derékfájás és lábba sugárzó fájdalom

Derékfájás és lábba sugárzó fájdalom? – így segíthet a gyógytorna!

A derékfájdalom ma már népbetegségnek számít. Nem csak a fizikai munka miatt alakulhat ki, hanem a sok ülés, és a helytelen testtartás is kiválthatja. A derékfájás és a lábba sugárzó fájdalom sokszor együtt jelentkezik, azonban nem érdemes megijedni. Gyakran elég a konzervatív terápia a panaszok megszűntetéséhez.

Hogyan segíthet a gyógytorna? Mit lehet tudni a derékfájásról és a kisugárzó panaszokról? Az alábbi cikkünkből megtudhatja!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna lábba sugárzó derékfájás esetén

A gyógytorna természetesen úton kezeli a derékfájást és a lábba sugárzó fájdalmat, ugyanis a mozgást veszi alapul, így a test öngyógyító folyamatait serkenti. 

A gyógytorna során nyújtó gyakorlatokkal lazítjuk a derék megfeszült izmait, amelynek köszönhetően növelhetjük az ágyéki szakasz mozgásterjedelmét, ezáltal a lábba sugárzó fájdalom is megszűnhet. Minél lazábbak az izmok, annál kevésbé éri terhelés az ágyéki szakasz csigolyáit, ezáltal akár a porckopás is megakadályozható.

Az izmok erősítésével növeljük a gerinc stabilitását, ezáltal megelőzhetjük a túlterhelést, húzódásokat, becsípődéseket. A többirányú kezelésnek köszönhetően a core (azaz a mély, tartó izmok) erősödnek, a gerinc melletti izmok stabilabbá válhatnak, ezáltal a csigolyákat megfelelő helyen és állásban tarthatják.

Látható tehát, hogy a gyógytorna során alkalmazott feladatok fontosak a megelőzés szempontjából is, ugyanis ezek segítségével a további panaszok kialakulását is megakadályozhatjuk. Gyógytornával például hatékonyan átmozgathatók a hát és a derék izmai, amiknek kiemelkedő szerepe van a megfelelő testtartás fenntartásában, ezáltal a gerincproblémák és a kisugárzó panaszok kialakulásának megelőzésében is. 

Nem elhanyagolható pozitív hatása a tornának a közérzet javítása, valamint nincs nagyobb öröm annál, mint mozgással tenni az egészségünkért. 

A gyógytornászok további kezelési módszereket is alkalmazhatnak annak érdekében, hogy teljes értékű kezelést kapjon derékfájdalmára és a lábba sugárzó panaszok csökkentésére. Az egyik ilyen kezelés lehet a manuálterápia, amely kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal állítja helyre a kisízületek szabad mozgását, ezáltal felszabadíthatja a blokkolt idegeket.

Fontos kiemelni, hogy bár rengeteg gyakorlati videó található meg az interneten, egyedül semmiképp ne kezdjen bele tornába, mert egy rosszul kivitelezett mozdulatsor akár állapotromláshoz is vezethet!

Ez várható gyógytorna hiányában

Nem csak a derékfájdalom válhat krónikussá akkor, ha panasz esetén nem fordul gyógytornász szakemberhez, hanem hosszú távon újabb panasz alakulhat ki és a lábba sugárzó panaszok fokozódhatnak. Például zsibbadhat a lába, vagy érzéskiesést is tapasztalhat. Előrehaladott esetben a végtag le is bénulhat. Ezek a problémák nagyobb eséllyel jelentenek műtéti indikációt

További szövődménye is lehet a torna hiányának. Csontjaink, izmaink és szalagjaink összefüggő rendszert alkotnak, így nem ritka, hogy ha egy ponton eltérés keletkezik, az más területekre is kihatással lehet. Például a fájdalom miatt a másik oldali lábára jobban terhel, de hosszú távon az egészséges ízületek is nehezen bírják a megnövekedett terhelést, az izmok pedig befeszülnek. Emiatt az ellenoldalon és kialakulhat fájdalom, amely szintén kisugárzással járhat, valamint izomerő csökkenéssel, azaz a végtag hamarabb elfárad. Két panaszos végtag kezelése azonban megduplázza a gyógyulási időt

Olyan gerincspecialista gyógytornászt keres, akihez már 2-3 napon belül kap időpontot? Foglaljon online időpontot szakemberünkhöz!

Így zajlik a gyógytorna lábba sugárzó derékfájdalom esetén

Annak érdekében, hogy a gyógytorna kifejtse a fent említett jótékony hatásait,  a Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőiben az első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, amely során kiderítjük, hogy mi okozhatja a derékfájást és a lábba sugárzó fájdalmat. Amíg egy szakorvosnál ez átlagosan 9 percet vesz igénybe, addig ez nálunk 1 órán keresztül tart! 

Részletesen kikérdezzük Önt a panaszáról, mikor kezdődött, volt-e kiváltó oka a fájdalomnak, mire fokozódik és mire enyhül, valamint a kisugárzás helyét is pontosan meghatározzuk. 

Az anamnézis felvétele után következik a fizikális vizsgálat. Speciális tesztekkel a gyógytornász megvizsgálja a gerinc és a végtagok mozgásait valamint az izmok izomerejét is felméri. A szakember a teljes testen elvégzi ezeket a vizsgálatokat annak érdekében, hogy biztosan megtalálja a kiváltó okot. Mindezekre alapozva a terapeuta egy mozgásszervi diagnózist állít fel, s ez alapján történik meg a személyre szabott terápiás terv kidolgozása. 

A gyógytorna csak ez után kezdődik meg. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek fájdalmat, azonban kellemetlen érzés előfordulhat például egy letapadt izom fellazítása során. Az izmok erősítésénél az Ön állapotát figyelembe véve kerülnek bevezetésre az újabb és nehezebb gyakorlatok. A gyógytornász külön figyelmet fordít a gyakorlatok helyes kivitelezésére és betanítására. A feladatok közül néhányat házi feladatként otthonában is el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében. 

Már az első alkalom után jelentősen csökkenni fog a fájdalma a feszes izmok fellazításának köszönhetően, majd 10-15 kezelés után a derék mozgástartományát visszanyerve, a kisugárzó panaszok megszűnhetnek, újra egészséges és fájdalommentes lehet a mozgás. 

Olvassa el több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be online ahhoz a szakemberhez, aki Önnek szimpatikus. 

Tudta?

A Gyógytornászom.hu-nál SZÉP Kártyával vagy Egészségpénztári Kártyával is fizethet, továbbá minden kezelés (beleértve a manuálterápiát is) egy áron van! Kattintson, és tekintse meg árlistánkat!

Derékfájás és lábba sugárzó fájdalom – szövődmény vagy csak tünet?

Gyakori, hogy a derékfájás és a lábba sugárzó fájdalom kéz a kézben járnak. Ebben az esetben az ágyéki gerincszakasz alsó csigolyái (L4-5, vagy L5-S1) között létrejövő porckopás vagy elmozdulás lehet a panaszok oka. A derékból kiinduló, lábba sugárzó panaszokat isiászként is definiálják. A problémáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A lábba futó idegek érintettsége esetén nem csak fájdalmat tapasztalhat az alsó végtagban, hanem zsibbadást, vagy a folyamat előrehaladtával érzéskiesést, gyengeséget, súlyos esetben akár bénulást is. Utóbbiak esetén műtéti kezelés javasolt.

Enyhe problémák esetén azonban a leghatékonyabb a személyre szabott, szakember által vezetett gyógytorna, mozgásterápia, amelyet szükség esetén kiegészíthetnek további szöveti kezelésekkel is.

Derékfájdalommal küzd, ami lesugárzik a lábába? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a derékpanaszok kezelésében!