Foglaljon időpontot gyógytorna állapotfelmérésre!


A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon csípőfájdalmával?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk a csípőfájdalom okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • A csípőfájdalom a rendszeres kezelések hatására az estek nagy többségében megszűnik.
 • A mozgás is fájdalommentes és jóleső érzés lehet.
 • Gyaloglás közben könnyedebbek lesznek a léptei, hosszabb sétákat is megtehet.
 • Csípője stabilabb lesz, és jobban bírja a terhelést, így a sport sem fog többé gondot okozni.
 • Gyógytornával a kiváltó okot veheti kezelésbe.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!


A csípőfájdalom terápiája – Minden kérdésére válaszoltunk!

A csípőfájdalom sokféleképpen megjelenhet. A panaszt tapasztalhatja csak a jobb, vagy csak a bal oldalon, és különbséget tehetünk a csípőízület külső és belső felületén tapasztalható fájdalom között. 

A csípő nagyfokú fájdalma jelentősen korlátozhatja Önt a mindennapok teendőinek elvégzésében, valamint a fájdalom miatt félelem is kialakulhat a probléma hátterében álló ismeretlen ok miatt. 

A csípőfájdalom kiváltó okai között lehet például a várandósság vagy a túlsúly, de olyan komolyabb folyamatok is, mint például a csípőkopás vagy az ízületi gyulladás.

Azonban a csípőfájdalomtól nem kell megijednie, ugyanis legtöbb esetben a panasz kiváltó oka már konzervatív úton, gyógytornával kezelhető. Ritkább esetben szükség lehet műtéti beavatkozásra, amely során implantátum beültetésével pótolják a kopott/elhalt ízületi fejet.

A gyógytorna olyan speciális technikákat alkalmaz, amelyekkel hatékonyan tudja kezelni a csípőfájdalom kiváltó okát, hiszen a mozgás által aktivizálja a test öngyógyító folyamatait. 

Gyógytorna nélkül a csípőfájdalom nem csak krónikussá válhat, hanem további panaszokat okozhat, így a gyógyulási idő akár meg is duplázódhat.

Az alábbi blokkban összeírtunk minden fontos tudnivalót az csípőfájdalomról. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. Hogyan épül fel a csípőízület?

Mint minden ízületünket, a csípőnket is két fő rész alkotja: az egyik a medencecsonti vápa (acetabulum) a másik a combcsont-fej (caput femoris). Utóbbi porcos, gömbszerű feje a vápába illeszkedve minden irányba képes elmozdulni, ezért is nevezzük gömbízületnek. Testünk második legnagyobb ízülete, és igen nagy terhelést képes elbírni.

Névtelen terv - 2022-09-14T171605.612.png

Csípőfájdalom nehezíti a mindennapjait? Kérjen visszahívást és segítünk!

2. Mitől fájhat a csípőm, és milyen tünetek társulhatnak hozzá?

A csípőfájdalomnak számos oka lehet. A kor előrehaladtával jellemző az ízületi fej kopása, amely gyakran okoz helyileg fájdalmat.

Igen gyakori, hogy túlsúlyból eredően, vagy várandósság idején bekövetkező hirtelen testsúlynövekedés miatt jelentkezik csípőfájdalom. Azonban az is előfordulhat, hogy a térd vagy a medence egyensúlyának megbomlásából eredően alakul ki panasz a csípőízületben. Jelentkezhet csak a bal vagy csak a jobb oldali csípőben a fájdalom, és nagyon ritka esetben lehet panaszos mindkettő. Különbséget tehetünk a csípőízület belső vagy külső fájdalma között is.

Lássuk a csípőfájdalom fő okait és a tüneteit!

2.1. Túlterhelésből adódó csípőfájdalom

Többségében egysíkúan terheljük csípőnket. A modern, ülő életmód, vagy akár a tartós állás és fizikai munka is megterhelő lehet az ízület számára, így az izmok, amelyek a combcsont fejét megfelelő állásban tartják és rugalmasan rögzítik a vápában, túlfeszülhetnek, majd elgyengülhetnek, az ínszalagok pedig zsugorodhatnak, tehát veszítenek rugalmasságukból. Az így elmerevedett, mozgásában beszűkült ízület számtalan probléma melegágya lehet, ezért is érdemes csípőfájdalom esetén minél hamarabb gyógytornász szakemberhez fordulnia!

2.2. Fájdalom csípőkopás (artrózis) miatt

A kopás kiváltó okától függően beszélhetünk elsődleges és másodlagos artrózisról.

Az elsődleges csípőízületi kopás valamilyen ízületi betegség miatt alakul ki, leggyakrabban 50 éves kor felett. Ebben az esetben az artrózis összefügghet a genetikával, az általános egészségi állapottal, az elhízással valamint az egyoldalú terheléssel és a helytelen testtartással. Hátterében leggyakrabban a porc kopása vagy rheumatoid arthritis áll.

A másodlagos csípőízületi artrózisnál nem a kopás az elsődleges probléma. Kiváltó ok lehet például egy gyermekkori csípőficam vagy végtaghossz különbség, amely miatt fokozottabb terhelésnek vannak kitéve a csípőízületet alkotó csontok, valamint a csípőízület instabilitása, vagy elcsúszása is állhat a hátterében.

Névtelen terv - 2022-09-14T171441.061.png

Ezek a csípőkopás tünetei korai stádiumban:

 • fájdalom, amely először csak felálláskor/elinduláskor jelentkezik, mozgásra viszont elmúlik
 • a fájdalom jellemzően az ágyéki területen jelentkezik
 • a csípőízület merevsége
 • hóropogás szerű hang (krepitáció) az ízületben 

Előrehaladott stádiumban a következő tünetek jelentkezhetnek:

 • a fájdalom állandósul, mozgás közben is jelen van
 • a csípőízület mozgásterjedelme beszűkül
 • a csípőízület instabillá válik
 • a járása bizonytalan lesz, sántítani fog
 • a járáshoz segédeszközre van szüksége

2.3. Csípőízületi gyulladás

A gyulladást gyakran egyszerű túlterhelés váltja ki azonban nem ritka, hogy a gyulladás nem önálló betegség, hanem porckopáshoz köthető. Ám okozhatja általános ízületi gyulladásos autoimmunbetegség (Bechterew kór), vagy ritkább esetben egyes fertőzéses megbetegedések is vezethetnek a csípőízület gyulladásához. 

A csípőízületi gyulladás tünetei:

 • hirtelen, heves csípőízületi fájdalom jellemzően az ágyéki területen
 • a fájdalom kisugározhat: térdébe, derekába, hátába
 • a panaszok miatt nem tud aludni, éjjel sokszor felébred
 • nincs kedve mozogni, csak egy helyben szeretne feküdni
 • a panaszok mozgásra erősödnek

Ha a panaszok pihenésre 2-3 napon belül nem enyhülnek, keressen fel szakorvost, aki egy alapos kivizsgálást követően a megfelelő terápiát írja elő,

2.4. Csontritkulás, csonttörés, csontelhalás

A csontritkulás (osteoporosis) főként a nőket érintheti a menopauzát követően  megváltozott hormonháztartás miatt. A csontritkulás kezdetben ritkán okoz tüneteket, éppen ezért kisebb sérüléssel járó csonttörésnél szokták diagnosztizálni a betegséget. Ezek a törések leggyakrabban a gerincet, a combnyakat, a medencét és a csuklót érinthetik.

A csontelhalás során a combfej érintett, amelynek nekrózisa (elhalása) igen kifejezett, viszonylag hirtelen kialakuló, és tartós ágyéki területen jelentkező fájdalommal jár. A csontelhalás oka helyi vérellátási zavar, melynek oka többféle lehet: fiatalkori (Perthes-kór), és időskori is (idiopathias, tartós szteroid szedés, autoimmun betegségek, alkoholizmus)

Névtelen terv - 2022-09-14T171434.333.png

Egy 2022 szeptemberében publikált tanulmány célja az volt, hogy felmérjék a combcsont fejének csontnekrózisára ható konzervatív terápiák (fizioterápia) eredményességét. A vizsgálatba 54 pácienst vontak be, akiknél már jelentkeztek a nekrózis tünetei. A betegeket két csoportra osztották a csontelhalás mértéke alapján: stabil csoport (3 mm-nél kisebb területet érintő folyamat – 31 páciens), és a progressziós csoport (3 mm-nél nagyobb területet érintő elhalás. 23 beteg). Az etiológiai adatok felvételén túl, felmérték a páciensek BMI (testtömeg index) értékeit, az ellenoldali csípőízület mozgástartományát, valamint különböző speciális, hivatalos teszteket is elvégeztek. Mindkét csoport 3 éven át részesült konzervatív terápiás kezelésben. Az eredmények alapján szignifikáns javulást mutattak ki a stabil csoportban a rendszeres fizioterápiás kezelések hatására.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36102980/

2.5. Nyáktömlő gyulladás (bursitis)

Nyáktömlő gyulladás esetén az ízületi hártyából felépülő kis párna szerű képződmény begyulladásáról beszélünk. A folyamat kezdetén a hártya megvastagodik és több ízületi folyadék termelődik, aminek hatására a tömlő megduzzad, esetleg be is vérezhet

A nyáktömlő gyulladás tünetei csípőízületi érintettség esetén a terület:

 • fájdalom a csípőízület külső oldalán
 • érzékenysége
 • melegsége
 • duzzanata

A bursitis, valamint az abból eredő fájdalom oka legtöbbször a túlterhelés, de okozhatják egyes gyulladással járó fertőzések, köszvény, továbbá műtétet követően is megjelenhet. 

2.6. Izomtapadási területek gyulladása (trochanter major fájdalom szindróma)

A szindróma hátterében az izomtapadási területek gyulladása valamint a csípő oldalsó-felső részének rendellenességei állhatnak.

Jó hír azonban, hogy ez a probléma is konzervatív terápiára, gyógytornára hamar reagál, így a fájdalom és a kiváltó ok is megszüntethető!

Magán gyógytornászt keres, de először szeretne többet tudni róla? Olvassa el szakembereink bemutatkozóját és jelentkezzen be!

2.7. Ínakat érintő gyulladás (tendinitis)

Többnyire rendszeres, nehéz fizikai igénybevétel után alakul ki gyulladás a nagyobb ízületek (pl. csípőízület) környékén. Bármely inat érintheti, így a bokaízületben, a térdízületben, a könyök- és a vállízületben egyaránt megjelenhet.

A probléma kezelésére hatékony megoldást nyújthatnak a gyógytornászok által végzett manuális technikák, amelyekkel a szövetekre hatva kezelik a fájdalmat kiváltó okot.

2.8. Kisugárzó fájdalommal járó problémák

Csípőfájdalmat okozhatnak a derék, valamint a kismedencei és keresztcsonti terület betegségei is. A derék, valamint gerincproblémákból eredő alsó végtagba sugárzó fájdalom hasonló lehet a fent is említett trochanter major fájdalom szindrómához, azonban ebben az esetben a kiváltó ok a medence és a derék környékén keresendő. 

Egy tapasztalt gyógytornász átlátja ezeket az összefüggéseket, és alapos kivizsgálással feltárja a panasza hátterében álló okot!

Fenéktáji fájdalom esetén inkább piriformis szindrómára kell gondolni, amely lesugárzó tüneteket (pl.: zsibbadás, érzéskiesés) adhat az érintett oldali alsó végtagba.

Tapasztalt, empatikus gyógytornászra van szüksége, akivel 2-3 napon belül elkezdhetik a gyógytornát? Tekintse meg szabad időpontjainkat!

3. Hogyan diagnosztizálják a csípőfájdalom okát?

A csípőfájdalom okának feltárásához így, kiváltképp, ha egy a csípőből hátba vagy ágyéki részbe, esetleg lábba is sugárzó fájdalomról beszélünk, a hagyományos, fizikális vizsgálatokon túl, általában különböző képalkotó eljárásokra is szükség van, például röntgenre, MRI-re és ultrahang vizsgálatra.

Olyan gyógytornászra van szüksége, aki személyre szabott módon állítja össze Önnek a feladatokat? Kérjen visszahívást és segítünk!

4. Hogyan kezelhető a csípőfájdalom?

A deréktáji gerincproblémák, a gerinc deformitásai, valamint a trochanter major fájdalom szindróma kezelése elsősorban konzervatív terápiát igényel: a probléma forrásának megkeresése és kezelése, az ízület tehermentesítése, az adott izmok nyújtása, erősítése. A gyógytorna mellett a fizikoterápia is hatásos a kezelésben, amelynek során lökéshullám terápiával főként a gyulladásos eredetű panaszokon tudnak segíteni. Abban az esetben, ha a konzervatív terápia nem vezet eredményre, orvosi javaslatra akár műtét is szóba jöhet az olyan kiváltó okok esetén, mint például a csípőkopás. 

4.1. Gyógytorna csípőfájdalomra

A gyógytorna olyan természetes módszer, amely a mozgást felhasználva serkenti a test öngyógyító folyamatait, ezáltal a kiváltó okot veszi kezelésbe. A gyógytornászok számos technikát ismernek, amelyekkel a csípőfájdalom komplex módon és hatékonyan kezelhető.

Lássuk a lehetséges gyógytorna technikákat!

Gyógytorna feladatok – erősítés és nyújtás

A kezelések során a gyógytornász nyújtó és erősítő gyakorlatokat alkalmaz, ezáltal komplexen gyógyítja a panaszt kiváltó okot. Az erősítő gyakorlatokkal a gyenge izomzat tónusa, ezáltal ereje növelhető, míg nyújtással a merev izmok és ízületek kerülnek fellazításra. 

A gyógytornász által felépített és felügyelt, korrigált feladatok rendszeres végzése során a gyógytorna segít kialakítani a megfelelő mélyizomzatot, valamint helyreállítani az izomegyensúlyt, ezáltal a sportoláskor végzett gyakorlatokat vagy a fizika munka során elvégzendő feladatokat helyesen tudja majd kivitelezni.

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően a csípőízületi vagy az íngyulladás gyógyulási ideje lerövidülhet. A gyógytorna további jótékony hatása, hogy a testmozgás pozitívan befolyásolja a közérzetünket.

Névtelen terv - 2022-09-14T171608.683.png

Lágyrész kezelési technikák (FDM, lágyrész manuálterápia, Trigger-pont terápia)

Mivel gyakran izomeredetű csípőfájdalomról beszélünk, ezért a különböző lágyrész kezelési technikák hatékonyan segíthetnek a görcsösen feszülő, fájdalmas izmok ellazulásában. 

Fascia terápiával a gyógytornász hatékonyan csillapítja a fájdalmat és kezeli az azt kiváltó okot. Ennek sikerességéhez a terapeuta előzetesen egy részletes állapotfelmérést végez, hiszen már csak a testbeszédét megfigyelve egy képzett FDM terapeuta meg tudja állapítani, milyen kezelő fogásokat kell alkalmaznia az Ön problémájának enyhítésére. 

Sok esetben a csípőfájdalom hátterében a fascia disztorziója állhat, erre nyújt hatékony kezelést az FDM terápia. Az eljárás során a gyógytornász manuális fogásokkal hat a kötőszövetre, amely a szerteágazó hálózata miatt távolabbi területekre is hatással van. Amint a fascia feszülése csökken, a kötőszövet immobilizációja is oldódik. Mindez pozitív hatást gyakorol a teljes testre, és így a közérzetére is. 

A lágyrész mobilizáció is szintén egy manuális technika, amely célja, hogy az izmok és a fascia közötti összetapadásokat feloldja, ezáltal helyreállítsa azok működését. A kezelés során a gyógytornász a mélyebb szöveteket érinti azáltal, hogy masszázsfogásokat húzásokkal és csúsztatásokkal kombinál

A Trigger-pont terápia alapja, hogy az izmok görcsössége miatt kialakult csomókat felkutassa, majd finom nyomással oldja azokat. Hatására a kisugárzó fájdalom fokozatosan enyhül, majd a csomó teljes oldódásával megszűnik. 

Mivel a kezelt kötőszövetben számos ideg található, ezért ezek a kezelések olykor minimális fájdalommal járhatnak. Jó hír azonban, hogy nincs szükség a teljes test kezelésére, a gyógytornászok általában egy-egy testrészt céloznak meg.

Manuálterápia

A manuálterápia kézzel végzett vizsgálati és kezelési módszer. A csontok, ízületek és izmok velünk született, illetve idővel kialakult elváltozásait kezeli. 

Manuálterapeuta csak orvos vagy gyógytornász alapvégzettségű szakember lehet, ha a 2 éves továbbképzés után sikeres záróvizsgát tesz. 

A manuálterápia az egész test kezelésére alkalmas, így segíthet csípőfájdalom esetén is. A tünetek átbeszélése után a szakember speciális fogásokkal megvizsgálja, hogy az ízületben (szükség esetén a csigolyák között is) milyen mértékű a mozgás. Ezt megteszi a csípőízület minden irányú, passzív kimozgatásával. Az eredményeket összegezve eldönti, melyik az a pár fogás, ami a legeredményesebb a tünetek csökkentése érdekében. 

Ha a páciens nagyon stresszes és fél, vagy túl merev az izomzata, alkalmazhat izomlazító technikákat a fogások előtt. Ezzel akár önmagában is fájdalomcsillapító, izomlazító hatás érhető el. A speciális fogásokat a terapeuta szinte mindig légzéstechnikával együtt végzi, kis izomfeszítést, majd lazítást kérve a pácienstől. 

A kimozgatás közben előfordulhat a csípőízületből jövő roppanó hang, amitől nem kell megijedni. A roppanás nem célja a terápiának, sokkal inkább annak következménye lehet. 

A kezelés eredményének fenntartása érdekében a jó manuálterapeuta mindig ad otthon végzendő feladatot, ami lehet izomerősítés, nyújtó gyakorlat.

Kinesio tape – kiegészítő módszer

A gyógytornászok által alkalmazott kineziológiai tapasz a fájdalomcsökkentésben és a tehermentesítésben is egyaránt hatásos módszer. A pamutrétegből álló tapasz felhelyezését a hátulján hullámszerűen felvitt ragasztóréteg segíti, amely kémiai hatóanyagoktól mentes

Lényeges szerepe van a megelőzésben is, ugyanis a kineziológiai tapasz stabilizálja a gyengült izmokat, ízületeket, ezáltal megakadályozza a súrlódások létrejöttét, így a különböző csípőízületi problémák (pl.: gyulladás) kialakulását is. 

A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javítását, amely az ízület környékén kialakult duzzanat csökkenésében mutatkozik meg, valamint az ízületi mobilitás és stabilitás elősegítését, amely megakadályozza a további mikrosérülések létrejöttét.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik és akár már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és néhány kattintással jelentkezzen be az Önnek megfelelőre!

4.2. Fizikoterápiás kezelések

Különböző fájdalmak esetén, így a csípőfájdalom kezelésére is a második leggyakoribb terápiás eljárás a fizikoterápia, amely során lökéshullám terápiát és/vagy TENS kezelést alkalmaznak.

Lökéshullám terápia

A lökéshullám kezelés során egy mesterségesen létrehozott akusztikus hullám segítségével, a bőr felszínét nem megsértve, az energia bejut a szervezetbe és az adott helyen kifejti fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatását.  

A lökéshullám által generált energia nagy távolságra képes eljutni a szervezetben. A kezelendő területre kontakt gélt visznek fel, ez segíti a hullámok akadálymentes továbbjutását a bőrön keresztül az izmokba és a csontokba. Ez után egy kezelőfej segítségével bejuttatják a hanghullámokat a sérült területre. 

TENS kezelés

A Transzkután Elektromos Idegstimuláció lényege, hogy gyenge elektromos impulzusokat vezetnek az idegek megfelelő, kulcsfontosságú pontjaiba a bőrre tapasztott elektródák segítségével. Ezek a kezelések fájdalommentesek és veszélytelenek

Az impulzusok módosítják az ingerületküldés tulajdonságait, így megakadályozva a fájdalomérzetet kiváltó jelek eljutását az agyba. Illetve a mikoráram segíti a sejtek energiatermelését, így beindítja annak működését, elősegítve a gyógyulást. 

4.3. Gyógyszerek, krémek

A csípőfájdalom csillapítására alkalmazhatóak különböző szájon át szedhető, vagy külsőleg alkalmazható krémek. Ezek általában fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, izomlazító hatóanyagokat tartalmaznak. Sokféle közülük recept nélkül kapható, bárki kikérheti a gyógyszertárban. 

Ilyen például a Flector tapasz, por vagy krém, a Voltaren, Apranax, Diclac, Algoflex. A szájon át szedett gyógyszer a szervezeten belül, a krémek a testfelszínről a bőrbe jutva fejtik ki átmeneti gyógyhatásukat. Általában izom eredetű csípőfájdalom esetén javasoltak. 

Komolyabb probléma esetén a kezelőorvos szükség esetén erősebb nem-szteroid tartalmú gyulladásgátlót vagy izomlazítót írhat fel. Ha a csípőfájdalom más, korábban kipróbált módszerrel nem enyhül, orvos által végzett injekciós kezelés is szóba jöhet. 

Az injekció rendszerint szteroidot (pl. kortizon) tartalmaz. Ezt az ízületi térbe adják be, célja a nagyfokú fájdalom csillapítása és a gyulladás csökkentése, az idegek átmeneti érzéstelenítése. 

4.4. Műtéti eljárások

Bizonyos esetekben, ha fent is említett konzervatív terápiás eljárások nem vezettek eredményre, szükség lehet műtéti beavatkozásra. Leginkább a csípőízületi kopás igényel sebészi kezelést, és ebben az esetben az ízületi fejet pótolva, speciális protézist ültetnek be.

Csípőprotézis beültetésre legtöbbször nagyfokú csípőízületi porckopáskor kerül sor, de indikációja lehet még a combnyak vagy a combfej törése is. Az operáció lényege, hogy a megbetegedett vagy károsodott csípőízületet helyettesítsék egy implantátummal. 

Egy kutatásban a csípő TEP (Totál Endoprotézis) műtéten átesett pácienseket vizsgáltak. A kutatás célja az volt, hogy feltárja a műtéti eljárás eredményességét azoknál a betegeknél, akiknél: 1. rheumatoid arthritis miatt vált szükségessé a csípőprotézis beültetése; 2. az operáció fő indikációja osteoarthritis következtében létrejövő ízületi kopás volt. A vizsgálat kimutatta, hogy a rheumatoid arthirtisben szenvedő betegnél szignifikánsan nagyobb eséllyel fordultak elő műtét utáni szövődmények (pl.: a protézis ficama), azonban az eljárás jelentős mértékben javította az ízület funkcióját, csökkentette a fájdalmat és ez által az életminőségre is pozitív hatással volt.

https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0049-0172(22)00112-3

Névtelen terv - 2022-09-15T114903.418.png

Olyan gyógytornászt keres, akihez nem kell heteket várakoznia, és a csípőprotézis műtét után azonnal megkezdhetik a rehabilitációt? Tekintse meg szabad időpontjainkat!

5. Ezt tanácsolja a gyógytornász csípőfájdalom esetén

 • Mindaddig, amíg nem tudjuk, hogy mi okozza a csípőfájdalmat, érdemes a fájdalom vagy épp mozgáskorlátozottság mértékének megfelelően könnyíteni a csípő terhelésén. Napközben se nehezedjünk teljes testsúlyunkkal az érintett oldali csípőnkre.
 • Ha nyomásra érzékeny a csípő, lehetőleg kerüljük az érintett oldalon való fekvést, ezzel is csökkentve a csípő nyomását. Helyette az ép oldalon feküdjünk, a két láb közé párnát helyezve, így tudnak a csípő körüli izmok a legjobban ellazulni.
 • Amennyiben túlsúllyal küzdünk érdemes a fájdalom csökkentésének érdekében legalább 2-3 kilótól megszabadulni, ezzel is csökkentve az ízület terhelését.
 • Ülésnél fontos, hogy ne keresztezzük lábainkat!
 • Ha ülőmunkát végzünk, akkor ne felejtsünk el gyakran megszakítani azt, felállni, kis sétával, néhány egyszerű mozdulattal átmozgatni a csípőnket, ezáltal javítva annak keringését.
 • Az ízületet kímélő mozgás (pl. séta, jóga, úszás, torna, szobabiciklizés) kiemelten fontos a fájdalom jelentkezésekor. 
 • A teljes pihentetés és ágynyugalom többnyire csak ront az állapoton, kivétel az olyan erőteljes, akut fájdalmaknál, amikor már semmiféle mozgás nem ajánlott a szakorvosi véleményezésig.
Névtelen terv - 2022-09-14T171418.556.png

Olyan magán gyógytornászt keres, aki már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online az Önnek megfelelőre!

6. Milyen módon segít a gyógytorna csípőfájdalom esetén?

A csípőfájdalom legtermészetesebb és leghatékonyabb kezelési módja a gyógytorna, hiszen a mozgás által gyógyít, amely az egyik legalapvetőbb képességünk. 

A gyógytorna során alkalmazott nyújtásokkal és erősítésekkel a gyógytornász lazítja a feszes izmokat, a gyengéket pedig megerősíti. A komplex kezelésnek köszönhetően az izomegyensúly helyreáll, így egy megerőltetőbb mozdulat sem fog panaszt okozni a csípőjében. 

A mozgás fontos szerepet játszik a csípőproblémák megelőzésében is. Gyógytornával például hatékonyan átmozgatható a csípő körüli izomzat, a mélyizomzat megerősíthető, ezáltal javulhat a testtartás, amelynek köszönhetően a gerincproblémák és a kisugárzó fájdalom megelőzhető. 

Mivel a gyógytorna a mozgáson alapul és serkenti a keringést, ezért a testsúly csökkentésében is hatékony szerepet játszik, ezáltal megszünteti a túlsúlyt, amely szintén a csípőfájdalom egyik kiváltó oka lehet. Sőt, ez a hatás a gyulladás gyógyulását is felgyorsíthatja, valamint csökkenti ez emiatt kialakult csípő körüli duzzanatot is.

Az állapotfelmérés eredménye alapján manuális kezelési technikákat is bevethet a gyógytornász. Ezek lehetnek a 4.1-es fejezetben bemutatott módszerek:

 • FDM terápia
 • Lágyrész manuálterápia
 • Trigger-pont terápia
 • Manuálterápia
 • Kinesio tape felhelyezés
Névtelen terv - 2022-09-14T171430.598.png

Egy tapasztalt gyógytornász olyan életmód tanácsokkal is ellátja Önt, amelyekkel biztosan otthonában is hatékonyan enyhítheti a csípőfájdalmát, valamint akár meg is előzheti a problémák kialakulását! Továbbá a szakember olyan, a hétköznapokon is bevethető feladatokat tanít meg Önnek, amelyeknek köszönhetően megelőzheti porckopás vagy a gyulladás kialakulását.

7. Ha a csípőfájdalom nincs kezelve gyógytornával

Hosszú távon nem csak a csípőfájdalom okoz majd állandó panaszt, de a csípő problémái a teljes testre kihathatnak. A krónikus csípőfájdalom és a gyulladás miatt megváltozik a terhelés. amely a comb és a vádli feszüléséhez vezethet. A folyamat fokozatosan terjed tovább a távolabbi területekre is, így fordulhat elő, hogy a későbbiekben akár derékfájást is tapasztalhat.

Továbbá abban az esetben, ha a csípőízületi gyulladást nem kezeli rendszeresen egy tapasztalt gyógytornász, a gyulladás krónikussá válhat, a fájdalom állandósulhat, és további panaszok alakulhatnak ki. 

Mivel a kiváltó ok nem kerül kezelésbe, ezért a panaszok vissza-visszatérhetnek, amely már nem csak az izomban/fasciában okozhat kóros folyamatokat, hanem akár a csonthártya is begyulladhat. Csonthártya érintettség esetén fokozott a veszély a csontelhalásra, amely minden esetben műtéti indikációt jelent.

Testünk egy összefüggő rendszer, minden izmunk és szalagunk összeköttetésben áll egymással, így nem ritka, hogy ha egy ponton eltérés keletkezik, az más területekre is kihatással lehet. Például a fájdalom miatt a másik oldali lábára jobban terhel, de hosszú távon az egészséges ízületek is nehezen bírják a megnövekedett terhelést, az izmok pedig befeszülnek. Emiatt az ellenoldalon és kialakulhat fájdalom, valamint izomerő csökkenés, azaz a végtag hamarabb elfárad. Két panaszos végtag kezelése azonban megduplázza a gyógyulási időt

Tehát érdemes elkezdeni a most még jelentéktelennek tűnő panaszainak okát kideríteni, ugyanis minél később kezdik el kezelni a problémát, annál nehezebb lesz megtalálni a pontos kiváltó okot, ez pedig hosszabb gyógyulási időt vesz igénybe. 

Olyan magán gyógytornászt keres, aki érti a problémáját és az okot is kideríti? Foglaljon hozzánk online időpontot!

8. Hogyan zajlik egy gyógytorna állapotfelmérés?

Rendelőnkben a csípőfájdalom gyógytornáját egy mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérés előzi meg, amely során részletesen kikérdezik Önt. Olyan részletes kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Szakembereink számára segítséget nyújthatnak az orvosi beavatkozásokról, képalkotó eljárásokról készült leletei is, úgyhogy kérjük, ezeket mindenképpen hozza magával

Részletesen kikérdezzük Önt a panaszáról, mikor kezdődött, volt-e kiváltó oka a fájdalomnak, mire fokozódik és mire enyhül a csípőfájdalom. Ahhoz, hogy az Ön számára is szimpatikus szakemberhez kerüljön, olvassa el több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be online vagy kérjen visszahívást!

Az anamnézis felvétele után következik a megtekintés és a fizikális vizsgálat, amely során a látottak alapján speciális tesztekkel a gyógytornász megvizsgálja az csípőízület mozgásait valamint az izmok izomerejét is felméri. A szakember nem csak a csípőízületen, hanem a teljes testen elvégzi ezeket a vizsgálatokat annak érdekében, hogy biztosan megtalálja a csípőfájdalom okát. 

Ezek alapján a terapeuta egy mozgásszervi diagnózist állít fel, majd egy személyre szabott terápiás terv dolgoz ki. Ezt a tervet Önnel is ismerteti, és szakemberünk a felmerülő kérdésekre is készséggel válaszol.

Ez után kezdődik meg a gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a kezelőfogások és a gyakorlatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Egyes fogások esetenként kellemetlen érzéssel járhatnak, például a feszes csípőízület kimozgatása közben tapasztalhat ilyet. 

Az izmok erősítésénél az Ön állapotát és fejlődését figyelembe véve fokozatosan kerülnek bevezetésre az újabb és nehezebb gyakorlatok. A gyakorlatokat fokozatosan adagoljuk, amelyeket nehézségi szint alapján osztályoztunk.

Figyelünk a helyes kivitelezésre is, amelyet megéreztetünk Önnel annak érdekében, hogy Ön is el tudja különíteni, mikor csinálja megfelelően a feladatot és mikor nem. Ez azért is fontos, mert házi feladatként otthonában Önnek is végeznie kell a gyógytornát, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon is a kezelések alatt elért eredmény. 

Az állapotfelmérés végén életmód tanácsokkal is ellátjuk Önt, amelyek nem csak növelik a mielőbbi gyógyulás esélyét, de tartósan fenntartja a közös munka által kialakult pozitív állapotot is. 

Névtelen terv - 2022-09-14T171614.630.png

Már az első alkalom után jelentősen csökkenni fog a fájdalma a merev izmok fellazításának köszönhetően, majd 10-15 kezelés után a csípőízület mozgástartományát visszanyerve újra egészséges és fájdalommentes lesz a mozgása. 

Rendszeres kezeléseinknek köszönhetően 10-ből 7 páciens már az első néhány alkalom után jelentős mértékű a fájdalomcsökkenésről számolnak be. Csípőspecialistáink hozzáértésének köszönhetően már hétről-hétre érezni fogja a javulást a csípőjében, újra könnyebbé válhat a mozgás, és ismét fájdalom nélkül mozoghat

A Gyógytornászom.hu szakembereit már nem csak Budán, a Vitéz utcában, hanem Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja! Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és ezt az összeget akár SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Megfizethető áron keres csípőspecialista gyógytornászt? Tekintse meg árlistánkat, majd foglaljon időpontot online!

9. Hogyan jelentkezhet be gyógytornára?

Amennyiben Önt is állandó csípőfájdalom gyötri és rendszeres gyógytornára van szüksége, jöjjön el a Gyógytornászom.hu rendelőjébe egy egyéni állapotfelmérésre! Egy kezelés ára nálunk csak 11.500 forintba kerül! 

Személyesen Budapest 2. kerületében, a Batthyány tér közelében, a Vitéz utca 9. vagy az 5. kerületben a Bajcsy-Zsilinszky út 72. szám alatt várjuk világos, csendes, modern rendelőnkben. A Gyógytornászom.hu szakemberei több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így biztosan megfelelő kezelést kaphat

Rendelőnkben fizethet készpénzzel, bankkártyával, SZÉP kártyával (OTP, MKB, K&H) és bizonyos egészségpénztári kártyákat is elfogadunk (OTP, MKB, Patika, Prémium, Tempo). 

Időpontot foglalni lehet telefonon a 06-30-50-50-50-3 számon (9 és 17 óra között) vagy oldalunkon keresztül online. Igény esetén visszahívást vállalunk. 

Rendelőnk könnyen megközelíthető a fő tömegközlekedési eszközökkel, valamint autóval is. Termeink jól felszereltek, kényelmes kezelőágyak állnak rendelkezésre. 

Csapatunk folyamatosan továbbképzi magát különböző tanfolyamokon, hogy vendégeinknek a leghatékonyabb, leggyorsabb eredménnyel járó kezelést tudjuk nyújtani. Minden alkalommal maximálisan odafigyelünk az egyénre, az alapos, részletes kikérdezésre, hogy minél pontosabb képet kapjunk nem csak a hátfájásról, hanem a vendég életkörülményeiről is. 

Nálunk lehet kérdezni, sőt! Ha nem ért valamit, bizonytalan abban, hogy mi miért van, mit miért csinálunk, mindenképp kérdezzen! Arra törekszünk, hogy minél részletesebben elmagyarázzuk a kezelést, a problémájához vezető okokat és hogy mit lehet tenni a csökkentése, megszüntetése érdekében.

Pácienseink ezt írják a csípőfájdalom gyógytornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!

gerincferdülés