vállműtét

Vállműtét utáni gyógytorna: Így válassz gyógytornászt!

Egy esetleges vállműtét sikerességét nagyban befolyásolja, hogy a beavatkozás után milyen gyorsan és milyen hatékonysággal kezdődik el a rehabilitáció. A gyógytorna megkezdésére rendszerint már az operációt követő első néhány napon sort kell keríteni, hiszen ez szükséges a tökéletes gyógyuláshoz. Fontos, hogy a rehabilitáció területén tapasztalt szakembert találjunk a feladatra, aki személyre szabott terápiát tud kidolgozni számunkra.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi a teendő vállsérülés esetén?

Orvosi vizsgálat és röntgen segítségével meg kell bizonyosodni róla, hogy nincs törés vagy ficam. A vállat minden esetben nyugalomba kell helyezni és biztosítani kell a megfelelő fájdalomcsillapítást. Ha nincs nagyobb baj, a sérülés magától is helyrejön, nincs szükség műtétre.
Vállműtét és műtét nélkül gyógyuló vállsérülés rehabilitációjának is nagyon fontos része a gyógytorna.
Célja a regenerálódás segítése, gyorsítása, a szövődmények elkerülése, a helyes mozgások megtanítása.Első néhány alkalommal csak óvatosan végzett mozgástartomány fejlesztő gyakorlatokat végez a páciens, majd fokozatosan nehezedő erősítő gyakorlatokat is elsajátít a gyógytornász segítségével.

Már a vállműtét előtt érdemes a gyógytornát végezni

A gyógytorna alkalmazása sokkal jobb eredményt hozhat, ha már a műtét előtt is sor kerül rá. Egy adott probléma felmerülésekor a gyógytorna segítséget nyújt a fájdalom enyhítésében és elviselhetőségében, miközben a páciens arra is fel tud készülni, hogy milyen gyakorlatok várnak majd rá az operációt követően, miből is áll egy kezelés.
A műtét előtti gyógytornára azért is van szükség, mert speciális mozdulatok révén a szöveteket és az izmokat felkészíthetjük a beavatkozásra, miközben növelhetjük állóképességünket, amire az operáció után különösen nagy szükségünk lesz majd.
Olyan szakembert ajánlott keresni, aki a már az operáció előtt el tudja kezdeni a tréninget, és így a beavatkozás után már csak folytatni kell az elkezdett munkát, amivel lényegesen jobb eredmények érhetők el.

A vállműtét utáni rehabilitációról

A műtét utáni rehabilitáció mindig hosszabb időt vesz igénybe. A műtétet végző orvossal kell egyeztetni a rehabilitáció menetét, protokollját, ami arra vonatkozik, hogy az optimális gyógyulási ütem érdekében milyen terhelésnek lehet kitenni a vállat.
A műtét utáni első időszak mindig a mobilizálásról szól, mivel el szeretnénk kerülni, hogy a szövetek letapadjanak és ezáltal a váll mozgása beszűküljön. Legjobb, ha már a kórházban, közvetlenül a műtét után megtanulja a páciens ezeket a gyakorlatokat, hogy otthon is végezhesse.

Ezek az óvatos, lazító gyakorlatok addig végzendők, amíg a váll mozgásterjedelme nem javul annyira, hogy az izomerősítő gyakorlatokat el lehessen kezdeni, aminek a célja a vállat körülvevő izmok erejének, stabilizáló funkciójának és állóképességének helyreállítása.
Az úgynevezett Rotátor köpeny izmai tartják középen a felkarcsont fejét, hogy a nagy karmozgásokat könnyedén tudjuk végezni. Rotátorköpeny izmoknak is nevezik őket.
A lapocka körüli izmokat is erősíteni kell, hogy a helyes testtartás megmaradjon. Nagyon sok vállsérülés oka a lapockák nem megfelelő helyzete és rotátor köpeny izmainak gyengesége.

Hetente legalább három, legfeljebb öt alkalommal van szükség a gyógytornász irányításával végzett rehabilitációra, az otthoni gyakorlatokat pedig minden nap ajánlott végezni.
Abban az esetben, ha a szervezetbe műtéti úton valamilyen protézis került, más eljárást kell alkalmazni. Protézis beültetésre kopásos betegségek miatt lehet szükség, leginkább az idősebb korosztályt érinti.
A műtétet követő gyógytornát itt is minél előbb meg kell kezdeni, de meg kell várni, míg a sebek begyógyulnak és a fájdalom enyhül. A tornát ilyen esetekben többnyire valamilyen segédeszközzel, kímélő módon kezdik el, hogy a műtött végtag mielőbb újra funkcionáljon. Ezután következhet csak a terhelés.

Az önszorgalom fontossága

Az első napokban nagyon fontos a gyógytornász irányítása, mert a műtött váll terhelését a rögzítések függvényében szabad csak végezni. Miután a váll már visszanyerte mozgásterjedelmét, a gyógytornász megtanítja a páciensnek az otthon, önállóan is végezhető gyakorlatokat. Az otthoni tornával nem csak erősíthetjük, hanem mozgékonyan is tarthatjuk a problémás vállat, így a fájdalmat is könnyebben legyőzhetjük és hamarabb térhetünk vissza a mindennapi életünkhöz és a sporthoz is.

Vállműtét utáni felépülés gyógytornászainkkal

Hogyan válasszuk ki a megfelelő gyógytornászt?

Mielőtt kiválasztjuk a vállműtét utáni rehabilitációban segítő szakembert, a következő szempontokat ajánlott figyelembe venni:

  • Személyes vagy online kezelést szeretne? Ha a járványhelyzet miatt vagy a távolság miatt csak online kezelést tud vállalni, mindenképpen ilyen lehetőséget keressen.
    Személyes kezelés esetén fontos szempont, hogy elérhető távolságban legyen a rendelő, ne kelljen sokat utazni a kezelés miatt.
  • Nagyon fontos, hogy a terápia személyre szabott legyen és biztosítson a szakember egy részletes állapotfelmérést a kezelés megkezdése előtt.
  • Otthon végezhető gyakorlatok betanítását is tartalmazza a kezelési terv, mert csak a gyógytornász felügyeletével végzett gyakorlás nem elegendő ahhoz, hogy a legrövidebb idő alatt teljes legyen a felépülés.
  • Nézzük meg, hogy az illető milyen módszerekkel dolgozik? Klasszikus gyógytorna vagy manuálterápia az, amire nekünk szükségünk van? Ha nagyon beszűkült a mozgásunk, valószínű előnyösebb lesz számunkra a manuálterápiás módszer.
  • A választott szakember elegendő tapasztalattal rendelkezzen a rehabilitáció területén.
  • Fontos, hogy viszonylag kevés várakozási idővel tudja Önt fogadni a gyógytornász, mert a kezelést a műtét után közvetlenül meg kell kezdeni.

Vállműtét utáni gyógytorna Budapesten

Gyógytornászaink és manuálterapeutáink is tapasztaltak a vállbetegségek kezelésében. 
A manuálterápiás kezelések a klasszikus gyógytornához képest kevesebb fájdalommal járnak, előnyösebben gyógyítják a beszűkült mozgást. 
A manuálterapeuta szakemberek bizonyos esetekben használnak Kineziológiai tapaszt is a vállak stabilizációjára, egyes izomcsoportok aktiválására és fájdalomcsillapításra.

Szeretne vállműtétje után gyorsabban gyógyulni?

Gyógytornász vagy manuálterapeuta szakemberünk segít Önnek ebben!
Jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre és kezdjünk el közösen foglalkozni a tartós gyógyulásával.

Vállpanasza van? Műtötték a vállát? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön vállpanaszának gyógyításában!  ↓