vállficam

A vállficam különleges gyógytornája

A vállficam legtöbbször nagy erőbehatásra következik be, és heves fájdalommal, valamint a vállízület deformitásával jár. Ha Ön is vállficam utáni gyógyulási szakaszban van, és nem tudja, milyen gyakorlatokat végezhet otthon, vagy mi várható a gyógytornásznál, ezt a cikket mindenképpen ajánljuk! Útmutatónkban először általánosságban beszélünk a vállficamról, majd kitérünk a gyógytorna lényegére, mutatunk pár feladatot, amit Ön is elvégezhet, majd ismeretetjük a lehetséges szövődményeket is.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A vállficam gyógytornája

Nagyon fontos, hogy szakember felügyelete mellett tornázzon, ugyanis elég egy rossz mozdulat és a váll újra kiugorhat.

A gyógytorna feladatok a váll és a lapocka stabilizálására koncentrálnak.

A cél a fájdalommentes fejlődés, figyelembe véve a sérült szövetek gyógyulását. A szöveti regeneráció általában 6 hét. Kezdetben vannak tilos mozgások  melyek kerülését be kell tartani, erre  a gyógytornász nagy figyelmet fordít. A vállficam utáni tilos mozgások közé tartozik a váll kirotációja, a nyújtó gyakorlatok a sérült végtagon, valamint a kar 90 fok feletti előre vagy oldalra emelése.

A vállficam a helyzetérzékelő receptorokat is érinteti, emiatt ezeknek a receptoroknak is szükséges megfelelő ingereket adni ahhoz, hogy a működés helyre álljon. Gyógytornával a gyógyulási idő körülbelül 3 hónapot vesz igénybe, ekkor már Ön is újra stabilnak érezheti a vállát.

A vállficam szövődményei gyógytorna nélkül

Abban az esetben, ha a vállficam után nem kap gyógytorna kezelést, a trauma következtében létrejövő fájdalom állandósulni fog.

De nem csak az állandó fájdalom a veszélye a gyógytorna hiányának. A váll instabil marad, így bármikor könnyen létrejöhet egy újabb vállficam.

A befagyott váll is nagy veszélye a gyógytorna hiányának. A váll és a környező lágy szövetek krónikus gyulladásos állapotba kerülnek, majd ezek a gyulladt szövetek megvastagodnak, merevvé válnak. Ez a folyamat akadályozni fogja a vállízület mozgását, amely további hegesedési elváltozásokkal jár. Ekkorra a váll mozgatása nehezített és fájdalmas lesz, mígnem eléri a „befagyott” állapotot. Ez az állapot nagyban befolyásolja a mindennapokat, alapvető mozdulatokat nehezen vagy egyáltalán nem tud véghezvinni, amely a munkájára is negatívan hat. A befagyott váll gyógyulási ideje nagyon hosszú, akár 2 évig is eltarthat, mire a vállízület normál funkciója visszaáll.

Így zajlik a vállficam gyógytornája

A gyógytornászom.hu központi, budai rendelőjében nagy hangsúlyt fektetünk a szövődmények megelőzésére és a váll teljes, fájdalommentes mozgástartományának visszanyerésére. A honlapunkon elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját, és online bejelentkezhet ahhoz a szakemberhez, aki Önnek szimpatikus. Az 1 órás állapotfelmérés során a gyógytornásza részletesen kikérdezi Önt panaszairól, a vállficam eseményéről és átolvassa az orvosi leleteit.

Ez után egy fizikális vizsgálattal felméri a ficamodott válla jelenlegi állapotát, valamint azt is kideríti, hogy Önnél is fennáll-e az általános ízületi lazaság. A folyamat következő eleme egy személyre szabott terápiás terv felállítása.

Csak ezek után kezdődik meg a gyógytorna, amelynek során gyógytornásza nagy figyelmet fordít a tilos mozgások kerülésére, és elkezdi a váll és lapocka körüli izmok stabilitását célzó gyakorlatokat. A diktálások alatt nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatok helyes kivitelezésére, ugyanis csak így lehet 100%-osan sikeres a váll gyógyulása. Annak érdekében, hogy a gyógyulás minél gyorsabb és eredményesebb legyen, házi feladatokat is kapni fog a kezelések alatt megtanult gyakorlatokból, amiket így otthonában biztonságosan el tud végezni. Már az első néhány alkalom után érezni fogja, hogy a vállficam után érzett fájdalom enyhülni fog, a vállát könnyebben tudja mozgatni, és a hétköznapokban a teendőket is magabiztosabban tudja ellátni, nem fog félni újra használni a sérült végtagját.

Rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet, árlistánkat pedig ide kattintva tekintheti meg.

Vállficam kezelése gyógytornászaink segítségével

Röviden a vállficamról

A vállízület nagyon instabil ízületnek számít, amelyet szalagok és izmok stabilizálnak. Mivel extrém mozgásokra képes, ennek az a következménye, hogy nagyon sérülékeny is.

Vállficamról akkor beszélünk, ha a felkarfej elhagyja a lapockán található ízületi vápát. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, elég nagy erőbehatásnak kell történnie, például könyökre esés, vállra esés, hirtelen húzó erő, ami a karra hat, de előfordul, hogy egy banális mozdulatra is kiugrik a váll.

Leginkább azok a sportolók vannak kitéve a vállficam veszélyének, akik fej fölötti mozdulatokat végeznek (például kézilabda, kosárlabda), illetve veszélyt jelent, ha valakinek általános ízületi lazasága van.

A vállficamnak két fő iránya lehet: elülső-alsó vállficam, amely az esetek 95%-át teszi ki, a maradék 5%-ot a hátsó vállficam.

vállficam

Tünetei közé tartozik a hirtelen, heves fájdalom, a váll deformitása, duzzanata és a váll mozgásképtelensége. Ha a váll nem ugrik magától a helyére, mentőt kell hívni, ilyenkor esetlegesen műtéti visszahelyezés szükséges.

Ha az ízületi vápát keményítő rostporcos gyűrű (labrum) sérül, akkor minden esetben műtétre van szükség. Ezt egy röntgen vagy MR vizsgálattal meg tudják nézni, és eldönteni, hogy szükséges-e az operáció. Ha a labrum ép marad, elegendő a konzervatív terápia (gyógytorna) a váll teljes mozgásterjedelmének visszaállítása érdekében.

Olyan vállspecialista gyógytornászt keres, aki már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg specialistánk szabad időpontjait!

A vállficam különleges gyógytornája

A vállficam utáni időszakban pár napig ajánlott rögzíteni a sérült végtagot a törzshöz. Azonban óránként mindenképp érdemes átmozgatni tehermentesített helyzetben a vállat.

Mutatunk pár fontos gyógytorna feladatot, amit megtehet Ön is a tehermentesített időszakban az átmozgatásra:

Liotard-féle gyakorlat:

Helyezkedjen el ülő pozícióban. Fontos, hogy a szék háttámlája megtámassza a lapockáját. Kulcsolja össze a két kezét, ezzel segítve a sérült váll mozgását. Feladatok, amiket ilyenkor végezhet:

  • emelje fel könyökeit előre max 90 fokig
  • emelje fel könyökeit oldalra max 90 fokig

Izometriás – feszítős gyakorlatok:

  • háttal a falhoz állva nyomja könyökét a falba hátra, és ellazít,
  • oldalt a falhoz állva oldalról nyomja a könyökét a falba, és ellazít,
  • szemből a falhoz állva nyomja a felkart előre, és ellazít,
  • lapockáit jól összezárja a gerincoszlop felé, és ellazít,
  • különböző irányú nyakmozgások (oldalra döntés, forgás) végzése laza válltartás mellett

A feladatokat minden esetben fájdalomhatárig végezze! Mivel a sérült kart ilyenkor nehezen tudja megemelni, a másik, ép kar segít neki a mozgásban ennél a gyakorlatsornál.

Ezekkel a gyakorlatokkal megelőzhető a vállficam egyik szövődménye, a befagyott váll kialakulása. Segítségükkel a gyógytornász által vezetett gyógytorna már a kezdetekkor könnyedebb lesz, és a gyógyulási idő is rövidíthető általuk.

Kificamodott a válla? Kérjen időpontot hozzánk és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön vállficamának gyógyításában!  ↓