kulcscsont törés

A kulcscsont fájdalom okai és gyógytornája

Kulcscsont fájdalom legtöbbször túlerőltetés miatt alakul ki, ugyanis az itt található izmok igen érzékenyek, a mellizmok akár be is feszülhetnek egy hosszas gépelés vagy telefonozás következtében. 

Ha szeretné tudni, hogy mik lehetnek a kulcscsont fájdalom okai, hogyan segít a gyógytorna és kezelés hiányában mi várható, akkor mindenképpen olvassa el alábbi cikkünket, amelyből minden kérdésére választ kaphat!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A kulcscsont fájdalom lehetséges okai

Számos probléma kiválthat kulcscsont fájdalmat, az átláthatóság kedvéért ezeket most kisebb csoportokba szedtük össze.

Izom, csont, ízületi problémák

A kulcscsont a vállöv felépítésében vesz részt, ezért jelentős terheli éri a mindennapokban. Éppen ezért egy kisebb vagy nagyobb túlterhelés hatására akár gyulladás is kialakulhat a csont végeinél található ízületeknél (kulcscsont-szegycsont vagy kulcscsont lapocka).

Bizonyos esetekben a kulcscsont fájdalom nyaki problémákhoz is társulhat, mivel itt tapad néhány nyakizom. Ezek feszessége szintén kiválthat kulcscsont környékén tapasztalható panaszokat.

A kulcscsont alatt jelentkező fájdalmat akár a mellizmok feszessége is okozhatja. Ez igen gyakori eset, ugyanis a sok ülés, gépelés, telefonozás következtében a kis mellizom sokszor berövidülhet, ezzel fájdalmat, mozgásbeszűkülést okozva. Hasonló problémát okozhat a mellizmok túlterhelése (túledzés, fizikai munka).

A kulcscsont sérülése, törése szintén járhat fájdalommal, és személyre szabott rehabilitáció hiányában ez akár hónapokig is elhúzódhat.

A vállízület problémái (pl.: kopás, gyulladás) is adhat kisugárzó fájdalmat a kulcscsont területére.

Keringési, szervi problémák a kulcscsont fájdalom hátterében

Bal oldali kulcscsont fájdalom esetén gondolhatunk szív eredetű problémára. Ha a tünetek hirtelen alakulnak ki, mindenképpen keresse fel orvosát!

Kulcscsont feletti fájdalom esetén lehetséges, hogy egy duzzadt nyirokcsomó okozza a panaszt, amely akár tapintható is. 

Gyógytorna módszerek a kulcscsont fájdalom csökkentésére

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb kezelési módszer, amely egyaránt lehet a kulcscsont fájdalom oki terápiája, vagy elősegítheti az eredményes sérülés/műtét utáni rehabilitációt. Ez a kezelési eljárás az egyik legalapvetőbb képességünket, a mozgást veszi alapul, amely által serkenti a test öngyógyító folyamatait. 

A gyógytornászok célja, hogy csökkentsék a fájdalmat, emellett pedig oldják az izom-és ízületi merevséget, és serkentsék a keringést.

A kezelések különböző gyakorlatokból állhatnak: egyaránt lehetnek nyújtó és erősítő feladatok is, ezáltal komplexen gyógyítja a kulcscsont fájdalom kiváltó okát vagy szükség esetén segíti az eredményes rehabilitációt. Az erősítő gyakorlatokkal a gyenge izomzat tónusa, ezáltal ereje növelhető, míg nyújtással a merev izmok és ízületek kerülnek fellazításra

A gyógytornász által felépített és felügyelt, korrigált feladatok rendszeres végzése során a gyógytorna segít kialakítani a megfelelő core izomzatot, valamint helyreállítani az izomegyensúlyt, ezáltal a szervezet terhelése fokozatosan lesz felépítve, és a növekedhet a teherbírás is.

A gyógytorna a szakemberek által is javasolt a fizikai felépülés-, valamint az izomzat szinten tartása érdekében, azonban továbbra is érdemes kerülni a túlerőltetést és a nehéz súlyok emelgetését. Ebben is nagy segítségére lehet egy gyógytornász, aki szakszerű életmód tanácsokkal látja el Önt. 

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően a sérült szövetek több oxigénhez és tápanyaghoz juthatnak, ezáltal a gyógyulás is hamarabb mehet végbe. 

Kiemelendő, hogy a gyógytornát nem érdemes önállóan elkezdeni, ahhoz mindenképpen javasolt egy szakképzett gyógytornász felügyelete, aki olyan gyakorlatsort állíthat össze az Ön számára, ami tökéletesen megfelel erőnléti állapotának és figyelembe veszi az Ön aktuális fizikai állapotát.

A kulcscsont fájdalom gyógytorna hiányában

Gyógytorna hiányában a kulcscsont fájdalom krónikussá válhat, az izommerevség tovább fokozódhat, amely jelentősen beszűkítheti az ízületek mozgásterjedelmét, ezáltal a váll és a vállöv mozgásait. Ez a hétköznapokban a karmozgatásban (pl.: tárgyak megemelése, fésülködés) nyilvánulhat meg, amely jelentős mértékben akadályozhatja az egyszerű tevékenységeket is. 

Sérülést követően gyógytorna nélkül a gyógyulási idő kitolódhat, és lehetséges, hogy szövődmények is kialakulhatnak (pl.: befagyott váll).

Minél hamarabb kerül sor a fizioterápiás kezelésre, annál egyszerűbb és gyorsabb lehet a kulcscsont alatti fájdalom kezelése.

Így zajlik kulcscsont fájdalom esetén az első gyógytorna alkalom

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utcai) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky úti) rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink a legfontosabbnak tartják, hogy személyre szabott módon történjen a kulcscsont fájdalom terápiája. 

Éppen ezért első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, amely során részletesen kikérdezzük Önt panaszával kapcsolatban. Míg ez az alkalom egy orvosi vizsgálat esetén átlagosan 9 percig tart, addig ez nálunk 1 órát vesz igénybe!

Terapeutáink bemutatkozóját ide kattintva olvashatja el, és nálunk akár gyógytornászt is választhat magának!

Az alapos anamnézis felvétel egy megtekintés és egy fizikális vizsgálat követi. A látottak alapján speciális teszteket végzünk a vállöv területén, tehát például felmérjük az itt található izmok feszességét, esetleges duzzanatok mértékét és vizsgáljuk a váll mozgásait is. 

Az anamnézis, a megtekintés és a fizikális vizsgálat alapján kidolgozunk egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Ebből megtudhatja, hogy milyen feladatokra számíthat, esetleg szükséges-e további kezelési módszert bevetni, illetve a kezelések ütemezését is egyeztetjük Önnel.

Az állapotfelmérés végén megkezdjük a kezelést is. Gyógytornászunk az előzetesen ismertetett feladatot vagy kezelést alkalmazza, amely során, ha szükséges, kis pihenőt tart a fogásban/gyakorlatban. Az általa diktált feladatokat helyesen kivitelezve betanítja Önnek, és házi feladatként adja fel. Fontos, hogy ezeket elvégezze, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon a kezelések során elért eredmény.

Ha úgy dönt, hogy gyógytornával támogatja meg a kulcscsont fájdalom kezelését, nem fog csalódni. Az eredményeket már az első 2-3 kezelés után megtapasztalhatja: a fájdalom csökkenésével és a váll mozgásának elősegítésével könnyebbé válhat a kar mozgatása is, és még a rehabilitációs idő lerövidülhet!

Ha szükséges, gyógytornászaink egyéb terápiás eljárásokat is bevethetnek az Ön gyógyulása érdekében. Ezek azonban nem járnak Önnek plusz költséggel, ugyanis a legtöbb rendelőtől eltérően, nálunk minden egy áron van, sőt mindkét rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Hosszú ideje fáj a kulcscsontja? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a fájdalom csökkentésében!