spondylarthrosis

A spondylarthrosis jelentése, okai, tünetei és gyógytornája

A spondylarthrosis leginkább a kor előrehaladtával alakul ki, azonban vannak bizonyos rizikófaktorok, amely miatt hamarabb is létrejöhet a csigolyák közötti porckopás.

De mit is jelent pontosan a spondylarthrosis? Milyen okai és tünetei lehetnek ennek a folyamatnak? Hogyan segíthet egy gyógytornász? Kezelés hiányában mi várható? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha elolvassa alábbi, összefoglaló cikkünket.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A spondylarthrosis jelentése és okai

Abban az esetben, ha nem a porckorongban, hanem a csigolyák közti kisízületekben jön létre porckopás, spondylarthrosisról beszélünk. Bizonyos esetekben akár gyulladás is létrejöhet az érintett kisízületekben, amelyek korlátozhatják a gerinc mozgásait. Leginkább a nyaki és a deréktáji szakaszon fordul elő.

Az alábbi okok vezethetnek a spondylarthrosis kialakulásához:

  • örökletes hajlam
  • kor
  • autoimmun folyamatok

Hajlamosító tényező lehet:

  • helytelen testtartás
  • gerincferdülés
  • gerincproblémák
  • gerincet ért trauma
  • túlsúly
  • lúdtalp

A spondylarthrosis sok esetben a spondylosissal (csigolyák közötti meszesedés) együtt, vagy annak következtében alakul ki.

A spondylarthrosis tünetei

A betegségnek két fő tünete ismert: fájdalom az érintett szakaszon, valamint az ezen a területen kialakuló reggeli merevség, amely a folyamat előrehaladtával egyre hosszabb ideig is eltarthat.

A spondylarthrosis gyógytornája

A spondylarthrosis egyik legtermészetesebb kezelési módja a gyógytorna, ugyanis a mozgást használja fel a mozgásszervi okok megszüntetésére. A gyógytorna célja a fájdalomcsökkentés mellett a feszes izmok lazítása, a gerinc stabilizálása, a mozgástartomány növelése, a testtartás javítása és az izomegyensúly helyreállítása.

A spondylarthrosis gyógytornája két fő részből áll. Először is passzív, átmozgató technikákkal a terapeuta mozgatja át a porckopásban érintett gerincszakaszt, ezáltal nyújtja a feszes izmokat és felszabadítja a beszűkült csigolyák közti ízületeket. A kezelés ezen része járhat némi fájdalommal és kellemetlen érzéssel a feszes szövetek feloldása miatt. A kellemetlenséget hamar elfelejti, mert a kezelés pozitív hatása biztosan nem marad el: felszabadító érzés, amikor ellazulnak görcsös, feszült izmai, és szabadabb mozgás jön létre az érintett gerincszakaszon.

A passzív technikák közé tartozik többek között a manuálterápia. A módszer lényege, hogy manuális fogásokkal a gerincet célzottan és hatékonyan kezeli, ezáltal segít megszüntetni a spondylarthrosis tüneteit és kiváltó okát. A terapeuta a csigolyákon kézzel végzett fogásokkal oldja a gerinc ízületi blokkjait, ezáltal elősegíti a lágyrészek mobilizációját és így a tünetek enyhülését, a kiváltó ok megszüntetését.

A gyógytorna másik fő részében a terapeuta által diktált feladatokat kell elvégeznie. Ebben az aktív részben a szakember hozzáértésének köszönhetően fokozatosan kerülnek bevezetésre az egyre nehezedő feladatok, amelyek így biztosan nem lesznek megterhelőek a gerinc számára. A nyújtások mellett erősítő gyakorlatsorokat kap, amelyeknek köszönhetően erősödik a mélyizomzat, ezáltal javul a testtartás és az izomegyensúly, amelynek eredményeként minden mozgás helyesen tud végbemenni az gerinc ízületeiben.

Szükség esetén a McKenzie terápia gyakorlatsorából is kaphat feladatokat. A McKenzie torna gyakorlatainak lassú és pontos kivitelezése közben lényeges, hogy a Mckenzie gyógytornász és a páciens kölcsönösen együttműködve megfigyelje és megértse mikor melyik testhelyzet, mozdulat és gyakorlat, a legmegfelelőbb az adott panasz, probléma oldására, vagy a fájdalom intenzitásának hatékony csökkentésére.

Ezzel az alapos vizsgálati módszerrel meghatározott különféle testhelyzetek, illetőleg az eme jótékony hatású testhelyzetekben végzett, adott mozgások hatására, a panaszok már az első terápiás alkalom után legalább észrevehetően, de kiváltó ok függvényében akár lényegesen is enyhülhetnek.

Olyan gerincspecialista gyógytornászt keres, aki több éves szakmai tapasztalattal rendelkezik? Kérjen visszahívást, és segítünk!

Szövődmények gyógytorna hiányában

A spondylarthrosis tünetei krónikussá válhatnak, a fájdalom és a merevség megkeserítheti mindennapjait. Az érintett gerincszakasz mozgása beszűkülhet, esetleg akár teljesen gátolt lehet a mozgásban. A porckopás azonban további szövődményeket is okozhat. 

Akár kisugárzó tünetek is kialakulhatnak, így további panaszok jelentkezhetnek távolabbi területeken is. Minél több további probléma jelentkezik, annál hosszabb időt vesz igénybe a kezelés.

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés spondylarthrosis esetén

Rendelőnkben a spondylarthrosis speciális gyógytornája egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt! 

Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta érzi a fájdalmat, mire erősödik és mire enyhül, meddig tart a reggeli merevség? Ez után következik a fizikális vizsgálat, amely a gerincszakaszok mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed, ugyanis testünkben minden mindennel összefügg, így ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. A kikérdezéssel és a fizikális vizsgálattal tehát elősegítjük a spondylarthrosis kiváltó okának tisztázását.

Az állapotfelmérés alapján egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amelyre egy személyre szabott kezelési tervet dolgozunk ki. 

Csak ezek után és ezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett aktív és passzív részből áll. A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre és javítjuk a testtartást, ezáltal elősegítve a gerinc ízületeiben a helyes mozgás létrejöttét. A gyógytorna mellett a Gyógytornászom.hu rendelőjében lehetőség van manuálterápiás, valamint McKenzie módszer igénybevételére is, amelyeknek az ára megegyezik a gyógytorna alkalmak árával, így nem járnak Önnek plusz költséggel. 

Már az első alkalmak után érezni fogja, hogy a fájdalma jelentős mértékben csökken, a mozgások könnyebbé válhat, a reggeli merevségérzet hamarabb oldódik, és a kezelések végére a testtartásában is tapasztalhat pozitív változást.

A Gyógytornászom.hu szakembereinek segítségét Budán, a Vitéz utcában és Pesten a Bajcsy-Zsilinszky úton is egyaránt igénybe veheti.

Spondylarthrosist diagnosztizáltak Önnél? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a gerincproblémák kezelésében!