bokaficam

Bokaficam: oka, kezelései és felismerése

A bokaficamot nem minden esetben könnyű felismerni, bokarándulást pedig alighanem mindenki tapasztalt már életében. Ez ugyanis a derékfájás után a leggyakoribb mozgásszervi probléma. Mindkettőt kiválthatja egy félresikerült lépés, vagy az izmok, inak és szalagrendszer túlterhelése is. Mi a különbség a bokaficam és boka rándulása között? Mikor van szó azonban komolyabb problémáról, bokaficamról és mikor igényel kezelést? Cikkünkben összeszedtük a bokaficam leggyakoribb okait, kezelési módjait és ismertetőjegyeit is.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna a bokaficamon

A gyógytorna már a bokaficam rögzítési ideje alatt megkezdhető. Egy szakképzett gyógytornász olyan keringésjavító gyakorlatokat ad, amelyek hatékonyan segítik a bokasérülés következtében felszaporodott folyadék felszívódását, ezzel csökkentve a kialakult duzzanatot a bokában.

Ez után fokozatosan kerülnek bevezetésre az aktív gyakorlatok, amelynek során gyógytornász felügyelete mellett történik meg a sérült végtag terhelése. A terapeuta egy előzetes fizikális vizsgálattal méri fel az ízület mozgásterjedelmét és a környező izmok erejét. Ezek alapján ő állítja össze a terhelés mértékét, figyelembe véve a sérülékenységet és a fájdalmat.

A gyógytorna különböző módokon támogatja a bokaficam utáni rehabilitációt.

Izomerősítő feladatokkal megerősítjük a bokaízületet tartó izmokat. A nagyobb izomerő hatással lesz az ízületi szalagokra, feszesebben tartják azokat, és kellő mértékben támogatják az ízület mozgását. Ezeknek a feladatoknak köszönhetően, nő a bokaízület stabilitása, amely segíthet megakadályozni egy újabb bokaficam sérülést.

Proprioceptív (helyzetérzékelő) gyakorlatokkal elsősorban a gyenge egyensúlyérzékelést javítjuk. Ehhez a gyógytornász először stabil alátámasztási felületen megérezteti Önnel a helyes ízületi helyzeteket és a helyes testtartást is beállítja. Ez után instabil felszínen gyakorolnak, ahol már több korrigáló mozgásra lesz szükség, így edzve például a bokaízület stabilitásért felelős izmokat.

A funkcionális tréning lényege, hogy a testet egészként kezeli és a gyakorlatok egyszerre több izomcsoportra hatnak. Serkenti a vérkeringést, ezáltal javítja az állóképességet is, így az izom fáradtságát megszünteti, valamint javítja az izom teljesítőképességét.

A boka rögzítésében, valamint a fájdalom és a duzzanat csökkentésében kinezio tapaszos kezelés is segíthet, ennek felhelyezését is erre képzett gyógytornász végzi.

Ez történik, ha nem kezeli bokaficamát gyógytornász segítségével

Fontos, hogy a bokaficamot vegyük komolyan. A boka körül található szalagok, ízületek és inak felelősek a test nagy részének egyensúlyáért és stabilitásáért. Ezekre helyeződik a legnagyobb terhelés, így egy esetleges sérülés után fontos a mielőbbi gyógyulásuk. Egy kezeletlen bokaficam akár távolabbi területeken (például: térd, csípő, derék) is komoly problémákat okozhat. A hatékony kezeléshez azonban a pihentetés nem mindig elég és szakértő segítsége szükséges a boka stabilitásának visszaállításához.

Lényeges kiemelni, hogy az esetek többségében, ha sérülés érte a bokaízületet, az később bármikor megismétlődhet. Azonban a fizioterápia ezek megelőzésére is nagy hangsúlyt fektet a gyógyulás alatt.

Így zajlik a bokaficam gyógytornája

A Gyógytornászom.hu rendelőjében több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink a fent részletezett technikákkal kezelik a bokaficamát.

A hatékony kezelés érdekében az első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérés során részletesen kikérdezzük a panaszáról. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Az anamnézis felvétele után fizikális vizsgálattal felmérjük a bokaízület mozgásterjedelmét, valamint speciális tesztekkel a környező izmokat is. Ez után következnek a már említett technikák, amelyeket egymásra épülve, fokozatosan vezetünk be, figyelve arra, hogy Önnek egyik feladat se okozzon fájdalmat. A gyakorlatokat, szem előtt tartva a helyes kivitelezést és a boka stabilitását, alaposan betanítjuk Önnek, így azt otthonában is tudja majd alkalmazni.

Már néhány alkalom után érezheti, hogy járás közben stabilabb a bokája, a fájdalom mérséklődik és a bokában kialakult duzzanat is szemmel láthatóan lecsökkenhet.

Állapotfelmérésre akár online is bejelentkezhet az Ön által választott gyógytornászunkhoz és néhány napon belül megkezdhetik a közös munkát. Nálunk a fent kifejtett kezelési technikák mind egy áron vannak, nem kell többet fizetnie például a kinezio tapasz felhelyezéséért. Továbbá SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet.

Akár már 1-2 napon belül igénybe veheti bokaspecialista gyógytornászunk segítségét! Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be 1 kattintással!

Bokaficam és rándulás – mi a különbség?

A boka rándulása a bokaízület körüli szalagok és izmok túlnyúlása, mely duzzanattal, fájdalommal, néha véraláfutással jár. Előfordulhat egyes szalagok részleges szakadása is.

A bokaficam ennél súlyosabb – ilyenkor az ugrócsont kimozdul az ízületi árokból, részlegesen vagy teljesen elhagyja azt, és nem tér vissza a helyére. Következményeként a bokaszalagok elszakadnak, társulhat hozzá csonttörés is. Tünetei hasonlóak a ránduláshoz, de a teljes gyógyulás hosszabb időt vesz igénybe.

Gyógytornászaink akik bokaficamot kezelnek

A bokaficam leggyakoribb okai

Bokaficam és rándulás általában egy rossz lépés, járműről való leszállás, magas sarkú cipő viselése, vagy bizonyos sportok űzése során következik be. Ilyen például a foci, a kosárlabda, a jégkorong, vagy a kézilabda vagy a futás is, melyek során a sebesség és az oldalirányú mozgás nagy terhet rak a bokaízületekre. Ezen kívül idősek esetében gyakrabban fordul elő izomgyengeség, látászavarok, vagy egyensúlyvesztés miatt.

Önmagában a bokaficam ritkán fordul elő, töréssel is társulhat, valamint a bokát tartó szalagok elszakadásával is járhat. Ezek a szalagok segítik az ízületek stabilitását és akadályozzák meg a boka túlzott oldalirányú mozgását, amik egy ficam következtében túlfeszülhetnek, elszakadhatnak és fájdalmat, valamint egyéb tüneteket okozhatnak.

A bokaficam felismerése

Bokaficam során az ízületi fej elhagyja az ízületi árkot, a bokát tartó szalagok megfeszülnek, megnyúlnak és majd el is szakadnak. A terület úgy nézhet ki, mintha a bokánál a lábszárcsont elmozdult volna a helyéről oldalirányba és véraláfutás is jelentkezhet. Gyógyulási ideje általában négy-hat hét. Ez alatt a bokát érdemes pihentetni, a tüneteket vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval, vagy hideg borogatással enyhíteni.

Közepesen súlyos esetben a boka környékén duzzanat is jelentkezik, valamint a sérülést intenzív fájdalom is kíséri. Előfordulhat a szalagok részleges vagy teljes szakadása és a mozgástér beszűkülése is. Ennek gyógyulási ideje akár három hónap is lehet, és szakszerű segítséget igényel.

bokaficam fájdalom

A legsúlyosabb esetben a bokaficam töréssel társul, a mozgástér korlátozódik, a sérülés pedig erős fájdalommal, valamint jelentős duzzanattal járhat. Jellemző a szalagok szakadása, ami miatt a bokát lazának érezhetjük. Intő jel lehet a duzzadt terület érzéketlensége is, ami az erős fájdalom hirtelen megszűnését is okozhatja. Ez idegkárosodásra utal, ha ezt tapasztalja, minél hamarabb forduljon orvoshoz! Csak műtéti úton gyógyítható, a teljes felépülésben azonban, ami akár négy hónap is lehet, fontos szerepet játszik a gyógytorna.

A bokaficam kezelései

A kezelés megkezdése előtt érdemes konzultálni egy orvossal, fontos ugyanis a pontos diagnózis felállítása. Ebben akár egy gyógytornász is segíthet, aki alapos fizikális vizsgálat során megállapíthatja a mozgásbeszűkülés és a szalagok sérülésének mértékét is. A kezelési módok a sérülés súlyosságától függően eltérőek lehetnek, mindegyiknek fontos részét képezi azonban a mozgásterápia, vagy gyógytorna.

Akut szakaszban, vagy enyhe sérülés esetén a pihentetés, hűtés, kompresszió és felpolcolás is hatékony kezelési mód lehet. Ebben az esetben is érdemes azonban beszélni egy szakemberrel, a gyógyuláshoz ugyanis elengedhetetlen a terület vérkeringésének mielőbbi visszaállítása.

A bokaficam kezelése a sérült terület négy-hat hétig történő rögzítésével történik, de ha csont is törik, ez akár 12 hét is lehet. Ezt követi egy mozgásterápia gyógytornász segítségével, mellyel visszaállítható a boka mozgástartománya, rugalmassága és stabilitása is.

A fájdalom is jelentősen csökkenthető gyógytornával, súlyos esetben azonban gyógyszeres, injekciós, vagy reumatológiai kezelést is igényelhet.

Bokaficama, rándulása, húzódása van? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön bokapanaszának gyógyításában!  ↓