Reumatoid arthritisz – így zajlik a gyógytorna terápia

A reumatoid arthritisz (röviden RA) az ízületeket érintő gyulladásos, autoimmun megbetegedés. Nem csak egy ízületet érint, hanem egyszerre többet is, emiatt szokták sokízületi gyulladásként is emlegetni. A betegség tüneteire jellemző a fellángolás és tünetmentes időszak váltakozása, fontos azonban kiemelni, hogy a gyógytorna minden esetben hatékonyan enyhítheti a kialakuló panaszokat.

De mi is pontosan a reumatoid arthritisz és mi okozhatja? Milyen tünetekkel jár és hogyan kezeli ezeket a gyógytorna? Van jelentős különbség abban, hogy végez-e gyógytornát vagy sem? Ezekre a kérdésekre választ kaphat alábbi cikkünkből.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Röviden a reumatoid arthritiszről

A reumatoid arthritisz (röviden RA), olyan autoimmun megbetegedés, amely egy állandó, steril gyulladást tart fenn az ízületekben. Ez a krónikus állapot idővel az ízületek deformitásához vezet. A folyamat során valójában a tok belsejében lévő hártya gyullad be, amely hatására az ízületi folyadék felszaporodik, végül pedig a panaszos terület beduzzad és fájdalom jelentkezik.

A reumatoid arthritisz a test bármely ízületét érintheti, és akár egyszerre többet is. Fontos megjegyezni, hogy az ízületek károsodása soha nem egyoldalú, általában mindkét oldalon, szimmetrikusan alakul ki.

Ezek lehetnek a reumatoid arthritisz kialakulásának rizikófaktorai

Mivel a reumatoid arthritisz kiváltó oka egyelőre ismeretlen, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tényezőket, amelyek szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

  • Abban az esetben, ha a családban már előfordult reumatoid arthritisz, akkor a betegség nagy valószínűséggel öröklődhet.
  • Nemek esetében a reumatoid arthritisz sokkal gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat.
  • Bizonyos fertőző betegségek is növelhetik a reumatoid arthritisz kialakulásának esélyét. Ilyen lehet például az Epstein-Barr vírusfertőzés, amely a herpeszvírusok közé tartozik.
  • Rizikófaktorok lehetnek még a dohányzás és a túlsúly

Ezeket a tüneteket tapasztalhatja reumatoid arthritisz esetén

A reumatoid arthritiszre jellemző, hogy a tünetek periodikusan jelentkeznek. Az egyik időszakban a tünetek fellángolnak, ezt nevezzük exarbációnak, míg a következő időszakban a tünetek szinte teljesen megszűnnek, amit remissziónak nevezünk. Az alábbi tünetek enyhébb és súlyosabb formái utalhatnak a reumatoid arthritiszre:

  • fájdalom, amely lehet állandó is, de a fellángoláskor igen erős lehet az ízületi fájdalom
  • ízületi merevség, amely a gyulladás miatt jön létre
  • duzzanat a felszaporodott ízületi folyadék miatt
  • az ízület csökkent funkciója a merevség, emiatt pedig a mozgásterjedelem beszűkülése miatt
  • ízületi deformitás

A reumatoid arthritisz speciális gyógytornája

A gyógytorna (más néven fizioterápia) az egyik legtermészetesebb kezelési módszer a reumatoid arthritisz rehabilitációjában. A fizioterápia célja, hogy a növelje az ízületek mozgástartományát, minimalizálja a funkciócsökkenést, ezáltal pedig könnyebb életvitelt biztosítson. A reumatoid arthritisz exarbációs (fellángolás) és remissziós (tünetmentes) időszakában is fontos szerepet játszik a gyógytorna.

A gyógytornászok nyújtó gyakorlatokkal érik el az izmok, ezáltal a szalagok és ízületek lazaságát, rugalmasságát. Ehhez passzív és aktív feladatokat egyaránt alkalmazhatnak. A passzív részben a gyógytornász maga végzi a nyújtásokat az ízületeken, az aktív részben pedig Önnek diktálja az elvégzendő feladatokat. Ezeket általában, figyelve a helyes kivitelezésre, betanítja Önnek, így azokat javasolt naponta végig csinálni az elért eredmény fenntartása érdekében.

A gyógytorna mindig a terapeuta és a páciens közös munkája, amelyet rendszeresen végezve a fájdalom és a gyulladás is jelentős mértékben csökkenthető.

csoportos gyógytorna

A további aktív feladatok során a vérkeringés, ezáltal az oxigénellátottság növelése a cél, amelynek hatására a gyulladásos folyamatok lassulhatnak. Ezeknél a gyakorlatoknál a gyógytornász kiemelt figyelmet fordít az ízületek kíméletére, ezért tehát érdemes minden esetben a tornát először szakember felügyelete mellett végezni.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik és már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg árlistánkat, majd szabad időpontjainkat és jelentkezzen be hozzánk!

A reumatoid arthritisz gyógytorna nélkül

A reumatoid arthritisz hevesebb tüneteket produkálhat gyógytorna hiányában. A fájdalom megkeserítheti mindennapjait, emellett pedig az ízületek mozgástartománya is jelentős mértékben korlátozódhat. Emiatt a hétköznapi mozgás kivitelezése is akadályba ütközhet, például a tárgyak megfogása, emelése és a járás is nehezítetté válik. Az ízületi merevség és deformitás kialakulása elkerülhetetlen lesz, amelyek kezelése már nem lehetséges.

Így zajlik a reumatoid arthritisz gyógytornája egy magán gyógytorna rendelőben

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászok közül választhat, akiknek bemutatkozóját elolvashatja honlapunk, és online be is jelentkezhet hozzá. Már néhány napon belül tudjuk Önt fogadni, hogy mihamarabb megkezdhessük a rehabilitációt.

Az első alkalom egy 1 órás állapotfelmérés, ahol részletesen kikérdezzük Önt a panaszairól, majd fizikális és mozgásvizsgálattal az ízületek állapotát mérjük fel, teljes képet kapva az Ön aktuális állapotáról. Ha vannak orvosi leletei, azt is hozza magával, ugyanis gyógytornászaink azt is áttanulmányozzák.

A gyógytorna megkezdése előtt egy személyre szabott terápiás tervet állítunk fel, amely alapján zajlik majd a rendszeres kezelés. Ez után kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett feladatokból áll. Empatikus gyógytornászaink a tornák alatt monitorozzák az Ön rezdüléseit, és ha fájdalmat okoz egy adott mozdulat, akkor azt egy kímélőbb feladattal helyettesítik.

A heti rendszerességgel végzett gyógytornának köszönhetően jelentős javulást tapasztalhat a mindennapokban. A fájdalom csökkenésével és a mozgástartomány növelésével a hangulatában is pozitív változás állhat be.

A Gyógytornászom.hu szolgáltatásait már nem csak Budán, a Vitéz utcában veheti igénybe, hanem Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is, valamint rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk!

Reumatoid arthritiszt diagnosztizáltak Önnél? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön panaszainak kezelésében!  ↓