétikai panaszt okoz, azonban bizonyos fokú deformitás már érintheti a tüdőt és a keringést is. 

Mit is jelent a tyúkmell és milyen tünetei lehetnek? Mi okozza, hogyan diagnosztizálják és kezelik? Gyógytornászunk megválaszolta ezeket a kérdéseket. Cikkünkből megtudhatja azt is, hogy hogyan segít a deformitáson a gyógytorna, milyen szövődmények alakulhatnak ki kezelés nélkül, és hogyan zajlik egy ilyen kezelés.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mit jelent a tyúkmell és milyen jelei lehetnek?

A tyúkmell a mellkasdeformitások közé tartozik, amely lényege, hogy a szegycsont és a bordák kapcsolódásánál valamilyen elváltozás jön létre. A szegycsont és a bordák előrefelé domborodnak ki, amely alapvetően a belső, létfontosságú szerveket (pl.: szív, tüdő) csak nagyon súlyos esetben érintheti.

A másik ilyen deformitás, amely sokkal gyakrabban jelentkezik, a tölcsérmellkas, komolyabb szervi problémákat is okozhat.

Az alábbi jelek utalhatnak tyúkmellre: 

  • a szegycsont és a bordák kitüremkedése
  • vállak előreesése
  • hanyagtartás
  • fáradékonyság
  • soványság
  • asztma
  • gyakori légúti megbetegedések (pl.: tüdő-/hörgőgyulladás)

Miért alakulhat ki ez a mellkasdeformitás?

A tyúkmell kiváltó oka általában ismeretlen, legtöbbször valamilyen genetikai probléma, illetve az angolkór nevű betegség állhat a hátterében.

A deformitás kialakulását a hosszabbra nőtt bordaporcok okozzák, amely miatt azok és a szegycsont összenyomódhatnak, ezáltal mellkasi púpot képeznek.

Hogyan diagnosztizálják és kezelik a tyúkmellet?

A diagnózist már a megtekintés és a fizikális vizsgálat során felállíthatja a szakorvos, azonban a további, szerveket érintő problémák feltárása céljából képalkotó diagnosztikát (pl: röntgen, CT) kérhet. 

Mivel a tyúkmell főként esztétikai probléma, annak műtéti kezelése nem javasolt. Konzervatív terápiát javasolhat a szakorvos, amely gyógytornából, gyógyúszásból és speciális légző gyakorlatokból áll. Ezek a kezelési módszerek mind hatékonyak lehetnek az állapotromlás megelőzésében.

Milyen pozitív hatásai lehetnek a gyógytornának tyúkmell esetén?

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb kezelési módszer, amely az egyik legalapvetőbb képességünket, a mozgást veszi alapul, hogy megelőzze a tyúkmell okozta szövődmények kialakulását. A gyógytornászok célja, hogy kezeljék a hanyagtartást, csökkentsék az esetlegesen kialakult fájdalmat, emellett pedig normalizálják a légzést.

A kezelések különböző gyakorlatokból állhatnak, amelyek egyaránt lehetnek nyújtó és erősítő feladatok, valamint speciális légzőgyakorlatok. Az erősítő gyakorlatokkal fokozható a gyenge hátizomzat tónusa, ezáltal ereje növelhető, míg nyújtással fellazíthatóak a merev mellizmok, valamint növelhető a blokkolt mellkasi ízületek mozgástartománya

Névtelen terv - 2022-05-30T165259.408.png

A gyógytornászok speciális légzőgyakorlatokat is alkalmaznak a kezelések során. A légzést javító gyakorlatokkal növelhető a mellkas mobilitása, valamint megelőzhető a váladék felszaporodása a légutakban, ezáltal a gyakori fertőzéseket is elkerülheti. Ezek a gyakorlatok a gyógytornász betanítása után otthon is könnyedén elvégezhetőek, így elég hetente egyszer meglátogatni a terapeutát, aki leellenőrzi a gyakorlatok helyességét, valamint ismételt felméréseket csinál az aktuális állapotról.

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően szintén javulhat a légzés, valamint a fáradékony időszakok száma csökkenhet

Lehet-e szövődménye a gyógytorna hiányának?

Gyógytorna hiányában a hátizmok elgyengülhetnek, a mellkasi szövetek befeszülhetnek, emiatt fokozódhat a mellkasi púp, azaz a tyúkmell. Kezelés nélkül a szövődmények kialakulása is gyakrabban fordul elő. A tüdőt, a szívet, valamint a gerincet is érintheti a fokozott deformitás, tehát paradox légzés és tüdőtágulat, keringési problémák és gerincferdülés is kialakulhat.

Minél hamarabb kerül sor rendszeres gyógytorna kezelésre, annál könnyebben előzheti meg a tyúkmell szövődményeit. 

Hogyan zajlik a gyógytorna tyúkmell esetén?

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utcai) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky úti) rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink a legfontosabbnak tartják, hogy személyre szabott módon történjen a tyúkmell terápiája. Éppen ezért első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, amely során részletes anamnézist veszünk fel a problémával kapcsolatban. Míg ez az alkalom egy orvosi vizsgálat esetén átlagosan 9 percig tart, addig ez nálunk 1 órát vesz igénybe!

Az alapos kikérdezést egy megtekintés és egy fizikális vizsgálat követi. A látottak alapján speciális teszteket végzünk a mellkas területén, tehát például felmérjük az itt található izmok feszességét, és vizsgáljuk a mellkasi kitéréseket is. Kérjük, orvosi leleteit minden esetben hozza magával, ugyanis azokat is áttanulmányozzuk. 

Az anamnézis, a megtekintés és a fizikális vizsgálat alapján kidolgozunk egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Ebből megtudhatja, hogy milyen feladatokra számíthat, illetve a kezelések ütemezését is egyeztetjük Önnel.

Az állapotfelmérés végén megkezdjük a kezelést is. Gyógytornászunk az előzetesen ismertetett gyakorlatokat diktálja, amely során empatikus terapeutánk az aktuális állapotához mérten építi fel a feladatokat. Az általa diktált feladatokat helyesen kivitelezve betanítja Önnek, és házi feladatként adja fel. Fontos, hogy ezeket elvégezze, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon a kezelések során elért eredmény és előzhetőek meg a tyúkmell szövődményei.

Ha úgy dönt, hogy rendszeresen szeretné gyógytornával kezeltetni tyúkmell problémáját, nem fog csalódni. Az eredményeket már az első 2-3 kezelés után megtapasztalhatja: az izmok lazulásával és a bordák mozgásának elősegítésével könnyebbé válhat a légzés, valamint a hátizmok megerősítésével javulhat a testtartása is!

Ha szükséges, gyógytornászaink egyéb terápiás eljárásokat is bevethetnek az Ön gyógyulása érdekében. Ezek azonban nem járnak Önnek plusz költséggel, ugyanis a legtöbb rendelőtől eltérően, nálunk minden egy áron van, sőt mindkét rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Tyúkmell okozta panaszai vannak? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a mellkasdeformitások kezelésében!