befagyott váll szindróma

befagyott váll szindróma

A merev, nehezen mozgó, fájdalmas váll – vagyis az úgynevezett befagyott váll szindróma – a 40-60 év közötti nők gyakori panasza, de férfiaknál is előfordul. A szalagok, izmok megrövidülésével és a vállízület lemerevedésével járó betegség nagyon kellemetlen, viszont időben megkezdett, személyre szabott gyógytornával hatékonyan segíthetünk a problémán.

A mindennapi életünket megkeserítő fájdalom és mozgáskorlátozottság kezelésének lehetőségeiről kérdeztük a gyogytornászom.hu egyik specialistáját.

Milyen tünetei vannak a befagyott váll szindrómának?

A legjellemzőbb tünet az állandóan fájdalmas és merev vállízület, mindkét vagy egyik vállban és az ebből fakadó erőteljes mozgáskorlátozottság.

A fájdalom jellege nyugalomban tompa, sajgó jellegű, és mozgatásra rosszabbodik/élesedik, néha a felkarra is átterjed.

Feltételezhetően a vállízület gyulladása, ebből fakadóan nem-mozgatása és az ennek következményeként kialakult hegesedés, vagyis az ízületi tok összetapadása lehet a fájdalom oka. A vállízületi tok begyullad és megvastagszik, ami mozgásbeszűkülést és fájdalmat okoz.

A befagyott váll szindróma könnyen összetéveszthető általános ízületi gyulladással, viszont ez a fajta gyulladás csak a vállízületet érinti, más ízületre nem terjed ki.

A fájdalom miatt a páciens sajnos egyre inkább nem mozgatja a vállát, ami a mozgás további beszűküléséhez vezet.

Mi lehet a tünetek kialakulásának oka?

Vállízületünk sokféle feladatot lát el, elmondhatjuk, hogy testünk legmozgékonyabb, egyik legérzékenyebb területe, ami sport vagy munkavégzés, esetleg egy baleset következményeként könnyen megsérülhet.

Mozgásszegény életmód, rossz testtartás is vezethet az arra hajlamosaknál ilyen jellegű problémához, vagy egy korábbi sérülés, pl. kartörésből adódó ízületi merevség is okozhat fájdalmat és beszűkült mozgást, amennyiben a váll hosszan van rögzítve. A váll körüli sérüléseknél és műtétek után nagyon fontos a rehabilitáló gyógytorna, mert így elkerülhető a tartós merevség kialakulása.

A cukorbetegségben, szívbetegségben vagy pajzsmirigy betegségben szenvedő krónikus betegek körében is gyakran alakul ki a váll mozgásának beszűkülése.

A befagyott váll szindróma szakaszai

Ennek a szindrómának 3 szakaszát különböztetjük meg:

1. Fagyási szakasz: egyre növekvő fájdalom tapasztalható, éjszaka a legerősebb. A váll mozgása nehézkessé válik. Ez az állapot 6 héttől 9 hónapig tarthat.

2. Fagyott szakasz: a fájdalom kicsit gyengébbé válik, a vállízület viszont már nagyon merev. 4-6 hónapig tarthat ez az állapot.

3. „Olvadó” szakasz: 6-24 hónap alatt a váll fokozatosan egyre könnyebben mozog. A fájdalom csökken, lassan teljesen megszűnik.

A vállaim egyre merevebbek, a mozgás nehézkes, állandó fájdalommal küzdök. Mit tehetek?

A tünetek maguktól is megszűnhetnek, de a gyógyulás akár évekbe telhet, és ha egy ízület évekig nem megfelelően mozog, annak korai kopás lehet az eredménye.
Az erős fájdalom csillapítható hideg-meleg borogatással vagy vény nélküli fájdalomcsillapítókkal is, a tünetek viszont újra és újra visszatérhetnek.
Sokkal gyorsabban javulhat az állapota, ha felkeres egy szakembert.  Állapotfelmérés után kialakítunk egy terápiás tervet. Elsődleges cél a fájdalom csillapítása, majd az ízület mozgásának segítése. A funkcionális gyógytorna és a manuálterápia is nagyon jó eszköz, ha az okot akarjuk kezelni és nem csak a tünetet enyhíteni.

A kezelés első lépése az állapotfelmérés, a manuális diagnosztika.

A manuálterápiának igen fontos része az állapotfelmérés, ezen belül is a manuális, kézzel végzett diagnosztika, ami teljesen érthető, hiszen a manuálterapeuta kézzel dolgozik.

A konzultáció egy ismerkedő beszélgetéssel kezdődik. Gyógytornászunk kérdéseket tesz fel Önnek aktuális mozgásszervi panaszairól (a fájdalom típusáról, a mozgása beszűkülésével kapcsolatos tüneteiről) és feltérképezi az Ön életmódját, kórtörténetét.
A terápia műfogásai elsősorban az ízületi működés helyreállítását célozzák.
A manuálterápia legfőbb erénye, hogy csökkentheti az Ön mozgásszervi fájdalmait, főként, ami a gerinc perifériás ízületeihez kapcsolódó fájdalmakat illeti.
Az ízületek mozgástartománya is javulhat, ízületei visszanyerhetik eredeti funkciójukat, így Ön újra képessé válhat azokra a mozdulatokra, amelyek kivitelezésében a beszűkült ízületek eddig megakadályozták.

Bejelentkezés, időpontkérés

Rendelőnk a Batthyány tértől 3 percnyi, a Margit hídtól 7 percnyi sétára található, a Vitéz utca 9. szám alatt. A környéken bőven talál parkolóhelyet. Hétfőtől péntekig, 8-tól 20 óráig vagyunk nyitva. Időpontot foglalni telefonon hétköznap 9 és 17 óra között a 06-30-50-50-50-3 -mas számon, vagy online, ide kattintva online tud. Inkább visszahívást kérek!

Árainkról bővebben itt tájékozódhat!

Pénzvisszafizetési garancia!

Ha úgy érzi nem tudunk segíteni, vagy nem azt kapta tőlünk amire számított, nem kell kifizetnie a konzultáció árát!

Milyen kiegészítő terápiákat javasol még a gyógytorna és mauláterápia mellett?

Kiegészítő kezelésnek Taping és fascia terápát (FDM) is alkalmazunk. Az ún. “olvadási szakasztól” már McKenzie terápia is alkalmazható, később pedig itt sem szabad kihagyni a célzott izomerősítést.

Kezdetben nagyon fontos a gyakorlatokat gyógytornász felügyeletével végezni, nehogy nagyobb sérüléseket okozzunk magunknak. A melegterápia (iszappakolás, melegvizes fürdő) szintén jó kiegészítő kezelés lehet. Aki egyszer már átesett a befagyott váll szindrómán az tudja, hogy mindenképpen érdemes megelőznie a kiújulását.

A befagyott szakaszban műtéti úton is kezelhető a befagyott ízület. A beavatkozás során 2-3 darab 1 cm-es bemetszés után artroszkóp segítségével szabadítják fel a felszaporodott kötőszövetet.
A műtétet követően, a mozgások helyreállításához elengedhetetlen a gyógytorna.

Hogyan előzhetem meg a befagyott váll szindróma kialakulását?

Aki hajlamos erre a problémára, annak mindenképp érdemes a vállat terhelő sportokat, mint pl a teniszt vagy a súlyemelést nagyon óvatosan űzni. A kiújulás megelőzése érdekében mindenképp végezzen olyan gyógytornát, amely a vállat mozgató izmokat erősíti, ugyanakkor megőrzi az ízület szabad mozgástartományát. A gyakorlatok elsajátításában és helyes kivitelezésében gyógytornász szakember tud segíteni.

Íme, néhány megelőző hatású gyakorlat:

1. Tegye tarkóra az összekulcsolt kezét, elöl közelítse a könyököket egymáshoz, majd utána húzza őket mindjobban hátra. Ismételje 10-szer.

2. Fogja meg mindkét kezével a másik könyökét, így emelje fel karjait a feje fölé, majd engedje vissza maga elé. Ezután az összekulcsolt karjait tolja el először balra, majd vissza középre, végül jobb oldalra.

Tornázzon velünk!

  • Online konzultációnk részletes, így megmondjuk, hogy miért vannak a fájdalmai
  • A vezetett videóhíváson keresztül megtanítjuk és felügyeljük a gyakorlatokat 
  • Figyelembe vesszük határait, így velünk a gyógytorna nem kellemetlen.
  • Fejenként átlagosan 13 év tapasztalatunk van
  • Várakozás nélkül tudunk Önnek segíteni.
  • Több mint 1000 gyógyult esetünk van!
 Látogasson el honlapunkra bővebb tájékoztatásért!

2011-ben szerezte meg a diplomáját a SOTE-n. Szakterületei: gerincsérvek, idegfájdalmak, helytelen testtartás, csigolya–, csípő-,térd-, boka-, vállproblémák, ortopédiai műtétek rehabilitációja, “befagyott váll” (PHS) kezelése, derékbántalmak, gerincműtétek utáni rehabilitáció, nyaki panaszok és fejfájás kezelése.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>