csuklótörés

Csuklótörés: így segít a gyógytorna

Az esések gyakori következménye a csuklótörés. Ilyenkor reflexesen a kezünkkel tompítjuk a becsapódást. Csuklónk azonban egy nagyon érzékeny terület, nincs felkészülve ekkora erőbehatásnak. Ha Önnél is megtörtént a baj, és eltört a csuklója, figyelmébe ajánljuk alábbi cikkünket. Megtudhatja, hogyan segít a rehabilitációjában a gyógytorna, milyen szövődményei lehetnek ennek elmaradása esetén, hogyan zajlik egy gyógytorna alkalom, valamint a csuklótörésével kapcsolatos kérdéseire is kaphat válaszokat.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna csuklótörés után

Csuklótörés után már a gipszben érdemes elkezdeni egy könnyed tornát. Olyan általános gyakorlatokat végezzen, mint például ujjak hajlítása és kinyújtása, vagy egyszerű karemelések. Ezek mind a mozgások serkentik a vérkeringést, amely pozitívan járul hozzá a sérült terület gyógyulási folyamatához. Fontos, hogy ezeket a feladatokat naponta többször is végezze, és csak fájdalomhatárig. Lényeges megjegyezni továbbá, hogy a sérült és műtött végtagjával ne emeljen nehezet és ne támaszkodjon rá, illetve, hogy ne masszírozza.

Miután lekerült a gipsz megkezdődhet a szakember által vezetett gyógytorna. Cél az izmok aktiválása személyre szabott gyakorlatokkal. Finom hajlításokkal és nyújtásokkal kezdődik meg a terápia, ugyanis ezek erőszakos kivitelezése esetén a fájdalom és az ízület érzékenysége fokozódni fog. A nyújtás hatékonyan oldja a hosszantartó rögzítésnek kitett letapadt izomzatot, és jelentős mértékben enyhítheti az ebből fakadó fájdalmát. Az aktív gyakorlatok hozzájárulnak a sérült ízületben a teljes mozgásterjedelem visszanyeréséhez és a csuklóízület stabilizálásához.

A gyógytorna végzése kiemelten fontos az ellen oldali karon is, hiszen ez veszi át a sérült oldal funkcióit is, amely először nagy teherrel járhat, így az hamarabb elfárad, esetleg izomláz is kialakulhat.

A csuklótörés szövődményei gyógytorna hiányában

Abban az esetben, ha csuklótörés vagy az azt követő műtét után nincs rendszeresen átmozgatva a törött csukló és a gyógytorna is elmarad, akkor megjelenhet a kéz duzzanatával járó erős és állandó fájdalom, amely többhónapos, intenzív kezelést igényel. Kezeletlenül a kézizom sorvadásnak indulhat.

Torna hiányában a csukló instabil állapotba kerülhet, ezért például a fogások és emelések kivitelezése bizonytalanabb lesz. Emellett pedig, ha a nyújtások elmaradnak, akkor a fájdalom is állandósulhat, hiszen a tartós pihenésnek és regenerációnak kitett izomzat lemerevedik.

A letapadt izom elszoríthatja a sérült terület vérellátásáért és beidegzéséért felelős környező ereket és idegeket, és olyan tünetek jelenhetnek meg, mint például az érzészavar vagy a zsibbadás. A kialakult szövődmények gyógyulási ideje lényegesen hosszabb ideig tart, mint a csuklótörés rehabilitációs ideje konzervatív terápiával.

Eltört a csuklója és nem talált még megbízható gyógytornászt? Nálunk már 2-3 napon belül megkezdheti a rehabilitációját profi gyógytornász segítségével. Kattintson és foglaljon időpontot!

A csuklótörés gyógytornája Budán

A Batthyány térhez közeli Gyógytornászom.hu rendelőjében az Ön által kiválasztott gyógytornászhoz érkezve egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelmérésben lesz része. A terapeuta részletesen kikérdezi Önt a csuklótörés körülményeiről, átolvassa a műtétről vagy a balesetről szóló zárójelentését, valamint megtekinti a csuklójáról készített röntgen felvételt.

Ez után egy fizikális vizsgálat következik, amelynek célja a sérült kar fizikális állapotának felmérése. Speciális tesztekkel vizsgálja a sérült csukló mozgásterjedelmét, miközben monitorozza az Ön fájdalmát.

csuklótörés gyógytornája

Fontos, hogy már a vizsgálatot is csak a fájdalomhatárig végezzük, ezért Ön bátran adjon visszajelzést az érzéseiről. Empatikus gyógytornászaink türelemmel állnak az Ön problémájához, mert a legfőbb céljuk az egészség visszaszerzése és annak megőrzése. Itt lényeges elem, hogy a végtag ép területeit és ízületeit is megvizsgáljuk, teljes képet kapva az aktuális állapotról.

A fizikális vizsgálat után a gyógytornásza egy mozgásszervi diagnózist állít fel, amelyet egy személyre szabott terápiás terv felállítása követ.

A gyógytorna kezelések során nyújtásokat és erősítéseket is végzünk. Minden esetben a könnyebb gyakorlatoktól haladunk a nehezebbek felé. A feladatokat részletesen betanítjuk Önnek. Ezeket otthonában házi feladatként el kell majd végeznie, ezzel is gyorsítva a gyógyulási időt.

Úgy állítjuk össze a tornafeladatokat, hogy azok ne csak rövidtávon hozzanak eredményt, hanem hosszútávon is erősnek és stabilnak érezze a műtött vagy sérült csuklóját. Ennek köszönhetően a gyógyulási idő lerövidülhet, a csuklójában pedig kezelésről-kezelésre tapasztalhatja a pozitív változásokat (könnyebb mozgás, fájdalomcsökkenés).

Rendelőnkben nem csak gyógytornakezelés vehető igénybe, lehetőség van még például tapeing technikára, manuálterápiára és stretchingre is. Ezek ára azonban megegyezik a gyógytorna alkalmakéval, így nem jár Önnek plusz költséggel. Továbbá nálunk SZÉP Kártyával és Egészségpénztári Kártyával is fizethet!

Gyógytornászaink akik segítenek felépülni a csuklótörésből

Minden, amit érdemes tudni a csuklótörésről

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány fontos kérdést, amelyek felmerülhetnek Önben abban az esetben, ha csuklótörést szenvedett.

Mik a csuklótörés tünetei?

Három fő tünetet lehet kiemelni törésnél:

  • heves fájdalom
  • a sérült végtag mozgásképtelensége
  • az érintett terület deformitása

Ha valamilyen trauma következtében a kezét érte erőbehatás és ezeket a tüneteket tapasztalja, mindenképpen forduljon orvoshoz! Ekkor egy röntgenvizsgálat segítségével megállapítják, hogy törésről van-e szó, és ha igen, az milyen mértékű?

Milyen esetben kerül sor műtétre csuklótörés után?

A sérült végtagot abban az esetben kell operálni, ha a tört végeket nem lehet gipsz segítségével helyre tenni a gyógyulási időre, hogy azok megfelelően összeforrjanak és később ne okozzanak gondot Önnek. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben, vagy rövid bódításban végzik, és speciális eszközök beültetésével rögzítik egymáshoz a csontdarabokat.

Milyen terápiát javasolnak műtét nélkül és műtét után?

Abban az esetben, ha nem kerül sor műtétre, gipsz felhelyezésével rögzítik a tört végeket. A rögzítés 4-5 hétig lesz csuklóján. Már ekkor érdemes elkezdeni az ujjak tornáztatását, a kar átmozgatását annak érdekében, hogy elkerülje a kar elgyengülését, az izmok befeszülését. A gipsz eltávolítása után gyógytornát fognak Önnek javasolni a csukló funkcióinak visszanyeréséhez.

A műtétet követő 10-14. után szintén ezeket a konzervatív terápiás módszereket fogja javasolni Önnek a szakorvos.

+ Erre érdemes figyelni gipszrögzítés esetén:

Az alábbi tünetek érdemes figyelni, és megjelenésük esetén mindenképpen az ügyeletes orvoshoz fordulni:

  • ujjak elszíneződése
  • zsibbadás és érzészavar az érintett oldali kézfejen
  • a végtag bedagad

Ezek a tünetek keringési zavarra utalhatnak, amelyet a túl szoros gipsz okoz. Mindenképpen orvosi ellátást igényel a szövődmények elkerülése érdekében!

Csuklótörés után lábadozik? Kérjen időpontot hozzánk és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön csuklópanaszának gyógyításában!  ↓