Baker-ciszta

Baker-ciszta: így segít a gyógytorna

A Baker-ciszta bizonyos esetekben akár tünetmentes is lehet, azonban más esetekben komoly fájdalommal, térd dagadással és merevséggel járhat. Jó hír azonban, hogy a kiváltó ok kezelésével a ciszta nagy eséllyel felszívódhat.

De mik lehetnek a kiváltó okok, és milyen tünetekkel járhat? Milyen kezelési módszerek léteznek Baker-ciszta esetén? Miért hatékony a gyógytorna és mi történhet annak hiányában? Hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Ezekre a kérdésekre választ kaphat alábbi cikkünkből.

Kérjen visszahívást tőlünk!

Milyen eredményeket várhat a gyógytornától?

  • A térdízületben kialakult duzzanat csökkenhet.
  • A térd merevsége oldódhat, ezáltal könnyebbé válhat a séta, a lépcsőzés vagy a felállás.
  • A térdfájdalom jelentős mértékben csökkenhet.
  • A láb duzzanata mérséklődhet, amely a fokozott aktivitásban nyilvánulhat meg.
VH kérő form - cikkbe
First

Mi az a Baker-ciszta és mi okozza?

A Baker-ciszta egy olyan, folyadékkal teli hólyag a térdhajlatban, amely a térd problémái miatt (pl.: porckopás) keletkezik. Térdhajlati cisztának is szokás nevezni.

A folyadék felhalmozódását az alábbi, térdet érintő betegségek okozhatják:

Jó hír azonban, hogy a kiváltó ok kezelésével, a cisztás képződmény általában felszívódik.

Milyen tünetek utalhatnak a Baker-ciszta jelenlétére?

Előfordulhat, hogy a Baker-ciszta észrevétlen maradhat. Azonban, ha jelentkeznek a tüneteket, az alábbiakat tapasztalhatja:

  • térdfájdalom
  • merev térdízület
  • térd duzzanat
  • lábdagadás

Hogyan kezelik a Baker-cisztát?

Ha a Baker-ciszta tüneteket okoz, és komoly fájdalommal jár, akkor orvosi kezelésre lehet szükség. Ritkán, de előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a ciszta magától felszívódik.

Ha a ciszta kialakulásának hátterében ízületi gyulladás áll, akkor a szakorvos alkalmazhat gyógyszeres kezelést. Ennek a lényege, hogy kortikoszteroidos injekcióval csökkentsék a gyulladást és a fájdalmat.

A Baker-ciszta leszívása is bevált módszer lehet a kezelésre. Ekkor, általában ultrahangvezérlés mellett, tűszúrás útján lecsapolják a térdízületet. Ez térd punkciónak is nevezik.

Abban az esetben, ha a Baker-ciszta okozta tünetek komoly hatással vannak a mindennapokra, és az előző kezelések nem jártak eredménnyel, lehetséges a ciszta műtéti eltávolítása is. Leggyakrabban a porckopás vagy a porcsérülés okozta Baker-ciszta esetén alkalmazzák ezt az eljárást. Az operációt követően kiemelten fontos a rehabilitáció sikeressége szempontjából a rendszeres gyógytorna.

A gyógytorna minden esetben hatékony terápiás módszernek bizonyult a Baker-ciszta tüneteinek enyhítésében, és kiegészítő terápiaként elengedhetetlen a sikeres gyógyulás érdekében.

Térdspecialista gyógytornászt keres megfizethető áron? Tekintse meg árainkat és jelentkezzen be online!

Hogyan segít a gyógytorna Baker-ciszta esetén?

A térd gyógytornája olyan természetes, konzervatív terápiás módszer, amely segít a Baker-ciszta okozta fájdalom, duzzanat és merevség csökkentésében.

A gyógytorna célja a térd körüli izmok nyújtása és erősítése, a térd kimozgatása, valamint az egész alsó végtag funkcionális helyreállítása, tehát a gyógytornát egész komplexen építik fel a terapeuták.

A térd kimozgatása történhet tehermentesített helyzetben, zárt -, vagy nyílt- láncban. Az ízület bemozgatása mellett a térdet körülvevő lágyrészek kezelése is fontos állomása a tornának, hiszen az inak, izompólyák állapot befolyásolja a térd mozgástartományát és terhelhetőségét. A mozgás hatására javul a porc vérellátása, amelynek köszönhetően megakadályozhatjuk a további porckopást.

Térd kezelése

A fájdalomcsökkentésben és az ízület tehermentesítésben hatásos módszer a gyógytornászok által alkalmazott kinesio tape technika. A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, a térd tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk a nyirokkeringés javítását, amely a térdízületben kialakult duzzanat csökkenésében mutatkozik meg, valamint elősegíti az ízületi mobilitást és stabilitást elérését is.

A gyógytornát követően illetve a gyógytorna mellett is lehetséges a sporttevékenységekhez való fokozatos visszatérés, amelynek az ütemezését és a fokozatok betartását a terapeutája személyre szabott módon határozza meg.

A térdpanaszok megszűnésével többek között a kerékpározás is jó megoldás lehet a térdízület izmainak rendszeres karbantartására, ugyanis a körkörös mozgás serkenti az ízületen belüli folyadék termelődését ez pedig hatványozottan segíti a térdízület egészséges működésének fenntartását.

Milyen szövődményei lehetnek a Baker-cisztának, gyógytorna hiányában?

Gyógytorna nélkül a Baker-ciszta okozta térdpanaszok tovább erősödhetnek. Például jelentős mértékben beszűkülhet a térdízület mozgástartománya, valamint a fájdalom krónikussá válhat.

A krónikus fájdalom miatt kíméli az érintett végtagját, emiatt az ellenoldalt nagyobb terhelés éri. Ezzel magyarázható például az, hogy az eddig egészséges végtag is panaszossá válik. A gyógyulási idő a több panasz miatt sokkal több időt vesz igénybe.

További szövődmény lehet, hogy távolabbi területeken (például a csípőben, bokában, derékban) szintén fájdalom vagy akár mozgáskorlátozottság jelentkezhet. A megváltozott, rossz terhelés miatt a többi ízület sem működik megfelelően, és mivel izmaink rendkívül összefüggő láncot alkotnak, egy apróbb eltérés bárhol okozhat egy újabb panaszt.

Baker-ciszta kezelése gyógytornászaink segítségével

Hogyan zajlik egy gyógytorna kezelés?

Rendelőnkben a térd gyógytornát egy mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérés előzi meg, amely során részletesen kikérdezik Önt. Olyan részletes kivizsgálásban lesz róla, amilyet még soha nem tapasztalt! Szakembereink számára segítséget nyújthatnak az orvosi beavatkozásokról, képalkotó eljárásokról készült leletei is, úgyhogy kérjük, ezeket mindenképpen hozza magával!

Az állapotfelmérés tartalmaz egy fizikális vizsgálatot is, amely során a gyógytornász speciális teszteket végez a térdízületén és a környező izmokon, hogy a mért eredmények alapján fel tudja állítani a személyre szabott terápiás tervet.

A terápiás terv (amelyet Ön is megismerhet) alapján kezdődik meg a gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a feladatok ne okozzanak Önnek fájdalmat, így ha szükséges, módosítanak a feladatok erősségén. Kiemelten fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése is, ugyanis a térdízületet fokozottan kímélni kell. A helyesen elsajátított gyakorlatokat gyógytornásza házi feladatként feladja Önnek, amelyeket otthonában el kell végeznie az eredményes gyógyulás érdekében.

Térdspecialistáink hozzáértésének köszönhetően már hétről-hétre érezni fogja a javulást a térdében, a duzzanat csökkenésével újra könnyebbé válhat a mozgás, és ismét fájdalom nélkül mozoghat.

Gyógytornaszom.hu szakrendelésére online is kérhet itt időpontot, hogy több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászok vizsgálhassák meg a Baker-ciszta okozta térdpanaszait! Gyógytornászaink bemutatkozóját ide kattintva olvashatja el.

A Gyógytornászom.hu szakembereit már csak Budán, a Vitéz utcában, hanem Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja!

Baker-cisztája van? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön térdpanaszainak kezelésében!  ↓