tölcsérmellkas

A tölcsérmellkas speciális gyógytornája

A tölcsérmellkas a két mellkasdeformitás közül a gyakoribb forma. Az elváltozás mértékétől függően különböző panaszokat okozhat, és a kezelése is ez alapján történik. Sokszor konzervatív terápiával hatékonyan lehet csökkenteni a kialakult tüneteket, azonban súlyos deformitás esetén (amely érintheti a légzést és a keringést is) szükség lehet műtéti beavatkozásra is. 

Mit jelent a tölcsérmellkas és milyen tünetek okozhat? Mi állhat a hátterében, hogyan diagnosztizálják és milyen kezelési módjai léteznek? Alábbi cikkünkből ezekre a kérdésekre is választ kaphat, valamint megtudhatja azt is, hogy hogyan segít mellkasdeformitás esetén a gyógytorna, milyen szövődmények alakulhatnak ki kezelés nélkül, és hogyan zajlik egy ilyen kezelés.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A tölcsérmellkas jelentése és tünetei

A tölcsérmellkas olyan mellkasdeformitás, amely a bordák és a szegycsont közötti ízület elváltozása miatt alakul ki. A susztermellként is emlegetett probléma a szegycsont és a bordák behorpadásával jár, amely különböző fokú lehet. Kisebb elváltozás esetén leginkább esztétikai probléma, azonban előfordulhat, hogy a szegycsont és a gerinc majdnem összeérnek, ez pedig igen komoly (légzési és keringési) panaszokat okozhat.

A deformitás lehet szimmetrikus és aszimmetrikus is attól függően, hogy a két oldal azonos, vagy eltérő mértékben süpped be. 

Az alábbi panaszok lehetnek a tölcsérmellkas tünetei:

  • a mellkas befelé süpped (szimmetrikusan vagy aszimmetrikusan)
  • fokozott háti görbület
  • előreeső vállak
  • törzs előredől 
  • vékony testalkat
  • fáradékonyság
  • nehézlégzés/szapora légvétel
  • gerincferdülés
  • gyakori felső-és alsó légúti fertőzések (pl.: tüdőgyulladás, hörgőgyulladás)

A tölcsérmellkas kialakulásának okai

A tölcsérmellkas, csakúgy, mint a tyúkmell kiváltó oka ismeretlen. Mindkét elváltozás esetén a bordaporcok hossznövekedése a probléma forrása. Bizonyos esetekben genetikai probléma áll a mellkasdeformitás hátterében.

Diagnózis és kezelési lehetőségek tölcsérmellkas esetén

A tölcsérmellkas diagnózisának felállítása ortopéd szakorvos által végzett fizikális vizsgálat útján, valamint röntgen és háromdimenziós CT vizsgálattal történik. A szövődmények feltárása érdekében légzésfunkció mérést (légzéskapacitás), valamint EKG vizsgálatot (szív működése) javasolhat a szakorvos. 

A tölcsérmellkas kezelése a deformitás mértékétől függ, és minden esetben a szakorvos dönti el, milyen terápiára lesz szükség. Általában konzervatív terápiával (gyógytorna, gyógyúszás, légzőtorna) hatékonyan kezelhetőek a kialakult panaszok, valamint segítségükkel a további állapotromlás is megelőzhető. Súlyos esetben műtéti beavatkozásra is szükség lehet. 

A tölcsérmellkas speciális gyógytornája

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb és legtermészetesebb kezelési módszer a tölcsérmellkas kezelésére, ugyanis a mozgás útján csökkenti a mellkasdeformitás okozta panaszokat és előzi meg a szövődmények kialakulását. A gyógytornát sok esetben más kezelési lehetőséggel helyettesíteni nem lehet, ezért is tartozik a leggyakrabban alkalmazott konzervatív terápiás eljárások közé

A gyógytornászok olyan komplex és személyre szabott terápiás eljárást alkalmaznak, amely különböző oldalról támogatja az egészséges életmódot és a panaszmentes mindennapokat.

A gyógytorna a terapeuta és a páciens közös munkája. A terapeuta olyan feladatokat diktál Önnek, amelyek célzott módon kezelik a tölcsérmellkas tüneteit. A gerinc melletti és a mély háti-és a hasizmok erősítésével elérhető, hogy a csigolyák megfelelő helyzetbe kerüljenek, ezáltal a már kialakult, rossz görbület ne fokozódjon tovább. A megnövekedett izomerő hozzájárul a testtartás eredményes korrigálásához, ugyanis a jól felépített izomzat már önmagában megfelelően tarthatja a gerincoszlopot. 

Névtelen terv - 2022-05-31T175229.661.png

Nyújtó gyakorlatokkal oldható a feszes mell-és hátizomzat, amely szintén a testtartás javulását, valamint a légzés normalizálását segítheti elő. 

A gyógytornászok nagy hangsúlyt fektetnek a mellkasdeformitás miatt kialakult légzési nehézségek csökkentésére. Ehhez speciális légzőtornát alkalmaznak, amellyel növelhető a mellkas mobilitása, valamint megelőzhető a váladék felszaporodása a légutakban, ezáltal a gyakori fertőzéseket is elkerülheti

A gyógytorna másik pozitív hatása a keringés és az állóképesség javulása. Ennek köszönhetően javulhat a légzés, valamint mérséklődhet a fáradékonyság.

A tölcsérmellkas szövődményei gyógytorna hiányában

Gyógytorna kezelés nélkül a háti görbület fokozódhat, az állapotromlás pedig elkerülhetetlen lehet. A deformitás fokozódásával a szegycsont és a csigolyák közelebb kerülhetnek egymáshoz, ezáltal akár a légzés és a keringés is komolyabb mértékben érintett lehet.

A nehézlégzés mellett gyakori légúti megbetegedések, valamint a szív érintettsége esetén keringési problémák jelentkezhetnek. Ilyen fokú elváltozásnál legtöbbször műtéti beavatkozásra is szükség lehet, amely után szintén gyógytornát fognak javasolni a rehabilitációs időszakban.

Minél hamarabb kerül sor rendszeres gyógytorna kezelésre, annál könnyebben előzheti meg a tölcsérmellkas szövődményeinek kialakulását. 

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés mellkasdeformitás esetén

Rendelőnkben több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink várják a gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Első alkalommal egy részletes, mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérésben lesz része. Részletesen kikérdezzük Önt (és/vagy gyermekét), a tölcsérmellkas okozta panaszaival kapcsolatban. Az anamnézis felvétel mellett az orvosi papírokat is áttanulmányozzuk és a képalkotó eljárásokkal készített felvételeket is megtekintjük. 

Ez után fizikális vizsgálatot végezünk, amelynek lényege, hogy speciális tesztekkel felmérjük a bordák helyzetét és mobilitását, a csigolyák helyzetét, a háti görbület mértékét, valamint az itt található lágyrészek állapotát.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. 

Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett erősítő, nyújtó és légzőgyakorlatokból áll. A helyesen betanított gyakorlatokból felépített tornasort házi feladatként Önnek is végeznie kell, ugyanis a gyógytorna minden esetben a terapeuta és a páciens közös munkája. Csak így tartható fenn hosszú távon a terápiák alatt elért eredmény, valamint hamarabb megtapasztalhatja a fejlődést is.

Pácienseink közül 10-ből 8 ember már az első 2-3 alkalom után érzi, hogy a testtartásuk rendeződik, javul a légzésük és csökken a fáradékonyságuk.

A Gyógytornászom.hu terapeutáit már nem csak Budán a Batthyány térhez közel érheti el, hanem akár Pesten, a Nyugati térnél található rendelőnkben is igénybe veheti gyógytorna szolgáltatásainkat. Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és ezt az összeget akár SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Tölcsérmellkas okozta panaszai vannak? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a mellkasdeformitások kezelésében!