fascia

A fascia jelentése – minden, amit tudni érdemes

A fascia jelentése ma még sokak számára ismeretlen, pedig az orvostudományban már régóta folynak kutatások és kezelések a kötőszövet problémáira.

Hogy mit jelent a fascia és milyen problémái lehetnek, azokra az alábbi cikkünkben részletesen kitérünk. Megtudhatja továbbá azt is, hogy miket tehet Ön is a fasciája egészségéért, valamint, hogy milyen gyógytorna módszerek léteznek a fascia problémáinak kezelésére.

A fascia jelentése

A fascia jelentése tulajdonképpen kötőszövet. Ez, a mozgásszervi rendszer harmadik építőköve, egy rugalmas kötőszövetes lemez, amely az egész testünket beborítja. Mindent-mindennel összeköt, tehát a csontokat, inakat, izmokat és belső szerveket egymással. 

Eltérései közé sorolhatjuk a disztorziót és a diszfunkciót. Disztorzió során a kötőszövetek valamilyen oknál fogva (pl.: sérülés) letapadnak, felhasadnak, kiboltosulnak, míg a diszfunkció során a fascia működésében (pl.: rugalmasságában) eltérések keletkeznek.

A fascia problémái és azok okai

A fascia hálózat nagyfokú terhelését sokféle probléma okozhatja. Egy csonttörésen vagy egy zúzódáson át, akár az olyan banális problémák is, mint egy végtaghossz különbség. Ezek olyan mértékű egyensúly felborulást okoznak az egész szervezetben, amelyek immobilizációt és befeszülést válthatnak ki, s ezek a kötőszövetes lemez megvastagodását is okozhatják. Mivel a fascia mindent behálóz, ezért a diszfunkciója a mélyebb rétegekben is problémát okozhat. 

Tehát fascia problémák hátterében leggyakrabban az alábbi okok állhatnak:

 • sérülés (pl.: rándulás, zúzódás, húzódás, ficam, törés)
 • hirtelen, rossz mozdulat
 • helytelen testtartás
 • túlterhelés
 • kevés folyadék
 • ülőmunka
 • stressz
 • mozgáshiány

Így tarthatja egészségesen a fasciáját!

Gyógytornászunk összeszedett néhány fontos tanácsot, amelyeket betartva Ön is sokat tehet a fascia egészségének megőrzéséért.

 1. Igyon megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot.
 2. Mozogjon rendszeresen.
 3. Nyújtson minden nap.
 4. Ha ülőmunkát végez, óránként mozgassa át végtagjait.
 5. Sérülés esetén csak rövid pihenő időszakot tartson, minél előbb kezdjen el mozogni.
 6. Kérje gyógytornász segítségét a testtartás javításában.

Gyógytorna módszerek a fascia kezelésére

Egy jól képzett gyógytornász számos technikát ismer, amelyekkel hatékonyan kezelheti a fascia problémáit. Ezek mind olyan természetes módszerek, amelyekkel akár a kiváltó ok is kezelhető.

FDM – Fascia Disztorziós Modell

Fascia probléma esetén elsődlegesen az FDM terápiát veti be egy gyógytornász. Az FDM olyan modern kezelési forma, amely hatékonyan csillapítja a fájdalmat és kezeli az azt kiváltó okot. Ehhez azonban a terapeuta előzetesen egy részletes állapotfelmérést végez. 

Már csak a testbeszédét megfigyelve egy képzett terapeuta meg tudja állapítani, milyen kezelő fogásokat kell alkalmaznia az Ön problémájának enyhítésére. 

A gyógytornász az FDM terápia során manuális (kézzel kivitelezett) fogásokkal hat a kötőszövetre, amely a szerteágazó hálózata miatt távolabbi területekre is hatással van.

Amint a fascia feszülése csökken, a kötőszövet immobilizációja is oldódik. Mindez pozitív hatást gyakorol a teljes testre, és így a közérzetére is. 

Köpöly – az eszközös terápia

A köpölyözés során harang formájú eszközökkel vákuumot képeznek a bőrön, amellyel egyfajta masszázst végeznek az érintett területen. Ez nem csak lazítja a fasciát, de az összetapadások feloldásában is segít. Nem csak kötőszöveti kezelésben hatékony, hanem különösen hasznos módszernek bizonyult a hegkezelésben is. 

SMR – Self Myofascial Release

Az SMR henger egy olyan eszköz, amelynek segítségével hatékonyan oldható a fascia feszessége és azok letapadása. 

Az SMR masszázs a gyógytornász betanítása után otthon is végezhető, azonban szakember irányítása mellett a módszer bevethető tartásproblémák, mozgásszervi betegségek esetén is. 

Ez a természetes módszer, amely célzottan hat a mozgás szervrendszerre, egyaránt alkalmazható egészségmegőrzésre és rehabilitációra is. 

Névtelen terv - 2023-04-26T173651.423.png

Flossing terápia

A flossing terápia egy olyan kompressziós módszer, amelyet egy speciális gumiszalaggal végeznek. Az érintett területre feltekert szalag célja, hogy helyreállítsa a mozgást és csökkentse a fájdalmat, teszi ezt azáltal, hogy a felhelyezés után meghatározott gyakorlatok végzése közben serkenti a szöveti regenerációt.

A flossing terápia nem csak a rehabilitációban kiváló kiegészítő módszer, hanem akár a sérülések kialakulásának megelőzésében is jelentős szerepet játszhat. 

Ez várható gyógytorna hiányában

Abban az esetben, ha a fascia problémáját nem kezeli egy képzett gyógytornász, a fájdalom állandósulhat, és további panaszok alakulhatnak ki. 

Például, ha a végtaghossz különbség miatt borul fel az egyensúly, amely fájdalmat okoz, és erre nem kap hatékony kezelést a kötőszövetek szintjén, a test távolabbi pontjain is jelentkezhet probléma. Mivel a fascia izmokkal, csontokkal és szervekkel is összeköttetésben áll, nem kizárt, hogy akár mozgásbeszűkülés is jelentkezhet bizonyos ízületekben. A testünk egy komplex rendszer, ahol minden kölcsönhatásban áll egymással, főként fascia szinten.

Minél tovább áll fenn a fájdalom, annál több panasz jelentkezhet a fascia mentén. Ezzel azonban egyenesen arányosan megnő a gyógyulási idő is.

Így zajlik az állapotfelmérés fascia eredetű probléma esetén

A Gyógytornászom.hu központi, budai és pesti rendelőjében a fascia terápiát megelőzően nagy hangsúlyt fektetünk az alapos állapotfelmérésre. A honlapunkon elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját, és online bejelentkezhet ahhoz a szakemberhez, aki Önnek szimpatikus. 

Míg a legtöbb orvosnál az első alkalom átlagosan 9 percet vesz igénybe, addig a Gyógytornászom.hu rendelőjében ez az állapotfelmérés 1 órán át tart

Az Ön által választott gyógytornász részletesen kikérdezi Önt a panaszairól, mikor kezdődött a fájdalom, volt-e kiváltó oka, mire erősödik, mire enyhül, pontosan hol és hogyan fáj? Ezek után kerül sor a fizikális vizsgálatra, amely a teljes testre kiterjed. Az állapotfelmérés eredménye alapján kialakít egy diagnózist, amelyet egy egyéni, célzott terápiás terv felállítása követ. 

A kezelés során tapasztalhat fájdalmat, ennek azonban egy 10-es skálán nem szabad 7-esnél 8-asnál erősebbnek lennie. Ha ilyet tapasztal, mindenképp jelezze a szakembernek, azonban empatikus terapeutáink folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit, és ügyelnek arra, hogy a terápia ne okozzon nagy fájdalmat. 

Már az első kezelések után érezni fogja, hogy a régóta fennálló fájdalma csökkeni kezd, és hétről-hétre elhagyhatja a gyógyszer szedését, valamint megtapasztalhatja a kezelési módszer további, jótékony hatásait.

Fontos, hogy a rendelőnkben, nem csak fascia terápiát végzünk, hanem egyéb terápiás eljárásokat is alkalmazunk, ha szükséges. Vállalunk még funkcionális gyógytornát, manuálterápiát, szegmentális stabilizációt vagy stretchinget is. Ezeknek az ára egységes, nem jár többletköltséggel, ha ilyen terápiára kerülne sor. Rendelőinkben SZÉP és Egészségségpénztári kártyával is fizethet. 

Fascia eredetű panaszai vannak? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az fascia problémák kezelésében!  ↓