könyöktörés

Könyöktörés utáni gyógytorna

A könyöktörés utáni rehabilitáció mindig kritikusan fontos. Ha a gyógyulást nem támogatja gyógytornász szakember, akár komoly szövődmények is kialakulhatnak. Cikkünkben összeszedtünk mindent, amit fontos tudnia a könyöktörés utáni gyógytornáról, annak hiányában a várható szövődményekről, valamint az általános tudnivalókat is részletezzük.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna könyöktörés után

A gyógytorna természetes módon, a mozgás által aktivizálja a test öngyógyító folyamatait, ezáltal támogatja az Ön könyöktörés utáni rehabilitációját.

A fizioterápia első szakaszában a gyógytornász óvatosan minden irányba bemozgatja a sérült könyökét. Ennél a fázisnál fontos szempont, hogy fájdalom vagy tűréshatárig végezzük a gyakorlatokat, tehát a gyógytorna nem fájhat, maximum kis kellemetlen érzéssel járhat.

Az első szakasz után fokozatos erősítés következik. Az Ön állapotához mérten, a gyógytornász személyre szabottan válogatja össze a feladatokat, a legkönnyebbektől haladva a nehezebbek felé. Ezekkel a gyakorlatokkal megelőzhető a törés utáni laza könyökízület, amely akár ficamhoz is vezethet.

Az izomerősítés mellett a könyökízület és a környező szövetek nyújtását is fontos szempontnak tartja a gyógytorna. Ez segít a normál mozgástartomány visszanyerésében, valamint a további szövődmények megakadályozásában. Például krónikus fájdalom a könyökben, vagy a csuklót érintő további panaszok.

Összességében a gyógytorna passzív és aktív gyakorlatokból áll. A passzív gyakorlatoknál a gyógytornász kezeli az alkar izmait, nyújtásokat végez rajta. Az aktív gyakorlatok azonban az Ön munkáját is igénylik, amelynek során a terapeuta által diktált feladatok kell elvégeznie.

könyöktörés gyógytornája

Olyan magán gyógytornászt keres, aki már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

A könyöktörés várható szövődményei gyógytorna nélkül

Abban az esetben, ha könyöktörés után nem kéri gyógytornász szakember segítségét, a fájdalom állandósulhat, a könyökízület mozgása pedig jelentősen korlátozódhat. Egy komolyabb törést követően nehézséget okozhat az arc elérése a kézzel, ami lehetetlenné teszi a mindennapi szükségletek ellátását. Ekkor a gyógyulási idő meghosszabbodhat, vagy egyáltalán nem tér vissza a korábban megszokott mozgásterjedelem. Műtétileg megoldható ez a probléma, azonban ha ez után sem rehabilitálja könyökét gyógytornász segítségével, az állapota visszatérhet.

A könyöktörés gyógytornája Budán

A Gyógytornászom.hu budai rendelőjében a könyöktörés utáni rehabilitációját egy 1 órás állapotfelméréssel kezdjük. Ennek során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt!

Az állapotfelmérés alatt a terapeuta először részletesen kikérdezi Önt. Itt olyan kérdések merülhetnek fel például, hogy hogyan történt pontosan a könyöktörés, azóta volt-e mozgatva, mi a jelenlegi könyök panasza, mit szeretne elérni a gyógytornával? Ezek után a gyógytornásza átolvassa az Ön orvosi leleteit, amelyek a könyöktöréséről készültek, illetve a röntgenfelvételt is megtekinti. Ez után fizikális vizsgálattal speciális, funkcionális teszteket végez a könyök körüli szöveteken.

Az anamnézis és az alapos fizikális vizsgálat már egy mozgásszervi diagnózis felállításához elegendő. A diagnózis alapján a gyógytornász egyéni, személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, hogy célzott módon segítse a könyöktörés rehabilitációjában.

A gyógytorna ezek alapján kezdődik meg. A kezelések alatt a szakember által diktált és vezetett gyakorlatokat kell kiviteleznie. A mozdulatokat a gyógytornásza figyelemmel követi és, ha kell, korrigál a helyes kivitelezés érdekében. Ez azért lényeges, mert egy rosszul kivitelezett gyakorlat inkább árt, mint használ. Ezért is fontos a szakember felügyelete mellett végzett törés utáni torna. Házi feladatként a terapeuta olyan gyakorlatok ad fel Önnek, amelyeket már magabiztosan elvégez, és így hatékonyan hozzájárulhat az eredményes kezeléshez.

Már az első néhány alkalom után jelentős változást tapasztalhat a könyökében, például mozgékonyabbá válhat, a fájdalom pedig jelentős mértékben enyhülhet, valamint a gyógyulás időt is rövidebbnek fogja érzékelni.

Gyógytornászaink akik segítenek felépülni a könyöktörés után

Mindent a könyöktörésről

Az alábbiakban összeszedtünk néhány lényeges tudnivalót a könyöktörésről.

A könyök anatómiája

A könyök felépítésében 3 csont vesz részt. Az alkar csontok közül a singcsont (ulna) és az orsócsont (radius), valamint a felkarcsont (humerus).

A könyöktörés okai

Esés vagy valamilyen trauma (például sportsérülés, autóbaleset) következtében jöhet létre könyöktörés. Akár mind a három könyökízületet alkotó csont törhet egyszerre, de előfordulhat, hogy csak az egyik csont törik el. Ez függ a trauma nagyságától, és az erőbehatástól.

A könyöktörés tünetei

A törés jellemző tüneteit tapasztalhatja sérült végtagján, ezek az alábbiak:

  1. heves fájdalom
  2. duzzanat
  3. az ízület deformálódik
  4. mozgásterjedelem csökkenés
  5. crepitatio (recsegés)

A könyöktörés kezelése

Ha elmozdulás nélküli törés jön létre (a csont folytonossága megszakad, de nem távolodnak el egymást a tört felszínek) szakorvosi kompetencia annak eldöntése, hogy milyen rögzítőt kell használnia és ez mennyi ideig tartson, valamint, hogy mikor kezdhető a fokozatos bemozgatás gyógytornász segítségével.

Műtétre akkor van szükség, ha a törés elmozdulással jár. Ekkor a tört végeket csavarokkal, lemezekkel rögzítik, a törés nagyságától és kiterjedésétől függően. Ezekben az esetekben általában nem kerül fel gipszrögzítés, de itt is az orvos dönti el mikor kezdhető meg gyógytornász felügyelete mellett a bemozgatás.

Eltört a könyöke? Kérjen időpontot hozzánk és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a könyöktörés utáni rehabilitációban!  ↓