derékfájdalom

A derékfájdalom okai, tünetei és kezelése gyógytornával

A hirtelen nyilallás formájában jelentkező vagy lassan erősödő derékfájdalom hátterében izom eredetű fájdalom is állhat. Egy rossz mozdulat következtében megrándulhat az izom, de a gerinccsigolyák kimozdulása miatt tünetként is jelentkezhet izom eredetű fájdalom.

Ha megbomlik a gerinc statikája, azt az izomzat megpróbálja korrigálni.

Az így felvett, fájdalom elkerülése miatti kényszertartás során egyes izomkötegek befeszülhetnek, görcsössé válhatnak, ez pedig akár már viszonylag rövidtávon is túlterhelheti a gerincet a porckorong károsodását, a kisízületek kopását eredményezve.

Azonban nem mindig a gerinckörnyéki izomzatból illetőleg annak túlterheléséből eredeztethető a jelentős derékfájdalom.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Az erőteljes derékfájdalom okai

Porckopás

A csigolyatesteket összekötő kis nyúlványok ízületeinek kopása (artrózis) következtében a porcfelszín elvékonyodik, töredezetté válik, majd fel is szívódik. A csigolyanyúlványok súrlódása erőteljes derékfájdalommal járhat, ez azonban pihentetésre csökken.

Idegbecsípődés

Idegbecsípődés az egész gerincszakaszon előfordulhat, de leggyakrabban a deréktáji csigolyákat érinti.

Becsípődés során a gerinccsatornából kilépő idegeket, ideggyököt csontkinövés, elmozdult csigolyatest, vagy előboltosult/kiszakadt porckorongsérv nyomhatja, ami így az ideg ellátási területének megfelelő végtagi zsibbadást, végtagi gyengeséget és/vagy jelentős fájdalomérzetet vált ki.

gerinc

Lumbágó

Lumbágó esetén a heves, erőteljes derékfájdalom leginkább reggel, felkelés után valamint mozgás során és tartós állás esetén jelentkezik.

Oka a gerincet mozgató és tartó izomzat valamint kötő és támasztószövetek mikrosérülései miatti gyulladás, a csigolyák közötti porcok kopása (artózis), a csigolyák közötti kisízületek elmeszesedése (spondylosis) és a csigolyákat érintő csontritkulás is lehet.

Csontos-porcos felrakódás és gerinccsatorna-szűkület

A spondilotikus kisízületek peremein idővel megjelenő csontos-porcos felrakódás és csontkinövés (oszteofita) nem mindig jár fájdalommal illetőleg ritkán okoz panaszt. Ám, ha ezek a felrakódások a gerinccsatorna beszűkülését eredményezik, akkor a szűkület hatással lehet a gerincvelőre valamint a gerincvelői idegekre és érképletekre, nyomva azokat.

Derékfájdalom leküzdése gyógytornászainkkkal

A csigolyák csontritkulása (osteoporózis)

Csontritkulás során a csontépítő sejtek mennyisége és tevékenysége csökken, a csontlebontást végző sejtek működése így idővel nagymértékű csontvesztést eredményez.

A gerinccsigolyák a csonttömegvesztés miatt ellapulnak, oszteoporotikus kompressziós törések valamint csontfájdalmak, ideggyöki fájdalmak (isiász) alakulnak ki.

Isiász (ischias)

Az isiász, vagyis az ülőideg-gyulladás a keresztcsontba, a farpofákba és esetenként a lábba is kisugárzó erőteljes fájdalom.

Porckorong kitüremkedése és porckorongsérv

A leggyakrabban előforduló, erőteljes derékfájást kiváltó ok a porckorong kitüremkedése, vagyis a porckorongsérv (gerincsérv). Sérv esetén az ellaposodott, tartását vesztett porckorong kocsonyás állománya előboltosulva kitüremkedik, és nyomja a gerincből kilépő idegeket, ez pedig erőteljes idegi eredetű fájdalmat generál.

Súlyosabb esetben a porckorongsérv mozgáskorlátozottsághoz, illetve vizelettartási zavarokhoz, bénuláshoz is vezethet.

Mindegyik esetben fontos, hogy szakszerű gyógytornászok segítsenek a természetes állapot visszanyerésében.

Derékfájdalma van? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön derékpanaszainak gyógyításában!  ↓