golfkönyök

Golfkönyök gyógyítása – Tünetek és kezelési módok

A csukló hajlításáért felelős izmok túlterhelése következtében alakul ki a golfkönyök szindróma. A könyök csontos belső része nyomás érzékennyé válik, valamint a csukló hajlításakor is fájdalmat érez a páciens. Nevét onnan kapta, hogy golfozók körében gyakori jelenség, de a hétköznapi élet során is tapaztalhatunk ilyen tüneteket. Bámilyen ismétlődő csuklót, kezet vagy alkart érintő mozdulatsor kiválthatja a problémát.

Az egyoldalú, tartós vagy ismétlődő terhelés, rosszul kivitelezett edzés, az alkar izmainak gyengesége vagy túlfeszülése is problámát okozhat. Egy-két nap erős fizikai munka vagy egy héten egyszer egy megerőltetőbb sporttevékenység nem okoz problémát. A tevékenységeket hosszabb távon és naponta egy óránál hosszabb ideig kell végezni ahhoz, hogy tüneteket okozzon. Golfkönyöke szinte bárkinek lehet, de azoknál, akik 40 év felettiek, túlsúllyal küzdenek vagy erősen dohányoznak, nagyobb eséllyel alakulhat ki ez a probléma. Amíg a gyulladás fennáll,a könyök, alkar, csukló mozgatása fájdalmas, ezért a kezelést komolyan kell venni, mert különben a tünetek hónapokig is elhúzodnak, a gyógyulás pedig jóval tovább tart.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

 

Mi a teniszkönyök és a golfkönyök közötti különbség?

A teniszkönyök egy sokkal általánosabban ismert probléma és sokan össze is keverik a tüneteket. A teniszkönyök és a golfkönyök közös jellemzője, hogy mindkettő a túlerőltetés fájdalmas következménye.
A probléma esetén a fájdalom és a gyulladás a könyök külső oldalát érinti és a csuklót és az ujjakat feszítő, kiegyenesítő izmokkal kapcsolatos. A golfkönyöknél a könyök belső oldalán van a gyulladás, az érintett izmok a hajlításért felelősek.

golfkönyök

Golfkönyök tünetei

A legfőbb tünet a könyökcsont belső részének fájdalma, ami leginkább akkor jelentkezik, ha valamit megpróbálunk megfogni. A csuklónkat gyengének érezzük és befelé hajlítása során fájdalmat érzünk, különösen ha a másik kezünkkel nyomást fejtünk ki rá. A probléma kialakulásának kezdetén még csak enyhe bizsergést vagy merevséget tapasztalunk, később a tünetek egyre fájdalmasabbakká válnak, ami már mozgásunkban is korlátozásokat okoz. A betegség további jellegzetes tünetei lehetnek a merevség, zsibbadás és bizsergés, gyenge fogás, fájdalom a csukló behajlításakor.

Hogyan kezelhető a golfkönyök?

Mint minden izom és ínsérülés esetén, az elsődleges feladat a fájdalomcsillapítás, aminek legjobb módja a pihentetés és hűtés, esetleg recept nélkül kapható fájdalom csillapítók alkalmazása. A teljes gyógyulásig mindenképpen csökkenteni vagy teljesen szüneteltetni kell azt a tevékenységet ami a tüneteket okozta, ha nem szeretnénk hogy hosszú hónapokig elhúzódjon a gyógyulás folymata.
Amíg az erős fájdalom fennáll, a kart teljesen nyugalomban kell tartani, még a leghétköznapibb mozdulatokat is meg kell próbálni elkerülni.

Kevesen engedhetik meg maguknak a teljes pihenőt. Ebben az esetben rásegíthetünk a természetes gyógyulási folyamatokra funkcionális gyógytorna segítségével.

A fájdalom és a gyulladás enyhülése után megkezdhetjük az alkar izmainak nyújtását és erősítését. Szakképzett gyógytornász segítségével elsajátíthatjuk azokat a gyakorlatokat, ami rendszeresen végezve nagyon jó eredményt hoz.

Kiegészítő terápiaként alkalmazhatjuk a kineziológiai tapaszt is.

A tapasszal történő kezelés különlegessége, hogy hosszabb ideig van hatása, és segíti a gyógytorna által elért eredmények megtartását. A szalag a felhelyezés után 3-5 napig folyamatosan fejti ki jótékony hatását, azután is, hogy a személyes kezeléssel végeztünk. A kineziotape egyelőre leginkább a sportolók körében elterjedt gyógymód, de egyre gyakoribb a mozgásszervi problémák kezelésében is. A kineziológiai szalag előnye, hogy egyszerre használható fájdalomcsillapításra és a mozgási minták javítására.

Golfkönyök gyógyítása gyógytornászainkkal

Golfkönyök kezelése funkcionális gyógytorna segítségével

Ahhoz, hogy a gyógytornász személyre szabott terápiás tervet készíthessenek az Ön számára, először egy állapotfelmérés során meg kell bizonyosodni róla, hogy valóban golfkönyökről van szó.
A cél, hogy a lehető legjobban megismerjük panaszait, tüneteit. A magával hozott leletein keresztül kórtörténetét is feltérképezzük, és arra is rákérdezünk, mennyi mozgás jellemzi most a mindennapjait.
Ezután a gyógytornász manuális vizsgálattal is felméri az Ön problémás ízületei, izmai mozgástartományát, mennyire beszűkült a mozgása, mi jellemzi a tartását, hová sugárzik a fájdalom?

Személyre szabott gyógytorna

A célzott gyógytorna-gyakorlatok egy része igényli az Ön aktív közreműködését, azaz a gyógytornásza útmutatását követve aktív mozgást kell végeznie. Míg más részüknél passzívabb maradhat és a gyógytornász segít. A helyes kivitelezéshez minden esetben maximális támogatást kap, hiszen épp ettől lehet eredményes a gyógytorna. A gyakorlatok jellege, ismétlésszáma, nehézségi foka teljes mértékben az Ön mozgásszervi panaszaitól függ.

Könyökpanasza van? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön könyökpanaszának gyógyításában!  ↓