térdprotézis

Térdprotézis műtét után: így néz ki a gyógytorna

Térdprotézis beültetésére legtöbbször előrehaladott kopásos megbetegedések esetén kerül sor, amikor a kialakult panaszok komoly akadályt jelentenek a mindennapokban. Azonban, mint minden műtét, ez is hordoz magával szövődményeket és kockázatokat, amelyeket a mielőbbi és rendszeres gyógytornával nagy eséllyel megelőzhet.

Mik lehetnek ezek a kockázatok? Miért is van szükség térdprotézisre? Létezik több típusa? Műtét után miért olyan fontos a gyógytorna és mi történik, ha nem kéri gyógytornász segítségét? Többek között ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg az alábbi cikkünkben.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezért fontos a térdprotézist követő gyógytorna

A térdprotézis beültetését követő, rendszeres gyógytorna természetes módon, a mozgás által segít visszanyerni a végtag mozgásterjedelmét, növelni a térdízület teherbírását, és csökkenteni a fájdalmat.

A műtétet követően a torna elsődleges célja a prevenció is, ezt pedig olyan, a vénás keringést elősegítő gyakorlatokkal és légző gyakorlatokkal támogatják, amelyek a tüdőgyulladás megelőzésében is fontos szerepet játszanak.

Már a beavatkozást követő napon megkezdődik az érintett végtag izmainak erősítése, és az előkészületek a biztonságos mozgás kivitelezésére. A gyógytornász fogja megtanítani Önnek, hogyan kell helyesen használni a mankót vagy a járókeretet, és hogyan kell ezekkel az eszközökkel biztonságosan lépcsőzni.

Egy szakképzett gyógytornász az Ön állapotának megfelelően állítja össze a szükséges tornagyakorlatokat, amelyek egyaránt óvják a beültetett térdprotézist és segítik a rehabilitáció gördülékenységét. Fontos, hogy szakember felügyelete és tanácsa nélkül semmiképp ne kezdjen el önmagától tornázni, ugyanis előfordulhat, hogy olyan gyakorlatot végez el, ami negatívan befolyásolja a gyógyulást.

A gyógytorna a könnyű, kímélő gyakorlatoktól halad az aktívabb, erősítő gyakorlatok felé. Azonban azt, hogy mikor haladhat tovább egy erősebb gyakorlat felé, biztonsággal csak gyógytornász szakember tudja eldönteni, ha látja az Ön fejlődését és az operált végtag izomerő állapotát.

Olyan magánrendelőt keres, ahol SZÉP vagy akár Egészségpénztári kártyával is fizethet? Jelentkezzen be hozzánk, mi ezeket is elfogadjuk!

Térdprotézis műtét után, gyógytorna nélkül

Térdprotézis műtétet követően, ha a rehabilitációt nem támogatja egy szakképzett gyógytornász, az komoly veszélyeket is magában rejthet. Gyógytornával a szövődmények és kockázatok kialakulását is meg lehet előzni.

Előfordulhat például, hogy a túl korán és túlzottan megerőltetett ízület körül a (műtétet követő körülbelül 5-10 napban egyébként még normális) duzzanat tartósan fennmarad, ami a mozgást korlátozza és kellemetlen feszítő érzést, fájdalmat okoz. Ugyanakkor a korai terápiás mozgatás mellőzése ill. az alulterhelés is mozgásbeszűküléshez vezethet hosszútávon, lévén, hogy az ízületi tok- és szalagrendszer ilyenkor megrövidült helyzetben rögzülnek.

További problémát is okozhatnak a gyenge izmok és az ízület instabilitása. Például, ezek miatt romlik a járáskép (nem helyesen mennek végbe a mozdulatok), ez pedig akár a test más pontjaira is kihathat. Ekkor előfordulhat, hogy újabb területeken fog panasz jelentkezni a megváltozott, egyenetlen terhelés miatt. Például fájni fog a csípője vagy a bokája, esetleg a dereka.

Így zajlik a térdprotézis beültetést követő gyógytorna

Rendelőnkben a térdprotézis beültetését követő rehabilitációt egy mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérés előzi meg, ahol részletesen kikérdezzük Önt a műtét előtti térdpanaszairól, a beavatkozásról és a zárójelentését is áttanulmányozzuk.

Az állapotfelmérés után egy fizikális vizsgálat során a gyógytornász speciális teszteket végez el, hogy teljes képet kapjon az operált térd aktuális állapotáról, és fel tudja állítani a személyre szabott terápiás tervet.

Csak az alapos állapotfelmérés után kezdődhet meg a térd gyógytornája. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a feladatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Kiemelten fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése is, ugyanis csak így lehet eredményes a térd rehabilitációja. A helyesen elsajátított gyakorlatokat gyógytornásza házi feladatként feladja Önnek, amelyeket otthonában el kell végeznie a mielőbbi, sikeres gyógyulás érdekében.

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászai már nem csak Budán (Vitéz utca) segítenek Önnek az eredményes rehabilitációban, hanem Pesten (Bajcsy-Zsilinszky út) is kérheti szakmai támogatásukat!

Szakembereink hozzáértésének köszönhetően már hétről-hétre érezni fogja a műtét utáni fájdalom csökkenését, valamint már 2-3 alkalom után is jelentős javulást tapasztalhat térdében: könnyebb lesz a térdhajlítás, ezáltal az alapvető mozgások kivitelezése is problémamentessé válhat.

Milyen esetekben kerülhet sor térdprotézis beültetésre?

Leginkább olyan esetekben szükséges térdprotézis beültetése, amikor a térdízületet alkotó porcfelszín valamilyen ok miatt elkopik, eltűnik. Emiatt az ízületben létrejövő mozgás komoly fájdalommal jár, ugyanis nincs olyan szövet, amely enyhítse a súrlódást, így végül a combcsont és a sípcsont összeér.

térdprotézis

Az alábbi problémák vezethetnek a térdprotézis indikációjához:

 • időskori térdízületi arthrosis (porckopás)
 • sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis)
 • térdkalács ficam és a térd sérülései okozta porckopás

Milyen térdprotézis típusok léteznek?

Háromféle térdprotézis létezik:

 • patellofemoralis (térdkalács ízületi) protézis: abban az esetben javasolt, ha a térdkalács ízületén történt kopás. Ritkán kerül beültetésre ilyen típusú protézis.
 • szánkó protézis (unicondyler): többnyire a térdízület belső oldalára kerül, nevét a szánkó alakjáról kapta. Kisebb kopások esetén szokták beültetni, a hiányzó rész pótlására.
 • teljes térdprotézis (Total Endoprotézis – TEP): az operáció során az egész térdízületi felszín helyére egy fém protézis kerül. Ez az eljárás érinti a combcsontot és a sípcsontot is.

Térdprotézis kezelése gyógytornászaink segeítségével

Lehetnek-e műtét utáni szövődmények?

Minden beavatkozás esetén előfordulhatnak szövődmények és kockázatok. A térdprotézis beültetése magával hordozza az általános műtéti kockázatokat, amelyek az alábbiak lehetnek:

 • trombózis (vérrög képződés) az alsó végtagokban
 • tüdőembólia (légszomj, mellkasi fájdalom és sokk)
 • húgyúti fertőzés
 • hányinger, hányás

Specifikusan a térdízületnél az alábbi szövődmények alakulhatnak ki:

 • bevérzés
 • idegkárosodás
 • fertőzés
 • krónikus térdfájdalom
 • a térdízület merevsége

A kockázatok és szövődmények elkerülése érdekében kifejezetten fontos, hogy a terápia ne csak az operáció legyen, hanem kiegészítő kezeléseket is kapjon. A legtöbb probléma kialakulása hatékonyan megelőzhető a műtétet követő rendszeres gyógytornával.

Térdprotézis beültetésen esett át? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön térdprotézis utáni rehabilitációjában! ↓