Alkartörés utáni rehabilitáció gyógytornával

Alkartörés gyakran fordulhat elő, ugyanis eséskor a kezünkkel igyekszünk tompítani a becsapódást. Ezt az erőbehatást azonban az alkarunkat alkotó csontok nem biztos, hogy el tudják viselni. A törés heves fájdalommal, duzzanattal és a végtag deformitásával járhat. Leggyakoribb esetben gipsszel rögzítik, és már ekkor érdemes elkezdeni tornáztatni a kezét és a karját.

De milyen csontok törhetnek el az alkarban? Miért kerülhet sor műtétre? Vannak-e fontos tudnivalók a rögzítési időszakban és mi történik az után? Hogyan segít a gyógytorna és annak hiányában mi várható? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha tovább olvas. 

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Alkartörés – minden fontos tudnivaló egy helyen

Milyen csont törhet el az alkaromban?

Alkarunkat két hosszú, csöves csont alkotja, egyik az orsócsont (radius), a másik a singcsont (ulna), mindkettőnél előfordulhat törés.

alkar csontjai

Milyen jelei vannak az alkartörésnek?

Általánosságban elmondható, hogy minden törés esetén tipikus tünet a sérült területen jelentkező heves fájdalom, duzzanat és idővel a haematoma (véraláfutás) megjelenése. A trauma és a fájdalom hatására, a kezét nehezebben tudja mozgatni. Ha a tört végek egymáshoz képest elcsúsznak, akkor szemmel látható deformálódás is kialakulhat az alkarban.

Miért törhet el az alkarom valamely csontja?

Alkartörés legtöbbször eleséskor következik be, hiszen reflexszerűen a kezünkkel próbáljuk tompítani a becsapódást, csontjaink azonban a nagy erőbehatás alatt megroppanhatnak.

Miért kerülhet sor műtétre és mire számítsak utána?

Ha a törés nem stabil, azaz a tört végek egymáshoz képest elmozdultak, akkor operációra van szükség azok összeillesztéséhez. A műtét célja tehát a tört végek rögzítése csavarokkal és lemezekkel. Ez után gipszrögzítést kap, amely az esetleges elmozdulást akadályozza meg, amíg a csontok össze nem forrnak, ez általában 4-6 hetet igényel alkartörés esetén.

Mire figyeljek, amíg fent van a gipsz az alkaromon?

Fontos kiemelni, hogy már a rögzítési időszak alatt érdemes elkezdeni a gyógytornát. A gipszben olyan általános gyakorlatokat végezhet, mint például ujjak hajlítása és kinyújtása, vagy karhajlítások. Ezek a mozgások serkentik a vérkeringést, amely elősegíti a sérült terület regenerálódását, és a  duzzanat csökkenését. Ezekre a feladatokra érdemes naponta többször is időt szánni, és csak fájdalomhatárig végezni őket. További lényeges tudnivaló, hogy a sérült és műtött végtagjával nem emelhet nehezet és nem támaszkodhat rá, illetve annak masszírozása és lógatása is tilos.

Alkartörése volt és magán gyógytornászt keres megfizethető áron? Tekintse meg árlistánkat, majd jelentkezzen be online!

A gyógytorna hatásai alkartörés után

Miután lekerült a gipsz megkezdődhet a gyógytorna. A fizioterápia az egyik leghatékonyabb konzervatív terápiás módszer az alkartörés kezelésére, amelynek célja az alkar izmainak speciális technikákkal való aktiválása, ezáltal pedig a teljes mozgásterjedelem visszanyerése. Egy szakember által vezetett gyógytorna biztosan személyre szabott módon történik, ugyanis megfelelően adagolja az Ön állapotához mérten a feladatokat.

A gyógytorna egyik felében a gyógytornász által diktált, erősítő gyakorlatokat kell végeznie. Ezeknek a feladatoknak a lényege, hogy a gipszben hetekig megpihent végtagot újra mozgásba hozzák. Fokozatosan, nehézségi szintenként felépített gyakorlatokkal növelik az alkar izomerejét, ezáltal újra emelhet karjával vagy akár gépelhet és megfoghat tárgyakat. Az erősítéseknek köszönhetően javulhat a terület vérellátása, amely pozitívan befolyásolja a gyógyulást, valamint akár lerövidítheti a rehabilitációs időt is.

A gyógytorna másik részében a nyújtó gyakorlatoké a főszerep. Ezek a feladatok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a csukló és a kézfej mozgatása könnyebb és fájdalommentes legyen. Ez azért is fontos, mert a rögzítőben töltött hosszú idő alatt az izom könnyen letapadhat, amely elnyomhatja az ereket és az idegeket, így a kéz funkcióromlásához vezethet. A nyújtás azonban ezeknek a képleteknek a feloldását is hatékonyan segíti. Nem elhanyagolható pozitív hatás, hogy a nyújtás a fájdalmat is jelentős mértékben csökkentheti.

Egy képzett gyógytornász egyéb technikákat is bevethet az Ön sikeres gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz, amely támogatja a gipsz utáni fájdalommentes bemozgatást, illetve a vérkeringés javításában és a duzzanat csökkentésében is jelentős szerepet játszik.

Alkartörést helyreállító gyógytornászaink

Az alkartörés szövődményei gyógytorna hiányában

Ha alkartörés után elmarad a gyógytorna, akkor megjelenhet az alkar és a kéz duzzanatával járó erős fájdalom, amely többhónapos, intenzív kezelést igényel, kezeletlenül ugyanis izomsorvadáshoz vezethet. A folyamat a csuklóízület instabilitását okozhatja, ezért például a fogások és emelések kivitelezése bizonytalanabbá válhat.

A mozgás hiányában a fájdalom is állandósulhat, hiszen a tartós pihenésnek kitett izomzat lemerevedhet, azok pedig elszoríthatják a környező ereket és idegeket. Ha az izmok túl sokáig maradnak ebben az állapotban az komoly funkcionális problémákhoz vezethet. Például egyre erőtlenebbé válhat a fogása, vagy nem érez megfelelően az ujjaival, valamint a vérkeringés lassulásával, a sejtek kevesebb tápanyaghoz és oxigénhez jutnak, amely akár könnyen a szövet elhalásához is vezethet.

Így zajlik az alkartörés utáni gyógytorna Budapesten

A Batthyány térhez (Buda), valamint a Nyugati térhez közeli (Pest) rendelőnkben az Ön által kiválasztott gyógytornászhoz érkezve egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelmérésben lesz része. A terapeuta részletesen kikérdezi Önt a sérülés körülményeiről, az esetleges operációról, valamint átolvassa a műtétről/balesetről szóló zárójelentését.

Ez után egy fizikális vizsgálat következik, amelynek célja az alkar aktuális állapotának felmérése. A gyógytornász passzív kimozgatásokkal vizsgálja a sérült alkarjának mozgásterjedelmét, miközben monitorozza az Ön fájdalmát. Fontos, hogy már a vizsgálatot is csak a fájdalomhatárig végezzük, ezért Ön bátran adjon visszajelzést az érzéseiről. Empatikus gyógytornászaink türelemmel állnak az Ön problémájához, mert a legfőbb céljuk az egészség visszaszerzése és annak hosszú távú megőrzése.

A fizikális vizsgálat alapján a gyógytornásza egy mozgásszervi diagnózist állít fel, amelyet egy személyre szabott terápiás terv kidolgozása követ.

A gyógytorna kezelések során nyújtásokat és erősítéseket is végzünk. Minden esetben a könnyebb gyakorlatoktól haladunk a nehezebbek felé. A feladatokat, figyelve a helyes kivitelezésre, részletesen betanítjuk Önnek. Ezeket otthonában házi feladatként el kell majd végeznie, ezzel is hozzájárulva a közös munka sikeres kimeneteléhez. Úgy állítjuk össze a tornafeladatokat, hogy azok ne csak rövidtávon hozzanak eredményt, hanem hosszútávon is erősnek és stabilnak érezze a sérült alkarját.

A rendszeres és egyéni kezeléseknek köszönhetően hétről-hétre érezheti alkarjában a fájdalom enyhülését, a duzzanat csökkenését pedig szemmel láthatóan is érzékelheti. A mozgásterjedelem visszanyerésével újra dolgozhat, sportolhat, és teljes értékű életet élhet.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját ide kattintva olvashatja el, és akár be is jelentkezhet az Ön által választott szakemberünkhöz.

Alkartörése volt? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön alkartörés utáni rehabilitációjában!  ↓