COPD

A COPD okai, tünetei és kezelése gyógytornával

A COPD két tüdőbetegség összefoglaló neve, amelyek az alsó légutak elzáródását okozzák. Sajnos a kórképet már csak előrehaladott állapotában diagnosztizálják, ugyanis a tünetek fokozatosan rosszabbodnak, emiatt a páciensek már csak végső esetben fordulnak orvoshoz. Magyarországon közel félmillió ember érintett a tüdőbetegségben, amely főként 35-40 éves kor között alakul ki.

Ha szeretné tudni, hogy mi is pontosan a COPD betegség, illetve a betegség okait és a tüneteit, valamint a kezelési módszereit, akkor ajánljuk alábbi cikkünket. Megtudhatja továbbá azt is, hogy hogyan segíthet egy gyógytornász szakember, illetve bemutatunk egy gyógytorna alkalmat is.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Néhány szóban a COPD betegségről

A COPD (Chronicus Obstruktív Pulmonary Disease, azaz Krónikus Obstruktív Tüdőbetegség), a tüdőt érintő elváltozások összefoglaló neve. A folyamat során az alsó légutakban elzáródás jön létre, amely miatt nehézlégzés alakul ki. Az elzáródás miatt visszafordíthatatlan károsodás jön létre a tüdő szövetében. 

Az elzáródást két fő probléma okozhatja: a krónikus bronchitis (hörghurut), illetve a tüdőtágulat (emphysema). Míg előbbi esetben a hörgők beszűkülésével fokozott váladékképződés indul meg, addig utóbbinál a léghólyagok összeolvadnak és elpusztulnak. Mindez olyan mértékű tüdőkapacitás csökkenéssel jár, amely az egész szervezetre negatív hatással lehet.

A COPD okai és rizikófaktorai

Az alábbi problémák vezethetnek a tüdőbetegség kialakulásához:

 • tüdőtágulat (emphysema)
 • krónikus hörghurut
 • tüdőasztma

A betegség rizikófaktorai lehetnek:

 • dohányzás
 • káros anyagok rendszeres belélegzése
 • asztma
 • por
 • genetika (alfa-1 antitripszin hiány)

A COPD tünetei

A tünetek fokozatosan alakulnak ki, így kezdetben csak terheléskor jelentkeznek a panaszok, végül pedig nyugalomban ülve is tapasztalható nehézlégzés. Az alábbi jelek utalhatnak COPD betegségre:

 • nehézlégzés
 • gyakori légúti fertőzések, tüdőgyulladás
 • gyakori köhögés 
 • köpetürítés
 • fokozott nyáktermelődés
 • ziháló, sípoló hang légzéskor
 • mellkasi szorító érzés
 • fáradékonyság
 • fogyás
 • lábdagadás
 • elkékült körömágyak és ajkak

A COPD kezelési lehetőségei

Mivel a COPD egy vissza nem fordítható állapot, ezért kiemelten fontos a terápia, amely segít a tünetek enyhítésében, valamint lassítja az állapotromlást. A dohányzás azonnali felfüggesztése mellett a kezelés az alábbi módszerekkel történik:

 • Gyógyszeres terápia: hörgőtágítók adásával elősegíthető a légutak ellazítása, ezáltal csökkenthető a légszomj és a nehézlégzés.
 • Inhalációs szteroidok: akut gyulladás fennállása esetén antibiotikumokkal együtt.
 • Oxigénterápia: ha jelentős mértékben csökken a szervezet oxigén ellátottsága
 • Gyógytorna: a gyógytornászok olyan terápiát alkalmazhatnak, amelyek segítenek a hatékony légzésben, és a keringés serkentésében. 
 • Műtét: csak igen súlyos esetben kerülhet sor operációra, amely lehet teljes tüdőtranszplantáció, vagy az érintett tüdőrész eltávolítása.
Névtelen terv - 2022-05-26T164011.040.png

A gyógytorna pozitív hatása COPD esetén

A gyógytorna olyan természetes kezelési módszer, amely a mozgás által enyhíti a COPD okozta panaszokat. A gyógytornászok célja a légzésben is szerepet játszó izmok erősítése és nyújtása, ezáltal támogatja a mellkas mobilitás megtartását, valamint a keringés serkentése

A terapeuták speciális légzőtornát is alkalmaznak COPD esetén. Ez a technika azért is hatékony, mert a gyógytornász betanítása után otthon is elvégezhető gyakorlatokból áll, így elég hetente egyszer meglátogatni a terapeutát, aki leellenőrzi a gyakorlatok helyességét, valamint ismételt felméréseket csinál az aktuális állapotról.

A légzőtorna pozitív hatásai:

 • megelőzi a váladék felszaporodását
 • mobilizálja a kóros folyadékgyülemet
 • növeli a mellkas mobilitását
 • fokozza a terhelhetőséget

A nehézlégzés miatt olyan segédizmok is bekapcsolhatnak, amelyek túlterhelésével fájdalom jelentkezhet, valamint tartáshibák is kialakulhatnak a légzészavar következtében. Ebben is segít a gyógytorna, amely a gerinc melletti izmok erősítésével tartáskorrekciós hatással rendelkezik, valamint a gyógytornászok által alkalmazott manuális technikáknak (pl.: lágyrész mobilizáció) köszönhetően a bekapcsolt légzési segédizmok túlfeszülése oldható.

A rendszeres gyógytornának köszönhetően a keringés is javulhat, ezáltal csökkenhet a lábduzzanat, valamint javulhat a szervezet oxigénellátottsága is.

Szeretné tapasztalt gyógytornász segítségét kérni panaszaihoz? Kérjen időpontot online és akár már 2-3 napon belül tudjuk Önt fogadni!

Ez várható, ha nem kéri gyógytornász segítségét

Általánosan elmondható, hogy bár a COPD betegséget nem lehet visszafordítani, a tüneteket lehet enyhíteni. Konzervatív kezelés hiányában (pl.: gyógytorna) a nehézlégzés és a köhögés állandósulhat, a váladéktermelődés fokozódhat, illetve annak ürítése akadályozottá válhat. Mindezek mellett, kezelés nélkül az állapotromlás gyorsabb lehet.

Így zajlik a COPD gyógytornája egy budapesti magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu rendelőjében a COPD betegség egyéni gyógytornáját egy 1 órás állapotfelmérés előzi meg. Ez azért is olyan lényeges, mert ennek során feltárjuk, hogy melyik stádiumban van a betegség és részletesen megismerjük a panaszait, kórelőzményeit és orvosi leleteit. 

A folyamat része egy fizikális vizsgálat, amely a mellkas kitérések mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Speciális teszteket végezve megvizsgáljuk a mellkas mozgásait, a légzési segédizmok állapotát, valamint azt, hogy a probléma mely területekre hathatott. 

A vizsgálati eredményekre alapozva következik a személyre szabott kezelési terv kidolgozása. Ez alapján zajlik majd a gyógytorna, így Ön is előre tudhatja, milyen feladatokat kell majd elvégeznie és milyen ütemben fog haladni a kezelés. 

A gyógytorna jellemzően a már fent is említett légzőtornából, erősítésből, nyújtásból, valamint tartásjavító gyakorlatokból áll. Szükség esetén lágyrész kezelést is alkalmazunk, amelyek nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van! A manuális technikák inkább passzív kezelésnek számítanak, amelynek lényege, hogy speciális, kézzel kivitelezett fogásokkal oldjuk a mellkasban kialakult blokkokat, ezáltal csökkentjük a légzésben is szerepet játszó izmok feszességét, ezáltal támogatva a megfelelő légzésmintát.

A lazító technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amelynek köszönhetően az izomegyensúlyt helyreállítjuk, amely pozitívan befolyásolja a testtartást

Rendelőnkben rendszeres gyógytornával segítünk a COPD okozta tünetek enyhítésében, amelynek köszönhetően kezelésről-kezelésre csökkenhet a nehézlégzés, a váladék könnyebben ürülhet, és a mozgás hatására a hangulata is pozitív irányba változhat. 

Annak érdekében, hogy ne teljesen idegen szakemberhez érkezzen meg, honlapunkon elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és akár ki is választhatja, kihez szeretne bejelentkezni. Budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőinkben SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet!

COPD betegséget diagnosztizáltak Önnél? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a COPD okozta panaszok enyhítésében!