Foglaljon időpontot gyógytorna állapotfelmérésre!


A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon fibromyalgiájával?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk a fibromyalgia okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • A fájdalom jelentős mértékben enyhülhet.
 • Csökkenhet a nyomásérzékenység.
 • Rendszeres kezeléssel pozitív életmódbeli változásokat érhet el, amelyekkel a depressziója is mérséklődhet.
 • A gyógytorna oki terápiájának köszönhetően az esetek nagy százalékában hosszú távon tartható fenn a fájdalommentesség.
 • A mozgás és a terhelés az esetek nagy százalékában nem okoz többé panaszt.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!


A fibromyalgia terápiája – Minden kérdésére válaszoltunk!

A fibromyalgia az egész testre kiterjedő fájdalom, amelyet a központi idegrendszer problémája okoz. A probléma hátterében álló ok alapvetően ismeretlen, bizonyos feltételezéseket ismerünk csak, mint például köthető túlterheléshez, túlsúlyhoz, szerotonin-anyagcsere zavarhoz, vagy olyan pszichés betegségekhez is, mint például a depresszió.

A fibromyalgia vezető tünete a testszerte jelentkező izom- és ízületi fájdalom, illetve utóbbi reggeli merevsége. A kifejezett nyomás-és fájdalomérzékenység igen gyakran fordul elő, és ennél a betegségnél 18 darabig fibromyalgiás pontot tudunk megkülönböztetni.

A szerteágazó tünetei miatt igen nehéz diagnosztizálni, és gyakran azok enyhébb megjelenése esetén lehet, hogy nem is fordul szakemberhez. Pedig az idő előrehaladtával a tünetek súlyosbodhatnak, ezért érdemes mihamarabb segítséget kérni. A diagnózis felállításában a szakember segítségére lehet egy kritérium rendszer, amelynek figyelembe vételével ma már igen hamar megállapítható, hogy jelen van-e ez a betegség.

A probléma kezelése komplex feladat, több terület szakemberének összehangolt munkáját igényli. A panaszok enyhítésében sokat segíthet a masszázs, a lágylézer kezelés, valamint az egyik leghatékonyabb módszer, a gyógytorna.

A gyógytorna célja a fájdalom csökkentése mellett az izom-és ízületi merevség, valamint a myalgiás csomók oldása. A gyógytornászok technikáinak köszönhetően már az első néhány alkalom után megtapasztalhatja a fájdalom enyhülését, és hétről-hétre érezheti a gyógytornának köszönhető pozitív változást a mindennapokban.

Gyógytorna hiányában azonban a fibromyalgia krónikussá válik, a fájdalom állandósul, tovább fokozódik az izommerevség, amely jelentősen beszűkítheti az ízületek mozgásterjedelmét. Érdemes tehát minél hamarabb felkeresni egy tapasztalt gyógytornászt, aki személyre szabott kezeléssel segíthet a fibromyalgiás panaszainak megszűntetésében.

Az alábbi blokkban összeírtunk minden fontos tudnivalót a fibromyalgia témában. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. Mit jelent a fibromyalgia? Mi a lényege?

A fibromyalgia még ma is rejtélyes betegség, panaszok esetén csak ritka esetben sikerül a diagnózisit felállítani. A sokféle, és különböző területeken jelentkező tünetek miatt igen nehéz elkülöníteni más betegségektől

A probléma forrása a központi idegrendszer, és annak a fájdalom érzékelése, valamint feldolgozása, amely valamilyen oknál fogva zavart szenved, és ez kihatással lehet a lágyrészekre, izmokra és az ízületekre. A betegségekben leginkább érintett szövetek az izmok, inak és szalagok, valamint a bőr alatti zsírszövet.

Névtelen terv - 2022-08-15T083655.389.png

Fibromyalgiát gyakrabban diagnosztizálnak nőknél, mint férfiaknál, és az esetek felében migrénes fejfájás is társul a panaszokhoz. Bizonyos esetekben összefüggést véltek felfedezni a depresszió és a fibromyalgia között: gyakori, hogy a betegek a fájdalmas tünetek miatt szoronganak, azonban ez a rosszkedv sajnos tovább erősítheti a panaszokat.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg naptárunkat és jelentkezzen be az Önnek megfelelő szabad időpontjaink egyikére!

2. Milyen altípusai léteznek a fibromyalgiának?

A szakemberek a fibromyalgiához társuló pszichés betegségek alapján négy nagyobb altípust különítettek el, amelyeknek a kezelésében is eltérés mutatkozhat. Ezek az alábbiak lehetnek:

 1. Extrém fájdalomérzékenység, pszichés kísérő tünetek nélkül.
 2. Fájdalom, amely depresszióval társul.
 3. Elsődlegesen a depresszió jelenik meg, amelyhez társul a fibromyalgia.
 4. A fibromyalgiát bizonyos pszichés eredetű problémák váltják ki.
Névtelen terv - 2022-08-15T083304.972.png

Ön szeretné kiválasztani gyógytornászát? Nálunk megteheti! Olvassa el terapeutáink bemutatkozóját, és néhány kattintással jelentkezzen be az Önnek is szimpatikus szakemberhez!

Egy 2022-es tanulmányban a fibromyalgiával diagnosztizált esetek dokumentumait vették alapul Finnország. A tanulmány célja az volt, hogy feltárja a betegek tapasztalatait az egészségügyi ellátásban egészen a végleges diagnózis felállításáig. Kiemelik, hogy az ellátás sikeressége szempontjából fontos a jó orvos-beteg kapcsolat, valamint a szakember mély ismeretei a fibromyalgiáról. Mivel a kutatás során úgy találták, hogy a szakorvosok túl sok tesztet végeztek különböző, egyéb betegségekre, valamint igen gyakran depresszióra fogták a tünetek jelenlétét, így kiemelik ezen gyakorlatok mellőzését a páciensek pszichés egészsége érdekében.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9225685/

3. Mik lehetnek a fibromyalgia tünetei?

Ez a betegség igen sok területen okozhat panaszt, ezért a test különböző pontjain egyszerre többféle tünet jelentkezhet. 

A fibromyalgia vezető tünetei az alábbiak lehetnek:

 • az egész testen tapasztalható izom-és ízületi fájdalom 
 • kifejezett fáradékonyság
 • fokozott fájdalomérzékelés
 • nyomásérzékenység 
 • izom- és ízületi merevség (főként a reggeli órákban)
 • depresszió
 • szorongás
Névtelen terv - 2022-08-15T083658.341.png

Mindezek mellett az alábbi kísérő tüneteket tapasztalhatja:

 • izomgörcsök, izomrángások, remegés
 • végtagok gyengesége
 • probléma a rövid és hosszú távú memóriával
 • koncentrációs nehézségek
 • alvászavar
 • teljesítményromlás
 • a belszerveket is érintő panaszok: irritábilis bélszindróma, petefészekciszták, bőrgyógyászati betegségek

A 18 db fibromyalgiás pont (fájdalmas pontok) 

A betegség jellemzője, hogy testszerte, jól leírható modell alapján 11-18 db ponton fájdalom és nyomásérzékenység alakul ki, ezeket nevezzük fibromyalgiás pontoknak. 

Legjellemzőbb területek: a nyak, váll, mellkas, könyök és térdek környékén, a felső háti szakaszon, illetve a fenék és comb felső részén.

Olyan gyógytornászt keres, aki érti a panaszait és türelemmel kezeli azokat? Jelentkezzen be hozzánk, akár az Ön által választott terapeutához!

4. Miért alakul ki fibromyalgia?

Bár a fibromyalgia hátterében álló ok egyelőre ismeretlen, vannak bizonyos autoimmun betegségek (pl.: rheumatoid arthritisz) amelyekhez gyakran társulhat ez a probléma.

Fizikai okok, amelyek a fibromyalgia hátterében állhatnak

Minden olyan tényező, amely a szervezet és a lágyrészek túlterhelődését okozza, a test védekezőképességét váltja ki. Emiatt jöhetnek létre a fibromyalgiás pontok és az egyéb tünetek is.

Leggyakoribb fizikai okok:

 • Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
 • túlsúly
 • túlerőltetés
 • helytelen testtartás
 • kötőszöveti gyengeség
 • tartós, hideg ártalom
 • idegi irritációk
 • fertőzések
 • sérülések

Előfordulhat, hogy a betegség hátterében szerotonin-anyagcsere zavar áll. A szerotonin felelős az agy és az idegek közötti ingerület továbbításáért, éppen ezért ennek elégtelensége vagy túlzott jelenléte miatt az idegek túlingerelt állapotba kerülhetnek. A folyamat következménye, hogy az izmok állandó, megfeszült állapotban maradnak, amely idővel fájdalom és izomcsomók kialakulásához vezethet.

Állandó fájdalom gyötri? Szeretné mozgással enyhíteni panaszait? Kérjen visszahívást és segítünk!

Pszichés tényezők, lelki okok

A tartós stressz, pszichés nyomás (pl.: munkahelyi, családi, párkapcsolati) fokozott idegi működést válthat ki. Stressz hatására az izmok megfeszülnek, amely tartós fennállása esetén fájdalmat generálhat a test különböző pontjain (leggyakoribb területek: nyak, hát, váll). 

Ha a stresszt nem tudjuk megfelelően feldolgozni, az kihatással lehet a testünkre. A fájdalom felerősödhet, amely miatt a szorongásunk tovább fokozódhat. A két folyamat oda-vissza hat egymásra. Ezért is fordulhat elő gyakran, hogy a depresszióhoz fibromyalgia társul, éppen ezért mindkét probléma egyidejű kezelése kiemelten fontos.

Névtelen terv - 2022-08-16T122355.700.png

Egy 2022 áprilisában publikált Jordániában végzett kutatás szerint a középiskolás diákok jelentős mértékű stressznek vannak kitéve, amely fokozta a fibromyalgia kialakulását a fiatalok körében. 

https://journals.healio.com/doi/10.3928/02793695-20220325-04?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200pubmed

5. Hogyan zajlik a fibromyalgia diagnosztikája?

A fibromyalgia diagnózisáig akár évek is eltelhetnek. A szerteágazó tünetek sokféle betegségre utalhatnak, éppen ezért igen nehéz pontosan megállapítani ezt a problémát. 

Előfordulhat, hogy kezdetben enyhe tüneteket tapasztal, amelyek később megszűnnek, majd bizonyos idő után a panaszok súlyosbodásával és további tünetek megjelenésével keres fel egy szakembert, aki hosszas kivizsgálást követően juthat a végleges diagnózisra.

Sajnos a betegségre nincs specifikus teszt, amellyel könnyen kimutathatnák, azonban 1990-ben kiadták a fibromyalgia klinikai kritériumait, amelyek az alábbi két pontban állapíthatóak meg, és nagy segítséget nyújtanak a gyors és valódi diagnózis felállításához:

 • Az egész testet érintő fájdalom, amely minimum 3 hónapja fennáll.
 • A 18 fibromyalgiás pontból minimum 11 helyen tapasztalható nyomásérzékenység.

Ha mindkét feltétel teljesül, akkor meghatározható, hogy fibromyalgiáról van szó.

Névtelen terv - 2022-08-15T083728.123.png

Fibromyalgiát diagnosztizáltak Önnél és egy tapasztalt gyógytornászt keres? Jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre!

6. Milyen kezelési módok léteznek fibromyalgia esetén?

A fibromyalgia kezelése több szakterület együttes munkáját igényli. Lássuk részletesen a terápiás módszereket.

Gyógytorna

A gyógytorna az egyik alapvető képességünket veszi alapul, a mozgást, ezért az egyik legtermészetesebb módja a fibromyalgia kezelésének

A gyógytorna során egyaránt alkalmazunk nyújtó és erősítő gyakorlatokat is. Az erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a felborult izomerő egyensúlyt, nyújtással pedig elsősorban lazítjuk a befeszült izmokat

Névtelen terv - 2022-08-15T084021.056.png

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően a fájdalom hamarabb enyhülhet. A fokozott vérkeringés további jótékony hatása, hogy jelentős mértékben növelheti a panaszos és feszes izomcsoport oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak ellazulását.

Trigger-pont terápia

Előfordulhat, hogy a fibromyalgiában érintett merev, görcsös izmokban csomók alakulnak ki. Az izompólyának ez egy védekezési módszere annak érdekében, hogy megakadályozza a túlfeszülést. Ezek a csomók kívülről nem láthatóak, nyomásukra nem csak helyileg, hanem attól távolabbi, meghatározott területre sugárzik ki a fájdalom. A trigger pont terápia ezeket a csomókat célzott módon kezeli. 

A trigger pontok felismerése nem bonyolult feladat. A gyógytornász nem csak a tapintás során érzékelhető csomókat keresi, hanem több arra utaló jelet is megfigyel (pl.: az izomerő csökkenését, a kisugárzó fájdalom meglétét, vagy a mozgástartomány beszűkülését).

A terápia lényege, hogy a befeszült izmokban a kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra enyhe nyomást helyezve feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó köteget. Ez a módszer tehát az egyik leghatékonyabb gyógytorna technika, ugyanis a fájdalom kiváltó okát veszi kezelésbe. 

Manuálterápia

A manuálterápia helyreállítja a támasztó- és mozgató szervrendszer megbomlott harmóniáját. A terápia szemlélete holisztikus, amely által az embert egyetlen egészként kezeli, azt teljes egészében vizsgálja, miközben a modern orvoslás ismereteire is támaszkodik.

A kezelés során a manuálterapeuta saját testének mechanikus energiáját is felhasználva előkészítő lágyrész kezelési masszázsfogásokkal, izom és izompólya oldási technikákkal, postizometriás relaxációs technikákkal, dinamikus mobilizációs és manipulációs technikákkal állítja helyre a tartó és mozgatórendszer harmóniáját.

A manuálterápia pozitív hatásai közé tartozik:

 • Jótékony hatással van az ízületek mozgásterjedelmének növelésére, az izomegyensúly helyreállítására, valamint az ízületek statikájának javítására.
 • Hozzájárul az ízületek egészséges funkciójának visszanyeréséhez, a közérzet javításához és a fájdalomcsillapításban is jelentős szerepe van.
 • Segítségével a mozgás szervrendszer működése helyreállhat, a mozgásokat helyesen és fájdalommentesen tudja kivitelezni, amely az egész szervezetére pozitív hatással lesz.

Olyan gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik? Tekintse meg árlistánkat és jelentkezzen be hozzánk online!

Lágylézer kezelés

A lézerterápia lényege, hogy természetes úton kezelje a fibromyalgia tüneteit. Lágylézer alkalmazásával elősegítik a bőralatti sejtek nyugalmát, valamint lokálisan csökkentik a fájdalmat és enyhítik az izomfeszülést. 

Gyógyszerek

A fájdalom enyhítésére javasolt a fájdalomcsillapító gyógyszerek és krémek alkalmazása, amelyeket akár vény nélkül is megvehet a patikákban.

Masszázs

A masszázs során a masszőr kézzel kivitelezett, rendezett és tudatosan adagolt erejű, speciális fogásokat hajt végre a testen. Erre a mechanikus ingerre alakul ki a szervezet válaszreakciója, amelyet fizikális gyógyhatásnak nevezünk.

A masszázs célja a panaszos terület izmainak és lágyrészeinek fellazítása, a helyi keringés serkentése, ezáltal a fájdalom csökkentése. Ezen túl az érintésnek köszönhetően oldódik a stressz, emiatt a test könnyebben ellazul és egy relaxált állapotba kerül.

Fibromyalgia szempontjából a masszázsnak az alábbi pozitív hatásai lehetnek:

 • Az izom és ízületi fájdalom is jelentős mértékben csökkenhet.
 • A gyakori fejfájás megszűnhet.
 • Csökkenhetnek az izomfeszülések.
 • Masszázstípustól függően nyugodtabb, relaxáltabb állapotba kerülhet, vagy akár fokozott, energikusabb is lehet masszázs után.
Névtelen terv - 2022-08-15T084024.710.png

Relaxációs tréningek

Különféle, szakember által vezetett relaxációs technika és tréning létezik. Ezek elsajátítása rövid idő alatt lehetséges, és mindennapos gyakorlásukkal könnyebben megküzdhet a stresszel és a szorongással, amely a fibromyalgiás fájdalomra is pozitív hatással lehet.

Külföldön az elmúlt években számos pszichés támogatócsoportot szerveztek fibromyalgiában szenvedő egyének részére, amelyek hatékonyságát klinikai vizsgálatokkal bizonyították. Az egyik leghíresebb ilyen csoport az online Acceptance and Commitment Therapy (ACT), amely 5 hetente tartott csoportülésekből áll fibromyalgiában szenvedő nők számára. A 6 hónapos vizsgálat eredményei alapján elmondható, hogy a résztvevők fájdalma és szorongása szignifikánsan csökkent a támogató közeg miatt. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9287477/

7. Mit tehet otthon, ha erős fájdalma van?

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány otthoni módszert, amelyeket Ön is bevethet, ha erős fájdalma van.

 1. Jegelje a fájdalmas területet! Ha a fájdalom egy jól körülírható területen alakul ki, ajánlott a panaszos terület jegelése, amely csökkentheti a fájdalmat. Naponta maximum 20 percre helyezzen jeges tasakot vagy hideg vizes törölközőt a fájdalmas területre, és pihentesse végtagját. Mindenképp ügyeljen arra, hogy a tasak és a bőre közé helyezzen egy száraz textíliát, hogy elkerülje a bőr fagyásos sérülését.
 2. Használjon fájdalomcsillapító krémet! A panaszos területet fájdalomcsökkentő krémmel is naponta bekenheti. Ilyen szer a patikákban vény nélkül kapható nonszteroid, diklofenák hatóanyag tartalmú Diclofenac Dolo vagy Diclac gél.
 3. Szedjen vény nélkül kapható gyógyszereket az előírt utasításoknak megfelelően! Az ibuprofen és az aspirin hatóanyag tartalmú gyógyszerek hatásosak lehetnek a fibromyalgia miatt kialakult fájdalom csökkentésében. A gyógyszertárakban ezeket vény nélkül megvásárolhatja. Azonban erős és tartós fájdalom esetén mindenképpen forduljon orvoshoz további tanácsért.
 4. Tehermentesítése a fájdalmas területet, pihenjen! Kímélje végtagját/gerincét, és ha teheti a nap folyamán többször pihenjen.
 5. Változtasson életmódján! A fájdalom szempontjából az ülőmunka és mozgásszegény életmód rendkívül rossz párosítás, mivel a mozdulatlanság miatt csökken a szövetek vér-és tápanyagellátása. Testünk minden sejtjének szüksége van a vízre, ezért, ha még kevés folyadékot is iszunk, alapvető működések láthatják idővel kárát. Következménye lehet a fájdalom, az izmok és ízületek merevsége, valamint a mozgáskorlátozottság. A fájdalom megelőzéséhez, kezeléséhez szükséges lehet néhány életmódbeli változtatás, amelyben gyógytornász szakember tud segíteni.
 6. Ne felejtsen el a nyújtani! A nyújtás nagyon sokat segíthet, ugyanis a feszes izmok lazításával a fibromyalgia okozta fájdalom is mérséklődhet. 
 7. Végezze el a gyógytorna során kapott házi feladatokat! Fibromyalgia esetén a legfontosabb teendő az Ön mielőbbi gyógyulása érdekében, hogy azokat a feladatokat, amiket a gyógytornásza összeállít és betanít Önnek, végezze el otthon minden nap. Ezzel növelheti a terapeuta által heti rendszerességgel végzett kezelések hatékonyságát, így Ön is hozzájárulhat a sikeres gyógyuláshoz.

+1 Az egészséges életmóddal megelőzheti az újabb fájdalmak kialakulását, a meglévőket pedig csökkentheti! Ez magába foglalja a változatos, elegendő, de mértékletes táplálkozást, folyadékfogyasztást és testmozgást. A változatos étrend, vitaminok, ásványi anyagok fogyasztása hozzájárul a csontok, porcok, izmok és az immunrendszer egészségéhez. 

Olyan gyógytornászra van szüksége, aki személyre szabott módon állítja össze Önnek a feladatokat? Kérjen visszahívást és segítünk!

8. Hogyan segít a gyógytorna fibromyalgia esetén?

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb konzervatív terápiás módszer, ugyanis a kiváltó okot veszi kezelésbe az által, hogy a mozgással serkenti a test öngyógyító folyamatait. 

Fibromyalgia esetén a gyógytorna célja a fájdalom csökkentése mellett az izom-és ízületi merevség, valamint a myalgiás csomók oldása.

A kezelések során a terapeuta egyaránt alkalmaz nyújtó és erősítő gyakorlatokat, ezáltal komplexen gyógyítja a panaszt kiváltó okot. Az erősítő gyakorlatokkal a gyenge izomzat tónusa, ezáltal ereje növelhető, míg nyújtással a merev izmok és ízületek kerülnek fellazításra

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően javulhatnak a memória problémák és a koncentrációs zavarok is. A gyógytorna további jótékony hatása, hogy a testmozgás segíthet oldani a szorongást, valamint leküzdeni a depressziót.

A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely fájdalomcsillapító és terheléscsökkentő hatásának köszönhetően csökkentheti a mindennapos fájdalmakat. Trigger-pont terápiával a túlfeszült izmokban kialakult csomók oldásával enyhíthető és megszüntethető az egy pontból kisugárzó fájdalom.

Névtelen terv - 2022-08-15T084013.119.png

Fascia terápiával a gyógytornász hatékonyan csillapítja a fájdalmat és kezeli az azt kiváltó okot. Ehhez azonban a terapeuta előzetesen egy részletes állapotfelmérést végez, hiszen már csak a testbeszédét megfigyelve egy képzett FDM terapeuta meg tudja állapítani, milyen kezelő fogásokat kell alkalmaznia az Ön problémájának enyhítésére. 

Sok esetben a mozgásszervi eredetű fájdalom hátterében a fascia diszfunkciója/disztorziója áll, erre nyújt hatékony kezelést az FDM terápia. A gyógytornász manuális fogásokkal hat a kötőszövetre, amely a szerteágazó hálózata miatt távolabbi területekre is hatással van. Amint a fascia feszülése csökken, a kötőszövet immobilizációja is oldódik. Mindez pozitív hatást gyakorol a teljes testre, és így a közérzetére is. 

Szeretne gyógytornára bejelentkezni, de előtte akadt még néhány kérdése? Kérjen visszahívást, és segítünk!

9. Lehet-e szövődménye a gyógytorna hiányának?

Gyógytorna hiányában a fibromyalgia krónikussá válik, a fájdalom állandósul, tovább fokozódik az izommerevség, amely jelentősen beszűkítheti az ízületek mozgásterjedelmét

Ez a hétköznapokban megjelenő, kisebb mozdulatok nehezítettségében nyilvánulhat meg, például nehezebben emeli meg a karját, amely például gátolhatja a fésülködést. 

Az állandó fájdalom hatására bekövetkező izomgörcsök miatt csomók alakulnak ki, amelyek kisugárzó tüneteket adhatnak távolabbi területekre is. Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál könnyebb lesz kezelni a fibromyalgiás panaszokat.

10. Hogyan zajlik a gyógytorna állapotfelmérés fibromyalgia esetén?

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca 9.) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) rendelőiben a gyógytornát egy 1 órás állapotfelmérés előzi meg, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

A kikérdezés során kitérünk például a fájdalom jellegére, intenzitására, kiderítjük pontosan mire fokozódik és mire enyhül a panasz. Arról, hogy milyen kérdésekre számíthat ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Névtelen terv - 2022-08-15T084033.350.png

Ezt követi egy megtekintés és egy fizikális vizsgálat, amely speciális izom, ízületi teszteket foglal magába, és a teljes test vizsgálatára kiterjed. A részletes kikérdezéssel és az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Ebből megtudhatja, hogy milyen feladatokra számíthat, illetve a kezelések ütemezését is egyeztetjük Önnel.

Mindezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is ismertetett erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból, valamint trigger pont és egyéb kiegészítő terápiából áll. Ezek azonban nem járnak Önnek plusz költséggel, ugyanis, nálunk minden kezelés egy áron van!

A kezelések során azon dolgozunk, hogy hosszú távon maradjanak fenn a gyógytorna során elért eredmények. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal és házi feladatokkal  is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti egy újabb panasz kialakulását.

Már az első néhány alkalom után megtapasztalhatja a fájdalom enyhülését, és hétről-hétre érezheti a gyógytornának köszönhető pozitív változást a mindennapokban. Könnyebbé válhatnak a hétköznapok, a hangulata is jobb lehet, és hamarabb visszatérhet a munkájához, valamint kedvelt sportjához.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül akár Ön is választhatja a terapeutát! Ehhez nem kell mást tennie, mint a gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd online bejelentkezni hozzá. Rendelőinkben egyaránt fizethet SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával.

11. Hogyan jelentkezhet be gyógytornára?

Amennyiben Önnél is fibromyalgiát diagnosztizáltak és rendszeres gyógytornára van szüksége, jöjjön el a Gyógytornászom.hu rendelőjébe egy egyéni állapotfelmérésre! Egy kezelés ára nálunk csak 11.500 forintba kerül! 

Személyesen Budapest 2. kerületében, a Batthyány tér közelében, a Vitéz utca 9. vagy az 5. kerületben a Bajcsy-Zsilinszky út 72. szám alatt várjuk világos, csendes, modern rendelőnkben. A Gyógytornászom.hu szakemberei több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így biztosan megfelelő kezelést kaphat

Rendelőnkben fizethet készpénzzel, bankkártyával, SZÉP kártyával (OTP, MKB, K&H) és bizonyos egészségpénztári kártyákat is elfogadunk (OTP, MKB, Patika, Prémium, Tempo). 

Időpontot foglalni lehet telefonon a 06-30-50-50-50-3 számon (9 és 17 óra között) vagy oldalunkon keresztül online. Igény esetén visszahívást vállalunk. 

Rendelőnk könnyen megközelíthető a fő tömegközlekedési eszközökkel, valamint autóval is. Termeink jól felszereltek, kényelmes kezelőágyak állnak rendelkezésre. 

Csapatunk folyamatosan továbbképzi magát különböző tanfolyamokon, hogy vendégeinknek a leghatékonyabb, leggyorsabb eredménnyel járó kezelést tudjuk nyújtani. Minden alkalommal maximálisan odafigyelünk az egyénre, az alapos, részletes kikérdezésre, hogy minél pontosabb képet kapjunk nem csak a hátfájásról, hanem a vendég életkörülményeiről is. 

Nálunk lehet kérdezni, sőt! Ha nem ért valamit, bizonytalan abban, hogy mi miért van, mit miért csinálunk, mindenképp kérdezzen! Arra törekszünk, hogy minél részletesebben elmagyarázzuk a kezelést, a problémájához vezető okokat és hogy mit lehet tenni a csökkentése, megszüntetése érdekében.

Pácienseink ezt írják a fibromyalgia gyógytornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!

gerincferdülés