váll izom szakadás vagy húzódás

Váll izom szakadás vagy húzódás? – gyógytornász válaszol

Ha vállsérülése volt nem mindegy, hogy az izomszakadás vagy csak húzódás. A két trauma között ugyanis jelentős különbség van, és az előbbi esetén a gyógyulási idő is hosszabb lehet. De mi a különbség a váll izom szakadás és húzódás között? Hogyan ismerhető fel a szakadás és a húzódás? Milyen módszerekkel segíthet egy gyógytornász, és rendszeres terápia hiányában lehetnek-e szövődmények? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha elolvassa alábbi cikkünket!

Váll izom szakadás vagy húzódás? Mi a különbség?

A váll izom szakadás és húzódás között jelentős különbség van. Míg szakadás esetén az izom folytonosság megszakad, a húzódás csak egy kisebb sérülés, amely az izom merevségével jár. A vállizom szakadás lehet részleges vagy teljes, és leggyakrabban a bicepsz, illetve a váll körüli rotátor köpeny izmai érintettek a traumában. A húzódás bármely izomnál előfordulhat, ha túlterheltük a szöveteket.

Az izom szakadás és húzódás leggyakoribb okai nagyban megegyeznek:

 • bemelegítés hiánya testmozgás előtt
 • fizikai túlterhelés
 • hirtelen erős/csavaró mozdulat
 • ismétlődő terhelés miatt kialakuló mikrosérülések az izom felületén

A szakadásnak azonban további két oka is lehet: a váll körüli ínhüvelygyulladás, illetve a befagyott váll szindróma.

Váll izom szakadás esetén az alábbi tüneteket tapasztalhatja:

 • pattanó hang a szakadás pillanatában
 • a sérült végtag nehezített/gátolt mozgatása
 • éles, szúró jellegű fájdalom
 • teljes izomszakadás esetén a duzzadás a végtagban
 • részleges izomszakadásnál besüppedés az érintett területen
 • a szakadás területén nyomásérzékenység, duzzanat
 • késői tünet: vérömleny (haematoma)

A vállizom húzódását az alábbiak jelezhetik:

 • heves fájdalom, amely nem csak az érintett terület mozgatásakor jelentkezik, hanem pihenés közben is fennáll
 • az izom gyengesége
 • az érintett terület duzzanata
 • izommerevség, a nyújtás kivitelezhetetlenné válik
 • az érintett területen bőrpír, véraláfutás jelentkezhet

Így segít a gyógytornász váll izom szakadás vagy húzódás esetén

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb módja a váll izom szakadás vagy húzódás kezelésének, ugyanis a mozgás által serkenti a test öngyógyító folyamatait. A gyógytorna célja a sérült izom regenerációjának elősegítése, amelyhez a szakemberek komplex terápiát alkalmaz. 

Ennek a komplex terápiának a részét képezik a bemozgató, a nyújtó és az erősítő gyakorlatok. Az erősítő gyakorlatokkal állítják helyre a felborult izomerő egyensúlyt, az előbbiekkel pedig elsősorban lazítják a feszes, merev vállizmokat és növelik az érintett terület mozgásterjedelmét

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amely jelentős mértékben növelheti a sérült izom oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak gyorsabb gyógyulását.

A klasszikus gyógytorna feladatokon túl egy tapasztalt és képzett gyógytornász számos modern technikát is bevethet az eredményes gyógyulás érdekében (pl.: kineziológiai tapaszolás, flossing, köpöly). Ahhoz, hogy a megfelelő módszert válassza ki a szakember, egy állapotfelmérést végez, amely során teljes képet kap az Ön problémájáról, ezáltal pedig személyre szabott módon választja ki a gyógyuláshoz szükséges terápiás eljárást.

Névtelen terv - 2023-04-18T180506.613.png

Látható tehát, hogy a gyógytorna komplex módon segíti a váll izom szakadás és húzódás szövődménymentes gyógyulását. A rendszeres tornának a további, nem elhanyagolható pozitív hatása a közérzet javítása, és az öröm, hogy mozgással Ön is tehet az egészségéért. 

Olyan magán gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik? Nálunk minden kezelés egy áron van, jelentkezzen be online!

Vállizom sérülések és további panaszok gyógytorna hiányában

Gyógytorna kezelés hiányában a váll izomsérülésből fakadó merevség izomgörcsökhöz vezethet, amely miatt csomók alakulhatnak ki. A csomók kisugárzó tüneteket adhatnak távolabbi területekre is és funkciócsökkenéshez is vezethetnek (pl.: korlátozott karmozgások). 

Kezelés nélkül a sérült izom regenerációja sokkal több időt vehet igénybe, ezáltal hosszú időre kieshet a munkából és a sportból. 

A hosszú felépülés során, mivel kímélni próbálja a panaszos területet, ezért a terhelés eloszlása jelentős mértékben megváltozhat. Emiatt fordulhat elő, hogy az ellenoldali vállában is problémák jelentkezhetnek. Minél több terület panaszos, a kezelési idő is annál tovább tart.

Így zajlik a váll izom sérülések gyógytornája egy budapesti magánrendelőben 

A Gyógytornászom.hu központi, budai és pesti rendelőjében nagy hangsúlyt fektetünk a váll izom szakadás vagy húzódás mielőbb gyógyulására, valamint az abból adódó szövődmények megelőzésére. A honlapunkon elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját, és online bejelentkezhet ahhoz a szakemberhez, aki Önnek szimpatikus. 

Míg a legtöbb orvosnál az első alkalom átlagosan 9 percet vesz igénybe, addig a Gyógytornászom.hu rendelőjében ez az állapotfelmérés 1 órán át tart

Az anamnézis felvétel során részletesen kikérdezzük a panaszairól, az izomsérülés körülményeiről, a fájdalom jellegéről és hogy mely mozdulatok okoznak nehézséget önnek. A kikérdezést egy megtekintés és egy fizikális vizsgálat követi, amely a látottak alapján speciális izom teszteket foglal magába, és a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ezzel az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük az izomhúzódás kiváltó okának tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk egy személyre szabott terápiás tervet

Csak ezek után kezdődik meg a gyógytorna, amelynek során gyógytornásza nagy figyelmet fordít a heves fájdalmat kiváltó mozgások kerülésére. A diktálások alatt nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatok helyes kivitelezésére, ugyanis csak így lehet 100%-osan sikeres a sérült vállizomzat gyógyulása. Annak érdekében, hogy a gyógyulás minél gyorsabb és eredményesebb legyen, házi feladatokat is kapni fog a kezelések alatt megtanult gyakorlatokból, amiket így otthonában biztonságosan el tud végezni. 

A kezelések során olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy elkerülje az újabb izomsérülést, valamint hogy további panasz ne újuljon ki

A gyógytornászaink által vezetett, rendszeres gyógytorna, valamint az ezzel párhuzamosan végzett otthoni tornák elősegítik az izomsérülés következtében kialakult vállfájdalom csökkenését, valamint a váll és a kar mozgásterjedelmének növekedését is. A karmozgások kivitelezése ismét akadály-és fájdalommentes lehet.

Rendelőinkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet, árlistánkat pedig ide kattintva tekintheti meg. 

Váll izom szakadása vagy húzódása volt? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az izomsérülések kezelésében!  ↓