hanyagtartás

Hanyagtartás kezelése gyógytornával

A hanyagtartás ma már igen gyakori jelenség, kevesen ismerik azonban ezt a problémát. Érdemes beszélni róla, ugyanis kezelés nélkül hosszú távon komoly panaszokat is okozhat. Konzervatív terápiával rendkívül jól kezelhető, ugyanis a gyógytornászok speciális technikákkal képesek javítani a testtartáson.

De hogyan segít a gyógytorna és annak hiányában mi várható? Hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Mi a hanyagtartás és mi válthatja ki? Ezekről írtunk részletesen.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A hanyagtartás kezelése gyógytornával

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb kezelési módszer hanyagtartás esetén, ugyanis a hagyományos gyógytorna gyakorlatokon felül speciális kezelési módszert, a manuálterápiát alkalmazza az arra képesített terapeuta. A gyógytornászok olyan komplex és személyre szabott terápiás eljárást alkalmaznak, amely sok oldalról támogatja a gerinc egészségének visszanyerését.

A gyógytorna célja az izmok erősítése, a gerinc mobilitásának megőrzése és mozgástartományának növelése. A gerinc melletti és a mélyizmok erősítésével elérhető, hogy a csigolyák megfelelő helyzetbe kerüljenek, ezáltal a már kialakult, rossz görbület ne fokozódjon tovább. A megnövekedett izomerő hozzájárul a testtartás eredményes korrigálásához, ugyanis a jól felépített izomzat már önmagában megfelelően tarthatja a gerincoszlopot. Fontos a heti rendszerességgel végzett gyógytorna, az izomerősítés, valamint az ízületek mobilizálása és nyújtása céljából.

A manuálterápia kézzel kivitelezett, speciális fogásokból áll, és hatékonyan oldja a deformitás következtében, a csigolyák között kialakult blokkokat. 

A gyógytorna kiegészítéseként alkalmazható a tartásjavító torna, valamint tovább növelhető a kezelések hatékonysága a tape technikával. A hátra felragasztott színes tapaszok nagyon jól korrigálják a testtartást, és így ennek hatását akár hosszabb időre is fenn lehet tartani. Pozitív hatásai közé tartozik még a fájdalomcsillapítás is.

Névtelen terv - 2022-12-02T102910.665.png

Olyan gerincspecialistára van szüksége, aki érti a problémáját és 2-3 napon belül tudja fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Gyógytornász segítségével megtanulhatja a torna feladatok helyes kivitelezését, valamint lehetőség nyílik arra, hogy pontosan megismerje hogyan működnek az izmai és kialakuljon a megfelelő testtudat.

Ez várható, ha a hanyagtartást nem kezelik gyógytornával

Ha a hanyagtartás nincs megfelelően kezelve heti rendszerességgel, szakember által vezetett gyógytornával, a görbületeket tovább fokozódhatnak, és komolyabb tüneteket okozhatnak. A hanyagtartás következtében kialakult fájdalom állandósulhat, a nyak és a derék problémák pedig már fiatalabb korban is jelentkezhetnek

A görbületeket tovább fokozódhatnak, és komolyabb tüneteket okozhatnak. Például előfordulhat, hogy olyan fokúvá válik a görbület, hogy az akár nehézlégzéshez is vezethet. A kialakult légzési nehézségek miatt a teljesítmény és a munkaképesség csökkenhet, és a mindennapi tevékenységek elvégzése korlátozottá válhat.

Így zajlik a hanyagtartás gyógytornája egy professzionális budapesti rendelőben

Rendelőnkben több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink várják Önt a hanyagtartásból adódó problémájával. Első alkalommal egy részletes, mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérésben lesz része. 

Részletesen kikérdezzük Önt, például, hogy milyen panaszokat okoz a hanyagtartása, mikor fordult először orvoshoz ezzel a problémájával? Az anamnézis felvétele mellett az orvosi papírokat is áttanulmányozzuk és a röntgenfelvételt is megtekintjük. Ez után fizikális vizsgálatot végezünk, amelynek lényege, hogy speciális tesztekkel felmérjük a csigolyák közti mozgástartományt, a gerinc melletti izmok feszességét, valamint a görbületek helyzetét és irányát.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely aktív és passzív gyakorlatsorokból áll. Hanyagtartás esetén legfontosabb a gerinc melletti izmok erősítése és a helyes testtartás elsajátítása. Az erősítő gyógytorna gyakorlatokkal olyan izomzat felépítésén dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy a gerinc megfelelő, anatómia helyzetben maradjon és egy újabb fájdalom, vagy akár további szövődmény ne alakuljon ki.

Manuálterápiával főként a csigolyák helyzetén tudunk javítani, manuálisan, azaz kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal. 

A kezelések alatt helyesen kivitelezett feladatokat betanítjuk Önnek, amelyeket otthonában házi feladatként el kell végeznie. Csak így tartható fenn hosszú távon a terápiák alatt elért eredmény, valamint hamarabb megtapasztalhatja a fejlődést is.

Pácienseink közül 10-ből 8 ember már az első 2-3 alkalom után érzi, hogy a testtartásuk rendeződik, egyenes háttal és magabiztosabban mozognak a hétköznapokban, valamint a hanyagtartás okozta nyak-, hát-, és derékfájdalom enyhüléséről is beszámolnak.

A Gyógytornászom.hu terapeutáit már nem csak Budán a Batthyány térhez közel érheti el, hanem akár Pesten, a Nyugati térnél található rendelőnkben is igénybe veheti gyógytorna szolgáltatásainkat. Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és ezt az összeget akár SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Mi is az a hanyagtartás és hogyan ismerhető fel?

A hanyagtartás egy olyan probléma, amely hátterében nincs eltérés a csigolyák szerkezetében, azonban a gerincek görbületiben eltérés mutatkozik. A gerinc görbületeinek fejlődése 8-10 éves korig tart, ezt követően a nyaki és az ágyéki szakaszon fiziológiás esetben lordosisról (enyhe homorulatról), a háti és a keresztcsonti területen pedig kyphosisról (enyhe domborulatról) beszélhetünk. Ezek bármely irányú eltérése (főként fokozódása) tartásbeli problémákat eredményezhet.

Két fő tartásbeli problémát fontos megemlítenünk:

A nyerges hát a leggyakoribb típus. Ebben az esetben a háti és az ágyéki szakasz görbülete fokozott. A folyamat 6-10 éves kor között alakul ki, hátterében pedig a csökkent törzsizomerő áll.

A domború hát esetében a háti szakasz szintén fokozott, az ágyéki szakasz görbülete azonban fiziológiás.

Miért alakulhat ki a hanyagtartás?

A hanyagtartás kialakulásának hátterében a gerinc görbületeinek kialakulását befolyásoló tényezők állnak. Csecsemőkorban még nincsenek kialakult görbületek, azok a kúszás, mászás, felülés és járás során alakulnak ki. Ha ebben az időszakban bármilyen behatás éri a testet, az hatással lehet a tartásra is. Ilyen például a túl korai ültetés vagy a gyermek erőltetett felállítása. 

Mivel az izomzat fokozatosan fejlődik ezekhez a mozgásokhoz és a gerinc tartásához, ezért érdemes megvárni, hogy maguktól menjenek végbe ezek a folyamatok, hogy adaptálódni tudjanak a szövetek.

Hanyagtartása van? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a hanyagtartás kezelésében!