alhasi fájdalom

Az alhasi fájdalom mozgásszervi okai és gyógytorna terápiája

Az alhasi fájdalom hátterében bizonyos esetekben nem mutatható ki semmilyen kóros belső szervi eltérés. Ekkor sokan elkeserednek, mert továbbra sem tudják, mi válthatja ki a kellemetlen panaszokat.

Ha szeretné tudni, hogy mik lehetnek az alhasi fájdalom mozgásszervi okai, és hogyan segíthet ezen a problémán egy tapasztalt gyógytornász, az alábbi cikkünkből megtudhatja!

Az alhasi fájdalom leggyakoribb okai

Az alhasi fájdalom leggyakoribb okai az alábbiak lehetnek:

 • endometriózis
 • kismedencei gyulladás
 • mióma
 • IBS – irritábilis bélszindróma
 • felfázás
 • menstruáció
 • változókor
 • szexuális aktust követően
 • hüvelyi fertőzés
 • császármetszés/hasi műtét hege
 • lelki okok (pl.: depresszió, trauma, stressz)
Névtelen terv - 2023-04-26T144216.831.png

Mik lehetnek az alhasi fájdalom mozgásszervi okai?

A mozgásszervrendszer harmadik elemét kevesen ismerik, pedig rendkívül fontos feladatot lát el. Ez a fascia, vagyis kötőszöveti háló, amely az egész testünket átszövi, beleértve a csontokat, izmokat és a szerveket. Bővebben ebben a cikkünkben írtunk róla.

Olyan összefüggő háló, amely folytonos, tehát tetőtől talpig, talptól a fejtetőig végig jelen van, és ez által minden mindennel összefügg. A szervek között is található fascia, éppen ezért nem meglepő, hogy ha a testben egy ponton ez a háló megfeszül, az akár a szervekre is hatással lehet.

Alhasi fájdalmat gyakran okozhat a deréktáji és a comb fasciáiban létrejött disztorzió (eltérés). Ekkor az alhasi fájdalom ki is sugározhat ezekre a területekre is.

Ezen kívül az alábbi mozgásszervi kiváltó okokról beszélhetünk még:

Hogyan segíthet a gyógytorna alhasi fájdalom esetén?

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb terápiás eljárás a mozgásszervi eredetű alhasi fájdalom kezelésére, ugyanis mozgással aktivizálja a test öngyógyító folyamatait, ezáltal szünteti meg a panaszt kiváltó mozgásszervi okot.

Alhasi fájdalom esetén a gyógytorna célja a fájdalom csökkentése mellett a kötőszöveti és izom merevség oldása.

A kezelések során a terapeuta egyaránt alkalmaz nyújtó és erősítő gyakorlatokat, ezáltal komplexen gyógyítja a panaszt kiváltó okot. Az erősítő gyakorlatokkal a gyenge törzs és has izomzat tónusa, ezáltal ereje növelhető, míg nyújtással a merev izmok és ízületek kerülnek fellazításra

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően oldódhat a szorongás, valamint enyhülhet a depresszió.

A gyógytornászok további kezelési módszereket is alkalmazhatnak a sikeres kezelés érdekében.

A fascia terápia olyan modern kezelési forma, amely hatékonyan csillapítja a fájdalmat és kezeli az annak hátterében álló okot. Egy FDM tanfolyamot végzett gyógytornász a testbeszédét megfigyelve meg tudja állapítani, milyen kezelő fogásokat kell alkalmaznia az Ön problémájának enyhítésére. Mivel sok esetben az alhasi fájdalom hátterében a fascia disztorziója áll, a speciális fogásoknak köszönhetően a kötőszövet feszülése szinte azonnal csökken, ennek következtében pedig a fájdalom is oldódik

Ehhez hasonló módszer a trigger pont terápia is. Lényege, hogy a befeszült izmokban a kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra enyhe nyomást helyezve feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó görcsöt és a kisugárzó panaszokat. Alhasi fájdalom esetén a derék és a comb környékén keres ilyen pontokat a gyógytornász, és kezelésről-kezelésre feloldja azokat.

Gátizom görcs esetén speciális, intim torna feladatsort diktál Önnek a gyógytornász, amellyel hatékonyan átmozgathatja a medencefenéki izmokat.

Nem csak mozgásszervi eredetű alhasi fájdalom esetén segíthet egy tapasztalt gyógytornász. Például stressz okozta hasi panaszok esetén a vagus terápiával hatékonyan csökkentheti a szorongást, amely a fájdalomra is pozitív hatással lehet.

Hasi heg okozta panaszok esetén a terapeuta hegkezelési technikát is bevethet, hogy oldja a letapadásokat, ezáltal csökkentse a fájdalmat.

A kezelések végeztével további technikát is alkalmazhat egy szakképzett gyógytornász, amely rendszerint a kineziológiai tapasz felragasztását jelenti. Ez a módszer a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja egy kémiai hatóanyagoktól mentes, pamutrétegből álló tapasz (tape) segítségével. A tape pozitív jelzéseket küld a test felé a reflexkörök aktiválásával, amelyek felgyorsíthatják az alhas környékén kialakult probléma gyógyulását. 

Mi várható gyógytorna hiányában?

Ha alhasi fájdalom esetén nem kap semmiféle terápiát, a szövetek tartósan feszesek maradhatnak, s ez a szabad mozgást is akadályozni fogja. Ezért hosszú távon nem csak a fájdalom fog állandósulni, de bizonyos hétköznapi mozdulatok kivitelezése is nehezített vagy akadályozott lehet (pl.: előrehajlás, elfordulás/csavarodás). 

Az állandó fájdalom hatására bekövetkező izomgörcsök miatt csomók alakulnak ki, amelyek kisugárzó tüneteket adhatnak távolabbi területekre is. Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál könnyebb lesz kezelni az alhasi panaszokat.

Hogyan történik a gyógytorna állapotfelmérés?

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca 9.) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) rendelőiben a gyógytornát egy 1 órás állapotfelmérés előzi meg, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

Először részletesen kikérdezi Önt, majd egy fizikális vizsgálat következik. A palpáció során a terapeuta áttapintja a has területét, majd a teljes törzset, ezáltal érzékeli a szövetek állapotát, és közben folyamatosan kérdezi Önt, hogy mit érez, hol tapasztal fájdalmat, valamint speciális teszteket is végez.

Gyógytornásza kulcstünetként tekint a fájdalomra, annak helyére, típusára és intenzitására, hiszen ez segíti a panasz kiváltó okának megtalálásában. Ez után, ha vannak orvosi leletei, szakemberünk áttekinti azokat is, majd egy mozgásszervi diagnózist és egy egyéni kezelési tervet állít fel az Ön számára. 

A gyógytorna csak ez után kezdődik meg. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek fájdalmat, azonban kellemetlen érzés előfordulhat például egy fasciális probléma kikezelése során. Az izmok erősítésénél az Ön állapotát figyelembe véve kerülnek bevezetésre az újabb és nehezebb gyakorlatok. A gyógytornász külön figyelmet fordít a gyakorlatok helyes kivitelezésére és betanítására. A feladatok közül néhányat házi feladatként otthonában is el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében. 

Már az első 2-3 alkalom után érezni fogja a javulást az alhasában, a fájdalom jelentős mértékben csökkenhet. Rendszeres gyógytornával pedig hosszú távon biztosan megelőzheti a további problémák kialakulását.

A Gyógytornászom.hu-nál SZÉP Kártyával vagy Egészségpénztári Kártyával is fizethet, továbbá minden kezelés (beleértve a fascia terápiát is) egy áron van! Kattintson, és tekintse meg árlistánkat!

Alhasi panaszokkal küzd, amelynek nincs belső szervi oka? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a fasciális eredetű alhasi fájdalom kezelésében!