szeméremcsont törés

Szeméremcsont törés után – így segít egy gyógytornász

A szeméremcsont törés fiatal korban igen ritkán fordul elő, azonban az időseket gyakrabban érintheti. Csontritkulás következtében csontjaink sérülékenyebbé válnak, emiatt akár kisebb erőbehatásra is létrejöhet törés.

Mi pontosan a szeméremcsont és hogyan épül fel? Milyen okai lehetnek a törésének és honnan tudhatja, hogy Önnél is létrejött a trauma? Hogyan segít egy tapasztalt gyógytornász, és kezelés hiányában várható-e további probléma? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha elolvassa alábbi összefoglaló cikkünket.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A szeméremcsont anatómiája

A szeméremcsont a medence felépítésében vesz részt, és annak elülső-alsó részén helyezkedik el. A medence két külön oldalból áll, amelyeket a csípőcsontok, az ülőcsontok, valamint hátul a keresztcsont alkot. A két oldal elöl a szeméremízületnél (latinul symphysis pubica) kapcsolódik egymáshoz. A csont fölött zsírréteg található, és ezt a területet nevezzük szeméremdombnak

Ezek a szeméremcsont törés okai

A szeméremcsont törés fiatal korban nagyobb erőbehatás (pl.: autóbaleset) következtében jöhet létre.

Idős korban úgynevezett degeneratív folyamatok, például osteoporosis (csontritkulás) következtében a csontok törékenyebbé válnak, és már egy kisebb erőbehatásra is létrejöhet a trauma.

Ezek lehetnek a szeméremcsont törés tünetei

A szeméremcsont törés jellemző tünete a heves, lágyéktáji fájdalom, amely fekvő és ülő helyzetben is jelen van, míg járás közben fokozódik. 

Ez a trauma nem igényel műtéti ellátást, azonban fontos megelőzni az ezt követő, 4-6 hétig tartó immobilizációs időszakban kialakuló szövődményeket (pl.: időseknél tüdőgyulladás) konzervatív terápiával, gyógytornával.

Így segít a gyógytornász a szeméremcsont törés rehabilitációjában

A szeméremcsont törést követően 2-3 hét után, ha a fájdalom engedi, rövid ideig felkelhet. A 6. héttől megkezdődhet a szakember által fokozatosan felépített aktív mozgás. A gyógytorna az egyik leghatékonyabb konzervatív terápiás módszer a szeméremcsont törést követő rehabilitációs időszakban, ugyanis személyre szabott módon történik, a mozgás által, amely az egyik legalapvetőbb képességünk. 

A gyógytornászok nyújtó és erősítő gyakorlatokkal támogatják az eredményes gyógyulást. 

A torna során nyújtó és erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a trauma következtében felborult izomerő egyensúlyt. A nyújtó feladatok jótékony hatással vannak a lágyrészekre, elősegítik azok teljes ellazulását, és oldják az esetleges letapadásokat. A pihenő/kímélő időszak alatt az izmok le-, illetve összetapadhatnak. Ezek a szövetek elnyomhatják az ereket és az idegeket, amely további fájdalmat, valamint mozgásbeszűkülést okozhat.

A gyógytornász által diktált, erősítő gyakorlatok lényege, hogy a hetekig tartó pihenés után a teljes testet újra mozgásba hozzák. Ehhez először a terapeuta passzívan átmozgatja az alsóvégtagokat, majd fokozatosan, nehézségi szintenként felépített gyakorlatokkal növelik az a medenceöv és a lábak izomerejét. A feladatoknak köszönhetően könnyebbé válhat a mozgás, a fájdalom mérséklődhet.

A gyógytorna serkenti a vér-és nyirokkeringést, amely fokozza a sérült terület oxigén és tápanyag ellátását, ezáltal elősegíti a sérült terület gyorsabb gyógyulását.

Névtelen terv - 2022-06-29T094026.823.png

A gyógytornászok tehát komplex módon segítik a törés utáni rehabilitációt. 

Egy tapasztalt és képzett gyógytornász speciális technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a lágyrész mobilizáció vagy a kinezio tape technika. Míg az előbbi speciális fogásokkal oldja a lágyszövetek letapadását és összenövéseit, utóbbi támogatja a fájdalommentes mozgatást, illetve a vérkeringés javításában és a törés következtében kialakult duzzanat csökkentésében is jelentős szerepet játszik. 

Olyan gyógytornászt keres, aki türelemmel és empátiával segíti a rehabilitációját? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóját egy kattintással és válassza ki, kihez szeretne jönni!

A szeméremcsont törés szövődményei gyógytorna hiányában

Gyógytorna kezelés hiányában a szeméremcsont törés következtében létrejött fájdalom krónikussá válhat, és az ebből eredő izomgörcsök miatt csomók alakulnak ki, amelyek további panaszokat okozhatnak. 

A fájdalom miatt megváltozott terhelés felborítja a test egyensúlyát, ezáltal további, akár távolabbi területeken is jelentkezhetnek problémák (például csípőben, térdben, bokában). 

Így zajlik a szeméremcsont törés gyógytornája egy budapesti magán gyógytorna rendelőben

A Gyógytornászom.hu rendelőjében azt tartjuk a  legfontosabbnak, hogy személyre szabott módon történjen a szeméremcsont törés rehabilitációja. Éppen ezért első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, amely során részletesen kikérdezzük Önt panaszaival kapcsolatban. Míg ez az alkalom egy orvosi vizsgálat esetén átlagosan 9 percig tart, addig ez nálunk 1 órát vesz igénybe! Csak ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna.

Az anamnézis felvétel során részletesen kikérdezzük a panaszairól, hogyan történt a trauma, illetve, hogy mire erősödik, mire enyhül a létrejött lágyéktáji fájdalom? Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a medenceövet alkotó ízületek mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed

Az anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat eredményei alapján kidolgozunk egy egyéni kezelési tervet. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett, erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból áll. Ezt követően, ha szükséges, alkalmazzuk a speciális technikákat, például a már említett lágyrész mobilizációs technikát, amely a Gyógytornászom.hu rendelőjében nem jár Önnek plusz költséggel. Nálunk minden kezelés egy áron van! Tapasztalt gyógytornászaink olyan izomzat kialakításán dolgoznak, amelyek hosszú távon biztosítják a panaszmentességet, valamint életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti a törésből adódó szövődmények kialakulását.

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első 2-3 alkalom után érzi a fájdalom enyhülését, és kezelésről-kezelésre jelentős javulásról számolnak be. Panaszmentessé válik az ülés, fekvés, valamint a mozgásuk is, és így már nagyobb sétákat is képesek megtenni.

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászait Budán, a Vitéz utcában, valamint Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja, és mindkét rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Szeméremcsont törése volt? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a törés utáni rehabilitációban!