könyöksérülés

Könyöksérülés: A gyógytorna segít

A könyöksérülésnek számos oka lehet, és nem csak sport közben érheti trauma ezt a területet. Fontos figyelni a mozdulatainkra, ugyanis a könyök traumájának komoly következményei is lehetnek. Ha megtörtént a baj, mindenképpen forduljon orvoshoz. A rehabilitációban nagy segítséget nyújthat a személyre szabott gyógytorna. Cikkünkből megtudhatja, miért olyan hatékony ez a kezelési módszer, mi történik, ha esetleg nem kéri egy szakképzett gyógytornász segítségét, valamint bemutatjuk, hogyan zajlik a könyöksérülés utáni fizioterápia.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezért hatékony könyöksérülés esetén a gyógytorna

A gyógytorna természetes módon, a mozgás által aktivizálja a test öngyógyító folyamatait, ezáltal támogatja az Ön könyöksérülésének rehabilitációját.

A fizioterápia első szakaszában a gyógytornász óvatosan bemozgatja a sérült könyökét minden irányban. A gyógytorna nem fájhat, maximum kellemetlen érzéssel járhat. Fontos, hogy sérüléstől függően fájdalom vagy tűréshatárig végezzük a gyakorlatokat.

Az első szakasz után fokozatos erősítés következik. Az Ön állapotához mérten, a gyógytornász személyre szabottan válogatja össze a feladatokat, a legkönnyebbektől haladva a nehezebbek felé.

könyöksérülés gyógytornája

Az izomerősítés mellett a könyökízület és a környező szövetek nyújtását is fontos szempontnak tartja a gyógytorna. Ez segít a normál mozgástartomány visszanyerésében, valamint a további szövődmények megakadályozásában. Például a csukló mozgásai is beszűkülhetnek, mivel a sérült oldali végtagját nem úgy tudja használni a mindennapok során, mint korábban.

A gyógytorna 12 hét után is a segítségére lehet. Egy manuálterápiát végzett gyógytornász megfelelő ízületi mobilizáció alkalmazásával nyújtani tudja az ízületi tokot, amely segíthet a mozgásterjedelem további növelésében.

Olyan könyökspecialista gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik? Tekintse meg árlistánkat és jelentkezzen be online vagy kérjen visszahívást!

Ez történhet, ha nem kér gyógytornát könyöksérülése után

Abban az esetben, ha könyöksérülése után nem kéri gyógytornász szakember segítségét, a könyökízület mozgása jelentősen korlátozódhat. Egy komolyabb törést követően nehézséget okozhat az arc elérése a kézzel, ami lehetetlenné teszi a mindennapi szükségletek ellátását. Ekkor a gyógyulási idő meghosszabbodhat, vagy egyáltalán nem tér vissza a korábban megszokott mozgásterjedelem. Műtétileg megoldható ez a probléma, azonban ha ez után sem rehabilitálja könyökét gyógytornász segítségével, az állapota visszatérhet.

Gyógytornászaink akik könyöksérüléssel foglalkoznak

Így zajlik a könyök gyógytornája professzionális rendelőben

A Gyógytornászom.hu frekventált helyen lévő rendelőjében (Vitéz utca 9.) a könyöksérülését követően hozzánk érkezve olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt. Akár már 2-3 napon belül tudjuk fogadni Önt, így hamar megkezdhetik a gyógytornát, s akár a sérülés utáni gyógyulási idő is lerövidülhet.

Az 1 órás állapotfelmérés alatt a terapeuta az Ön funkcionális állapotát méri fel. Először részletesen kikérdezi Önt a könyöksérülés körülményeiről, majd ez után fizikális vizsgálattal speciális, funkcionális teszteket végez az érintett területen.

A fizikális vizsgálat után egy mozgásszervi diagnózist állít fel terapeutája, amelyre egy egyéni, személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, hogy célzott módon növelje a könyöksérülés következtében kialakult mozgásbeszűkülést.

Csak ezek után kezdődik meg a gyógytorna, amelynek során a szakember által diktált és vezetett gyakorlatokat kell kiviteleznie. A passzív gyakorlatoknál a gyógytornásza kezeli az alkar izmait, nyújtásokat végez rajta. Az aktív gyakorlatok azonban az Ön munkáját is igénylik, amelynek során a terapeuta által diktált feladatok kell elvégeznie. A mozgást a gyógytornásza figyelemmel követi és, ha kell, korrigál a helyes kivitelezés érdekében, mert csak abban az esetben lesznek hatékonyak a feladatok. Házi feladatként olyan gyakorlatok ad fel Önnek, amelyeket biztosan lát, hogy Ön helyesen el tudja végezni.

Fontos kiemelni, hogy ha egy beszűkült mozgásterjedelmű könyököt kell mozgásra bírni az kellemetlen érzést okozhat Önnek. De empatikus gyógytornászaink igyekeznek a fájdalommentes pozíciót megtalálni a kezelések során, enyhíteni az Ön fájdalmát.

Már az első kezelés után érezni fogja, hogy a könyöksérülés következtében kialakult fájdalma elkezd csökkenni, a sérült karját újra szabadon tudja használni, majd hétről-hétre látható és érezhető lesz a javulás a könyökében.

A könyökízület

Ahhoz, hogy megértsük a könyöksérüléseket, fontos néhány szót említeni erről az ízületről.

A könyökízületet 3 csont alkotja. Az alkar csontok közül a singcsont (ulna) és az orsócsont (radius), valamint a felkarcsont (humerus).

Az ízületet a csontok mellett, tokok, szalagok és izmok alkotják.

Minden ízületről elmondható továbbá, hogy van egy ízületi fej (ez a domború rész) és egy ízületi vápa (ez a homorú rész), amelyek illeszkednek egymáshoz, közöttük porc és folyadék található. Ezek a mozgás során tompítják az ízfelszínek közti súrlódásokat, megakadályozzák az apró sérülések létrejöttét.

A könyöksérülések típusai

Ficam

Esés közben rendszeresen a kezünkkel tompítjuk a becsapódást, ekkor azonban nagy erőbehatás éri a karunkat, amikor is a könyökízületünk kificamodhat.

A ficam során az ízületet alkotó ízületi fej elhagyja a vápát, amihez illeszkedik. Ekkor a könyök deformálódik, duzzanat jelenik meg, valamint heves fájdalmat és mozgásképtelenséget tapasztalhat.

Ennek a visszahelyezése orvosi feladat, ez után vagy rögzítik a kart vagy bizonyos hétig pihentetést javasolnak. Amikor az orvos engedélyezi, a gyógytorna megkezdhető, ugyanis ilyenkor jelentősen csökken a könyök mozgásterjedelme, amin a fizioterápia hatékonyan tud segíteni.

Törés

Szintén esés vagy egyéb trauma (például autóbaleset) miatt jöhet létre. Mind a három könyökízületet alkotó csont törhet egyszerre, de akár külön-külön is. Ez a trauma nagyságától, és az erőbehatástól függ.

A törés jellemző tünetei:

  • duzzanat
  • mozgásterjedelem csökkenés
  • crepitatio (recsegés)
  • heves fájdalom
  • az ízület deformálódik

A legenyhébb formában csupán elmozdulás nélküli törés jön létre, ilyenkor a csont folytonossága megszakad, de nem távolodnak el egymást a tört felszínek. Az orvos dönti el, hogy milyen rögzítőt kell használnia és ez mennyi ideig tartson, valamint, hogy mikor kezdhető a fokozatos bemozgatás gyógytornász segítségével.

könyök röntgen

Amennyiben a törés elmozdulással jár, a tört végeket műtéti úton rögzítik csavarokkal, lemezekkel, a törés nagyságától és kiterjedésétől függően. Ezekben az esetekben általában nem kerül fel gipszrögzítés, de itt is az orvos dönti el mikor kezdhető szakember felügyelete mellett a bemozgatás.

Könyöksérülésből lábadozik? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön könyök problémájának gyógyításában!  ↓