Foglaljon időpontot gyógytorna állapotfelmérésre!


A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon bokaszalag szakadás esetén?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk a bokaszalag szakadás okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Vállaljuk, hogy amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára. Természetesen a legjobb tudásunk szerint ajánlunk Önnek olyan egészségügyi szakembert, akihez szerintünk érdemes lehet fordulnia.

Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • A boka duzzanata jelentős mértékben csökkenhet.
 • A bokaszalag szakadás okozta fájdalom az esetek nagy százalékában enyhül, majd elmúlik.
 • A bokaízület stabilabbá válik, így visszatérhet akár a gyalogláshoz, futballhoz, kosárlabdához.
 • A sérülést követő szövődmények kialakulása megelőzhető.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!


A bokaszalag szakadás terápiája – Minden kérdésére válaszoltunk!

A bokaszalag szakadás igen gyakori eset, amely főként a sportolókat érinti. A bokaízület egy rendkívül komoly terhelésnek kitett terület, és egy kisebb félrelépés is elég lehet ahhoz, hogy megtörténjen a baj. A bokaficam és a rándulás után a legsúlyosabb lehet a szalagok sérülése, amely időnként a csontok törésével járhat együtt.

A bokaszalag szakadásnak három típusát különböztetjük meg: enyhe, részleges, teljes szakadás. A gyógyulási idő a súlyosság fokával egyenes arányban növekszik, éppen ezért fontos követni az orvos utasításait, és szükség esetén valóban figyelni a sérült végtag mozgatására, megelőzve ezzel a szövődmények kialakulását.

A szakadás tünetei a típustól függetlenül szinte teljesen megegyezik: a boka éles fájdalma, duzzanata és érzékenysége jelentkezik. Ezek mértékében mutatkozhat eltérés enyhe, részleges és teljes szakadás esetén. Utóbbinál például olyan fokú duzzanat alakulhat ki, hogy a boka mozgatása lehetetlenné válik.

A szalag szakadás szövődményeire is érdemes figyelni, ugyanis az instabil ízület, vagy annak gyulladása újabb panaszokat és hosszabb gyógyulási időt eredményezhet. A tartós fájdalom sem elkerülhetetlen kezeletlen bokaszalag szakadás esetén. 

Jó hír azonban, hogy a bokaszalag szakadás elsődleges terápiája konzervatív úton történik, és csak igen ritka esetben van szükség műtéti beavatkozásra (amelyet szinte azonnal el is végeznek). 

A rehabilitációt és a bokaszalag teljes gyógyulását, valamint a boka stabilitásának és mozgásterének visszaállítását nagyban segíti a gyógytorna. Már néhány alkalom gyógytorna is jelentős javulást hozhat a bokaszalag szakadás rehabilitációjában. Azonban a fizioterápia a boka stabilitására, és a szövődmények megelőzésére is nagy hangsúlyt fektet a gyógyulás alatt.

A gyógytorna nem fájdalmas, és számos módszert ismernek a gyógytornászok a sikeres gyógyulásért, és a szövődmények megakadályozásáért.

Az alábbi blokkban összeírtunk minden fontos tudnivalót a bokaszalag szakadásról. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. A bokaszalag szakadás előfordulása

Bokaszalag szakadás jellemzően idős korban, vagy sportolók körében fordul elő gyakrabban. A gyerekek és fiatalok esetében az inak és ínszalagok még rugalmasabbak és könnyebben viselik a rájuk nehezedő terheket, de persze náluk is előfordulhat bokaficam. A különböző sporttevékenységek közül is kiemelkedik a labdarúgás, a kosárlabda és kézilabda, melyek a sportoló gyors irányváltásaival járnak. Ide sorolható továbbá az intenzív, gyors mozdulatokkal járó tánc is, ami fokozott terhelést tesz a bokaszalagokra. 

Bokaszalag sérülés naponta 10.000 emberből egynél fordul elő, amely az összes sportsérülés egynegyedét teszi ki.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21718566/

Névtelen terv - 2022-12-07T165452.679.png

2. A bokaszalag szakadás fő okai

Bokaszalag szakadás leggyakrabban magasról leesés következtében jön létre, és ez a távolság minél nagyobb, annál komolyabb lehet a sérülés mértéke is. 

Hasonlóan gyakori eset a rossz talajfogás is, amikor félrelép, vagy hirtelen irányváltásnál csavarodik a bokája.

Az egyenetlen talajon való közlekedés is hamarabb vezethet bokaszalag szakadáshoz.

Bokaszalag szakadása volt? Kérjen visszahívást, és segítünk!

3. A bokaszalag szakadás rizikófaktorai

Vannak bizonyos hajlamosító tényezők az életkor és az aktív sportolás mellett, amik miatt kialakulhat bokaszalag szakadás. Ha valaki eleve lazább ízületekkel, szalagokkal rendelkezik, nagyobb a sérülések esélye is, mivel szalagjai nem tartják elég feszesen ízületeit. A boka esetében ezek a test stabilitásának fenntartásában is fontos szerepet játszanak és lehetővé teszik a sérülések elkerülését járás, vagy ugrás közben. 

A laza ízületek és ínszalagok genetikai eredetűek is lehetnek, illetve életmódunk miatt is kialakulhatnak. Az állómunka és a túlsúly nagyon megterheli a szalagokat, aminek következtében azok megnyúlhatnak és könnyebben elszakadhatnak.  

A magassarkú cipő viselése szintén növeli a bokaficam kockázatát, amennyiben pedig sokat viseljük, rossz hatással lehet a bokaszalagokra és a gerinc stabilitására is. 

Szeretné megelőzni a bokaszalagok sérülését? Jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre és segítünk!

4. A bokaszalag szakadás fajtái

Egy nemzetközi osztályozás alapján a bokaszalag sérülésének 3 típusát különböztethetjük meg a súlyosság alapján.

Elsőfokú: Enyhe bokaszalag szakadás

A sérülés következtében a bokaszalagon csak kisebb szakadás jön létre. Ellátásához nem szükséges rögzítő alkalmazása.

Névtelen terv - 2022-12-07T171305.517.png

Másodfokú: Részleges bokaszalag szakadás

A bokaszalag a trauma hatására elszakad, de nem teljesen, bizonyos részei még összeérnek, és képesek rögzíteni a csontokat. Mindenképpen szükséges a boka rögzítése, amelyet 10 nap után eltávolítanak, hogy megkezdődhessen a rehabilitáció, azaz a gyógytorna.

Harmadfokú: Teljes bokaszalag szakadás

Ez a bokaszalag legkomolyabb sérülése, amikor is a szalagok teljesen mértékben kettéválnak, és szakadnak. A teljes bokaszalag szakadás esetén elengedhetetlen a rögzítő vagy a gipsz alkalmazása, valamint a végtag kímélete érdekében mankót is javasolnak. Bizonyos esetekben akár műtétre is szükség lehet, amely során összevarrják az elszakadt szalagot.

5. Bokaszalag szakadás tünetei

A bokaszalag szakadásakor éles, nyilalló fájdalmat érezhetünk, amit sokszor egy pattanó hang is kísér, és leginkább a sérülést követő 30-60. percben csúcsosodhat ki. A sérült terület gyakran bedagad, nyomásra érzékeny, a boka teherbírása és mozgástere megváltozik. A területen vérömleny is keletkezhet, ekkor a bőrfelszínen pirosas, lilás elszíneződés jelenik meg.

Enyhe bokaszalag szakadás tünetei

A boka sérülését enyhe helyi duzzanat és ritka esetben vérömleny jelzi, valamint a terület érintésre érzékeny lehet. Gyógyulási ideje 2 hét.

Részleges bokaszalag szakadás tünetei

A boka mozgatása terhelésre, valamint tehermentesített helyzetben is fájdalmas lehet, emellett jelentkezhet erős duzzanat és vérömleny is. A részleges bokaszalag szakadás gyógyulási ideje 4-6 hét.

Teljes bokaszalag szakadás jelei

A duzzanat olyan nagymértékű lehet, hogy nem tudja mozgatni a bokáját, valamint jelentős fájdalmat tapasztalhat terhelés nélkül is. A teljes bokaszalag szakadás gyógyulási ideje 6 és 12 hét közé tehető.

Empatikus gyógytornászt keres bokasérülés után? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóját, majd jelentkezzen be az Önnek is szimpatikus szakemberünkhöz!

6. A bokaszalag szakadás diagnózisának felállítása

Minden esetben fontos a pontos diagnózis, a kezelés ugyanis attól függ, hogy mekkora a szakadás mértéke. Ehhez néhány esetben elég az anamnézis felvétele és fizikális vizsgálat, de előfordulhat, hogy csak képalkotó módszer (röntgen, MRI, CT) segítségével állapítható meg a sérülés mértéke és típusa. Nem mindegy ugyanis, hogy izomhúzódásról, ínszalag húzódásról, bokaficamról, rándulásról, bokaszalag szakadásról vagy csonttörésről van-e szó. 

Bokaszalag szakadást diagnosztizáltak Önnél? Kérjen visszahívást, és segítünk!

Névtelen terv - 2022-12-07T171253.697.png

7. A bokaszalag szakadás kezelése

A sérülés fokától függően más kezelést alkalmazunk. A tünetek enyhítése mellett a teljes felépülésben a gyógytornának is fontos szerep jut. A gyógytorna segíti a boka stabilitásának és mozgástartományának, valamint a szalag rugalmasságának visszanyerését is.  

A bokaszalag szakadás bizonyos esetekben akár csonttöréssel is járhat, ekkor a teljes felépülés néhány héttől akár néhány hónapig is eltarthat.

A másodlagos és a harmadlagos fokozatú bokaszalag sérülések hatékony kezelése egyénre szabott módon, konzervatív terápiával történik. A választott kezelés célja az első 4-5 napban a fájdalom és a duzzanat csökkentése. Kezdetben javasolt a 10-14 napos immobilizáció , ha a boka gipszben vagy merevítőben rögzítésre került, ezt követően a kineziológiai tapasz ajánlott, amely hozzájárulhat a boka instabilitásának csökkentéséhez.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23108678/

7.1. Részleges bokaszalag szakadás kezelése

A bokaszalag szakadás fájdalomterápiájaként alkalmazható nem szteroid, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek és kenőcsök vény nélkül kaphatóak a gyógyszertárakban. A leggyakrabban használt tabletták és kenőcsök a diklofenák hatóanyag tartalmú Diclofenac Dolo vagy Diclac gél. Az ibuprofen és az aspirin hatóanyag tartalmú gyógyszerek hatásosak lehetnek a tünetek kezelésében. 

Részleges bokaszalag szakadás esetén is szükség lehet bokarögzítő használatára 10 napig. Ez a rögzítés minden esetben segíti a regenerációt, ugyanis mechanikai támaszt nyújt a bokaízületnek, ezáltal tehermentesítve a sérült izmokat és szalagokat.  A rögzítő előnye, hogy fürdéshez könnyen leveheti.

Névtelen terv - 2022-12-07T165449.859.png

Szintén a fájdalomcsökkentésben, valamint a tehermentesítésben hatásos módszer a gyógytornászok által alkalmazott kinesio tape technika, amely 10 nap után felválthatja a rögzítőt. Ez egy olyan mechanikus módszer, amely a szervezet öngyógyító folyamatait serkenti. Kiemelendő, hogy a tapaszok kémiai hatóanyagoktól mentesek. A reflexkörök aktiválásával pozitív jelzéseket küld a test felé, ezáltal felgyorsulhat a gyógyulási folyamat. 

A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javítását, amely elősegíti a kialakult duzzanat csökkentését.

Olyan gyógytornászt keres, akivel már 2-3 napon belül megkezdheti a gyógytornát? Tekintse meg online naptárunkat, és jelentkezzen be az Önnek is megfelelő időpontra!

7.2. Teljes bokaszalag szakadás kezelése

A fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek teljes bokaszalag szakadás esetén is bevethetőek. Ebben az esetben is kiemelten fontos a tünetei terápia, valamint harmadfokú sérülés esetén néhány napig elengedhetetlen a végtag pihentetése.

A rögzítő, vagy a sürgősségi osztályon felhelyezett gipsz ebben az esetben is segíti a regenerációt, ugyanis mechanikai támaszt nyújt az ízületnek és az érintett végtagnak, ezáltal tehermentesíti az izmokat és szalagokat.  A gipsz azonban komolyabb korlátokat is okozhat, ugyanis nem lehet levenni, mint a bokarögzítőt. Teljes szakadás esetén a rögzítés mellett a mankó használata is fontos, hogy teljes mértékben tehermentesítve legyen a sérült boka.

Teljes szakadás esetén műtéti beavatkozásra is sor kerülhet, azonban ez igen ritka, és mindig azonnal elvégzik. Az eljárás során a leszakadt szalagokat ismét rögzítik.

A műtétek hátrányai lehetnek, hogy nem minden esetben jelentenek megoldást, esetleg újabb problémák lépnek fel a műtét hatására, illetve közben fertőzés is kialakulhat

Elengedhetetlen azzal tisztában lenni, hogy a műtét, még ha jól is sikerül, több hónapos rehabilitációt is igényelhet

7.3. Gyógytorna megoldások bokaszalag szakadás esetén

A bokaszalag szakadást követő leghatékonyabb terápia a gyógytorna, amely a mozgás által generált mechanikus energiát használja fel a teljes regeneráció eléréséhez. Ez a konzervatív terápiás módszer személyre szabott módon járul hozzá, hogy a bokaszalagok megfelelően gyógyuljanak.

A gyógytorna célja:

 • a fájdalom enyhítése
 • a duzzanat csökkentése
 • teljes gyógyulás elérése
 • a boka stabilitásának visszaszerzése
 • a szövődmények kialakulásának megakadályozása

A gyógytornászok célzott és komplex módon érik el a kitűzött célokat. Aktív feladatokkal olyan gyakorlatokat diktál Önnek a terapeuta, amelyekkel növelhető a boka körüli izmok ereje, ezáltal elérhető a szalagok és az ízület stabilitása. Emellett nyújtó gyakorlatokat is kap, amelyeknek köszönhetően a sérülést következtében befeszült szövetek ellazulhatnak, javulhat a keringés, csökkenhet a fájdalom és a duzzanat. 

A passzív részben valamilyen kezelőfogást alkalmaz a gyógytornász. Ilyen lehet a jól ismert manuálterápia, vagy – a bokaszalag szakadás kezelésében igen hatásos – FDM módszer.

Az FDM terápia olyan modern kezelési forma, amely hatékonyan csillapítja a boka körül kialakult fájdalmat és kezeli az ízület instabilitását is, ugyanis annak hátterében akár a sérülés következtében létrejövő fascia diszfunkciója/disztorziója is állhat. Erre a legtermészetesebb kezelési módszert adja az FDM terápia, ugyanis manuális (kézzel kivitelezett) fogásokkal hat a kötőszövetre, amely a szerteágazó hálózata miatt távolabbi területekre is hatással van. Amint a fascia spazmusa (feszülése) csökken, a kötőszövet immobilizációja is oldódik. Mindez pozitív hatást gyakorol a panaszos területre, a teljes testre, és így a közérzetére is.

Névtelen terv - 2022-12-07T165443.698.png

A bokaszalag szakadást követő rehabilitációban igen nagy sikerek érhetőek el a gyógytornászok által alkalmazott funkcionális tréninggel. 

A funkcionális tréning egy olyan, a gyógytornászok által is végzett hatékony módszer, amellyel a test minden területét a hétköznapokban is végzett mozgásokkal, valamint azok nehezítésével edzhetjük meg. 

A tréning lényege, hogy nem izoláltan kezeli az izomcsoportokat, tehát a feladatok nem külön területekre koncentrálnak, hanem összetettebb gyakorlatokkal mozgat meg egyszerre több izomcsoportot. Alapvető, a mindennapokban is végzett mozdulatokra (pl.: guggolás, emelés) épít, ezáltal lehetővé teszi azok hatékonyabb kivitelezését. A tréning alapja, hogy stabil kiinduló helyzetből végezzük a feladatokat, ezért elsődleges a törzs stabilizálása, a mélyizmok megerősítése. 

A funkcionális tréning során alkalmazott feladatoknak több nehézségi szintje lehet, valamint eszközökkel (pl.: súlyok, instabil felszín) és eszközök nélkül is lehetőség van az izmok fejlesztésére. Például kezdetnek guggolásokat végezhet a sík talajon, majd nehezítésnek instabil felszínen is kivitelezhető ugyanaz a gyakorlat. 

Minél hamarabb szeretné megkezdeni a gyógytornát, de akadtak még kérdései? Kérjen visszahívást és segítünk!

8. Bokaszalag szakadás: mit tanácsol a gyógytornász?

A bokaszalag szakadás első fázisában, ami általában az első két-három napot jelenti mindenképp ajánlott pihentetni a sérült végtagot, azonban a teljes nyugalomba helyezés nem javallott

A boka, óvatos, fájdalommentes mozgatása csökkenti a duzzanatot, javítja a keringést és megakadályozza a heges gyógyulást

Fontos, hogy enyhítsük a fájdalmat, amit a szakadás okozott. Erre vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók választhatunk. 

A duzzanat megakadályozásához és csökkentéséhez polcoljuk fel a sérült végtagot. Ehhez válasszunk egy kényelmes pozíciót ülve, vagy háton fekve és akár néhány párna segítségével emeljük meg a lábunkat. 

Néhány gyakorlatot akár otthonában is végezhet, hogy megkönnyítse a felépülést. Figyeljen azonban arra, hogy ne terhelje a sérült ízületet!  Lábát megemelve lábfejével írja le az ABC betűit a levegőbe, végezzen lassú óvatos nyújtásokat, integessen a bokájával. A legjobb azonban, ha ezelőtt konzultál egy gyógytornásszal, aki személyre szabott gyakorlatokat javasolhat sérülése mértékének megfelelően. 

Ha bokája beduzzadt, esetleg véraláfutás jelentkezik a sérült terület környékén, fájdalma gyógyszerek hatására sem enyhül, mindenképp keressen fel orvost! Orvosa mankót, bokarögzítőt, vagy fásli használatát is javasolhatja a további sérülések elkerülése érdekében. 

Bokaspecialista gyógytornászt keres, aki személyre szabott módon állítja össze Önnek a feladatokat? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóit, és jelentkezzen be az Önnek is szimpatikus szakemberünkhöz!

9. Bokaszalag szakadás kezelése gyógytornával

A rehabilitációt és a bokaszalag teljes gyógyulását, valamint a boka stabilitásának és mozgásterének visszaállítását nagyban segíti a gyógytorna. A gyógytornának a sérülés első és második szakaszában is egyaránt nagy szerep jut. Az első szakaszban könnyed gyakorlatokkal elősegíti a duzzanat csökkenését. A második szakaszban a rehabilitáció támogatására célzott feladatokkal növeli a mozgásterjedelmet, ezáltal csökkenti a boka merevségét

A gyógytornász különböző erősségű és jellegű gyakorlatokkal hat a bokára, valamint a környező szövetekre. Izomerősítő feladatokkal növeli a bokaízületet tartó izmok erejét. A megnövekedett izomerőnek köszönhetően stabilabb lesz a bokaízület. Ez akár a megelőzésben is fontos szerepet játszhat, ugyanis az instabil boka is okozhat bokaszalag szakadást.

Akár a hirtelen irányváltásokkal járó bokaszalag szakadás esélyét is csökkentheti a gyógytorna. Proprioceptív (helyzetérzékelő) gyakorlatokkal elsősorban a gyenge egyensúlyérzékelést javítjuk, ezáltal az ilyen mozdulatoknál stabilabb egyensúlyi helyzetet tud fenntartani. Ehhez a gyógytornász először stabil alátámasztási felületen megérezteti Önnel a helyes ízületi helyzeteket és a helyes testtartást is beállítja. Ez után instabil felszínen gyakorolnak, ahol már több korrigáló mozgásra lesz szükség.

A boka rögzítésében, valamint a bokaszalag szakadás miatt kialakult fájdalom és a duzzanat csökkentésében kinezio tapaszos kezelés is segíthet, ennek felhelyezését is erre képzett gyógytornász végzi.  

Névtelen terv - 2022-12-07T171248.567.png

A bokaszalag szakadás teljes gyógyulása több hónapot is igénybe vehet, az pedig, hogy mikortól terhelhető teljesen, a sérülés mértékétől függ. A bokaszalag kezelésének tehát fontos eleme egy gyógytornász felkeresése, aki már a diagnózis felállításától kezdve támogathatja Önt a felépülésben. 

Empatikus bokaspecialista gyógytornászra van szüksége? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be néhány kattintással! 

10. A bokaszalag szakadás szövődményei gyógytorna nélkül

Lényeges kiemelni, hogy az esetek többségében, ha sérülés érte a bokaízületet, az később bármikor megismétlődhet

A bokaszalagok a sérülés hatására megnyúlnak, ez pedig az ízület instabilitásához vezet. Azonban a fizioterápia a boka stabilitására, és a szövődmények megelőzésére is nagy hangsúlyt fektet a gyógyulás alatt. 

A tartós bokafájdalom sem elkerülhetetlen kezelés hiányában. A regeneráció ebben az esetben helytelenül mehet végbe, amely állandó fájdalmat okozhat a boka bizonyos mozgásainál. Ennek kezelése azonban jelentős mértékben hosszabb idő lehet.

A bokaízület gyulladása szintén a helytelen gyógyulási folyamat következtében alakulhat ki. A megnyúlt és rosszul rögzült szalagok nem tartják stabilan az ízületet, amelyre így nagyobb terhelés jut. A túlterhelés következtében az ízület begyulladhat, jelentős fájdalmat és panaszt okozva ezzel, valamint ismét egy hosszabb gyógyulási időt.

Egy kezeletlen bokaszalag szakadás akár távolabbi területeken (például: térd, csípő, derék) is komoly problémákat okozhat. A hatékony kezeléshez azonban a pihentetés nem mindig elég és szakértő segítsége szükséges a bokaízület egészségének visszanyeréséhez. Abban az esetben, ha műtétre kerül sor, a szakorvos mindenképp gyógytornát fog javasolni a rehabilitációs időszakra. 

11. Így zajlik a bokaszalag szakadás gyógytornája

A bokaszalag szakadás hatékony kezelése érdekében a Gyógytornászom.hu rendelőjében első alkalommal egy állapotfelmérés során részletesen kikérdezzük Önt. Míg egy orvosi vizsgálat átlagosan 9 percig tart, addig nálunk ez 1 órát vesz igénybe! Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt!

Az anamnézis felvétele és az orvosi leletek megtekintése után fizikális vizsgálattal felmérjük a sérült bokaízület mozgásterjedelmét, valamint speciális tesztekkel a környező izmok állapotát is. Miközben a látottakat lejegyzeteljük, Önnel is megosztjuk, hogy mit látunk. Ha eltérést találunk, részletesen elmagyarázzuk, pontosan hogyan is kell ezt elképzelni, és hogy miért alakulhatott ez ki. 

Névtelen terv - 2022-12-07T171714.560.png

Az anamnézis és a fizikális vizsgálat eredményeire alapozva egy személyre szabott terápiás tervet dolgozunk ki, amelyet szintén egyeztetünk Önnel. 

A kezelésekre érdemes kényelmes, váltó ruházatot hoznia magával. Rendelőnkben adott az átöltözési és a tusolási lehetőség is.

Csak ezek után kezdődik meg a gyógytorna, amely során először tehermentesített helyzetben (fekve vagy ülve) tornáztatjuk a teljes végtagot, azaz a bokát és a fölötte, alatta lévő ízületeket is. Ebben az esetben az ízületet mobilizáljuk és erősítjük a környező izmokat. Ezek a feladatok hozzájárulnak a teljes mozgásterjedelem visszanyeréséhez, és az izomerő növeléséhez, amely a későbbi, funkcionális gyakorlatok szempontjából lényeges. A tehermentesített feladatok után következnek a részterheléses majd a teljes terheléses gyakorlatok. 

Empatikus gyógytornászaink folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit és nagy hangsúlyt fektetnek a fájdalommentes kezelésekre, azonban lehetséges, hogy bizonyos gyakorlatok vagy kezelési fogások kellemetlenséggel járnak majd. Ekkor a terapeuta fogást vagy gyakorlatot vált, a lényeg, hogy nem a fájdalom kiprovokálása a cél, hanem annak az elmulasztása

Már néhány alkalom gyógytorna is jelentős javulást hozhat a bokaszalag szakadás rehabilitációjában. A fájdalom mérséklődik, a duzzanat csökken a boka stabilitását pedig járás közben hétről-hétre fokozatosan megtapasztalhatja.

A Gyógytornászom.hu-t már nem csak a Vitéz utcában (Buda) találja meg, hanem a Bajcsy-Zsilinszky úton (Pest) is várják Önt terapeutáink, akikkel már 2-3 napon belül megkezdheti a közös munkát. Szükség esetén számos más kezelési technikákat is bevethetünk, például manuálterápia, FDM vagy tapeing technika, ezek azonban nem járnak plusz költséggel, nálunk minden egy áron van! Továbbá, nálunk nem csak készpénzzel vagy bankkártyával fizethet, hanem mi SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk!

12. Bejelentkezés gyógytornára

Amennyiben Önnek is bokaszalag szakadása volt és rendszeres gyógytornára van szüksége, jöjjön el a Gyógytornászom.hu rendelőjébe egy egyéni állapotfelmérésre! Egy kezelés ára nálunk csak 13.200 forintba kerül! 

Személyesen Budapest 2. kerületében, a Batthyány tér közelében, a Vitéz utca 9. vagy az 5. kerületben a Bajcsy-Zsilinszky út 72. szám alatt várjuk világos, csendes, modern rendelőnkben. A Gyógytornászom.hu szakemberei több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így biztosan megfelelő kezelést kaphat

Rendelőnkben fizethet készpénzzel, bankkártyával, SZÉP kártyával (OTP, MKB, K&H) és bizonyos egészségpénztári kártyákat is elfogadunk (OTP, MKB, Patika, Prémium, Tempo). 

Időpontot foglalni lehet telefonon a 06-30-50-50-50-3 számon (9 és 17 óra között) vagy oldalunkon keresztül online. Igény esetén visszahívást vállalunk. 

Rendelőnk könnyen megközelíthető a fő tömegközlekedési eszközökkel, valamint autóval is. Termeink jól felszereltek, kényelmes kezelőágyak állnak rendelkezésre. 

Csapatunk folyamatosan továbbképzi magát különböző tanfolyamokon, hogy vendégeinknek a leghatékonyabb, leggyorsabb eredménnyel járó kezelést tudjuk nyújtani. Minden alkalommal maximálisan odafigyelünk az egyénre, az alapos, részletes kikérdezésre, hogy minél pontosabb képet kapjunk nem csak a hátfájásról, hanem a vendég életkörülményeiről is. 

Nálunk lehet kérdezni, sőt! Ha nem ért valamit, bizonytalan abban, hogy mi miért van, mit miért csinálunk, mindenképp kérdezzen! Arra törekszünk, hogy minél részletesebben elmagyarázzuk a kezelést, a problémájához vezető okokat és hogy mit lehet tenni a csökkentése, megszüntetése érdekében.

Pácienseink ezt írják a bokaszalag szakadás gyógytornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!

gerincferdülés