Foglaljon időpontot gyógytorna állapotfelmérésre!


A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon vádli fájdalom esetén?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk a vádli fájdalom okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • A vádli fájdalom jelentős mértékben enyhülhet.
 • A kiváltó ok kezelésbe kerülhet.
 • Javulhat a láb keringése.
 • Olyan életmód tanácsokat kap, amelyekkel hatékonyan megelőzheti a húzódásokat, kisebb izomproblémákat.
 • Hamarabb visszatérhet kedvelt sportjához. 
 • Ismét pihenő nélküli, hosszabb sétákat is megtehet.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!


A vádli fájdalom terápiája – Minden kérdésére válaszoltunk!

A vádli fájdalom számos módon megnyilvánulhat, például jelentkezhet éjszaka, járás közben, nyugalomban, illetve kialakulhat görcs is.

A fájdalom hátterében számos ok meghúzódhat, amely lehet mozgásszervi vagy érrendszeri eredetű. Lehet ez egy kisebb izomhúzódás, vagy egy komolyabb térdprobléma, esetleg visszeresség vagy akár mélyvénás trombózis is.

Fontos ismerni a tüneteket, és azt, hogy hogyan tudja elkülöníteni, hogy a vádli fájdalmat mozgásszervi vagy érrendszeri probléma okozza. Bizonyos esetekben kiemelten fontos lehet, hogy minél hamarabb orvosi ellátásban részesüljön (cikkünkben erre is kitérünk majd).

Bár a kezelési módszer nagyban függ a kiváltó októl, egy módszer azonban minden esetben bevethető, és ez a gyógytorna.

A gyógytorna a mozgás által generált mechanikus energiát használja fel a gyógyulás érdekében, és mozgásszervi eredet esetén kezeli a kiváltó okot is. Egy tapasztalt gyógytornász által összeállított személyre szabott terápiával a gyógyulási idő lerövidíthető, és hosszú távú panaszmentesség érhető el.

Az alábbi blokkban összeírtunk minden fontos tudnivalót a vádli fájdalomról. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. Hol található a vádli? – egy kis anatómia

A vádli a lábszár hátulsó részén, a térdtől egészen a bokáig futó izomkötegek csoportja. Három különböző izomköteg alkotja, amelyek egyesülve az Achilles-ínban végződnek. A vádli kiemelten fontos szerepet játszik az állásban és a járásban, valamint a vénás keringés működésében

Mivel a visszaáramló vér a lábaktól felfelé közlekedik, egyúttal a gravitáció ellen is dolgoznia kell. A vénákra rendkívül nagy hatással van az izmok kontrakcióra való képessége, ugyanis azok egyfajta izompumpa funkcióval segítik a visszaáramlást.

A vádli feladatai:

 • lábujjhelyre állás kivitelezése
 • a test elemelése a talajtól
 • részvétel a térd hajlításában (két hosszabbik izomfejnek köszönhetően)
 • izompumpa funkció
Névtelen terv (7).png

2. A vádli fájdalom típusai

A vádli fájdalom különböző módokon nyilvánulhat meg. Összeszedtük a leggyakoribbakat, és az alábbiakban részletesen bemutatjuk őket.

2.1. Bal vagy jobb oldali vádli fájdalma

A vádli fájdalmakra az egyoldalúság jellemző. Ha emlékszik konkrét kiváltó okra, vagy ha a fájdalmat megelőzte új sport vagy valamilyen fizikai megterhelés, esetleg az alsó végtagot ért sérülés, akkor valószínűsíthető, hogy lágyszöveti eredetű probléma okozza a vádli fájdalmat.

Azonban, ha nem tud felidézni ilyen eseményt, és a vádli fájdalom egyik napról a másikra, magától alakult ki, keressen fel szakorvost, aki kizárhatja a háttérben álló lehetséges érrendszeri problémát.

2.2. Mindkét vádli fájdalma

Ritka esetben fordul elő, hogy mindkét oldali vádli egyszerre fájdul meg. Ennek oka általában a lábak túlterhelése például túrázással vagy egy rossz lábbeli viselésével. 

Ha valamilyen betegség okozza a kétoldali vádli fájdalmat, azt további tünet is jelezheti még, mint például a lábdagadás és a pirosság. Ebben az esetben minél hamarabb forduljon orvoshoz, aki kideríti a hátterében álló problémát. 

2.3. A derék és vádli fájdalom kapcsolata

A derékfájdalmat kiváltó problémák, mint például a gerincsérv kisugárzó panaszokat adhatnak akár a teljes alsó végtag területére is, így akár a vádli is érintett lehet. 

2.4. Vádli fájdalom járás közben vagy nyugalomban

Izomhúzódás vagy lábszár sérülése esetén járás közben tapasztalhat vádli fájdalmat. Érdemes azonban ezzel a panasszal is szakemberhez fordulni, aki személyre szabott terápiával elősegítheti a szövetek szövődménymentes regenerációját.

A nyugalmi állapotban jelentkező fájdalmat általában görcs okozza. Azonban ha hosszabb ülést követően tapasztalja, minél hamarabb forduljon orvoshoz, ugyanis ekkor felmerül a mélyvénás trombózis gyanúja.

Névtelen terv (11).png

Olyan gyógytornászt keres, aki személyre szabott módon kezeli a vádli fájdalmát? Jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre!

2.5. Gyakori vádli görcsök

Az izmokat érintő görcsök leggyakrabban ezen a területen jelentkeznek. Bár gyakori tünetről van szó, a hátterében álló probléma nem olyan komoly.

A görcs során a vádli izomzata megmerevedik, és minden igyekezet ellenére sem sikerül azt ellazítani. Ez a görcsösség heves fájdalom jár, amely a görcs elmúlását követő órákban is fennállhat, érzékennyé téve ezzel a lábszár területét. 

Vádli görcsök kínozzák? Kérjen visszahívást és segítünk!

2.6. Vádli fájdalom éjszaka

A vádliban kialakuló görcsök jelentős százaléka éjszaka alakul ki. A hirtelen jelentkezik, heves fájdalom felébresztheti Önt a legmélyebb álmából is. A kiváltó oka legtöbbször izomfáradtság, magnézium hiány a szervezetben, ritka esetben valamilyen idegrendszeri probléma.

Névtelen terv (6).png

2.7. A térdhajlat és a vádli fájdalom kapcsolata

A térdhajlat és a vádli együttes fájdalma esetén valamilyen térdprobléma váltja ki a panaszt. Gyakori, hogy Baker-ciszta vagy keresztszalag szakadás vádli fájdalommal is jár.

2.8. Vádli fájdalom gyerekeknél

Ha a lábszár fájdalom gyermeknél fordul elő, akkor akár a növekedés is okozhatja a panaszt. Ebben az esetben a fájdalom főként éjszaka, vagy nyugalmi helyzetben jelentkezik. 

Névtelen terv (9).png

A jóindulatú akut gyermekkori myositis (izomgyulladás) egy olyan átmeneti állapot, amely főként iskoláskorú gyermekeket érint. Fő tünete az izomfájdalom, amely jellemzően a vádli izomzatát érinti és  szimmetrikus alsó végtagi fájdalommal és járási nehézséggel jár. Kiválthatja valamilyen vírusfertőzés, például influenza vagy rotavírus.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35263770/

3. Ezek lehetnek a vádli fájdalom kiváltó okai

A vádli fájdalom típusait végigtekintve látható, hogy a panasz hátterében számos ok meghúzódhat. Éppen ezért fontos, ha néhány napon belül nem múlik a fájdalom pihentetésre, vagy non-szteroid alapú gyógyszerek hatására, forduljon orvoshoz, aki kivizsgálja a problémát.

3.1. A térd problémái

A térdben vagy akár a bokában kialakult porckopások, illetve a keresztszalag szakadás is okozhatnak fájdalmat a vádliban. De a probléma hátterében akár a térdhajlatban felgyülemlett folyadékkal telt ciszta, azaz a Baker ciszta is állhat.

Névtelen terv (20).png

3.2. Talpi bőnye gyulladás

A talpi bőnye gyulladást (latinul: plantar fasciitis) a talpi fascia szalagnak a túlterhelődése okozza. A kötőszöveti lemez először túlfeszül, irritálódik, majd emiatt fokozatosan megvastagodik, végül a további terhelés hatására begyullad. 

Mivel a talpi fascia az Achilles-ínnal összeköttetésben áll a vádlival, ezért könnyen kialakulhat a vádli fájdalma is.

Magán gyógytornászt keres megfizethető áron? Tekintse meg árlistánkat és jelentkezzen be online!

3.3. Achilles-ín gyulladás

Az Achilles gyulladás jellemzően a sportolókat érinti, amit a helytelenül kialakított edzésterv vagy a túlterhelés okozhat. Jellemző tünetei leginkább a sarokcsont fölött 3-4 cm-rel jelentkeznek (tehát a vádli alsó területén), amelyek reggel vagy pihenés után erősebben jelen vannak. Ilyen a heves Achilles ín fájdalom és annak érzékenysége, valamint a boka recsegő hangja járás közben. 

Névtelen terv (18).png

3.4. Neuropátia

A cukorbetegség szövődménye a neuropátia (vagyis idegi sérülés) és egyéb, perifériás keringési zavarok. Ezek szintén okozhatnak sarokfájdalmat. A cukorbetegek esetén ki kell emelni a túlsúlyt is, amely szintén rizikófaktora lehet a sarok túlterhelésének és az emiatt kialakuló fájdalomnak.

3.5. Izomhúzódások, sérülések

Bizonyos problémák alapos bemelegítéssel és lenyújtással megelőzhetőek, így a vádli fájdalom is elkerülhető. Ezek lehetnek kisebb húzódások, vagy az izomláz kialakulása a vádliban, amelyek jellemzően fizikai megterhelés után jelentkeznek. 

A vádli fájdalmát okozhatja csonttörés, vagy valamilyen csontot is érintő gyulladásos folyamat (pl.: csonthártyagyulladás), illetve tumoros megbetegedések is. 

3.6. Compartment (rekesz) szindróma

A szindróma lényege, hogy az izmok által körülzárt térben történő vérzés és duzzanat heves fájdalmat generál a vádliban. Kialakulhat sérülés vagy tartós túlterhelés (versenysport) következtében. A fájdalom mellett tapasztalható még a láb bizsergése, zsibbadása. Ha pihentetés után nem szűnnek a panaszok, fontos, hogy keresse fel orvosát!

Névtelen terv (8).png

3.7. Az érrendszer problémái

A vádli fájdalom egyik vezető oka lehet az érszűkület, amely először itt okoz tünetet. Az összeszűkült verőerek kevesebb oxigént tudnak szállítani a szövetekhez, amelyet szervezetünk izomfájdalommal jelez. Mivel mozgás hatására növekszik az izom oxigén igénye, ezért a fájdalom is ezzel arányosan növekszik. Az érszűkületet éppen ezért „kirakatnéző betegségnek” is nevezik, ugyanis fő tünete, hogy járáskor, 50-100 méter után a vádli fájdalom olyan mértékűvé válik, hogy a páciensnek muszáj megállnia, mert ekkor a fájdalom megszűnik. További tünet lehet még a hideg végtag, valamint a pulzus csökkenése/megszűnése a lábszáron.

Egy 2022 novemberében publikált kutatásban olyan egyéneket vizsgáltak, akik perifériás artériás érszűkület okozta panaszokkal küzdöttek. A vizsgálatba 100, 39 és 79 éves korú pácienst vontak be, akiket két csoportra osztottak: az egyik csoport fizikoterápiás kezelésekben (termo-, hirdoterápia, masszázs) és egyéni gyógytorna kezelésben részesült, míg a másik csoport tagjai csak személyre szabott mozgásprogramban vettek részt. A kezelések előtt és után felmérték a boka mozgástartományát, a lábszár kerületét, valamint 6 perces járástesztet végeztek. Az eredmények alapján kimutatták, hogy bár mindkét csoportban jelentős mértékű pozitív változás állt be, a fizikoterápiás eljárások kombinálva a gyógytornával jelentős mértékben csökkentette a lábszár duzzanatát, növelte a boka mozgástartományát, valamint a séták hosszát.

A visszér-tágulat szintén okozhat lábszárban kialakuló fájdalmat. A visszaáramló folyadék mennyisége okozhatja a panaszokat, amelyek hosszantartó állás vagy ülés után, esetleg este jelentkeznek. A láb bedagad, megfeszül, és akár éjszakai görcsöt is okozhat. Látható tünetet is produkálhat: a lábszáron kidudorodnak a visszerek, amelyek szabad szemmel is láthatóak. 

Fontos, hogy amennyiben felmerül a gyanú keringési problémára, minél hamarabb forduljon orvoshoz, ugyanis a fentebb említett problémák komoly szövődményekkel járhatnak!

3.8. Kisugárzó gerincproblémák

A gyakran emlegetett isiász vagy lumbágó is okozhat vádli fájdalmat az idegek mentén. Mivel a gerincvelői idegek nyomás alá kerülnek, ezért azok lefutása mentén fájdalom alakulhat ki. Ezek a kórképek komolyabb tüneteket is okozhatnak, például a láb zsibbadását, tehát mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni a mielőbbi kezelés megkezdéséhez!

4. Erre figyeljen: mélyvénás trombózis okozta vádli fájdalom

Ha az alsó végtag mélyen futó vénáiban vérrög alakul ki, akkor mélyvénás trombózisról beszélünk. A vérrögök (trombusok) tulajdonképpen az erekben kialakult plakkok, amelyek a lelassult keringés miatt rakódnak le. Mivel a trombus akadályozza a keringést, ezért számos, komoly probléma alakulhat ki. 

Fontos tehát, hogy ha az alábbi tüneteket észleli, mindenképpen forduljon orvoshoz, lehetőleg a legrövidebb időn belül!

 • a láb bedagadása (ödéma)
 • az alsó végtag melegsége
 • a láb kékes-vörös elszíneződése, amely nyomásra halványul
 • izomláz-szerű fájdalom az alsó végtagban, főként a vádliban
 • heves fájdalom az erek környékén, azok megduzzadása, érzékenysége

Előfordulhat azonban, hogy a mélyvénás trombózis tünetmentes zajlik le, és ha a vérrögök leválnak, azok a véráram útján a tüdőbe kerülhetnek, ezáltal tüdőembóliát okozhatnak. Az alábbi tünetek esetén AZONNAL HÍVJON MENTŐT:

 • hirtelen fellépő köhögő roham
 • légszomj/nehézlégzés
 • heves mellkasi fájdalom, szorítás
 • kisugárzó fájdalom: vállba, karba, hátba, állkapocsba
 • véres köpet
 • szédülés

Olyan magán gyógytornászt keres, aki megfelelően betanítja Önnek a vénás tornát? Tekintse meg gyógytornászaink bemutatkozóit, majd néhány kattintással jelentkezzen be az Ön által választott szakemberhez!

5. Vádli fájdalom kezelése otthon? – Lehetséges! Mutatjuk, hogyan!

Az alábbi praktikák bevetésével Ön is csillapíthatja vádli fájdalmát. Azonban ha a panasz nem múlik néhány napon belül, keresse fel orvosát további kivizsgálásért és az ok tisztázásáért.

Bizonyos mértékben tehermentesítése a panaszos lábát.

A nap folyamán többször pihenjen meg.

Naponta végezzen vádli nyújtást, ugyanis a feszes izmok lazításával a fájdalom is mérséklődhet. 

Névtelen terv (19).png

Masszírozza át lábfejét és lábszárát egy kiadós nap után.

A masszázshoz használhatja a kezét, de akár segítségére lehet egy teniszlabda is, vagy egy kisebb SMR henger, amely kifejezetten a kisebb, túlfeszült izmok lazítására készült, és a masszázs is sokkal könnyebben kivitelezhető ezzel az eszközzel. Használható még erre a célra kifejlesztett trigger labda, amely a feszes izmokban kialakult csomók kimasszírozását, oldását segítik.

6. Így diagnosztizálják a vádli fájdalom hátterében álló okot

A szakorvos a kikérdezést követően fizikális vizsgálatot végez. Ez alapján, ha szükséges további labor és képalkotó vizsgálatokat rendel el, és a leletek eredményeire alapozva állítja fel a diagnózist.

A vizsgálatok lehetnek:

 • vérvizsgálat
 • röntgen
 • MRI
 • CT
 • Doppler-vizsgálat (érrendszeri probléma esetén)
Névtelen terv (17).png

Diagnosztizálták a vádli fájdalom okát? Szeretné minél hamarabb megkezdeni a gyógytornát? Foglaljon hozzánk időpontot, és már 2-3 napon belül megkezdheti tapasztalt szakember vezetésével a terápiát.

7. A diagnózis után: a vádli fájdalom kezelési lehetőségei

Attól függően, hogy milyen probléma áll a vádli fájdalom hátterében a kezelés is eltérő lehet. Az alábbiakban igyekszünk ezeket alaposabban bemutatni.

7.1. A vádli fájdalom kezelése mozgásszervi eredetű probléma esetén

A vádli fájdalom kezelése elsősorban tüneti terápiával történik. Az olyan gyógyszerek, – amelyeket Ön is alkalmazhat az előírásoknak megfelelően – a nem szteroid gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók tabletták és kenőcsök formájában vény nélkül kaphatóak a gyógyszertárakban. A leggyakrabban használt tabletták és kenőcsök a diklofenák hatóanyag tartalmú Diclofenac Dolo vagy Diclac gél, valamint az ibuprofen és az aspirin hatóanyag tartalmú gyógyszerek.

A gyógyszeres terápia mellett számos fizikoterápiás eljárás létezik, amelyeket szakorvosi javaslatra igényelhet. A vádli fájdalom kezelésében hatékony lehet a masszázs és a lökéshullám terápia.

Névtelen terv (10).png

7.2. Érrendszeri elváltozás okozta vádli fájdalom terápiája

A gyógyszeres keringéstámogatás és javítás mellett az életmódon is érdemes változtatni. 

Ajánlott például csökkenteni a nátrium (só), koleszterin (telített zsír) és cukor bevitelt. Érdemes beiktatni a rendszeres testmozgást, valamint leszokni a dohányzásról.

A rendszeres testmozgásban segítségére lehet egy több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornász. Kérjen visszahívást és segítünk!

7.3. Az egyik leghatékonyabb módszer: a gyógytorna

A gyógytorna az egyik alapvető képességünket veszi alapul, a mozgást, ezért az egyik legtermészetesebb módja a vádli fájdalom kezelésének

A gyógytorna során egyaránt alkalmazunk nyújtó és erősítő gyakorlatokat is. Az erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a felborult izomerő egyensúlyt, nyújtással pedig elsősorban lazítjuk a befeszült izmokat

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően a fájdalom hamarabb enyhülhet, és a gyulladás is csökkenhet. A fokozott vérkeringés további jótékony hatása, hogy jelentős mértékben növelheti a panaszos terület oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak regenerálódását. A keringés javulásával az érrendszeri problémák is hatékonyabban kezelhetők. Fontos azonban, hogy más-más a gyógytornája a vénás és az érszűkületes eredetű  érrendszeri problémáknak, így ezek tornáztatása csak orvosi kivizsgálás után lehetséges.

Kiegészítő módszerekkel az eredményes kezelésért

Előfordulhat, hogy a vádli izmaiban túlterhelés hatására csomók alakulnak ki, amelyek heves és kisugárzó fájdalmat okozhatnak. Az izompólyának ez egy védekezési módszere annak érdekében, hogy megakadályozza a túlfeszülést. Ezek a csomók kívülről nem láthatóak, nyomásukra nem csak helyileg, hanem attól távolabbi, meghatározott területre sugárzik ki a fájdalom. A trigger pont terápia ezeket a csomókat célzott módon kezeli. 

A terápia lényege, hogy a befeszült izmokban a kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra enyhe nyomást helyezve feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó köteget

Névtelen terv (14).png

FDM terápiával a gyógytornász hatékonyan csillapítja a fájdalmat és kezeli a problémát kiváltó okot. Ennek sikerességéhez a terapeuta előzetesen egy részletes állapotfelmérést végez, hiszen már csak a testbeszédét megfigyelve egy képzett FDM terapeuta meg tudja állapítani, milyen kezelő fogásokat kell alkalmaznia az Ön problémájának enyhítésére. 

Az SMR masszázs egy eszközös módszer, amely a gyógytornász betanítása után otthon is végezhető, azonban szakember irányítása mellett sok más probléma esetén is bevethető. 

Ez a természetes módszer, amely célzottan hat a mozgás szervrendszerre egyaránt alkalmazható egészségmegőrzésre és rehabilitációra is. 

Mivel a kezelt kötőszövetben számos ideg található, ezért ezek a manuális kezelések olykor minimális fájdalommal járhatnak.

A gyógytornászok által alkalmazott kineziológiai tapasz a fájdalomcsökkentésben és a tehermentesítésben is egyaránt hatásos módszer. A felhelyezett kineziológiai tapasz stabilizálja a gyengült izmokat, ízületeket, ezáltal megakadályozza az ízületben létrejövő elcsúszást. A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javítását, amely a vádli területén kialakult duzzanat csökkenésében mutatkozik meg.

8. Így segít a gyógytorna vádli fájdalom esetén

A gyógytorna a mozgáson alapul, amely az egyik legalapvetőbb képességünk, ezért a legtermészetesebb módja a mozgásszervi eredetű vádli fájdalom kezelésének. A probléma kezelése tehát nagyban függ a kiváltó októl

A gyógytorna során egyaránt alkalmazunk nyújtó és erősítő gyakorlatokat is. Az erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a megváltozott terhelés következtében felborult izomerő egyensúlyt. 

Nyújtással pedig elsősorban lazítjuk a befeszült izmokat, majd ezt megtámogatva az erősítő gyakorlatokkal elérjük a láb optimális stabilizációját, amely pozitív hatással lesz a lábat alkotó ízületekre. 

A gyógytorna által alkalmazott komplex kezelésnek köszönhetően a mozgás helyesen megy végbe a láb ízületeiben, ezáltal csökkentvel a szövetek közötti súrlódásokat, mikrosérüléseket. Ennek kiküszöbölésével a már kialakult gyulladások is enyhülhetnek.

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amely akkor is jótékony hatással van a vádlira, ha annak fájdalmát sérülés (izomhúzódás, törés, zúzódás) váltotta ki. Ez a fokozott vérkeringés jelentős mértékben növelheti a traumás terület oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak gyógyulását.

Névtelen terv (16).png

Egy megfelelően képzett gyógytornász további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön eredményes gyógyulása érdekében. Előfordulhat, hogy a vádli fájdalom hátterében a fascia disztorziója áll, erre nyújt megoldást az FDM terápia, ugyanis manuális (kézzel kivitelezett) fogásokkal hat a kötőszövetre. A módszer akár azonnali javulást is eredményezhet, ugyanis amint a fascia spazmusa (feszülése) csökken, a kötőszövet immobilizációja is oldódik. 

További kezelési eljárás lehet az SMR masszázs terápia, amely egy hengeres eszköz segítségével oldja az izompólyákban kialakult feszülést, letapadást. Ez a típusú masszázs a gyógytornász betanítása után otthon is végezhető, azonban szakember irányítása mellett a módszer hatékonyabb lehet. 

A kineziológiai tapasz felhelyezése is segíthet enyhíteni a vádli fájdalmat, és ha trauma következtében duzzanat jött létre a lábszáron, annak csökkentésében is jótékony szerepet játszik. 

Egy manuálterápiát is végzett gyógytornász pedig hatékonyan veszi kezelésbe, speciális, kézzel kivitelezett fogásokkal a derék eredetű problémák okozta vádli fájdalmat.

Speciális gyógytorna érrendszeri probléma esetén

Ha a vádli fájdalom hátterében keringési probléma áll, a gyógytornászok speciális, vénás tornát alkalmaznak a kezelések során, amelyben légző gyakorlatok és az alsó végtag mozgatása váltják egymást, meghatározott sorrendben. A gyakorlatsornak köszönhetően a vénás visszaáramlás fokozódik azáltal, hogy kihasználjuk a gravitációt, a mélylégzést és a láb izompumpa funkcióját.

A vénás tornának köszönhetően:

 • A láb duzzanata jelentős mértékben csökkenhet.
 • A fájdalom enyhülhet.
 • Megelőzheti egy újabb trombózis kialakulását.
 • Az esetek jelentős százalékában javul a vénás keringés.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki már néhány napon belül tudja Önt fogadni és megfizethető áron dolgozik? Tekintse meg árlistánkat és jelentkezzen be hozzánk!

9. A vádli fájdalom szövődményei gyógytorna nélkül

Gyógytorna kezelés hiányában a vádli fájdalom állandósulhat, amely állandó feszes állapotban tarthatja az izmokat, amiből különböző területeken izomcsomók alakulhatnak ki. 

A fájdalom következtében megváltozik a terhelés, és ez a felborult egyensúly további, akár távolabbi területeken is kiválthat tüneteket (például bokában, vádliban, térdben, csípőben). 

A megváltozott terhelés miatt, az ellenoldali lábát jobban igénybeveszi, amelyben nem csak izomláz, de akár új panaszok is jelentkezhetnek. 

Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál könnyebb lesz a vádli fájdalom pontos kiváltó okát kideríteni és kezelni azt, így a gyógyulási idő jelentősen lerövidül.

Keringési probléma esetén, ha a testmozgást nem gyógytornász felügyelete mellett kezdi meg, nagy eséllyel túlterhelheti alsó végtagját, amely újabb fájdalomhoz és lábduzzanathoz vezethet. Mélyvénás trombózis esetén a rehabilitációs idő gyógytorna hiányában jelentős mértékben megnyúlhat, tehát később térhet vissza a megszokott hétköznapokba.

Szeretné megelőzni a szövődmények kialakulását? Kérjen időpontot online, és már 2-3 napon belül megkezdheti nálunk a gyógytornát!

10. Így zajlik a gyógytorna vádli fájdalom esetén egy professzionális budapesti magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utcai) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky úti) rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink a legfontosabbnak tartják, hogy személyre szabott módon történjen a vádli fájdalom terápiája.

Rendelőnkben éppen ezért a fájdalom hátterében álló ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól. A kikérdezést egy fizikális vizsgálat követi, amely speciális izom teszteket foglal magába, és a lábszár ízületeinek mozgása mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ezzel az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását. Kérjük, orvosi leleteit minden esetben hozza magával, ugyanis azokat is áttanulmányozzuk. 

Névtelen terv (15).png

Ha megtaláltuk az okot arra egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk az Ön számára egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Ebből megtudhatja, hogy milyen feladatokra számíthat, illetve a kezelések ütemezését is egyeztetjük Önnel.

Mindezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is részletezett erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból áll. Vádli fájdalom esetén legfontosabb a láb izmainak nyújtása, amelyre stretching technikát alkalmazunk. 

A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre, ezáltal elősegítve az ízületekben a helyes mozgás létrejöttét. A kezelésnek ezen a részén olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy egy újabb vádli fájdalom ne alakuljon ki. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti egy újabb panasz kialakulását.

Szakembereink terápiája érrendszeri probléma esetén a helyesen kivitelezett vénás torna betanítását is tartalmazza. A torna során olyan feladatokat kap, amelyeket megtanul helyesen kivitelezni és otthonában, házi feladatként ezeket el kell végeznie. Fontos szem előtt tartani, hogy a terápia mindig a gyógytornász és a páciens közös munkája.

Már az első 2-3 alkalom után érezheti a vádli fájdalom enyhülését, és kezelésről-kezelésre megtapasztalhatja a gyógytorna jótékony hatásait. Könnyedebbé válhat a mozgás és akár hosszabb sétákat is megtehet.

Rendelőnkben gyógytornászaink közül akár Ön is választhatja a terapeutát! Ehhez nem kell mást tennie, mint a gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd online vagy telefonos visszahívást kérve bejelentkezni hozzá. További előny, hogy nálunk SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet és minden kezelés egy áron van!

11. Hogyan tud bejelentkezni gyógytornára?

Amennyiben Ön is vádli fájdalommal küzd és rendszeres gyógytornára van szüksége, jöjjön el a Gyógytornászom.hu rendelőjébe egy egyéni állapotfelmérésre! Egy kezelés ára nálunk csak 13.200 forintba kerül! 

Személyesen Budapest 2. kerületében, a Batthyány tér közelében, a Vitéz utca 9. vagy az 5. kerületben a Bajcsy-Zsilinszky út 72. szám alatt várjuk világos, csendes, modern rendelőnkben. A Gyógytornászom.hu szakemberei több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így biztosan megfelelő kezelést kaphat

Rendelőnkben fizethet készpénzzel, bankkártyával, SZÉP kártyával (OTP, MKB, K&H) és bizonyos egészségpénztári kártyákat is elfogadunk (OTP, MKB, Patika, Prémium, Tempo). 

Időpontot foglalni lehet telefonon a 06-30-50-50-50-3 számon (9 és 17 óra között) vagy oldalunkon keresztül online. Igény esetén visszahívást vállalunk. 

Rendelőnk könnyen megközelíthető a fő tömegközlekedési eszközökkel, valamint autóval is. Termeink jól felszereltek, kényelmes kezelőágyak állnak rendelkezésre. 

Csapatunk folyamatosan továbbképzi magát különböző tanfolyamokon, hogy vendégeinknek a leghatékonyabb, leggyorsabb eredménnyel járó kezelést tudjuk nyújtani. Minden alkalommal maximálisan odafigyelünk az egyénre, az alapos, részletes kikérdezésre, hogy minél pontosabb képet kapjunk nem csak a hátfájásról, hanem a vendég életkörülményeiről is. 

Nálunk lehet kérdezni, sőt! Ha nem ért valamit, bizonytalan abban, hogy mi miért van, mit miért csinálunk, mindenképp kérdezzen! Arra törekszünk, hogy minél részletesebben elmagyarázzuk a kezelést, a problémájához vezető okokat és hogy mit lehet tenni a csökkentése, megszüntetése érdekében.

Pácienseink ezt írják a vádli fájdalom gyógytornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!

gerincferdülés