sípcsont fájdalom

A sípcsont fájdalom okai és kezelése gyógytornával

A sípcsont fájdalom hátterében olyan kisebb problémák is állhatnak, mint egy rosszul megválasztott cipő vagy a láb túlterhelése. Vannak azonban olyan esetek, amikor komolyabb problémáról is szó lehet. Fontos megjegyezni, hogy ritka esetben fáj ténylegesen a sípcsont, a leggyakrabban inkább a környező lágyrészekből (izmokból, szalagokból) adódik a panasz.

Ha kíváncsi a továbbiakban, hogy mik lehetnek a sípcsont fájdalom további okai, milyen fájdalmat tapasztalhat, és milyen tünetek társulnak ehhez a panaszhoz, akkor ez a cikkünk Önnek szól! Azt is bemutatjuk, hogy hogyan segít a gyógytorna, és annak hiányában mi várható.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Sípcsont fájdalom kisokos: minden, amit tudni érdemes

Az alábbiakban összegyűjtöttük és megválaszoltuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket a témában.

Mi is fáj pontosan?

Az esetek jelentős százalékában nem konkrétan a sípcsontból ered a probléma, hanem környező izomból vagy ínszalagból. 

Milyen típusú fájdalom jelentkezhet a sípcsontban?

A fájdalom ezen a területen is különböző módon jelentkezhet. Jellegét tekintve tehát beszélhetünk nyilalló, pontszerű és görcsös panaszról. Míg a nyilalló és a görcsös panasz esetén legtöbbször izom probléma áll a háttérben, addig a pontszerű csonttöréshez köthető, és pihenésre magától elmúlik. csonttörés fájdalma nem múlik el pihenésre Ritka esetben érrendszeri problémák is okozhatnak ezen a területen görcsös fájdalmat.

Miért alakul ki fájdalom a sípcsontban?

Igen sok probléma okozhat panaszt a sípcsont környékén. Ezek az alábbiak lehetnek:

 • túlterhelés
 • nem megfelelő cipő
 • izomhúzódás
 • izomgörcs
 • csonttörés
 • ínhüvelygyulladás
 • tibialis anterior szindróma
 • isiász 
 • érrendszeri problémák (pl.: mélyvénás trombózis, krónikus vénás elégtelenség, perifériás artériás betegség)

Milyen tüneteket társulhatnak a sípcsont fájdalomhoz?

A panasz hátterében álló októl függően az alábbi tüneteket társulhatnak a sípcsont fájdalomhoz:

 • a sípcsont körüli izmok merevsége
 • a lábszár gyengesége (isiász miatt)
 • lábdagadás (gyulladás, sérülés miatt)
 • véraláfutás (izomhúzódás miatt)
 • bőrpír és meleg tapintat (gyulladás miatt)
 • bőrviszketés (vénás probléma miatt)
 • hideg tapintatú lábszár (rossz keringés)

Hogyan diagnosztizálhatják a sípcsont fájdalom hátterében álló okot?

Fontos, hogy ha 5 napnál tovább tartanak a tünetei, és jelentős mértékben megnehezíti a mindennapokat, keressen fel szakorvost, aki kivizsgálja a problémát. A szakorvosi vizsgálatot követően szükség lehet röntgen, MR vagy Doppler vizsgálatra is.

Ha a mélyvénás trombózis tüneteit tapasztalja (a problémáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben), akkor azonnal forduljon orvoshoz!

Így segít a gyógytorna sípcsont fájdalom esetén

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb és legtermészetesebb terápiás módszer a mozgásszervi eredetű sípcsont fájdalom kezelésére, ugyanis a mozgáson alapul, amely alapvető képességünk.  

A gyógytorna során nyújtó és erősítő gyakorlatokkal támogatják a terapeuták a fájdalom csökkentése mellett a kiváltó ok megszüntetését. Nyújtással elsősorban a befeszült izmokat lazítják, majd ezt megtámogatva az erősítő gyakorlatokkal fejlesztik a sípcsont körüli izmokat, amely pozitív hatással lesz a lábszárat alkotó ízületek stabilitására. Az erősítő gyakorlatokkal továbbá helyreállítják a fájdalom miatt megváltozott terhelés következtében felborult izomerő egyensúlyt

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amely akkor is jótékony hatással van a sípcsontra, ha annak fájdalmát sérülés (törés, izomhúzódás) váltotta ki. Ez a fokozott vérkeringés jelentős mértékben növelheti a traumás terület oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak gyorsabb gyógyulását, valamint akár a sípcsont körüli gyulladások is enyhülhetnek.

Egy megfelelően képzett gyógytornász további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön eredményes gyógyulása érdekében. Előfordulhat, hogy a sípcsont fájdalom hátterében a fascia disztorziója áll, erre nyújt megoldást az FDM terápia, ugyanis manuális (kézzel kivitelezett) fogásokkal hat a kötőszövetre. A módszer akár azonnali javulást is eredményezhet, ugyanis amint a fascia spazmusa (feszülése) csökken, a kötőszövet immobilizációja is oldódik. 

Névtelen terv - 2022-05-05T192115.572.png

További kezelési eljárás lehet az SMR masszázs terápia. amely egy hengeres eszköz segítségével oldja az izompólyákban kialakult feszülést, letapadást. Ez a típusú masszázs a gyógytornász betanítása után otthon is végezhető, azonban szakember irányítása mellett a módszer hatékonyabb lehet. 

Kezelések végén a kineziológiai tapasz felhelyezése is segíthet enyhíteni a lábfájdalmat, és ha trauma vagy gyulladás következtében duzzanat jött létre a sípcsont környékén, annak csökkentésében is jótékony szerepet játszik. 

Olyan magán gyógytornászt keres, aki már néhány napon belül tudja Önt fogadni sípcsont fájdalmával? Jelentkezzen be hozzánk!

A sípcsont fájdalom szövődményei gyógytorna nélkül

Gyógytorna kezelés hiányában a sípcsont fájdalom állandósulhat, amely állandó feszes állapotban tarthatja az izmokat, amelyből akár távolabbi területeken izomcsomók is kialakulhatnak. 

Az állandó fájdalom következtében megváltozik a terhelés, és ez a felborult egyensúly akár a bokában, talpban, térdben vagy a csípőben is panaszt okozhat. Az ellenoldali lábát is jobban igénybeveszi, amelyben nem csak izomláz, de akár új panaszok is jelentkezhetnek. 

Minél hamarabb kerül sor gyógytornára, annál könnyebb lesz a sípcsont fájdalom pontos kiváltó okát kideríteni és kezelni azt, így a gyógyulási idő jelentősen lerövidül.

Így zajlik a gyógytorna sípcsont fájdalom esetén

Ha mozgásszervi probléma áll a sípcsont fájdalom hátterében, először is fontos kideríteni a pontos okot, majd ez után következhet a szakember által vezetett, személyre szabott gyógytorna.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük fájdalmáról és további panaszairól. A kikérdezést egy megtekintés és egy fizikális vizsgálat követi, amely speciális izom teszteket foglal magába, és szükség esetén a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ezzel az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot arra egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk az Ön számára egy személyre szabott terápiás tervet. Mindezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is részletezett erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból, valamint kiegészítő terápiás eljárásokból áll. Sípcsont fájdalom esetén legfontosabb a láb izmainak nyújtása, amelyre külön stretching technikát alkalmazunk. 

A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk. A kezelésnek ezen a részén olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy egy újabb sípcsont fájdalom ne alakuljon ki. A gyakorlatokat helyesen kivitelezve betanítjuk Önnek, így otthonában magabiztosan elvégezheti azokat. Ezek szükségesek ahhoz, hogy a gyógyulás eredményes és gyors legyen.

Pácienseink közül 10-ből 8 ember már az első alkalmak után érezi a sípcsont fájdalom jelentős mértékű enyhülését, és hétről-hétre további javulásokról számolnak be. A lábszár izmok merevségének oldódásával, valamint a duzzanat csökkenésével könnyedebbé válik a mozgás.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül akár Ön is választhatja a terapeutát! Ehhez nem kell mást tennie, mint a gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd online vagy telefonos visszahívást kérve bejelentkezni hozzá. További előny, hogy nálunk SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet és minden kezelés egy áron van!

Sípcsont fájdalommal küzd? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a lábszár panaszok kezelésében!  ↓