válltörés

Válltörés utáni gyógytorna: Ezt tanácsolja a gyógytornász

Megsérült a válla? Fáj? Válltörés érte? Nem tudja mi várható, műteni fogják a sérült végtagját vagy konzervatív, gyógytorna terápiát fog kapni? Vagy a műtét előtt és után szeretné egy terapeuta segítségét igénybe venni, de nem tudja, mire számíthat? Ebben a cikkben elmondjuk, hogy miért hasznos, ha válltörés, vállsérülés után gyógytornász segíti Önt a gyógyulásban.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

válltörés fájdalma

Honnan tudhatja, hogy eltört a válla?

A tünetek a válltörés után azonnal jelentkeznek.

  • erős fájdalom a törés helyén
  • recsegő hangot hall a váll mozgatásakor (crepitatio)
  • a mozgás, a fogás nehezebben megy, vagy teljesen mozgásképtelen a végtag
  • pár nappal később vérömleny (haematoma) jelenik meg a sérülés helyén

A válltörés diagnózisa befolyásolja a kezelési tervet

Annak eldöntése, hogy a trauma hol és hogyan keletkezett, illetve milyen súlyosságú, orvosi feladat, mindenképp szükséges előzetes röntgenfelvétel vagy a váll CT vizsgálata a részletesebb kezeléstervhez. A terv elkészítéséhez további fontos szempontokat is figyelembe kell venni, mint például az Ön életkorát, általános állapotát és a csontjainak minőségét.

Amikor műtétre van szükség

Operációra akkor kerül sor, ha olyan mértékben mozdultak el a csontok, amit már nem lehet külső rögzítővel kezelni (karfelkötés, gipsz). A műtét során a törését csavarokkal, szegekkel, lemezekkel, esetleg protézissel teszik helyre és rögzítik. Az eljárási módszert a válltörés típusa határozza meg, de mindenképp a tört rész stabilitása a cél, hogy Ön újra visszanyerje a végtagfunkcióinak a teljes tartományát.

Ez várható válltörés után a konzervatív terápia alatt

Kulcscsont törés vagy vállficam esetén, elég a váll rögzítése kendővel vagy két/három részes karfelkötővel. Ezt az eszközt 2-6 hétig (a kezelő orvos határozza meg) folyamatosan viselnie kell, később, ha a szakember engedi, leveheti a zuhanyzáshoz, valamint a gyógytornához. Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor is csak passzívan, lógathatja a végtagokat, semmiképp ne dolgozzon vele! A gyógyulás folyamatát kezdetben hetente kontrollálni kell. Előfordulhat, hogy a törés esetleg nem a helyes irányba mozdul, akkor még 3 héten belül lehetőség van a kezelés megváltoztatására.

A másik konzervatív lehetőség, amennyiben a felkarcsont tört el, a gipszelés műtéti beavatkozás nélkül. Erre azonban ritkán kerül sor, mivel ilyenkor szinte mindig operációra is szükség van.

Bármilyen kezelést is javasol az orvos, mindenképp szükség van gyógytornász által összeállított és vezetett rehabilitációra.

Válltörés után gyógytorna minél hamarabb

A torna már a váll rögzítésekor megkezdődhet. Az orvosa dönti el, hogy mennyi ideig tartson a sérült ízület mozgásának tilalma, ettől függetlenül szükséges a végtag szabad ízületeit is, a könyököt és a csuklót is áttornáztatni.

Gyógytornában gondolkodik? Nézze meg a szabad időpontjainkat!

Fontos, hogy amíg rögzítve van a válla, naponta többször pihentesse a sérült végtagot úgy, hogy kiveszi az eszközből és kinyújtja a könyökét. Háton fekvő helyzetben mindenképp támassza alá a sérült oldali lapockáját egy összehajtogatott törölközővel, hogy a karja az ágy síkjával párhuzamos legyen, így kerül a végtag nyugalomba. További lényeges teendő, hogy az ép oldalt is mozgassa át.

Ezt tanácsolja a gyógytornász válltörés esetén

A gyógytornászom.hu rendelőjében egy 1 órás állapotfelmérés során vizsgáljuk meg, hogy milyen stádiumban van az Ön válltörése, felmérjük a fájdalomhatárát és, hogy jelenleg milyen mozgások kivitelezésére képes. Ezek alapján állítunk össze egy személyre szabott kezelési tervet. A sérülés után 3-8 héttel vállspecialistánk kezdi el passzívan, vezetett aktívan mozgatni az Ön sérült végtagját, ezzel növelve a mozgásterjedelmet a vállában. Ekkor azonban erősítést még semmiképp sem alkalmazunk, de a gyógytornászunk által betanított önasszisztált gyakorlatokat (Liotard gyakorlatok, inga torna) minden nap végeznie kell, amelyhez nálunk online segítséget is kérhet.

A 4-6. hét körül, amikor a tört darabok gyógyulása megfelelő képet mutat a röntgenfelvételen és az orvos úgy határoz, hogy rögzítés elhagyható, elkezdhetjük az erősítést, ekkor aktívabb gyakorlatokat is végeztetünk, így már a mindennapokban is használhatja a karját megerőltetőbb feladatokhoz is (pl.: takarítás, főzés, kerti munkák). Ezek intenzitásáról szakembereink részletes tájékoztatást adnak a torna végén, életmód tanácsadással. Kiemelendő, hogy sportolás csak a 4. hónap után lehetséges.

Leggyakrabban megengedett terhelések fizikai munka esetén:

  • maximum 1 kg emelése 3. héttől
  • 10 kg megemelése kéz kézzel 3. hónaptól
  • teljes munkába állás 4-6. hónap után

Mielőtt belekezdne azonban javasoljuk, egyeztessen gyógytornászával, mert a váll környéki törésekből és műtéti eljárásokból rengeteg van és ez határozza meg a terhelés menetét amit minden esetben személyre szabunk, mert fontos, hogy semmiképpen se terheljük túl a vállat.

Kiemelendő a gyógytorna megkezdése előtt, hogy már maga a trauma alapvetően egy nagyon fájdalmas állapothoz vezet, amely a felépülés alatt is megmaradhat. A gyakorlatokat fájdalomhatárig szoktuk végeztetni, azt viszont fontos szem előtt tartani, hogy csak a rendszeres tornával gyógyíthatjuk meg a sérült vállát.

Gyógytornászaink akik a vállműtét utáni felépülést kezelik

Egy szövődmény: a befagyott váll

Befagyott váll kialakulhat reumatológiai vagy hormonális okokból, vagy egy vállsérülés utáni szövődményként. Ebben az esetben a vállízület mozgásterjedelme nem a kellő mértékben növekszik anyagcsere probléma vagy megfelelő rehabilitáció hiánya miatt, ez pedig hosszú távon fájdalmas és korlátozott mozgáshoz vezet. Leggyakrabban az 50 éves korosztályt érinti ez a szövődmény. A sikeres kezeléshez sok türelem és bíztatás kell, mivel a befagyott váll terápiája alapvetően fájdalmas. Rendelőnkben 17 éves tapasztalattal rendelkező gyógytornász foglalkozik a befagyott váll kezelésével.

Ha a gyógytorna elmarad válltörés után

Gyógytorna hiányában a fájdalom állandósul, krónikussá válik, a végtag mozgásterjedelme beszűkül, funkciócsökkenés alakul ki, amely korlátozza a mindennapi teendők elvégzését. Nehezítetté és fájdalmassá válhatnak az olyan alaptevékenységek is, mint például egy sapka felvétele, vagy bármilyen apró tárgy megemelése. Ha a funkciócsökkenés tartósan fennáll, az izmok letapadnak. Emiatt később hosszabb kezelés szükséges ahhoz, hogy a vállízület visszanyerje normális működését, és Önnek is könnyebbé válljanak a mindennapi tevékenységek.

Mi várható a bejelentkezés után?

Budai rendelőnkben 10-12 éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink végig kísérik és segítik a válltörésének rehabilitációját. Az állapotfelmérés alatt kiértékeljük az eddigi orvosi
papírokat, képalkotó eljárások eredményeit, majd fizikális vizsgálatot is végzünk, amellyel teljes képet kapunk az Ön vállának állapotáról, ez után kezdődhet meg a közös munka. A torna egy része passzívan zajlik, tehát a gyógytornászunk fogja vállát segíteni a mozgásban. A másik része aktív, ilyenkor a szakemberünk útmutatásai szerint kell elvégeznie a mozgást. A tornák végén mindig kap egy teljes körű, részletes életmód tanácsadást, amelyek gördülékenyebbé teszik a válltörés után a hétköznapjait. A közös munka kifizetődő: csökkenni fog a vállfájdalma, így a mozgása jóval könnyebbé válik, ha pedig műtét utáni rehabilitációra érkezik hozzánk a gyógyulást is hamarabb érjük el.

Vállpanasza van? Műtéte volt? Kérjen visszahívást és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön vállpanaszának gyógyításában!  ↓