lumbágó ischiásszal

Lumbágó ischiásszal – így segít a gyógytorna

A derékfájdalmat sok ember megtapasztalja élete során, és az ülő, valamint a nehéz fizikai munkának köszönhetően is számos esetben kialakulhat probléma. A lumbágó ischiásszal nem ritka jelenség, a két probléma bizonyos esetekben kéz a kézben járnak.

Mit lehetne tudni a derékpanaszok gyógytornájáról? Kezelés hiányában mi várható? Hogyan zajlik egy gyógytorna alkalom? És pontosan hogy függ össze a lumbágó az ischiásszal? Ezekre a kérdésekre választ kaphat alábbi cikkünkből.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Gyógytorna módszerek lumbágó és ischiász esetén

A legtermészetesebb és leghatékonyabb kezelési módja a lumbágónak és az ischiásznak a gyógytorna, hiszen a mozgás által gyógyít, amely az egyik alapvető funkciónk és így mindig kéznél van. A megfelelően, szakember által válogatott és vezetett gyógytorna gyakorlatok a leghatékonyabbak az isiász kezelésében! Ezek ugyanis olyan irányú és minőségű speciális feladatok, amelyek hozzájárulnak a lumbágó és az isiász kiváltó okának megszüntetéséhez, azaz enyhítik az irritálódást és megszüntetik a becsípődést.

A gyógytorna során alkalmazott nyújtásokkal és erősítésekkel a gyógytornász egyaránt lazítja a feszes izmokat, a gyengéket pedig megerősíti. A komplex kezelésnek köszönhetően az izomegyensúly helyreáll, így egy megerőltetőbb mozdulat sem fog panaszt okozni a derekában. 

A mozgás fontos szerepet játszik a lumbágó és az ischiász megelőzésében is. Gyógytornával például hatékonyan átmozgathatók a derék és az alsó végtag izmai, amelyeknek kiemelkedő szerepe van a megfelelő testtartás fenntartásában, a gerincproblémák és a lumbágó megelőzésében is. 

Mivel a gyógytorna a mozgáson alapul és serkenti a keringést, ezért a testsúly csökkentésében is hatékony szerepet játszik, ezáltal megszünteti a túlsúlyt, amely szintén a derékpanaszok egyik kiváltó oka lehet.

Egy megfelelő gyógytorna gyakorlatsor segítségével azonban nemcsak megelőzhetők, hanem jelentős mértékben csökkenthetők és meg is szüntethetők a lumbágó és az ischiász által okozott fájdalmak. A gyógytorna további pozitív hatása, hogy segítségével hosszútávon fenntartható egy fájdalommentes és egészséges életmód.

A gyógytorna további nagy előnye, hogy az ischiász környékén károsodott szövetek (idegek, izmok) funkcióját képes helyreállítani. Ez is hozzájárul a kiváltó ok kezeléséhez, valamint megakadályozza egy újabb probléma kialakulását.

A gyógytornászok a derékpanaszok kezelésére számos módszert alkalmaznak,  ezáltal komplex kezelést nyújtanak az Ön problémájára. A kezelést legtöbbször McKenzie módszerrel kezdik, majd a lágyrész- és ízületei manuálterápiával folytatják, végül pedig idegmobilizációt alkalmaznak az ülőideg teljes felszabadítására.

Ahhoz, hogy a kialakult stabil és tünetmentes állapotot hosszútávon is fenntartsák, a kezelések végére előtérbe kerülnek a törzsizom erősítő és a derék stabilizációs gyakorlatok, valamint a stretching feladatok (nyújtások). Ezek a gyakorlatok segítenek megelőzni egy újabb derékpanasz és idegbecsípődés kialakulását. 

Mihamarabb szeretné elkezdeni a gyógytornát? Tekintse meg szabad időpontjainkat, már akár 2-3 napon belül tudjuk Önt fogadni! Foglaljon online vagy kérjen visszahívást!

Lumbágó ischiásszal – ez várható gyógytorna nélkül

Gyógytorna nélkül a derék izmai tartósan feszes állapotban maradhatnak, és ez akár az ízületek szabad mozgását is akadályozhatja. Ezáltal nem csak a fájdalom fog állandósulni, de bizonyos mozgások kivitelezése is akadályozott lesz

Ha gerincprobléma okozza a panaszt (pl.: a gerinc görbületeinek fokozódása vagy csökkenése) és azt nem korrigálják, idővel az adott területen kopás is létrejöhet, amelyet sokkal nehezebb visszafordítani. De nem csak a kopás veszélyét kell kiemelnünk, ugyanis a rossz testtartás a derékon kívül más területekre is negatív hatással lehet. Például könnyen okoz térd- vagy csípőfájdalmat.

Valamint minél régebb óta tapasztal ischiászos tüneteket, annál több időt igényel a terápiája is. Lehetséges, hogy a nyomás alá került ideg, amely a tüneteket okozza, olyan sokáig marad ebben az állapotban, hogy az érintett oldalon a végtagja lebénulhat. A nyomás alá került ideg ugyanis nagymértékben károsodik, így nem tudja ellátni a feladatát. Ezért javasolt mihamarabb szakemberhez fordulni, hogy a rehabilitáció minél sikeresebb, gyorsabb és szövődménymentes legyen.

Fontos kiemelni, hogy egyedül semmiképp ne kezdjen bele tornába, mert egy rosszul kivitelezett mozdulatsor akár állapotromláshoz is vezethet!

Lumbágó és ischiász esetén így zajlik a gyógytorna

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) jól felszerelt, vendég öltözővel ellátott rendelőjébe érkezve a gyógytorna megkezdése előtt egy állapotfelmérésen vehet részt. 

Az Ön által kiválasztott (a szakemberek bemutatkozóját ide kattintva olvashatja el), több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászhoz megérkezve először is egy részletes, 1 órás állapotfelméréssel fog kezdeni, amely olyan alapos lesz, amilyet még soha nem tapasztalt! 

A gyógytornász először alaposan kikérdezi Önt, majd egy fizikális vizsgálat következik. A terapeuta áttapintja az ágyéki szakaszt, ezáltal érzékeli a szövetek állapotát, és közben folyamatosan kérdezi Önt, hogy mit érzékel. A látottak alapján a gyógytornász speciális teszteket végez a problémás területeken. Gyógytornásza kulcstünetként tekint a fájdalomra, annak helyére, típusára és intenzitására. Megtalálja a lumbágó és az ischiász kiváltó okát, és kezeli azt!

Ez után egy fizioterápiás diagnózist és egy egyéni kezelési tervet állít fel az Ön számára. Ezt Önnel is részletesen ismerteti, így megtudhatja, hány alkalomra lesz szükség, milyen kezelési módszereket fog bevetni a gyógytornász és milyen ütemben fognak haladni. 

A kezelések fő célja a fájdalom csillapítása és nem annak kiprovokálása. Ezért is adagolja fokozatosan a gyakorlatokat a gyógytornásza, amelyeket helyesen kivitelezve betanít Önnek. 

A terápia során gyakran alkalmazzuk a már fent is említett további kezelési módszereket (manuálterápia, McKenzie, stb), ezeknek az árai mind megegyeznek a gyógytorna alkalmak árával, nem jár Önnek plusz költséggel!

Házi feladatokkal és életmód tanácsokkal is ellátja Önt, amelyek nem csak növelik a mielőbbi gyógyulás esélyét, de tartósan fenntartja a közös munka által kialakult pozitív állapotot is. 

Általában 5-8 gyógytorna alkalom jelentős és látványos javulást eredményezhet a derekában, nem fog félni bizonyos mozdulatok kivitelezésétől és a mozgás is könnyedebb lesz. Már az első néhány kezelés után jelentős mértékű a fájdalomcsökkenés, később pedig a mindennapokban is pozitív változásokat tapasztalhat.

Rendelőnkben SZÉP Kártyával vagy Egészségpénztári Kártyával is fizethet!

Lumbágó ischiásszal – ez az összefüggés

Csak úgy, mint a lumbágó, az ischiász is egy gyűjtőfogalom, azonban míg a lumbágó maga a derékfájdalom, addig az isiász az ülőideg lefutása mentén kialakuló panasz, tehát deréktól lefelé jelentkezik a fájdalom, azaz a farizomban, gátban, alsó végtagban.

A lumbágóval együtt is kialakulhat az isiász, de külön-külön is megjelenhetnek. Legtöbbször a lumbágó jelentkezik először, majd az ülőideg mentén kialakuló isiász. A panaszt kiváltó ok mindkét esetben megegyezhet, ha a két probléma egyszerre üti fel a fejét. 

Lumbágó és ischiász okozta panaszokkal küzd? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a derékpanaszok csökkentésében!