vállműtét

Vállműtét után – így zajlik a gyógytorna

Krónikus vállpanaszok, valamint kopás és sérülés esetén sor kerülhet vállműtétre. Annak eldöntése, hogy szükséges-e a drasztikus beavatkozás egy-egy probléma esetén, ortopéd/traumatológia szakorvosi vizsgálatot igényel.

Lássuk, hogy hogyan történik a gyógytorna vállműtét után, milyen szövődményei lehetnek a műtétnek a mozgásterápia hiányában, milyen esetekben kerülhet sor műtétre, milyen eljárások léteznek, és hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek a vállműtétnek.

Így zajlik a vállműtét utáni gyógytorna 

A vállműtétet követő, rendszeres gyógytorna természetes módon, a mozgás által segít visszanyerni a váll mozgásterjedelmét, növelni az ízület teherbírását, és csökkenteni a fájdalmat. 

Már a beavatkozást követő napon megkezdődik az érintett végtag izmainak aktiválása, és az előkészületek a biztonságos mozgás kivitelezésére. A gyógytornász fogja betanítani Önnek, hogy mely mozdulatokkal kell óvatosabban bánnia, valamint hogy mit tehet Ön a szövődmények megakadályozása érdekében.

A gyógytornászok által alkalmazott komplex terápiának a részét képezik a nyújtó és az erősítő gyakorlatok. Az erősítő gyakorlatokkal helyreállítják a felborult izomerő egyensúlyt, nyújtással pedig elsősorban lazítják a műtét következtében megfeszült, lemerevedett vállizmokat és növelik az ízület mozgásterjedelmét

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek jótékony hatása, hogy jelentős mértékben növelheti a sérült izom oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak gyorsabb gyógyulását.

Egy szakképzett gyógytornász az Ön állapotának megfelelően állítja össze a megfelelő tornagyakorlatokat, amelyek egyaránt óvják a vállát és segítik a rehabilitáció gördülékenységét. Fontos, hogy szakember felügyelete és tanácsa nélkül semmiképp ne kezdjen el önmagától tornázni, ugyanis előfordulhat, hogy olyan gyakorlatot végez el, ami negatívan befolyásolja a gyógyulást. 

A gyógytorna a könnyű, kímélő gyakorlatoktól halad az aktívabb, erősítő gyakorlatok felé. Azonban azt, hogy mikor haladhat tovább egy erősebb gyakorlat felé, biztonsággal csak gyógytornász szakember tudja eldönteni, ha látja az Ön fejlődését és az operált végtag izomerő állapotát.

Olyan magánrendelőt keres, ahol SZÉP vagy akár Egészségpénztári kártyával is fizethet? Jelentkezzen be hozzánk, mi ezeket is elfogadjuk!

Vállműtét után, gyógytorna nélkül

Vállműtétet követően, ha a rehabilitációt nem támogatja egy szakképzett gyógytornász, az komoly veszélyeket is magában rejthet. Ezzel a konzervatív terápiás módszerrel a szövődmények és kockázatok kialakulását is meg lehet előzni.

Vállprotézis beültetése esetén az egyik ilyen szövődmény lehet például a protézis ficama, ugyanis ez előfordulhat akkor, ha a váll körüli izomzat nincs kellően megerősítve, ezáltal nem tartja stabilan az implantátumot. Ez akár a túl korán megkezdett sport vagy munkába állás esetén is előfordulhat, amely jelentős mértékben túlterhelheti az operált végtagot. Ebben az esetben újabb műtétre van szükség ahhoz, hogy jó helyre rögzítsék az eszközt.

További problémát is okozhatnak a gyenge izmok és az ízület instabilitása. Például, ezek miatt az ízület túlterhelődik és ez akár a test más pontjaira is kihathat. Ekkor előfordulhat, hogy újabb területeken fog panasz jelentkezni a megváltozott, egyenetlen terhelés miatt. Például fájni fog a lapockája, nyaka, esetleg a könyöke.

A vállműtétet követő gyógytorna egy budapesti magánrendelőben

Rendelőnkben a vállműtétet követő rehabilitációt egy mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérés előz meg, ahol részletesen kikérdezzük Önt a műtét előtti vállpanaszairól, a beavatkozásról és a zárójelentését is áttanulmányozzuk. 

Az állapotfelmérés után egy fizikális vizsgálat során a gyógytornász speciális teszteket végez el, hogy teljes képet kapjon az operált váll aktuális állapotáról, és fel tudja állítani a személyre szabott terápiás tervet.

Névtelen terv - 2023-05-25T154706.780.png

Csak az alapos állapotfelmérés után kezdődhet meg a váll gyógytornája. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a feladatok ne okozzanak Önnek kifejezett fájdalmat. Kiemelten fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése is, ugyanis csak így lehet eredményes a váll rehabilitációja. A helyesen elsajátított gyakorlatokat gyógytornásza házi feladatként feladja Önnek, amelyeket otthonában el kell végeznie a mielőbbi, sikeres gyógyulás érdekében.

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászai már nem csak Budán (Vitéz utca) segítenek Önnek az eredményes rehabilitációban, hanem Pesten (Bajcsy-Zsilinszky út) is kérheti szakmai támogatásukat! 

Szakembereink hozzáértésének köszönhetően már hétről-hétre érezni fogja a műtét utáni fájdalom csökkenését, valamint már 2-3 alkalom után is jelentős javulást tapasztalhat vállában: könnyebb lesz a karemelés, ezáltal az alapvető mozgások kivitelezése is panaszmentessé válhat.  

Milyen esetekben kerül sor vállműtétre?

Vállműtétre sok esetben kopásból adódó vállpanaszok esetén, valamint vállsérülés miatt kerülhet sor. 

Tehát az alábbi esetekben dönthet úgy az ortopéd vagy a traumatológus szakorvos, hogy a vállpanasz műtéti megoldást igényel:

Milyen vállműtét eljárások léteznek?

Végeznek arthroscopos és nyílt feltárásos műtétet is. Ma már sok esetben az arthroscopos eljárásokat részesítik előnyben, ugyanis kevésbé megterhelő a szervezet számára, mivel kisebb vágással jár, és a kórházban töltött, valamint a rehabilitációs idő is sokkal rövidebb.

Gyakori műtéti eljárás a(z):

 • vállprotézis beültetés
 • stabilizációs műtét
 • rotátorköpeny rekonstrukció
 • lemezes-, velőűrszeges oszteoszintézis

Annak eldöntése, hogy Önnek szüksége van-e vállműtétre, ortopéd szakorvosi feladat. Rendelőnkben várja Önt több éves szakmai tapasztalattal rendelkező ortopéd orvosunk, jelentkezzen be hozzá online naptárunkon keresztül!

A vállműtét előnyei és hátrányai

Műtét esetén mindenképp fontos beszélni annak előnyeiről és hátrányairól. Ezekből összeszedtünk most néhányat!

Előnyök

 • csökkenhet a vállfájdalom
 • javulhat az ízület működése
 • gyors megoldás lehet régóta húzódó, konzervatív terápiára nem reagáló panasz esetén
 • sérülés esetén a műtét biztosabban garantálja az eredeti anatómiai viszonyok helyreállítását

Hátrányok

 • előfordulhat fertőzés műtét után
 • sérülhetnek az erek, idegek
 • kis százalékban fennáll a vérrögképződés veszélye
 • túlzott vérzés esetén jelentős vérvesztés
 • nyitott műtét esetén hosszabb rehabilitációs idő

Vállműtéten esett át? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a műtét utáni rehabilitációban!