könyök műtét

Könyök műtét után így segít a gyógytorna

Mint a legtöbb operációt követően, a könyök műtét után is javasolt a gyógytorna megkezdése. Ez a konzervatív terápiás módszer nem csak a szövődmények megakadályozásában és a könyök teljes funkciójának visszanyerésében segíthet, hanem a gyógyulási időt is lerövidítheti.

Ha kíváncsi rá, hogy milyen esetekben lehet szükség könyök műtétre és hogy hogyan segíthet azt követően egy tapasztalt gyógytornász, olvassa el alábbi cikkünket!

Ezekben az esetekben lehet szükség könyök műtétre

Az alábbi könyök problémák esetén javasolhat a szakorvos műtéti megoldást:

Teniszkönyök

Teniszkönyök (latinul: epicondylitis lateralis humeri) esetén, a könyök külső felszínén kialakuló, az izmok tapadásánál létrejövő gyulladásról beszélünk, amely a csukló feszítő izmainak túlerőltetése és fokozott igénybevétele miatt alakul ki. 

De a teniszkönyököt nem csak a kemény fizikai munka és a folyamatosan ismétlődő mozdulatsor válthatja ki, hanem akár egy olyan mozdulat is, amelyet ritkán vagy még soha nem végeztünk az érintett végtaggal.

Abban az esetben, ha a konzervatív terápia nem volt eredményes a teniszkönyök kezelésében, akkor műtétre kerülhet sor. Orvosi utasításra, bizonyos esetekben lehetséges, hogy egyből a műtét lesz az első terápiás módszer. A beavatkozásnak több változata ismert, amelyekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A teniszkönyök műtéte után a végtagot pihentetni kell és a kart általában fel kell kötni, amíg a műtéti seb begyógyul. A pihentetés után javasolt a gyógytorna megkezdése.

Kubitális (könyök) alagút szindróma

A könyök alagút szindróma (vagy kubitális alagút szindróma) ütés, tartós nyomás vagy túlerőltetés hatására a könyöknél futó ulnáris alagútban alakul ki és a singcsonti (ulnaris) ideget érinti. A könyök begyulladhat, ekkor pirossá, duzzadttá és meleggé válik, valamint áramütésszerű fájdalom futhat végig az alkaron. További tünetei lehetnek még:

  • kézfájdalom
  • a gyűrűsujjat és a kisujjat érintő zsibbadás és érzéskiesés 
  • izomgyengeség következtében erőtlen fogás
  • a könyök belső oldalán jelentkező sajgó fájdalom

Kattintson, és olvassa el összefoglalónkat az alagút szindrómáról!

Műtétre szintén abban az esetben kerülhet sor, ha a konzervatív terápia nem hozott javulást. Csak ritka esetekben végzik elsődlegesen az operációt. 

A műtét utáni rehabilitációhoz is elengedhetetlen a gyógytorna, amely a mozgást használja fel a szövődménymentes regeneráció érdekében.

Könyöktörés

Esés vagy valamilyen trauma (például sportsérülés, autóbaleset) következtében jöhet létre könyöktörés. Akár mind a három könyökízületet alkotó csont törhet egyszerre, de előfordulhat, hogy csak az egyik csont törik el. Ez függ a trauma nagyságától, és az erőbehatástól. 

Műtétre akkor van szükség, ha a törés elmozdulással jár. Ekkor a tört végeket csavarokkal, lemezekkel rögzítik, a törés nagyságától és kiterjedésétől függően. Ezekben az esetekben általában nem kerül fel gipszrögzítés, azonban az orvos dönti el mikor kezdhető meg gyógytornász felügyelete mellett a bemozgatás.

Így segít a gyógytorna könyök műtét után

A gyógytorna a legtermészetesebb módszer, amely már másnap bevethető a könyök műtét utáni rehabilitációba. Természetes, mert a mozgást veszi alapul, amely a mindennapunk részre, és állandóan kéznél van. 

A kezelés első szakaszában a gyógytornász óvatosan minden irányba bemozgatja a könyökét. Ennél a fázisnál fontos szempont, hogy fájdalom vagy tűréshatárig végezzük a gyakorlatokat, tehát a gyógytorna nem fájhat, maximum kis kellemetlen érzéssel járhat.

Névtelen terv - 2023-04-17T121721.931.png

Az első szakasz után fokozatos erősítés következik. Az Ön állapotához mérten, a gyógytornász személyre szabottan válogatja össze a feladatokat, a legkönnyebbektől haladva a nehezebbek felé.

Az izomerősítés mellett a könyökízület és a környező szövetek nyújtását is fontos szempontnak tartja a gyógytorna. Ez segít a normál mozgástartomány visszanyerésében, valamint a további szövődmények megakadályozásában. Például krónikus fájdalom a könyökben, kontraktúra vagy a csuklót érintő további panaszok.

A gyógytorna serkenti a vérkeringést, ezáltal nő a szövetek oxigén ellátása nem csak az érintett területen, hanem az egész szervezetre kiterjedően. Ez a folyamat elősegíti az eredményes rehabilitációt, ezáltal a szövetek regenerálódása hamarabb mehet végbe. Mindez hozzájárul a duzzanat csökkenéséhez is, ugyanis a vérkeringés mellett a nyirokkeringés is fokozódik, amely a műtét utáni ödéma (felgyülemlett folyadék) elvezetésében lényeges szerepet játszik. Ennek köszönhetően pedig természetes úton a fájdalom is mérséklődni fog.

A könyök műtét várható szövődményei gyógytorna nélkül

Abban az esetben, ha könyök műtét után nem kéri gyógytornász szakember segítségét, a fájdalom állandósulhat, a könyökízület mozgása pedig jelentősen korlátozódhat.

A műtét utáni rehabilitáció hiányában nehézséget okozhat az arc elérése a kézzel, ami lehetetlenné teszi a mindennapi szükségletek ellátását. Ekkor a gyógyulási idő meghosszabbodhat, vagy egyáltalán nem tér vissza a korábban megszokott mozgásterjedelem. 

Ha nincs megfelelően megerősítve a környező izomzat, további szövődmény lehet az ízület túlterhelése, ami miatt pedig ínhüvelygyulladás jöhet létre. Ez pedig újabb kezelést igényel, így a gyógyulási idő ismét kitolódhat.

Olyan gyógytornászt keres, akivel megelőzheti a szövődmények kialakulását? Olvassa el szakembereink bemutatkozóját és jelentkezzen be!

Így zajlik a könyök műtét utáni gyógytorna egy budapesti magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu budai, Batthyány térhez közeli, valamint a pesti, Nyugati térnél található rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink várják Önt professzionális kezelésre. Szakembereinkhez már 2-3 napon belül kaphat időpontot, így minél hamarabb megkezdhetik a közös munkát az Ön gyógyulásának érdekében.  Első alkalommal olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt. Amíg egy szakorvosnál a konzultáció ideje átlagosan 9 perc, addig nálunk az állapotfelmérés 1 óráig tart. 

Az állapotfelmérés alatt a terapeuta először részletesen kikérdezi Önt. Ezek után a gyógytornásza átolvassa az Ön orvosi leleteit, amelyek a könyök műtétről készültek, illetve a röntgenfelvételt is megtekinti. Ez után fizikális vizsgálattal speciális, funkcionális teszteket végez a könyök körüli szöveteken. 

Az anamnézis és az alapos fizikális vizsgálat már egy mozgásszervi diagnózis felállításához elegendő. A diagnózis alapján a gyógytornász egyéni, személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, hogy célzott módon segítse a könyöktörés rehabilitációjában. 

A gyógytorna ezek alapján kezdődik meg. A kezelések alatt a szakember által diktált és vezetett gyakorlatokat kell kiviteleznie. A mozdulatokat a gyógytornásza figyelemmel követi és, ha kell, korrigál a helyes kivitelezés érdekében. Ez azért lényeges, mert egy rosszul kivitelezett gyakorlat inkább árt, mint használ. Ezért is fontos a szakember felügyelete mellett végzett műtét utáni torna. Házi feladatként a terapeuta olyan gyakorlatokat ad fel Önnek, amelyeket már magabiztosan elvégez, és így hatékonyan hozzájárulhat az eredményes gyógyuláshoz. 

Már az első néhány alkalom után jelentős változást tapasztalhat a könyökében, például mozgékonyabbá válhat, a fájdalom pedig jelentős mértékben enyhülhet, valamint a gyógyulás időt is rövidebbnek fogja érzékelni.

Tudta? 

Rendelőnkben nem csak bankkártyával és készpénzzel fizethet, hanem SZÉP Kártyát és Egészségpénztári Kártyát is elfogadunk.

Könyök műtéte volt? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a műtét utáni rehabilitációban!