izomhúzódás

Izomhúzódás: így segít a gyógytornász

Az izomhúzódás igen heves fájdalommal jár, és jelentős mértékben csökkentheti az érintett terület mozgását. Az izom merevségével járó probléma bárkit érinthet, és a legtöbb ember élete folyamán megtapasztalta már legalább egyszer. A probléma kezelése elsősorban konzervatív, azonban a pihenő időszak után a legtöbb esetben megfeledkeznek a további kezelésről. Terápia nélkül azonban komolyabb problémák is kialakulhatnak egy egyszerű izomhúzódásból.

De hogyan tud segíteni ezen a problémán egy gyógytornász? Kezelés hiányában milyen további panaszokat tapasztalhat? Hogyan zajlik az első gyógytorna alkalom? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat, ha elolvassa alábbi cikkünket, amelyből azt is megtudhatja, hogy mik lehetnek az izomhúzódás okai és tünetei. 

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytornász izomhúzódás esetén

Mivel a gyógytorna az egyik legalapvetőbb képességünket veszi alapul, a mozgást, ezért a legtermészetesebb módja az izomhúzódás kezelésének. A gyógytorna célja a sérült izom regenerációjának elősegítése, amelyhez a szakemberek komplex terápiát alkalmaz. 

Ennek a komplex terápiának a részét képezik a nyújtó és az erősítő gyakorlatok. Az erősítő gyakorlatokkal állítják helyre a felborult izomerő egyensúlyt, nyújtással pedig elsősorban lazítják a feszes, merev izmokat és növelik az érintett terület mozgásterjedelmét

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amely jótékony hatása, hogy jelentős mértékben növelheti a sérült izom oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak gyorsabb gyógyulását.

A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely fájdalomcsillapító és terheléscsökkentő hatásának köszönhetően csökkentheti az izomhúzódásból adódó panaszokat. Trigger-pont terápiával a környéki, sérülés miatt túlfeszült izmokban kialakult csomók oldásával enyhíthető és megszüntethető az egy pontból kisugárzó fájdalom.

A pihenési időszakot követően, ha a fájdalom intenzitása csökkent, a funkcionális tréning is megkezdődhet. A funkcionális tréning egy kiváló módszer arra, hogy fejlesszük a felületes-és mélyizmainkat, ezáltal nagyobb erőre, állóképességre tegyünk szert. A tréning lényege, hogy nem izoláltan kezeli az izomcsoportokat, tehát a feladatok nem külön területekre koncentrálnak, hanem összetettebb gyakorlatokkal mozgat meg egyszerre több izomcsoportot. A funkcionális tréning során végzett gyakorlatok növelik az izmok erejét, összehangolja azok működését, emellett pedig korrigálja a testtartást.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres megfizethető áron? Nálunk minden kezelés egy áron van, jelentkezzen be online!

Izomhúzódás és további panaszok gyógytorna hiányában

Gyógytorna kezelés hiányában az izomhúzódásból fakadó merevség izomgörcsökhöz vezethet, amely miatt csomók alakulhatnak ki. A csomók kisugárzó tüneteket adhatnak távolabbi területekre is és funkciócsökkenéshez is vezethetnek (pl.: érintett területtől függően: korlátozott láb/kar mozgások). 

Kezelés nélkül a sérült izom regenerációja sokkal több időt vehet igénybe, ezáltal hosszú időre kieshet a munkából és a sportból. 

A hosszú felépülés során, mivel kímélni próbálja a panaszos területet, a terhelés eloszlása jelentős mértékben megváltozhat. Emiatt fordulhat elő, hogy az ellenoldali végtagjában is problémák jelentkezhetnek. Minél több terület panaszos, a kezelési idő is annál tovább tart.

Így zajlik az izomhúzódás gyógytornája egy budapesti magánrendelőben 

Ahhoz, hogy az izomhúzódás terápiája megfelelően személyre szabott módon történjen, első alkalommal elengedhetetlen az aktuális állapot felmérése. Míg a legtöbb orvosnál ez az alkalom átlagosan 9 percet vesz igénybe, addig a Gyógytornászom.hu rendelőjében ez az állapotfelmérés 1 órán át tart. Az anamnézis felvétel során részletesen kikérdezzük a panaszairól, az izomhúzódás körülményeiről, a fájdalom jellegéről és a további funkcióromlásról. A kikérdezést egy megtekintés és egy fizikális vizsgálat követi, amely a látottak alapján speciális izom teszteket foglal magába, és a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ezzel az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük az izomhúzódás kiváltó okának tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk egy személyre szabott terápiás tervet. Mindezeket követve kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is ismertetett erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból, trigger pont terápiából, funkcionális tréningből, valamint kineziológiai tapasz felhelyezéséből áll. Míg a legtöbb magánrendelőben ezeknek a kezeléseknek eltérő árakat szabtak meg, addig a Gyógytornászom.hu rendelőjében minden terápiás eljárás megegyezik a gyógytorna alkalom árával.

Empatikus gyógytornászaink célja, hogy ne fokozzák az Ön fájdalmát, éppen ezért folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit, és szükség esetén módosítanak a gyakorlat/kezelőfogás intenzitásán. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy merev izom/ízület bemozgatása járhat némi kellemetlen érzéssel, azonban az ezt követő pozitív eredmény feledtetni fogja Önnel az átmeneti diszkomfortérzetet. 

A kezelések során olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy elkerülje az újabb izomhúzódást, valamint hogy további panasz ne újuljon ki. Már az első 2-3 alkalom után érezheti az izommerevség oldódását, a fájdalom enyhülését, és kezelésről-kezelésre megtapasztalhatja a mozgástartomány növekedését. A mozgások kivitelezése ismét akadály-és fájdalommentes lehet.

Névtelen terv - 2022-05-04T165727.921.png

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül akár Ön is kiválaszthatja a terapeutáját! Ehhez nem kell mást tennie, mint a gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd online bejelentkezni a választott szakemberhez. Budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőnkben egyaránt fizethet SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával.

Az izomhúzódás: okok és tünetek

Az izomhúzódás leggyakoribb oka a szövetek túlterhelése. Ha a test nincs felkészítve a nagyobb igénybevételre, akkor nagy eséllyel sérülhetnek a lágyrészek. 

Tehát az izomhúzódás tehát az alábbi esetekben fordulhat elő:

  • bemelegítés hiánya testmozgás előtt
  • teljesítményen felüli fizikai igénybevétel
  • hirtelen erős/csavaró mozdulat
  • ismétlődő terhelés miatt kialakuló mikrosérülések az izom felületén
  • kitartott mozgás, amely az izmok fáradásához vezethet

A leginkább érintett területek az izomhúzódásban a váll körüli izmok, a derék, a térdín, a combfeszítő izom, a vádli, valamint a hát- és lágyéki izmok. Előfordulhat, hogy az izomhúzódás olyan mértékű, hogy az az izom szakadását okozhatja. Az izomszakadásról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Ezek lehetnek az izomhúzódás tünetei:

  • heves fájdalom, amely nem csak az érintett terület mozgatásakor jelentkezik, hanem pihenés közben is fennáll
  • az izom gyengesége
  • az érintett terület duzzanata
  • izommerevség, a nyújtás kivitelezhetetlenné válik
  • az érintett területen bőrpír, véraláfutás jelentkezhet

Izomhúzódása volt? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az izomhúzódás kezelésében!  ↓