Foglaljon időpontot gyógytorna állapotfelmérésre!


A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon Baker-cisztájával?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk a Baker-ciszta okát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • A panaszt kiváltó ok kezelésbe kerül.
 • A térdfájás kezelésről-kezelésre csökkenhet.
 • A térdízületben kialakult duzzanat csökkenhet.
 • A térd merevsége oldódhat, ezáltal könnyebbé válhat a séta, a lépcsőzés vagy a felállás.
 • A láb duzzanata mérséklődhet, amely a fokozott aktivitásban nyilvánulhat meg.
 • Visszatérhet a megszokott sportjához.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!


A Baker-ciszta bizonyos esetekben akár tünetmentes is lehet, azonban más esetekben komoly fájdalommal, térd dagadással és merevséggel járhat. Jó hír azonban, hogy a kiváltó ok kezelésével a ciszta nagy eséllyel felszívódhat.

De mik lehetnek a kiváltó okok, és milyen tünetekkel járhat? Milyen kezelési módszerek léteznek Baker-ciszta esetén? Miért hatékony a gyógytorna és mi történhet annak hiányában? Hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Ezekre a kérdésekre választ kaphat alábbi cikkünkből.

Mi az a Baker-ciszta és mi okozza?

A Baker-ciszta egy olyan, folyadékkal teli hólyag a térdhajlatban, amely a térd problémái miatt (pl.: porckopás) keletkezik. Térdhajlati cisztának is szokás nevezni.

A folyadék felhalmozódását az alábbi, térdet érintő betegségek okozhatják:

Jó hír azonban, hogy a kiváltó ok kezelésével, a cisztás képződmény általában felszívódik.

Milyen tünetek utalhatnak a Baker-ciszta jelenlétére?

Előfordulhat, hogy a Baker-ciszta észrevétlen maradhat. Azonban, ha jelentkeznek a tüneteket, az alábbiakat tapasztalhatja:

 • térdfájdalom
 • merev térdízület
 • térd duzzanat
 • lábdagadás

Hogyan kezelik a Baker-cisztát?

Ha a Baker-ciszta tüneteket okoz, és komoly fájdalommal jár, akkor orvosi kezelésre lehet szükség. Ritkán, de előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a ciszta magától felszívódik.

Ha a ciszta kialakulásának hátterében ízületi gyulladás áll, akkor a szakorvos alkalmazhat gyógyszeres kezelést. Ennek a lényege, hogy kortikoszteroidos injekcióval csökkentsék a gyulladást és a fájdalmat.

A Baker-ciszta leszívása is bevált módszer lehet a kezelésre. Ekkor, általában ultrahangvezérlés mellett, tűszúrás útján lecsapolják a térdízületet. Ez térd punkciónak is nevezik.

Abban az esetben, ha a Baker-ciszta okozta tünetek komoly hatással vannak a mindennapokra, és az előző kezelések nem jártak eredménnyel, lehetséges a ciszta műtéti eltávolítása is. Leggyakrabban a porckopás vagy a porcsérülés okozta Baker-ciszta esetén alkalmazzák ezt az eljárást. Az operációt követően kiemelten fontos a rehabilitáció sikeressége szempontjából a rendszeres gyógytorna.

A gyógytorna minden esetben hatékony terápiás módszernek bizonyult a Baker-ciszta tüneteinek enyhítésében, és kiegészítő terápiaként elengedhetetlen a sikeres gyógyulás érdekében.

Térdspecialista gyógytornászt keres megfizethető áron? Tekintse meg árainkat és jelentkezzen be online!

Hogyan segít a gyógytorna Baker-ciszta esetén?

A térd gyógytornája olyan természetes, konzervatív terápiás módszer, amely segít a Baker-ciszta okozta fájdalom, duzzanat és merevség csökkentésében.

A gyógytorna célja a térd körüli izmok nyújtása és erősítése, a térd kimozgatása, valamint az egész alsó végtag funkcionális helyreállítása, tehát a gyógytornát egész komplexen építik fel a terapeuták.

A térd kimozgatása történhet tehermentesített helyzetben, zárt -, vagy nyílt- láncban. Az ízület bemozgatása mellett a térdet körülvevő lágyrészek kezelése is fontos állomása a tornának, hiszen az inak, izompólyák állapot befolyásolja a térd mozgástartományát és terhelhetőségét. A mozgás hatására javul a porc vérellátása, amelynek köszönhetően megakadályozhatjuk a további porckopást.

Térd kezelése

A fájdalomcsökkentésben és az ízület tehermentesítésben hatásos módszer a gyógytornászok által alkalmazott kinesio tape technika. A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, a térd tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk a nyirokkeringés javítását, amely a térdízületben kialakult duzzanat csökkenésében mutatkozik meg, valamint elősegíti az ízületi mobilitást és stabilitást elérését is.

A gyógytornát követően illetve a gyógytorna mellett is lehetséges a sporttevékenységekhez való fokozatos visszatérés, amelynek az ütemezését és a fokozatok betartását a terapeutája személyre szabott módon határozza meg.

A térdpanaszok megszűnésével többek között a kerékpározás is jó megoldás lehet a térdízület izmainak rendszeres karbantartására, ugyanis a körkörös mozgás serkenti az ízületen belüli folyadék termelődését ez pedig hatványozottan segíti a térdízület egészséges működésének fenntartását.

Milyen szövődményei lehetnek a Baker-cisztának, gyógytorna hiányában?

Gyógytorna nélkül a Baker-ciszta okozta térdpanaszok tovább erősödhetnek. Például jelentős mértékben beszűkülhet a térdízület mozgástartománya, valamint a fájdalom krónikussá válhat.

A krónikus fájdalom miatt kíméli az érintett végtagját, emiatt az ellenoldalt nagyobb terhelés éri. Ezzel magyarázható például az, hogy az eddig egészséges végtag is panaszossá válik. A gyógyulási idő a több panasz miatt sokkal több időt vesz igénybe.

További szövődmény lehet, hogy távolabbi területeken (például a csípőben, bokában, derékban) szintén fájdalom vagy akár mozgáskorlátozottság jelentkezhet. A megváltozott, rossz terhelés miatt a többi ízület sem működik megfelelően, és mivel izmaink rendkívül összefüggő láncot alkotnak, egy apróbb eltérés bárhol okozhat egy újabb panaszt.

Baker-ciszta kezelése gyógytornászaink segítségével

Hogyan zajlik egy gyógytorna kezelés?

Rendelőnkben a térd gyógytornát egy mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérés előzi meg, amely során részletesen kikérdezik Önt. Olyan részletes kivizsgálásban lesz róla, amilyet még soha nem tapasztalt! Szakembereink számára segítséget nyújthatnak az orvosi beavatkozásokról, képalkotó eljárásokról készült leletei is, úgyhogy kérjük, ezeket mindenképpen hozza magával!

Az állapotfelmérés tartalmaz egy fizikális vizsgálatot is, amely során a gyógytornász speciális teszteket végez a térdízületén és a környező izmokon, hogy a mért eredmények alapján fel tudja állítani a személyre szabott terápiás tervet.

A terápiás terv (amelyet Ön is megismerhet) alapján kezdődik meg a gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a feladatok ne okozzanak Önnek fájdalmat, így ha szükséges, módosítanak a feladatok erősségén. Kiemelten fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése is, ugyanis a térdízületet fokozottan kímélni kell. A helyesen elsajátított gyakorlatokat gyógytornásza házi feladatként feladja Önnek, amelyeket otthonában el kell végeznie az eredményes gyógyulás érdekében.

Térdspecialistáink hozzáértésének köszönhetően már hétről-hétre érezni fogja a javulást a térdében, a duzzanat csökkenésével újra könnyebbé válhat a mozgás, és ismét fájdalom nélkül mozoghat.

Gyógytornaszom.hu szakrendelésére online is kérhet itt időpontot, hogy több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászok vizsgálhassák meg a Baker-ciszta okozta térdpanaszait! Gyógytornászaink bemutatkozóját ide kattintva olvashatja el.

A Gyógytornászom.hu szakembereit már csak Budán, a Vitéz utcában, hanem Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja!

Baker-cisztája van? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön térdpanaszainak kezelésében!  ↓

A Baker-ciszta terápiája – Minden kérdésére válaszoltunk!

A Baker-ciszta a térdhajlatban kialakuló, folyadékkal teli hólyag, amely az ízületi tokból jön létre az ízületi folyadék felszaporodása következtében.

A kiváltó okok között szerepel a porckopás, az ízületi gyulladás, valamint a térdet ért sérülések, ritka esetben anyagcserezavar (köszvény) is állhat a ciszta kialakulásának hátterében.

A Baker-ciszta bizonyos esetekben akár tünetmentes is lehet, más esetekben azonban komoly fájdalommal, térd duzzanattal és merevséggel, valamint lábdagadással járhat. A ciszta általában kitapintható a térdhajlatban.

A diagnózis felállítását reumatológus szakorvos végzi fizikális vizsgálattal, majd ultrahang, röntgen, esetleg MRI vizsgálattal teljes képet kaphat a cisztáról, illetve segítségükkel komolyabb betegségeket is kizárhat. 

Jó hír, hogy a kiváltó ok kezelésével a ciszta nagy eséllyel felszívódhat. A Baker-ciszta elsődleges terápiája a végtag kímélete, pihentetés, non-steroid alapú fájdalom-és gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása, valamint a gyógytorna. Bizonyos esetekben szükség lehet a felgyülemlett folyadék leszívására (térd punctio), illetve ízületi gyulladás esetén kortikoszteroidos injekciós terápiára. Ritka esetben műtéti úton távolítják el a cisztákat.

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb terápiás módszer a Baker-ciszta tüneteinek enyhítésében, és kiegészítő terápiaként elengedhetetlen a sikeres gyógyulás érdekében. A mozgás által serkenti a test öngyógyító folyamatait, éppen ezért természetes terápiás eljárásnak minősül.

Egy tapasztalt, térdspecialista gyógytornász hozzáértésének köszönhetően már hétről-hétre érezni fogja a javulást a térdében, a duzzanat csökkenésével újra könnyebbé válhat a mozgás, és ismét fájdalom nélkül mozoghat.

Gyógytorna nélkül a Baker-ciszta okozta térdpanaszok tovább erősödhetnek. Például jelentős mértékben beszűkülhet a térdízület mozgástartománya, valamint a fájdalom krónikussá válhat. Ha a ciszta mérete tovább nő, bizonyos esetekben akár mélyvénás trombózis is kialakulhat.

Az alábbi blokkban összeírtunk minden fontos tudnivalót a Baker-cisztáról. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. Mi az a Baker-ciszta?

A Baker-ciszta egy olyan, folyadékkal teli hólyag a térdhajlatban, amely a térd problémái miatt (pl.: porckopás) a térdízületi tokból jön létre, és egy dudor formájában jelentkezik. Térdhajlati cisztának is szokás nevezni, ugyanis a duzzanat itt tapintható és a tünetek jellemzően ezen a területek alakulnak ki.

Névtelen terv - 2022-06-21T154207.876.png

Térdspecialista gyógytornászt keres, megfizethető áron? Tekintse meg árlistánkat, és kérjen időpontot hozzánk online!

2. Miért alakul ki a Baker-ciszta?

A ciszta kialakulásának hátterében valamilyen térdízületi elváltozás áll, amelynek következtében több ízületi folyadék termelődik. Emiatt is fontos megjegyezni, hogy nem elegendő csak a cisztát kezelni, hiszen ha a kiváltó ok továbbra is jelen van, akkor a ciszta újra és újra kialakulhat. Jó hír azonban, hogy a kiváltó ok kezelésével, a cisztás képződmény általában felszívódik.

A folyadék felhalmozódását az alábbi, térdet érintő betegségek okozhatják:

Ízületi gyulladás

Ízületi gyulladásnál a tok belsején lévő hártya gyullad be, amely az ízületi folyadék felszaporodásához vezet, ettől beduzzadhat és fájdalmassá válhat a térd. Abban az esetben, ha mindkét térdben, egyidejűleg jelentkezik a gyulladás, akkor reumatoid arthritis állhat a probléma hátterében, de előfordulhat csak az egyik oldali ízület gyulladása valamilyen fertőzés, vagy porckopás hatására.

A gyulladásnak helyi és általános tünetei lehetnek. A helyi tüneteket közé tartozik a térdfájdalom, az ízület duzzanata, melegsége, míg az általános lehet láz, levertség, fáradékonyság.

Névtelen terv - 2022-06-21T154103.770.png

Porckopás

Térdkopás alatt a combcsont, a sípcsont és a térdkalács közötti porcfelszínek kopását értjük. Más néven térd artórzisnak is nevezett betegség hátterében a porfelszín elhasználódása áll. 

A kopás jellemző tünete a terhelésre jelentkező fájdalom, amely a korai stádiumban indítási fájdalomként tapasztalható.  A térdízület „bejáródásával” a panasz általában csökken. Súlyosabb esetben a fájdalom állandósul, és a térd mozgásai beszűkülnek, az ízület instabillá válhat.

Térdsérülés (porcsérülés, keresztszalag-szakadás)

A szalagsérülések igen heves fájdalommal járnak. Létrejöhet egy hirtelen irányváltoztatással járó mozdulat vagy egy ugrásból való rossz földet érés, esetleg hirtelen csavaró mozdulat főleg nagy intenzitású mozgásnál/sportnál. 

Sérülésnél nem feltétlenül jön létre szalagszakadás, azonban előfordulhat a térd, vagy a térdkalács ficama egy rossz mozdulat hatására. Meg kell említenünk, hogy a térdficam nem csak a sportolókat érintheti, hanem a passzív életmódot élőknél is előfordulhat az izmok fokozott gyengesége miatt. 

Köszvény

Az ízületi gyulladások hátterében állhat egy bizonyos anyagcserezavar is, amely a köszvény lehet. Ez a folyamat az ízületekben a nátrium-urát (azaz húgysav) kristályok kicsapódásához vezet, így ciszták is kialakulhatnak a térdízületben. 

Heves, hirtelen fellépő és nagyon erős fájdalommal, más néven köszvényes rohamokkal jár. Kezelés nélkül is elmúlnak ezek a rohamok, azonban sokkal tovább tarthat a gyulladás és a fájdalom, ezért ilyen esetben mindenképpen forduljon szakemberhez! A krónikussá váló gyulladás roncsolja az ízületeket, és ezt a folyamatot sokkal nehezebb visszafordítani.

Olyan magánrendelőt keres, ahol SZÉP vagy akár Egészségpénztári kártyával is fizethet? Jelentkezzen be hozzánk, mi ezeket is elfogadjuk!

3. Milyen tünetek utalhatnak a Baker-ciszta jelenlétére?

Előfordulhat, hogy a ciszta nem okoz panaszokat, azonban ha túl naggyá válik, akkor fájdalom jelenik meg a térd hajlításakor, főleg teljes behajlításkor, valamint az ízület nyújtott helyzetében. Az olyan mozgások, amelyek során nagyobb terhelés éri a térdet (pl.: guggolás, futás) fokozhatják a fájdalmat. 

Tehát az alábbiak tüneteket tapasztalhatja Baker-ciszta esetén:

 • térdfájdalom
 • merev térdízület
 • térd duzzanat
 • lábdagadás
Névtelen terv - 2022-06-21T154057.756.png

Olyan magán gyógytornászt keres, aki érti a problémáját és empatikusan tud segíteni? Olvassa el szakembereink bemutatkozóit és jelentkezzen be online!

4. Lehetséges a Baker-ciszta otthoni kezelése?

Bizonyos dolgokat Ön is megtehet, amelyekkel enyhítheti a Baker-ciszta okozta panaszokat, azonban ez csak tüneti kezelés. Panaszával mindenképpen forduljon szakemberhez, aki a kiváltó okot kezeli! Gyógytornászunk tanácsai a tünetek enyhítésére:

 • Pihentesse lábát, ha teheti, felpolcolt helyzetben.
 • A gyulladt területre helyezzen hideg vizes/jeges borogatást
 • Szedjen vény nélkül is kapható (non-steriod tartalmú) gyulladás-és fájdalomcsökkentő gyógyszert.
 • Bár sokan ilyenkor a végtag tehermentesítését javasolják, ajánlott kímélő mozgást végezni, például gyógytornát, amelyet szakember felügyelete által, személyre szabott módon megtehet!
Névtelen terv - 2022-06-21T154215.210.png

5. Hogyan történik a Baker-ciszta kivizsgálása?

A diagnózis felállítását reumatológus szakorvos végzi, amelynek lényeges eleme a fizikális vizsgálat. A tünetek azonban komolyabb problémákra is utalhatnak, éppen ezért további, képalkotó eljárások szükségesek a valódi ok tisztázásához.

Ultrahang segítségével a radiológus már a vizsgálat alatt azonnal láthatja a cisztákat. Az érintett oldali térd többirányú, valamint szükség esetén mindkét térdről készített röntgenfelvétellel szintén igazolható a ciszták megléte. Részletesebb és drágább vizsgálatnak számít az MR felvétel, amelyet végső esetben, további problémák kizárására alkalmazhatnak.

Napjainkban az MRI felvételeknek köszönhetően a lágyszövetekben létrejövő elváltozások diagnosztikája jelentős mértékben egyszerűbb és gyorsabb. Ezért is alkalmazzák Baker-ciszta esetén is ezt az eljárást, ugyanis a különböző irányú felvételeknek köszönhetően igen hamar felállítható a diagnózis.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35265470/

Névtelen terv - 2022-06-21T154240.745.png

Baker-cisztát diagnosztizáltak Önnél? Szeretne minél hamarabb segítséget kapni? Tekintse meg naptárunkat és jelentkezzen be online az Önnek megfelelő időpontra!

6. Hogyan kezelik a Baker-cisztát?

 

Kezdetben a konzervatív kezelést részesítik előnyben, amely  pihentetést, fájdalom-és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, valamint fizioterápiát jelent. Általánosságban elmondható, hogy az alapbetegség kezelése csökkenti a folyadék mennyiségét, és így a ciszta méretét is. A kortikoszteroidos injekció, valamint a ciszta leszívása az egyik leghatékonyabb és leggyorsabb nem műtéti kezelési módszer.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8754354/

Pihentetés, tehermentesítés

Térdhajlatban megjelenő ciszta esetén fontos az érintett végtag pihentetése, jegelése. Emellett érdemes személyre szabott gyógytorna gyakorlatokat végezni a térdkörüli izomzat megerősítése céljából.

A folyadék leszívása

Ha a Baker-ciszta tüneteket okoz, és komoly fájdalommal jár, akkor orvosi kezelésre lehet szükség. Ritkán, de előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a ciszta magától felszívódik.

Abban az esetben, ha a ciszta mérete túl nagy, akkor lehetőség van a felgyülemlett folyadék leszívására, azonban ha a kiváltó okot nem kezeljük megfelelően, újra megnövekedhet a folyadék mennyisége.

A leszívás során ultrahangvezérlés mellett, tűszúrás útján lecsapolják a térdízületet. Ezt a műveletet térd punkciónak is nevezik. 

Gyógyszeres kezelés/injekciós terápia

Ha a ciszta kialakulásának hátterében ízületi gyulladás áll, akkor a szakorvos alkalmazhat gyógyszeres kezelést. Ennek lényege, hogy kortikoszteroidos injekcióval csökkentsék a gyulladást és a fájdalmat. 

A ciszta műtéti eltávolítása

Abban az esetben, ha a Baker-ciszta okozta tünetek komoly hatással vannak a mindennapokra, és a konzervatív kezelések nem hozták el a várt eredményt, lehetséges a ciszta műtéti eltávolítása is. 

Leggyakrabban a porckopás vagy a porcsérülés okozta Baker-ciszta esetén alkalmazzák ezt az eljárást. Az operációt követően kiemelten fontos a rehabilitáció sikeressége szempontjából a rendszeres gyógytorna

Gyógytorna

A gyógytorna minden esetben hatékony terápiás módszernek bizonyult a Baker-ciszta tüneteinek enyhítésében, és kiegészítő terápiaként elengedhetetlen a sikeres gyógyulás érdekében.

A fájdalom csillapítása szempontjából fontos a külső kötőszövetes lemez lazítása, a térd körüli izmok izomerő egyensúlyának rendezése, a medence és a boka stabilitásának fejlesztése.

Névtelen terv - 2022-06-21T154225.714.png

Ehhez a gyógytornászok kezdetben szelektív izomerősítő gyakorlatokat alkalmaznak, majd fokozatosan haladnak az egyre komplexebb feladatok felé. A teljes gyógyulás érdekében fontosak az instabil felszínen végzett gyakorlatok, az újabb térdprobléma, valamint a Baker-ciszta kiújulásának megelőzése érdekében.

A javulás tempója és a Baker-ciszta okozta panaszok további kimenetele térd gyógytorna során függ a fájdalom mértékétől, valamint, hogy mióta áll fenn a probléma. Ha már egy régen kialakult Baker-cisztáról van szó, melyet ízületi gyulladás vagy porckopás okoz, akkor rehabilitáció is tovább tarthat.

A sérülés miatt kialakuló Baker-ciszta esetén fontos a sérülés okának feltárása, valamint az izomegyensúly és a térd statikájának rendezése, melynek időtartalma a súlyosságtól függően változó lehet. 

Térdspecialista gyógytornászt keres megfizethető áron? Tekintse meg árainkat és jelentkezzen be online!

7. Hogyan segít a gyógytorna Baker-ciszta esetén?

A térd gyógytornája olyan természetes, konzervatív terápiás módszer, amely segít a Baker-ciszta okozta fájdalom, duzzanat és merevség csökkentésében.

A gyógytorna célja a térd körüli izmok nyújtása és erősítése, a térd kimozgatása, valamint az egész alsó végtag funkcionális helyreállítása, tehát a gyógytornát komplexen építik fel a terapeuták.

A térd kimozgatása történhet tehermentesített helyzetben, zárt -, vagy nyílt- láncban. Az ízület bemozgatása mellett a térdet körülvevő lágyrészek kezelése is fontos állomása a tornának, hiszen az inak, izompólyák állapota befolyásolja a térd mozgástartományát és terhelhetőségét. A mozgás hatására javul a porc vérellátása, amelynek köszönhetően megakadályozhatjuk a további porckopást

Névtelen terv - 2022-06-21T154233.290.png

A fájdalomcsökkentésben és az ízület tehermentesítésben hatásos módszer a gyógytornászok által alkalmazott kinesio tape technika. A kinezio tape technika támogatja a fájdalom csökkentését és az ízület tehermentesítését. A taping technika egy mechanikus módszer, amely támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait. Hatását fokozatosan fejti ki, emiatt csak 3-5 nap múlva jelentkezik. A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javulását, amely a térdízületben kialakult duzzanat csökkenésében mutatkozik meg, valamint az ízületi mobilitás és stabilitás elősegítését, amely megakadályozza a további mikrosérülések létrejöttét az ízületi porc felszínén.

A gyógytornát követően illetve a gyógytorna mellett is lehetséges a sporttevékenységekhez való fokozatos visszatérés, amelynek az ütemezését és a fokozatok betartását a terapeutája személyre szabott módon határozza meg.

A térdpanaszok megszűnésével többek között a kerékpározás is jó megoldás lehet a térdízület izmainak rendszeres karbantartására, ugyanis a körkörös mozgás serkenti az ízületen belüli folyadék termelődését ez pedig hatványozottan segíti a térdízület egészséges működésének fenntartását.

Olyan gyógytornászt keres, aki már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be!

8. Milyen szövődményei lehetnek a Baker-cisztának, gyógytorna hiányában?

Gyógytorna nélkül a Baker-ciszta okozta térdpanaszok tovább erősödhetnek. Például jelentős mértékben beszűkülhet a térdízület mozgástartománya, valamint a fájdalom krónikussá válhat.

A krónikus fájdalom miatt kímélni kezdi az érintett végtagját, emiatt az ellenoldalt nagyobb terhelés éri. Ezzel magyarázható például az, hogy az eddig egészséges végtag is panaszossá válik. A gyógyulási idő a több panasz miatt sokkal több időt vesz igénybe.

További szövődmény lehet, hogy távolabbi területeken (például a csípőben, bokában, derékban) szintén fájdalom vagy akár mozgáskorlátozottság jelentkezhet. A megváltozott, rossz terhelés miatt a többi ízület sem működik megfelelően, és mivel izmaink rendkívül összefüggő láncot alkotnak, egy apróbb eltérés bárhol okozhat egy újabb panaszt

Ritka esetben a kezeletlen térdhajlati ciszta trombózist is okozhat. 

A nagyméretű ciszták akadályozhatják a vér keringését, ezáltal a lábszárban pangás keletkezhet. A felgyülemlett vérben hamarabb kialakulhat rögösödés. A vérrögök elzárhatják a mélyvénákat, ezáltal trombózis, illetve azok leszakadása esetén, a tüdőbe jutva tüdőembóliát okozhatnak.

Olyan magán térdspecialista gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik? Tekintse meg árlistánkat, majd jelentkezzen be hozzánk online!

9. Hogyan zajlik egy gyógytorna kezelés?

Rendelőnkben a Baker ciszta gyógytornáját egy mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérés előzi meg, amely során részletesen kikérdezik Önt. Olyan részletes kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Szakembereink számára segítséget nyújthatnak az orvosi beavatkozásokról, képalkotó eljárásokról készült leletei is, úgyhogy kérjük, ezeket mindenképpen hozza magával

Az állapotfelmérés során megtekintést és fizikális vizsgálatot is végzünk, amely során a gyógytornász a látottak alapján speciális teszteket végez a térdízületén és a környező izmokon, hogy a mért eredmények alapján fel tudja állítani a személyre szabott terápiás tervet.

Névtelen terv - 2022-06-21T154218.290.png

A terápiás terv (amelyet Ön is megismerhet) alapján kezdődik meg a gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a feladatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. A kezelések célja a fájdalom csillapítása, valamint a mozgástartomány növelése. A gyakorlatokat fokozatosan adagoljuk, amelyeket nehézségi szint alapján osztályozunk.

Figyelünk a helyes kivitelezésre is, amelyet megéreztetünk Önnel annak érdekében, hogy Ön is el tudja különíteni, mikor csinálja megfelelően a feladatot és mikor nem. Ez azért is fontos, mert házi feladatként otthonában Önnek is végeznie kell a gyógytornát, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon is a kezelések alatt elért eredmény. Az állapotfelmérés végén életmód tanácsokkal is ellátjuk Önt, amelyek nem csak növelik a mielőbbi gyógyulás esélyét, de tartósan fenntartja a közös munka által kialakult pozitív állapotot is. 

Általában 5-8 gyógytorna alkalom jelentős és látványos javulást eredményezhet főként, ha a házi feladatokat rendszeresen elvégzi. Ettől függetlenül is javulni fognak a Baker-ciszta okozta panaszok, azonban a gyógyulási idő hosszabb lehet. 

Rendszeres kezeléseinknek köszönhetően 10-ből 7 páciens már az első néhány alkalom után jelentős mértékű a fájdalomcsökkenésről számolnak be. Térdspecialistáink hozzáértésének köszönhetően már hétről-hétre érezni fogja a javulást a térdében, a duzzanat csökkenésével újra könnyebbé válhat a mozgás, és ismét fájdalom nélkül mozoghat

Gyógytornaszom.hu szakrendelésére online is kérhet itt időpontot, hogy több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászok vizsgálhassák meg a Baker-ciszta okozta térdpanaszait! Gyógytornászaink bemutatkozóját ide kattintva olvashatja el.

A Gyógytornászom.hu szakembereit már csak Budán, a Vitéz utcában, hanem Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja! Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és ezt az összeget akár SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

10. Hogyan jelentkezhet be gyógytornára?

Amennyiben Önnél is Baker-cisztát diagnosztizáltak és rendszeres gyógytornára van szüksége, jöjjön el a Gyógytornászom.hu rendelőjébe egy egyéni állapotfelmérésre! Egy kezelés ára nálunk csak 11.500 forintba kerül! 

Személyesen Budapest 2. kerületében, a Batthyány tér közelében, a Vitéz utca 9. vagy az 5. kerületben a Bajcsy-Zsilinszky út 72. szám alatt várjuk világos, csendes, modern rendelőnkben. A Gyógytornászom.hu szakemberei több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így biztosan megfelelő kezelést kaphat

Rendelőnkben fizethet készpénzzel, bankkártyával, SZÉP kártyával (OTP, MKB, K&H) és bizonyos egészségpénztári kártyákat is elfogadunk (OTP, MKB, Patika, Prémium, Tempo). 

Időpontot foglalni lehet telefonon a 06-30-50-50-50-3 számon (9 és 17 óra között) vagy oldalunkon keresztül online. Igény esetén visszahívást vállalunk. 

Rendelőnk könnyen megközelíthető a fő tömegközlekedési eszközökkel, valamint autóval is. Termeink jól felszereltek, kényelmes kezelőágyak állnak rendelkezésre. 

Csapatunk folyamatosan továbbképzi magát különböző tanfolyamokon, hogy vendégeinknek a leghatékonyabb, leggyorsabb eredménnyel járó kezelést tudjuk nyújtani. Minden alkalommal maximálisan odafigyelünk az egyénre, az alapos, részletes kikérdezésre, hogy minél pontosabb képet kapjunk nem csak a hátfájásról, hanem a vendég életkörülményeiről is. 

Nálunk lehet kérdezni, sőt! Ha nem ért valamit, bizonytalan abban, hogy mi miért van, mit miért csinálunk, mindenképp kérdezzen! Arra törekszünk, hogy minél részletesebben elmagyarázzuk a kezelést, a problémájához vezető okokat és hogy mit lehet tenni a csökkentése, megszüntetése érdekében.

Pácienseink ezt írják a térd tornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!

gerincferdülés