sportsérülés

Sportsérülés: Ezt javasolja a gyógytornász

Sportsérülések leggyakrabban csapatsportok és küzdősportok esetén fordulnak elő. Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakemberek az alapos bemelegítést és a gyakori nyújtást. Ezekkel akár az akut sportsérülések kialakulása is megelőzhető. Hogy mik az akut és krónikus sportsérülések? Hogyan kezelik ezeket? Mit tanácsol egy szakképzett gyógytornász a sportsérülések elkerülésére és mik a gyógytorna pozitív hatásai, ha már megtörtént a baj? Cikkünkből minden kérdésére választ kaphat!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A gyógytorna szerepe a sportsérülés rehabilitációjában

A torna során alkalmazott nyújtó gyakorlatok jótékony hatással vannak a megfeszült izmokra, segítségükkel az izmok ellazulnak, nem fogja érezni a görcsösséget a panaszos területen, valamint helyreállítja az ízületek normál mozgástartományát is.

A gyógytorna izomerősítő feladatokat is tartogat a sportsérülés rehabilitációs időszakára. Ennek eredményeként növekszik az izomerő, a terhelést egyenletesen tudja eloszlatni és az ízületek stabilitása is jelentős mértékben javulhat. Ezek mind pozitív hatással lesznek a sportteljesítményre.

A nyújtó tornagyakorlatok mellett egy szakképzett gyógytornász a helyes testtartásra és a mozdulatok helyes kivitelezésére is nagy hangsúlyt fektet a kezelések során. Ehhez először is megmutatja Önnek ezeket a pozíciókat, majd pedig megérezteti Önnel, hogy mire és hogyan figyeljen.

A gyógytorna gyakorlatokon kívül sportsérülések esetén jól alkalmazhatóak a lágyrész technikák, amelyek közé a fascia és a trigger pont kezelések is tartoznak.

Trigger pontnak nevezzük azokat a csomókat, amelyek az izomban vagy a fasciában (kötőszövet) alakultak ki. Ezek a csomók kívülről nem láthatóak, nyomásukra azonban jól meghatározott területre sugárzik ki a fájdalom. A módszer lényege, hogy a befeszült izmokban ezeket a kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra enyhe nyomást helyezve feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó köteget.

Trigger pont terápia

A a fascia kezelések, melyek közé az FDM terápia is tartozik, olyan modern kezelési formák, amelyek hatékonyan csillapítják a sportsérülés következtében kialakult fájdalmat és kezeli az azt kiváltó okot. A krónikus sportsérülések hátterében akár a fascia diszfunkciója/disztorziója is állhat. Ennek kezelését célozza meg az FDM terápia, amely manuális (kézzel kivitelezett) fogásokkal hat a kötőszövetre. Amint a fascia spazmusa (feszülése) csökken, az immobilizáció is oldódik. Mindez pozitív hatást gyakorol a panaszos területre, a teljes testre, és így a közérzetében is jelentős javulást tapasztalhat.

A kezelések célja a sérülés miatt kialakult mozgástartomány beszűkülés minimalizálása, fájdalomcsillapítás és a teljesítmény javítása.

Olyan gyógytornászt keres, aki türelemmel és empátiával kezeli az Ön sportsérülését? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóját egy kattintással és válassza ki, kihez szeretne jönni!

Ez történik, ha sportsérülés után nem jár gyógytornászhoz

Ha nem kezeli sportsérülését gyógytornával, az nem csak a teljesítményére lesz rossz hatással. Egy krónikus fájdalom a mindennapokat is megkeserítheti. A fájdalom következtében az izmok görcsössé és merevvé válnak, amely az ízületek mozgástartományát csökkenteni. Egy idő után bizonyos mozdulatokat nehezebben tud majd megtenni.

Továbbá előfordulhat, hogy olyan további problémákat válthat ki, amelyeket már csak műtéti úton lehet kezelni. A beavatkozás után azonban szintén gyógytornát fognak javasolni Önnek a rehabilitációs időszakra.

Gyógytornászaink akik segítenek felépülni a sportsérülésből

A sportsérülés gyógytornája Budán

A Gyógytornászom.hu Batthyány térhez közeli rendelőjében a sportsérülést kiváltó ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, emlékszik-e kiváltó okra, mikor fokozódnak és mikor enyhülnek?

Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amellyel nem csak a panaszos területet vizsgáljuk meg, hanem a teljes testet is speciális tesztekkel. Ezzel akár kiszűrhetjük, hogy a panasz okozott-e máshol is problémát, ugyanis fontos, hogy ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. Ezzel tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely aktív és passzív gyakorlatsorokból áll. Sportsérülések esetén legfontosabb a sport következtében túlterhelt izmok nyújtása, amelyre stretching technikát alkalmazunk. Az izmok lazítását szintén segíti a fascia terápia, amely a csontokat és belső szerveket összekötő kötőszövetes lemez kezelésén alapul. Manuálterápiával főként a gerinc problémájából eredő problémákat tudjuk sikeresen oldani speciális, kézzel kivitelezett műfogásokkal.

A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre és javítjuk a testtartást, ezáltal elősegítve az ízületekben a helyes mozgás létrejöttét. A kezelésnek ezen a részén olyan izomzat felépítésén dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy edzései közben ne következzen be ismét sportsérülést.

Pácienseink közül 10-ből 8 ember már az első alkalmak után érzi, hogy a sportsérüléssel kapcsolatos panaszok jelentős mértékben enyhültek, és később is jelentős javulásról számolnak be. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a teljesítményükben is pozitív változásokat tapasztalnak.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Akár már holnap megkezdheti nálunk a gyógytornát. Továbbá a fent is felsorolt, különböző kezeléseink nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van és SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet!

A sportsérülés fajtái

Talán nem is gondolnánk, de a sport is lehet veszélyes, és időnként akár túlzásba is vihetjük. A sportsérüléseknek két fő fajtáját különböztetjük meg, attól függően, hogy hirtelen alakul ki a panasz, sportolás közben vagy állandóan jelen van.

Az akut sportsérülések közé soroljuk:

  • rándulások
  • ficamok
  • izomszakadások

Az esetek többségében az alsó végtagot érintik ezek a sérülések.

A sportsérülések krónikus esetei:

  • ízületi kopás
  • krónikus fájdalom
  • fáradásos csonttörés
  • golfkönyök
  • teniszkönyök

A csapatsportoknál hamarabb történhetnek balesetek, illetve ugyanilyen veszélyesnek számítanak a küzdősportok és a síelés/snowboard is.

A sportsérülés kezelése

Bármilyen sportsérülésről is legyen szó, elsődleges konzervatív terápiás módszerekkel igyekeznek gyógyítani a panaszt.

A gyógymasszázs, a fizikoterápia mind hatékonyan enyhíthetik a krónikus sportsérülésekkel járó fájdalmat, izommerevséget. A gyógytornával pedig célzottan kezelhetőek a sportsérülések kiváltó okai, mint például a helytelenül kivitelezett mozdulatok, vagy ha csak az egyik oldalra terhel (ezt legtöbb esetben észre sem veheti).

Ritka esetben kerül sor operációra, főként elmozdulásos töréseknél, vagy olyan ficamnál, amit csak műtéti úton lehet visszahelyezni. Abban az esetben, ha a krónikus panaszok közül nem vezetett eredményre a konzervatív terápia, szintén javasolhatnak sebészi, ortopédiai beavatkozást.

Ezt tanácsolja a gyógytornász sportsérülés megelőzésére

Az első és legfontosabb a sportsérülések megelőzése érdekében, amit egy gyógytornász javasolhat az az alapos bemelegítés. Ennek során előkészítjük a szervezetet a nagyobb fizikai terhelésre, és ez akár a teljesítményünket is megnövelheti. Ha az izmok, ízületek és szalagok megfelelően át vannak mozgatva, könnyebben elkerülhetőek az akut sportsérülések.

A rendszeres testmozgás is kiemelten fontos. A hangsúly itt a rendszerességen van. Ugyanis, ha a szervezetünk egyik nap kap egy nagyobb fizikai terhelést, majd kimarad néhány nap, esetleg egy hét is, nem tud adaptálódni hosszútávon az edzésekhez. Így a test minden alkalommal nehezebben veszi a kihívásokat.

A megfelelő sportfelszerelés sem elhanyagolható szempont a sportsérülések megelőzésére. Egy jó futócipő például óvja a lábfejet, és kíméli a bokát, a térdet és akár a csípőt is. A sport üzletekben mindig késséggel segítenek ennek a kiválasztásában, azonban kérheti egy tapasztalt gyógytornász segítségét is. A gyógytornász egyaránt el tudja mondani a szempontokat, hogy mire kell figyelnie a választásnál, illetve be tudja Önnek mutatni az eszköz helyes használatát.

A túlzásba vitt sport a krónikus sportsérülések szempontjából nem megfelelő. Ha nincs pihenő nap, a szervezet nem tud regenerálódni, az izmok görcsössé válhatnak, ez pedig állandó fájdalmat okozhat az érintett területen.

A bemelegítés mellett a levezetésre is nagy hangsúlyt helyezünk. Az izmok lenyújtása ugyanolyan fontos, mint az erősítésük. Talán nem is gondolná, de a hajlékonyság szintén növelheti a teljesítményt. Egy szakképzett gyógytornász egyénre szabott nyújtó gyakorlatokkal színesítheti az Ön edzéstervét.

Sportsérülés érte vagy szeretné megelőzni? Kérjen időpontot és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön sportsérülésének gyógyításában!  ↓